Нашестя комп'ютерів. Люди яких професій втратять роботу, не витримавши конкуренції з роботами

З точки зору роботодавця комп'ютери вигідніше людей: вони обходяться дешевше і працюють ефективніше, фото: Robohunter

Комп'ютери вже сьогодні справляються з деякими завданнями набагато краще людей. Експерти стверджують: всього через 10-15 років штучний інтелект витіснить людини з багатьох професій і залишить без роботи мільйони людей.

Які професії знаходяться під загрозою вимирання, неминуча влада комп'ютерів і чим це загрожує людству, розбиралася "Країна".

Робот vs Людина

Монополізація штучним інтелектом (ШІ) (науково коректне назву - "глибокі нейронні мережі") всіх сфер людського життя - вже давно не футурологічні ідеї, а економічні розрахунки. Результати провідних наукових досліджень попереджають: в найближчі десятиліття світ зіткнеться з безробіттям жахливих масштабів. Це може спровокувати бунти, посилити соціальну нерівність, бідність та інші соціальні проблеми .

Так, згідно з даними Оксфордського університету, протягом наступних 20 років в США кожне друге робоче місце буде автоматизовано - 47% працівників замінять машини. У Китаї - 77%.

У Австралійської групи із захисту прав молоді (FYA) попереджають, що близько 70% молодих людей в Австралії зараз задіяні саме в тих професіях, вплив автоматизації на які буде "радикальним". Тобто, по суті, через двадцять років їх знання та професійні навички стануть вже нікому не потрібні - ті ж функції за них будуть виконувати комп'ютери. З єдиною різницею - роботодавцю не треба буде платити машинам зарплату, а з неї - податки державі.

Робот з точки зору роботодавця вигідніше людини: він все робить швидше і дешевше. Тим більше, що сучасний ІІ ще й вміє вчитися. Причому якщо у людини на освоєння нового навику можуть йти роки, комп'ютер витрачає на це секунди. Людина не витримує конкуренції.

"Ми наближаємося до того часу, коли машини перевершать людей майже в будь-якій справі, - сказав у своїй доповіді професор обчислювальної інженерії, директор Інституту інформаційних технологій Моше Варді. - Я вважаю, що суспільству потрібно подивитися в обличчя цієї проблеми до того, як вона встане на повний зріст. Якщо машини будуть здатні робити майже все, що вміють люди, що тим залишиться робити? "

За прогнозами Варди, через 30 років роботи зможуть робити практично все, що вміють робити люди. І це призведе до того, що понад 50% жителів планети стануть безробітними, і суспільство порине в тотальну прокрастинація.

За даними Міжнародної федерації робототехніки, лідирує по автоматизації в Південній Кореї, де на 10 тисяч робочих доводиться 531 робот. Китай поки відстає: там на 10 тисяч - лише 49 роботів, зате країна посідає перше місце за темпами збільшення одиниць робототехніки.

Україна, втім, тренд автоматизації захопить не так швидко, як Захід , Кажуть експерти - через відносно дешевого робочого праці. В цілому, по відношенню до Європи, Україна почне відчувати навала комп'ютерів з затримкою приблизно в 10 років. За прогнозами експертів, чим вище буде ставати середня зарплата в Україні, тим частіше роботодавці будуть віддавати перевагу роботам, а не людям.

Фахівці заспокоюють: автоматизація - процес історично закономірний, і щось подібне людство вже переживало раніше. У 18-19 століттях, з початком промислової революції, наприклад, машини спочатку витіснили зі сфери транспорту коней, ну а тепер можуть замінити і людей. Банкомати, центри самообслуговування, а з недавнього часу і онлайн-банкінг вже замінили цілу армію банківських службовців. І ставитися до цього потрібно спокійно.

"Була колись така професія - люди-калькулятори, які вважали на арифмометрах. Деякі вчені вважають, що штучний інтелект з'явився, коли люди винайшли калькулятор, який ті ж математичні задачі зміг вирішувати набагато швидше і краще, ніж людина", - розповідає Артем Чернодуб, кандидат технічних наук, дослідник ІІ в Clikque Technology.

Сила нейронних мереж в тому, що їх учитель - безмежне інтернет-простір. Роботи вже можуть робити не тільки те, на що спочатку були запрограмовані.

