На Нововоронезької АЕС була здійснена механізація процесу введення (виведення) ротора генератора

Турбогенератор енергоблоку ВВЕР-1000 Вперше під час ремонту турбогенератора №13 енергоблоку №5 Нововоронезької АЕС була проведена механізація процесу введення (виведення) ротора генератора Турбогенератор енергоблоку ВВЕР-1000 Вперше під час ремонту турбогенератора №13 енергоблоку №5 Нововоронезької АЕС була проведена механізація процесу введення (виведення) ротора генератора. Це дозволило скоротити час операції на 4 години при забезпеченні належного рівня безпеки та контрольованості робіт.

При виконанні ремонтних робіт на генераторах турбоагрегатів атомних станцій операція по введенню (висновку) ротора генератора зі статора є найбільш технологічно складним і відповідальним, так як вага ротора турбогенератора ТВН-500-4УЗ становить 146 тонн, а сама операція проводиться при дуже малому повітряномузазорі поруч з чутливою до механічних пошкоджень обмоткою статора.

Раніше ця робота виконувалася вручну (шість чоловік рухали ротор, а ще чотири за допомогою колодок зупиняли його в необхідних точках). У 2012 році конструкторський відділ ВТЦ ВАТ «Атоменергоремонт» розробив кінематичну систему (електрифіковану візок) для проведення даної операції.

Фахівцями АСК Уральського філії ВАТ «Атоменергоремонт» була розроблена і виготовлена ​​унікальна система управління, що забезпечує необхідні режими роботи електромотора візки, вимірювання відстані до контрольної позначки за допомогою лазерного далекоміра і його індикація на пульті управління.

В результаті бригаду з 10 чоловік замінив один оператор, який за допомогою дистанційного пульта управління здійснює купівлю (продаж) ротора з точністю до одного міліметра з необхідними технологічними зупинками.

В даний час планується оснастити аналогічними електрифікованими візками всі філії ВАТ «Атоменергоремонт», що повністю відповідає «Заяви про політику в області якості ВАТ« Атоменергоремонт ».

Нововоронежська АЕС є філією ВАТ «Концерн Росенергоатом». Станція розташована на березі р. Дон в 42 км на південь від Воронежа. Це перша в Росії АЕС з реакторами типу ВВЕР (водо-водяні енергетичні реактори корпусного типу зі звичайною водою під тиском). Кожен з п'яти реакторів Нововоронезької АЕС є головним - прототипом серійних енергетичних реакторів: енергоблок №1 з реактором ВВЕР-210, енергоблок №2 з реактором ВВЕР-365, енергоблоки №№ 3, 4 з реакторами ВВЕР-440, енергоблок № 5 з реактором ВВЕР -1000. В даний час в експлуатації перебувають три енергоблоки (енергоблоки №№ 1,2 були зупинені в 1988 і 1990 р).

Новости