Нал пішов з ресторану. Понад 70% перм'яків розплачуються в кафе банківською картою

Кількість відвідувачів ресторанів в Пермі, що оплачують замовлення банківською картою, зростає. Сьогодні таких більше 70%. Найбільше страждають офіціанти

Все більше перм'яків оплачують замовлення в ресторанах і кафе за допомогою банківської карти. За рік кількість тих, хто розплачується безготівковим способом, зросла в кілька разів, іноді досягаючи 100% від всіх рахунків. За словами рестораторів, відсутність готівки в касі може гальмувати робочий процес і створювати дисбаланс у внутрішньому сальдо в бухгалтерії. Але найсильніше страждають офіціанти, які залишаються без чайових.


Якщо в минулому році році співвідношення готівкової і безготівкової оплати становило 50/50, то сьогодні оплата за мапі перевищила 70%. Ресторатори визнають, що ця тенденція неминуча. На її боці - зручність і державна політика щодо відмови від готівки.

За словами співвласниці Sister's bar Алевтини Тютіковой, спосіб безготівкового розрахунку в деякі дні досягає 100%. «Буває і таке, що за одну зміну всі замовлення оплачуються картою», - поділилася керуючий партнер Sister's bar. Юрій Пирожков, співвласник мережі ресторанів RestUnion ( «Халва», «ТСУР», Zlata Husa, Casa Mia), також зазначив, що безготівкові платежі щорічно зростають і на сьогодні перевищують готівковий оборот.

При цьому стрімко збільшується число перм'яків, які оплачують замовлення за допомогою безконтактних пристроїв - телефонів, годинників, додає ресторатор Олег Ощепков. На його думку, чим вище рівень закладу, тим більший обсяг займає оплата по «безналу».

Для рестораторів такий результат створює додаткові проблеми. Все-таки закладу звикли працювати з готівкою, це прискорює робочі процеси, а гроші в касі дозволяють усвідомити, що бізнес процвітає.

НЕ пропустіть: НЕ пропустіть:   Мексикана-мама Мексикана-мама. За останні три роки в Пермі закрилися кілька ресторанів мексиканської кухні

Власники закладів кажуть, що відсутність готівки в касі може привести до припинення роботи, зриву угод і інших труднощів. Особливо сильно це позначається на невеликих кафе і на тих, хто все закупівлі виробляє на ринку, де купити товар можна тільки за готівку.
«Готівка, як правило, потрібні для розрахунку по заробітній платі, оплати або передоплати відвантаження продукції, часто ексклюзивної, яку нам доставляють з інших регіонів або країн. При оплаті карткою безготівкові гроші надходять на рахунок юридичних осіб не відразу, для цього потрібен якийсь час. Це не критично, але все одно затримки гальмують роботу », - говорить директор з розвитку мережі SMOKY DOG, SHEAMUS і CHESHIRE CAT Сергій Болотов. З ним погоджується і Алевтина Тютікова: «Ми використовуємо готівку для покупки на фермерських ринках ексклюзивних продуктів, яких в магазині просто не знайти».

Юрій Пирожков вважає, що великі ресторанні мережі менше страждають від відсутності готівкових коштів. «Для великих ресторанів, де закупівлі здійснюються також по безналу, проблем не виникає. Труднощі можуть бути у невеликих закладів, де закупівлі продукції відбуваються на ринках за готівку. Для них скорочення платежів готівкою критично », - додає ресторатор.

При відсутності грошей в касі рестораторам доводиться включати витрати на переведення в готівку. Витрати на це стають відчутні для мікропідприємств з доходом менше 1 млн рублів і індивідуальних підприємців.

Відсутність готівки торкнулося і співробітників закладів. Офіціантам пощастило менше всіх. Тепер вони явно недоотримують чайові: залишити їх на карту відвідувачі не можуть, а готівки для цього часто немає. «При оплаті безготівково відвідувачі часто відмовляються від чайових офіціантам. У деяких країнах чайові входять в рахунок замовлення, а потім включаються в заробітну плату », - зазначає Юрій Пирожков.

«Згідно з чинним податковим законодавством, відвідувачі не можуть залишити чайові на карту, це буде розглядатися як додаткова комерційна вигода. У локальних закладах маленьких міст Європи практично немає терміналів для оплати, відвідувачі розплачуються тільки готівкою. Там це звичайна історія. Але перехід на безготівкові способи оплати - неминучий тренд. Тому ресторатори будуть прагнути до пошуку інструментів, які дозволять легально перевести чайові в електронний формат », - припускає Олег Ощепков.

Новости