"Нещодавно нейронна система розробила власну систему шифрування і навчила цій системі іншу нейронну мережу. ІІ сьогодні вже працює так, що вже навіть архітектор цієї мережі не розуміє, як вона це робить. Вона сама змінює себе зсередини. Працює за принципом людського мозку - тому вона нейронної і називається ", - відзначає експерт з управління репутацією Борис Тизенгаузен.

Саме Deep Learning ( "Глибоке навчання" - алгоритми, що дозволяють ІІ самообучаться і самовдосконалюватися без участі людини - прим.ред.) Здешевило вартість обчислень, а отже - і вартість самих комп'ютерів. Це і призводить зараз до масової автоматизації професій.

"Один гігафлопс (міра продуктивності комп'ютерів - кількість математичних операцій, які обчислювальна система виробляє в секунду, прим.ред.) - зараз коштує близько 6 центів, в 2008 році коштував близько 50 доларів, а в 1997 - близько 40 тисяч доларів, - наводить приклад Артем Чернодуб. - Комп'ютери стали більш потужними і, відповідно, більш дешевими. Сучасний мобільний телефон - могутніше, ніж був самий передовий комп'ютер 10 років тому, і він зараз доступний більшості людей, тоді як комп'ютер 30 років тому був розкішшю. Сьогодні можна авто атіческі навчати глибокі нейронні мережі на великих обсягах даних, навіть всього на 1 терабайте зображень, і отримувати від них поведінка, схоже на поведінку людини, а часом і перевершує його можливості. Ще 10 років тому це здавалося фантастичним ".

Можливості нейронних мереж дійсно вражають. особливо помітно їх вплив в напрямку чат-ботів. Взяти хоча б стартап Luka, який генерує діалоги з героями різних творів: після смерті співака Прінса вони створили чат з музикантом, проаналізувавши інтерв'ю з ним в загальнодоступних джерелах.

Взяти хоча б стартап Luka, який генерує діалоги з героями різних творів: після смерті співака Прінса вони створили чат з музикантом, проаналізувавши інтерв'ю з ним в загальнодоступних джерелах

Два варіанти дизайну одного і того ж вироби. Лівий - людський. Правий - запропонований комп'ютером (програмою Within Enhance). Найнеймовірніше, що дизайн комп'ютера - більш природний і приємний для ока. Хоча ІІ не спирається на особистий досвід - він лише прагнув до максимальної ефективності.

Ще один вражаючий приклад - коли штучний інтелект AlphaGo, створений підрозділом Google, обіграв чемпіона Європи з гри в шашки Го. Го за складністю перевершує навіть шахи, з мільйонами непередбачуваних варіантів ходів.

"У Google навчали нейронну мережу так: завантажили в неї дані всіх ігор, які тільки було можливо знайти, а система привласнювала пріоритет тим ходам, завдяки яким комп'ютер вигравав, і в підсумку навчилася грати на рівні середнього гравця, - розповідає Борис Тизенгаузен. - Потім в Google змусили цей ІІ грати з іншим ІІ. вони проводили мільйони ходів в секунду, і в підсумку так ніхто і не переміг. Але граючи один з одним, вони удосконалювалися. в результаті AlphaGo обіграла чемпіона Європи з шашок Го з рахунком 5: 0. чемпіон засмутився ".

Мартін Форд, автор книги "Повстання роботів", впевнений: автоматизацію вже не зупинити. "Це частина капіталізму - постійне прагнення до підвищення продуктивності", - говорить він. Роботизація виробництва вигідна багатьом, крім робочих без наукових ступенів, і саме їх найсильніше торкнеться масова роботизация.

вмираючі професії

На думку експертів, під загрозою вимирання сьогодні знаходиться майже будь-яка професія, яка пов'язана з повторюваним алгоритмом дій. Грубо кажучи, якщо ви з ранку і до вечора кожен день виконуєте одну і ту ж рутинну роботу, пов'язану з постійним збором, обробкою і аналізом даних - є сенс задуматися про зміну професії.

Деякі посади зникнуть зовсім, інші ж будуть змушені модернізуватися, щоб відповідати новим реаліям технологічного світу. "Країна" спільно з експертами склала список з 25 професій, які знаходяться в зоні ризику.

1. Водії

Розвиток ІІ неминуче вплине на таксистів, та й взагалі на всіх перевізників. У США прогнозують, що через 15 років весь транспорт стане автоматизованим. Самохідні транспортні засоби замінять водіїв таксі та громадського транспорту, операторів екскаватора, далекобійників, водіїв.

