Неформальні групи: як перетворити противника в союзника

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Читайте також про неформальних групах:
  3. Характеристика неформальних груп
  4. Управління неформальною групою
  5. Методи управління неформальними групами

Неформальні групи формуються в організації спонтанно. Такі об'єднання можуть мати негативний вплив на персонал. Як управляти неформальними групами, щоб уникнути проблем, читайте в статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Причини виникнення неформальних груп в організації

У кожній організації існують формальні та неформальні групи. Формальні групи об'єднуються за відповідними ознаками:

  • на основі встановлених функціональних і посадових обов'язків;
  • місця в організаційній структурі компанії;
  • займаного в ієрархії підприємства положення.

Скачайте документи по темі:

Кожна формальна група займає певне місце і виконує певні обов'язки. Перед нею стоять конкретні завдання і цілі, поставлені керівництвом. кожен співробітник підприємства є членом тієї чи іншої формальної групи. Він діє, керуючись стоять перед нею завданнями. Міжгруповое взаємодія здійснюється через систему функціональних і інформаційних зв'язків.

Міжгруповое взаємодія здійснюється через систему функціональних і інформаційних зв'язків

Завантажити документ >>>

Неформальні групи утворюються незалежно від форми власності та організаційної структури компанії. Вони формуються на основі неофіційних міжособистісних зв'язків.

Неформальні групи виникають спонтанно. Це не пов'язано з ефективністю або неефективністю управління персоналом. Але вони є об'єктом вивчення теорії управління. Зв'язок, що існує між членами таких об'єднань, досить сильна. Неформальна група може існувати як окремий організм зі своїми завданнями і цілями. Коли ці цілі не збігаються з тими, які стоять перед компанією, таке неформальне об'єднання руйнує колектив. Особливо, якщо воно очолюється неформальним лідером , Протидіє зусиллям керівництва.

Читайте також про неформальних групах:

Як виникають неформальні групи в організації

Формальні і неформальні групи в організації існують одночасно. Другі виникають спонтанно, в результаті міжособистісного спілкування. Поступово члени цих груп починають взаємодіяти. Це неминуче, оскільки в робочому колективі сучасна людина проводить більше часу, ніж в колі сім'ї.

Як соціальна істота, людина схильна до об'єднання з подібними собі. Тому в основі такого неформального співтовариства можуть лежати загальні інтереси і захоплення, життєві позиції, взаємна симпатія. Основними причинами виникнення неформальних груп є почуття причетності, можливість спілкування за інтересами і отримання допомоги. Членство в такій групі дає людині відчуття захищеності.

Характеристика неформальних груп

Неформальна група - це спонтанно сформувався об'єднання. В організаціях з великою чисельністю таких груп може бути багато. У таблиці представлені характерні ознаки неформальних груп і формальних об'єднань.

характерні ознаки

формальні групи

неформальні групи

особливості формування

Правові акти, штатний розклад, організаційна структура підприємства

На основі міжособистісних зв'язків

Учасники

посади

Окремі особистості

хто очолює

Призначений наказом керівник

Лідер, визнаний учасниками групи

характер взаємодії

Запропонований посадовими інструкціями, локальними актами

Чи не регламентований, між окремими особистостями

Форма контролю

Трудове законодавство, підзаконні нормативні акти

Соціальний контроль на основі сформованих еталонів прийнятного і неприйнятного поведінки

Чим регулюється взаємодія

Правові норми, корпоративна культура

Традиціями, загальними правилами етикету

Причини виникнення

Виробнича необхідність

Задоволення особистих потреб учасників у захисті, допомозі, спілкуванні, інформації

Формальні і неформальні групи, приклади таких об'єднань кожен знайде в своїй практиці. Так, структурні підрозділи організації, її керівний склад, комітети, комісії є формальними групами. Формальні групи можуть створюватися на регулярній основі. наприклад, служба персоналу . Іноді вони створюються для вирішення певної цільової завдання. Це може бути група, сформована для роботи над якимось проектом, або комісія, яка розслідує нещасний випадок на виробництві.

