Може ли да го поврзам мојот модем со мојот таблет? Како да го поврзете модемот со телефонот

 1. Потребна опрема
 2. Поставување на модем
 3. Поставување на паметни телефони
 4. Поврзување на 3G модем со паметен телефон

Мобилна технологија не застанува, а gadgets станат застарени, а потребите на корисниците на мрежата во брза размена на податоци се зголемува. Што ако телефонот не ги поддржува модерните стандарди за комуникација? Купи нов или прифати задоцнување од напредокот? Излегува преку пренослив уред Комуникацијата во мрежата може да се пристапи не само од компјутерот. Размислете како да поврзете USB-модем со Андроид-паметен телефон.

Задачата не е толку едноставна како што изгледа на прв поглед. Може да се појават следниве грешки:

 1. Во поставките на уредот Android не постои ставка "Мобилни мрежи". Треба да барате други верзии на фирмверот, инаку нема да можете да го поврзете модемот.
 2. Нема доволно моќ. Како опција - користете со целосно наполнета батерија, купете подобар кабел или USB центар со надворешна моќност.

Потребна опрема

Може ли да го поврзам модемот со телефонот без да купувам дополнителна опрема? Само ако уредот има USB приклучок. Ова е повеќе типично за таблети. Во други случаи, ќе мора да купите адаптер од USB до вашиот телефон конектор. Покрај тоа, ова не треба да биде обичен кабел, туку OTG т.н. домаќин адаптер. Таа е специјално дизајнирана за надворешни уреди , а не само со спарување на мобилен телефон со компјутер.


Исто така, треба да го купите самиот USB модем, кој се состои од комуникациски модул (3G или побрз 4G) и флеш-уред кој содржи поставки за поврзување.

Поставување на модем

Пред да кажете како да го поврзете USB-модемот со телефонот, ајде да погледнеме во поставувањето на модемот. Ако ова не е направено, системот ќе го препознае системот Android само како медиум за складирање.

За Huawei и ZTE телефони задачата е поедноставна, за нив е развиен специјален софтвер . Доволно е да го стартуваш и да го ставиш неопходното функционирање. За сите други телефони треба да го направите следново:


Пред-конфигурацијата е завршена, сега преминете на тоа како да се поврзете Android телефон 3G модем.

ВАЖНО. Ако сакате да го користите уредот на компјутер, тогаш треба да ги вратите променетите поставки назад. Повторете ги сите чекори од инструкцијата, но внесете ја следнава команда во терминалот: AT ^ U2DIAG = 255.

Поставување на паметни телефони

По претходна подготовка, можете да продолжите со поставување на паметен телефон со Android.


По претходна подготовка, можете да продолжите со поставување на паметен телефон со Android

Ако сите точки беа успешни, тогаш беше возможно да се поврзе модем со паметниот телефон. Сепак, производителите мобилни уреди Јас не сум среќен кога наместо купување поскап и модерен gadget, потенцијален потрошувач наоѓа

Многу корисници на паметни телефони често мора да одат онлајн. Сепак, се случува 3G модулот на телефонот да даде грешка и не дозволува користење на глобалната мрежа. Исто така, многу паметни телефони немаат 3G, но тоа не значи дека корисниците на таквите уреди не се во можност да пристапат на Интернет. Проблемот може да се реши со помош на посебен модем кој треба да се поврзе со паметниот телефон. Размислете како да го направите тоа.

Поврзување на 3G модем со паметен телефон

Поврзувањето 3G модем со телефонот е прилично едноставно. Сепак, треба да се забележи дека често уредот може да се дефинира како флеш диск.

Со цел вашиот паметен телефон да го одреди 3G модемот, треба да ги направите следните чекори:

 1. Преземете ја алатката HyperTerminal.
 2. Инсталирајте го на вашиот компјутер.
 3. Пронајдете менаџер на уреди и меѓу нив инсталирани уреди најдете вашиот модем.
 4. Кликнете на името на уредот десен клик глувчето и одете во менито "Properties".
 5. Во ова мени ќе најдете информации за бројот и брзината на пристаништето. Тие ќе треба да бидат препишани и потоа да влезат во HyperTerminal алатка.
 6. Извршете ја алатката и внеси било какво име за конекција.
 7. Сега треба да ги внесете податоците што ги снимивте.
 8. После тоа, ќе ја видите командната линија во која ќе треба да ја внесете командата "AT1". Командна линија може да не се појави веднаш, почекајте да се појави. Ова може да потрае околу десет секунди.
 9. Следно, кликнете на "OK" и внесете ја командата "AT ^ U2DIAG = 0".
 10. Чекај го одговорот дека внесената команда е точна, кликнете "Во ред" и исклучете го модемот.
 11. Ако на вашиот паметен телефон нема 3G модул, преземете ја апликацијата PPP Widget.
 12. Стартувај и внесувај податоци мобилна мрежа кои се наоѓаат на местото на вашиот мобилен оператор.

Сега можете да поврзете 3G модем и да го користите за пристап до глобалната мрежа. Како што можете да видите, задачата е многу полесно да се реши отколку што може да изгледа на прв поглед. И за да дознаете повеќе за тоа како да го конфигурирате Интернетот на вашиот телефон, треба да ги прочитате овие статии.

Што ако телефонот не ги поддржува модерните стандарди за комуникација?
Купи нов или прифати задоцнување од напредокот?