Теsla і Google вже рік тестують безпілотні автомобілі в США. У Піттсбурзі (штат Пенсільванія), а також в Сінгапурі безпілотні авто вже почали використовувати в якості таксі. А РФ і Фінляндія навіть ведуть переговори про створення інфраструктури для безпілотного сполучення між країнами.

До 2025 року американські автовиробники планують налагодити масовий випуск безпілотних автомобілів для широкого круга покупців. У них не буде керма і педалей. Навіщо?

Інтелектуальні транспортні системи (ІТС) дозволять уникати аварій: машини будуть зчитувати інформацію один з одного, знати про зустрічний рух, і змінювати траєкторію і швидкість руху в залежності від цих даних. Чи не потрібен буде навіть світлофор - машини самі будуть, бачити, що дорогу їм перетинає інший автомобіль і ухилятися від зіткнень.

Чи не потрібен буде навіть світлофор - машини самі будуть, бачити, що дорогу їм перетинає інший автомобіль і ухилятися від зіткнень

Проект дизайну літаючого автомобіля. Фото: 3DNews

Єдине, що поки гальмує повсюдне поширення машин на автопілоті - поганий стан доріг. Але і цю перешкоду тимчасове. Не виключено, що незабаром і дороги для машин будуть не потрібні - вони будуть літати по повітрю. Компанія Terrafugia працює над таким літаючим автомобілем з 2013 року, зараз він проходить тестування. Польотом в ньому також буде керувати комп'ютерна система - користувачеві досить лише вказати пункт призначення.

2. Кондуктори і контролери

Слідом за водіями зникнуть і кондуктори. У деяких містах поїзда вже їздять самі по собі, а плату за проїзд в них з банківських карток зчитують автоматично за допомогою телефонів.

3. Робочі конвеєрів

Роботи витісняють ручну працю у виробництві. Так, Adidas будує повністю автоматизований завод в Німеччині, де все - починаючи від моделювання одягу до її пошивки - роблять роботи. Процес виробництва пари кросівок від початку і до кінця займає близько п'яти годин. Для порівняння: на нинішній ланцюжку поставок Adidas в Азії аналогічний процес може зайняти кілька тижнів. Роботи також зможуть швидко створювати взуття під замовлення конкретного клієнта - вагому конкурентну перевагу.

4. Охоронці

Сфера охоронних послуг теж комп'ютеризується. Консьєржів, охоронців, вахтерів замінять системи ідентифікації осіб, які у зв'язку з частими терористичними загрозами вже вводяться повсюдно в точках великих скупчень людей. Це зручно і ефективно: комп'ютер розпізнає обличчя людини і відразу визначає, чи є у нього судимість, потенційно небезпечний чи ні, чи був помічений в контакті зі злочинцями. До речі, в цьому плані ІІ суттєво ускладнить роботу домушників: комп'ютер миттєво визначить, увійшов до під'їзду сусід або сторонній.

"Зараз в Британії система розпізнавання осіб в метро ще й коннектітся до акаунтів людини в соцмережах, визначає, чи перебуває він в терористичних угрупованнях - і якщо одночасно кілька підозрілих людей заходять в метро, ​​система тут же подає сигнал в поліцію", - наводить приклад Борис Тизенгаузен.

5. Продавці та касири

У Сіетлі Amazon відкрив перший в світі магазин без кас, продавців і черг. Скануючі пристрої автоматично пробивають товар на виході і знімають гроші з рахунку. Це справжня революція в шопінг.

В основі лежить технологія Just Walk Out. Вона автоматично засікає, коли продукти знімаються з полиць і повертаються на місце, і формує віртуальну корзину. На її підставі відразу після того, як покупець покинув магазин, йому приходить рахунок.

"Все масові професії - такі як касири, продавці, торгові посередники, мерчендайзери, складські працівники, навіть офіціанти - можна автоматизувати, а значить, їх автоматизують. Зайдіть в" Макдональдс "біля Лувра в Парижі - там працює дуже мало людей. Тому що соціальні стандарти занадто високі, і дорого наймати людину на роботу навіть в "Макдональдсі", тому що йому треба платити мінімум 1600 євро. Тому все роботизує ", - говорить Чернодуб.