Довідка

Приклади неформальних груп в організації: співробітники , Що прийшли до керівника вимагати своєчасної виплати зарплати. Такі групи виникають раптово і саморозпускається в міру вирішення питання. Але є і згуртовані неформальні групи, які можуть довго існувати.

До них відносяться різного роду об'єднання, засновані на загальних уявленнях, ідеалах, інтересах. Види неформальних груп, сформовані «за інтересами»:

  • Професійні. Учасниками є працівники, які мають спільні професійні інтереси. Така взаємодія дає їм стимул для нових ідей і новацій.
  • Ідеологічні. Об'єднання людей, що мають однакові життєві цінності і ідеали. Їх учасники борються за екологію, відвідують дитячі будинки, переслідують інші національні чи соціальні цілі.
  • Особистісні. Формуються на основі схожих особистих інтересів і захоплень.
  • Провладні. Привертають людей, які володіють або хочуть мати владу і впливом. До таких об'єднань належать і неформальні групи, учасники яких прагнуть отримати доступ до закритої інформації.

Управління неформальною групою

На діяльність організації неформальні групи можуть надавати як негативне, так і позитивний вплив. По каналах неформальній інформації можуть поширюватися чутки, демотивуючі співробітників . Норми праці, встановлені в групі, можуть бути нижчі за ті, що визначені керівництвом. Впровадження нових технологій може саботуватися членами неформального об'єднання, що має тенденцію до опору, міжгрупових конфліктів . Така поведінка характерна для груп, члени яких вважають, що керівництво ставиться до них несправедливо.

З цих причин теорія управління раніше розглядала неформальні групи як чужі освіти. Вважалося, що від їх лідерів слід позбавлятися, а самі об'єднання ліквідувати.

Довідка

Наявність неформальних груп в організації може мати потенційну вигоду. Вони об'єднують тих, хто працює в організації. Належність до групи і відданість їй може підвищити і лояльність її учасників до організації. Люди цінують придбані соціальні зв'язки. Це утримує їх на робочих місцях. Вони можуть відмовитися від пропозицій конкурентів, навіть якщо їм пропонують підвищену зарплату.

Сучасні тенденції HR-менеджменту дозволяють оцінювати наявність неформальних груп в організації скоріше позитивно. Грамотний керівник повинен вміти використовувати потенціал таких співтовариств, направляючи його енергію в потрібне русло.

Методи управління неформальними групами

До основних методів, що дозволяє нейтралізувати негативний ефект впливу неформальної групи, належать:

  1. Залучення її учасників або лідера до прийняття управлінських рішень. лідер або члени групи залучаються до участі в колективних обговореннях, консультаціях. Це підвищує статус групи, дає її учасникам відчуття причетності до діяльності компанії. В процесі взаємодії поліпшується взаєморозуміння між формальним керівником і членами групи.
  2. формування корпоративного духу . HR-менеджери і лінійні керівники повинні переконувати співробітників, що цілі, які стоять перед компанією, не суперечать інтересам працівників. Співробітників потрібно інформувати про прийняті важливі рішення, пояснювати, що за ними стоїть. У кожного члена колективу повинно бути відчуття, що він - частина «однієї великої родини».
  3. Забезпечення лояльності неформальних лідерів . Лідеру неформальної групи можна надати можливість реалізувати себе, призначивши керівником в рамках проекту. Він буде приймати рішення і нести за них повну відповідальність. Інший варіант - призначити лідера неформальної групи наставником молодих спеціалістів.

Детальніше про це читайте в матеріалі: Неформальний лідер став джерелом негативу. Що робити, щоб його нейтралізувати . Щоб прочитати статті оформите демодоступ до журналу « Директор з персоналу " на 3 дні.

  1. Переклад учасників неформального об'єднання на інші робочі місця. Члени вузької групи почнуть ідентифікувати себе з іншими підрозділами, колективами. Вони зможуть подолати роз'єднують тенденції, властиві неформальній групі.

висновок

Виникнення неформальних груп в організації не залежить від якості управління. Завданням HR-менеджера є нейтралізація сепаратистських тенденцій, властивих таким групам. Сучасні методи управління допоможуть вирішити цю задачу.

Читайте також про неформальних групах:

Новости