6. Консультанти

сьогодні у віртуальному світі їх успішно замінюють чат-боти . Вони в режимі онлайн дають поради щодо купівлі та допомагають покупцям вирішувати проблеми з товарами. Експерти не виключають, що незабаром в магазинах з'являться спеціальні роботи, які презентуватимуть продукцію компаній, вітати відвідувачів, розповідати їм про характеристики товару, демонструючи його зображення на екрані. За міміці і мові тіла роботи будуть розпізнавати емоції людини і відповідним чином реагувати на них.

7. Бухгалтери

З введенням електронного документообігу зникає необхідність у величезній пласті людей, які займалися паперовою роботою, переносили документи з місця на місце і вносили дані в бази. Фактично будь-яка людина сам зможе подавати декларації, складати базові документи для відкриття свого підприємства, наприклад. Ще кілька років тому фірми спеціально для цього наймали бухгалтера.

8. Фінансові співробітники

Тут мова йде не тільки про банальне перекладанні папірців. Програмне забезпечення ефективно замінює брокерів і трейдерів.

Так, з 2000 року число фінансових співробітників на Уолл-стріт знизилася приблизно на одну третину. Комп'ютер замість них проводить сотні тисяч угод, протягом частки секунди приймає рішення про купівлю-продаж на основі даних, які автоматично збираються на ринку і біржових сервісах. За цей час людина встигне лише сьорбнути кави.

"Уже зараз на американській фондовій біржі 40% операцій по прийняттю рішень про купівлю або продаж акцій приймає ІІ. У трейдерів багато спеціальних програм, які визначають тренди, аналізують котирування відразу на декількох біржах і вибудовують математичну модель, як вони будуть рухатися далі. Людина на це не здатний ", - говорить Борис Тизенгаузен.

9. Перекладачі

Насправді, вимирання цієї професії мимоволі сприяє кожен з нас: кожен раз, коли ви вводите текст в онлайн-перекладач, ви його навчаєте. Якщо ви вказуєте, що слово в реченні переведено неправильно, комп'ютер це запам'ятовує. З кожним таким виправленням він вчиться, а машинний переклад стає все більш досконалим. Google почав застосовувати нейромережі для перекладу в кінці 2016 року - кількість помилок в перекладах текстів скоротилося на 60%.

Зараз пошукові гіганти "Яндекс" і Google тестірют нейросистеми з поглибленим морфологічним аналізом, які кардинально по-новому підходять до перекладу текстів. Ось приклад: "перекладача" вчили переводити з японської на англійську і з корейського на англійську. Раптово з'ясувалося, що ІІ здатний переводити безпосередньо з японського на корейський, хоча його цьому не вчили. Нейросеть сама створила власний алгоритм перекладу, в якому мова-посередник (англійська) був не потрібен.

Експерти запевняють: з часом лексичний запас смартфона зрівняється з людським. ІІ навіть зможе створювати власну мову. Людство забуде, що таке мовні бар'єри: більше не потрібно буде витрачати роки на вивчення іноземної - ваш смартфон легко і грамотно забезпечить синхронний переклад на будь-яку мову планети.

10. Оператори колл-центрів

Багато компаній вже замінили операторів колл-центрів на автоматичні програми, які реагують на скарги клієнтів і пропонують їм відповідні рішення. У разі, якщо робот не може впоратися з проблемою сам, він автоматично перемикає абонента на "живого" співробітника.

11. Програмісти і веб-дизайнери

Найближчим часом "робочими" будуть визнані спеціальності, які зараз вважаються інтелектуальними: програмування, веб-дизайн, 3D-проектування. Все це за людину вже сьогодні без праці може робити машина.

Наприклад, щоб змоделювати і виготовити зубний протез, зараз фахівець-стоматолог повинен вчитися багато років і отримати відповідну кваліфікацію, а саме виготовлення такого протеза обходиться дуже дорого. Але вже сьогодні 3D-принтери можуть друкувати зубні протези - швидко і дешево. І незабаром такі фахівці будуть не потрібні.

Що стосується розробки сайтів, за словами експертів, незабаром нейронні мережі навчаться самостійно розробляти як верстку, так і дизайн сайтів, додатків і програм. Людина буде просто задавати потрібні йому параметри.

"Уже зараз програмісти пишуть код не так, як робили програмісти ще двадцять років тому, коли напам'ять потрібно було пам'ятати всі команди. Зараз програма вже сама пропонує програмісту коди, і він вибирає потрібні. Це буде і далі автоматизуватися. Думаю, дійде до того, що людина буде говорити: "Siri, а напиши-но мені таку-то програму". І Siri напише ", - розповідає Артем Чернодуб.

12. Екскурсоводи

ІІ і сьогодні з легкістю визначає, де ми знаходимося, дає історичну довідку, показує фотографії і віртуальні огляди місцевості.

"Нейронна мережа може дати набагато більше інформації і підлаштуватися під ваші інтереси. Таргінг контент зараз виходить на перше місце - за цим алгоритмом працює Facebook, показуючи те, що вам цікаво, Google і т.д. Система розуміє, чим ви цікавитеся, і підносить це саме в тому ключі, в якому вам буде це цікаво бачити. Зрозуміло, що "живі" екскурсоводи залишаться, але вони стануть скоріше екзотикою ", - пророкує Борис Тизенгаузен.

13. Солдати

Безпілотні літальні апарати, дрони, роботи-охоронці, системи моніторингу вже справляються з багатьма завданнями набагато краще людини і навіть приймають рішення - відкривати вогонь чи ні, за формою і зброї визначаючи ворога. У найближчому майбутньому, за словами експертів, вони почнуть замінювати живих солдатів і в наземних місіях. Незабаром чоловік віддалено буде керувати танками і літаками, сам не беручи участь в боях.

Тут не можна не згадати автономну гусеничну машину MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System) - це робот. У його арсеналі - кулемет, а також сльозоточиві, осколкові, фугасні і димові гранати. При цьому MAARS здатний не тільки вбивати, але і рятувати - знешкоджувати міни та витягувати поранених людей з поля бою.

14. Будівельники

Будівництво вже частково автоматизовано. Будинок уже необов'язково будувати - його можна надрукувати на спеціальному будівельному 3D-принтері. Людина вибирає вподобаний дизайн будинку, натискає одну кнопку і гігантський 3D-принтер друкує необхідні блоки з бетону або іншого матеріалу.

Компанія WinSun в Китаї рзрабативает такі будинки з 2014 року. А шанхайський 3D-принтер для друку будинків може створити десять будинків з будівельних і промислових відходів. Вартість виробництва одного такого будинку - не вище 5 тисяч доларів.

15. Виробники їжі

За масове виробництво їжі для людини теж незабаром можуть взятися 3D-принтери. За великим рахунком, в них можна завантажити будь-які матеріали, і чому б не зробити це і з їстівними продуктами. Компанія Natural Machines вже представила подібну розробку. 3D-принтер Foodini дозволяє завантажувати в нього до п'яти різних інгредієнтів - можна задати необхідну програму, і блюдо буде швидко "надруковано". Результат все ж більше схожий на фастфуд, так що шеф-кухарям елітних ресторанів поки можна не турбуватися.

16. Турагенти

"Ще років п'ять тому на кожному розі були офіси турфірм, але вже зараз турагенти фактично зникли: їх витіснили автоматичні платформи для бронювання та замовлення квитків і місць для відпочинку. Ті, хто залишився на рику зараз, орієнтований в основному на людей похилого віку, що не довіряють електронним системам оплати, але як і їхні клієнти, вони вже доживають свій вік ", - зазначає Борис Тизенгаузен.

17. Космонавти

Місце робототехніці знайдеться і в космосі. Роботи вже виконують чорну роботу на станції. А робот Robonaut2 (R2) від NASA і General Motors вже борознить простори земної орбіти. R2 здатний працювати як усередині МКС, так і у відкритому космосі. І йому не потрібен для цього громіздкий скафандр. Згодом планується, що R2 висадиться на Місяць - це безпечно і не дорого.

18. Листоноші і кур'єри

Послуги доставки вже поступово беруть на себе дрони та інші аналогічні пристрої. Зі складу - прямо в будинок, зручно і швидко.

19. Лікарі

Медицина поряд з обороною - лідери з інвестицій в розробку ІІ.

Так, в нью-йоркському онкологічному центрі Memorial Sloan-Kettering впровадили систему автоматичної медичної діагностики за допомогою суперкомп'ютера Watson. Він визначає діагноз більш точно, ніж лікарі, і підбирає для кожного індивідуального випадку оптимальний спосіб лікування. Точність діагнозів Watson пояснюється тим, що він вивчив 600 000 медичних досліджень (близько 2 млн сторінок тексту).

Менш складні захворювання незабаром можна буде діагностувати за допомогою мобільного телефону. Лондонський стартап Your.MD удосконалює додаток для пристроїв iOS і Android, здатне вислуховувати скарги людини в текстовому або голосовому режимі і визначати його хвороба.

Хірурги-роботи вже проводять операції, на мікрорівні зшивають тканини. Замість накладання швів лікарі зараз використовують роботизовані степлери. Існують і роботи-анестезіологи, з 2013 року ці системи дозволені в США. Їх використання замість послуг професійного анестезіолога на американському ринку дозволяє заощадити від $ 450 до $ 1850 в перерахунку на одного пацієнта.

20. Фармацевти

Ліки пацієнтам вже почали роздавати роботи. У Сан-Франциско медичний центр UCSF встановив в двох госпіталях експериментальні автомати, які, отримавши від лікаря електронний рецепт, відважують потрібні дози медикаментів, упаковують їх в пігулки і видають пацієнтові.

Робот-фармацевт прекрасно зарекомендував себе, безпомилково виготовивши 350 000 доз ліків. Машина видавати ліки в десятки разів швидше за людину, без перерв і без ризику помилитися через втому.

21. Няні

Роботи можуть замінити нянь і доглядальниць. Японська компанія NEC розробила робота PaPeRo, який здатний розважати людей і доглядати за дітьми і недоумкуватими, допомагаючи їм розвивати навички спілкування. Робот вміє вести діалог природним і приємним голосом, розповідати жарти, гадати, загадувати загадки, нагадувати про прийом ліків і передавати голосові повідомлення від людини іншим людям, яких PaPeRo розпізнає по особам.

22. Фітнес-тренери

Цю професію, за словами експертів, чекає серйозна трансформація. Тренування вже зараз у багатьох мобільних додатках веде робот - це дешевше, і онлайн-трансляція може охоплювати необмежену кількість користувачів.

23. Вчителі

Зараз можна отримати диплом будь-якого вузу дистанційно. Один викладач може вчити не десять чоловік, скільки поміститься в класі, а тисячі людей одночасно. Експерти вважають, що в галузі почнеться якийсь природний відбір, і викладати залишаться дійсно висококваліфіковані уми, які дійсно цінуються в професійному середовищі і мають виняткові знаннями.

24. Журналісти

Так, людина, яка пише цю статтю, теж може через десяток-другий років залишитися без роботи.

Співробітники електронних медіа в зоні ризику. Los Angeles Times, Associated Press, Forbes і інші широко відомі ЗМІ вже сьогодні активно використовують роботів - вони створюють оперативні фінансові зведення, результати спортивних матчів і дають інформацію про погоду. Роботи набагато швидше журналістів зберуть інформацію, з'ясують "хто, що, коли, де, як і чому", навіть опитають експертів і оформлять підсумковий інформаційний матеріал. Фахівці Narrative Science прогнозують, що через 15 років 90% новинних репортажів будуть генеруватися автоматично.

Звичайно, мова не йде про колумністики і жанрі художнього репортажу, що межує з літературою - тут в тонкощі спостережень, майстерності передачі живих емоцій і красі стилю комп'ютер перевершити людини не зможе. Принаймні, поки що.

25. Священики

Не поспішайте обурюватися. Звичайно, роботи не зможуть повноцінно замінити священнослужителів, але частково ІІ вже впроваджуються в церкву. За прикладами далеко ходити не треба: в минулому році у Львові створили сервіс для замовлення молитов через інтернет. До того ж, вже кілька років для того, щоб покласти записку в Стіну Плачу, зовсім необов'язково їхати в Єрусалим - досить лише залишити своє повідомлення в інтернет-представництві святині.

Вся надія на креатив

Експерти наполягають: зникнуть лише професії, пов'язані з монотонним ручною працею, в яких немає творчої, інтелектуальної, креативної складової, а головне - необхідність чисто людського співпереживання.

"Дійсно, деякі професії зникнуть, але тільки ті, які можна повністю автоматизувати. Людські кадри будуть все так само затребувані, наприклад, в індустрії" Любові і Турботи "- тих сферах, де машина просто не зможе замінити компонент людського тепла і участі. Це і та робота, яку сьогодні роблять волонтери - турбота про людей похилого віку та хворих, підтримка постраждалих, допомога людям з обмеженими можливостями ", - вважає HR-фахівець Лариса Брувер.

З цієї ж причини і далі буде затребуваний психолог - як професія, пов'язана з емоціями і безпосереднім контактом людини з людиною. І, звичайно ж, в технологічному столітті незамінними будуть IT-фахівці.

Брувер не вірить в те, що через 15 років все ми масово буде шукати собі нову роботу. "Робочий ландшафт, безумовно, зміниться, але він зміститься в бік інтелектуального і творчої праці - в сфери, де навіть самообучающиеся алгоритми або не зможуть показати ту ж продуктивність, або роботизация буде обмежена штучно через ризик втрати контролю за процесом", - говорить експерт.

Чим більше складною і творчою є професія, тим менше їй загрожує автоматизація. Артисти, ведучі, дизайнери, актори, шоумени, художники - на них збережеться попит.

Втім, сьогодні роботи вже навчилися створювати твори мистецтва. Андрій Карпати зі Стенфордського університету створив програму, в яку можна завантажити певні тексти, скажімо сонети Шекспіра, і вона сама почне генерувати тексти в тій же стилістиці. За тим же принципом нейронні мережі вже можуть малювати картини в стилі Ван Гога і Пікассо, гененіровать музику а-ля Бах. Є навіть музичний альбом "Нейронна оборона", тексти до якого написав робот.

Наскільки цінно і якісно таке "творчість" - інше питання. Для тих, хто налаштований на примітивне споживання, особливої ​​різниці між твором Моцарта і робота не буде. Але чи можна вважати це мистецтвом?

"Тут питання швидше до мистецтвознавців. Але від себе скажу: прийдеш іноді в" PinchukArtCentre ", подивишся на виставлений там шматок асфальту і думаєш - що за нісенітниця? А тут підійде до тебе сучасний мистецтвознавець, і пояснить, що насправді це мистецтво , - говорить Артем Чернодуб. - А якщо серйозно, вважаю, що якщо картини авторства штучного інтелекту почнуть купувати, то це можна буде вважати якщо не мистецтвом, то як мінімум продуктом ".

Заспокоює той факт, що робот може повторити, прорахувати, скопіювати - але не може створити нічого кардинально нового. Поки що комп'ютерне творчість - це всього лише наслідування.

Ось чому запит на людську дивина і геніальність залишиться. Вчені, винахідники, дослідники, творці мистецтва - люди не будують, а створюють - без них розвиток суспільства, навіть при тотальній автоматизації праці, неможливо. До того ж, у широко розповсюдженим роботів є істотний плюс: на їх фоні все більше буде цінуватися унікальність і винятковість, притаманна лише людині.

"Жоден високорозвинений штучний інтелект не в змозі повністю замінити людину, - вважає Митио Каку, американський фізик японського походження. - У нас насправді набагато більше переваг перед машинами, ніж ми собі можемо уявити. У роботів відсутня образне мислення, у них немає свідомості, інтуїції ".

Тому вчений радить: щоб домогтися успіху, потрібно розвивати ті здібності, які не доступні роботам: креативність, уяву, ініціативу, лідерські якості. Набагато більше шансів на успіх у тих країн, які зможуть збалансувати товарні ринки і когнітивно-креативний потенціал.

Але навіть якщо ви не вмієте малювати, співати, писати музику і не отримали докторський ступінь Гарварді, панікувати не варто. Технологічний прогрес як вбиває одні професії, так і породжує нові.

За прогнозами вчених Утрехтського університету, автоматизація праці хоч і скоротить число робочих місць, але зате дозволить компаніям скоротити витрати на виробництво, а разом з цим і ціни на товар - чим підвищить купівельну спроможність громадян і сформує нові робочі місця в інших галузях.

До того ж, за роботами все одно ще довгий час буде необхідний нагляд з боку людини. З'явиться необхідність в професії робоетіка - професіонала, який буде навчати роботів і стежити, щоб ті не нашкодили людині.

У будь-якому випадку, нам вчитися взаємодіяти з ІІ. Сучасним дітям в цьому плані простіше - вони вчаться поводитися з планшетом раніше, ніж говорити. Людям у віці, звичайно, перевчитися буде складніше. Але вже зараз пора задуматися, чи хочете ви все життя займатися тим, чим займаєтеся зараз. Головне - вчасно зорієнтуватися і пристосуватися до нової технологічної реальності. Прогрес вже не зупинити.

Якщо машини будуть здатні робити майже все, що вміють люди, що тим залишиться робити?
Навіщо?
Але чи можна вважати це мистецтвом?
Але від себе скажу: прийдеш іноді в" PinchukArtCentre ", подивишся на виставлений там шматок асфальту і думаєш - що за нісенітниця?

Новости