Ніяких проводів! технологія Bluetooth

  1. зміст
  2. Історія
  3. Що таке Bluetooth?
  4. "Частотний конфлікт"
  5. конкуренти
  6. Bluetooth-пристрої.
  7. грудневий бум
  8. напружте фантазію
  9. Франція залишиться без нової технології?
  10. Хто робить Bluetooth-чіпи?
  11. перспективи

зміст

Чи можуть зуби бути блакитними? .. Від природи навряд чи, після відвідування стоматологічного кабінету - можливо. А ось що потемніли зуби бувають часто. Так, датський король вікінгів Harald Blutend (по-англійськи Bluetooth, а по-російськи Блакитний Зуб) отримав своє прізвисько через потемнілого переднього зуба (є, правда, й інші версії). Цей король знаменитий тим, що об'єднав Данію і Норвегію. У його честь названа технологія, задумана спочатку як засіб з'єднання комп'ютера і стільникового телефону або інших телекомунікаційних пристроїв між собою.

Ця стаття носить оглядовий характер і не ставить собі за мету детальний аналіз технології нового стандарту. Всі ваші зауваження, доповнення та коментарі чекаю на е-mail .

Історія

На початку 1998 року п'ять великих компаній: Ericsson , Nokia , IBM , Intel і Toshiba - об'єдналися, щоб почати роботу над створенням нової технології бездротового зв'язку Bluetooth. 20 травня була сформована спеціальна робоча група (Special Interest Group - SIG) для подальшого просування нової технології на телекомунікаційному ринку. Будь-яка компанія, яка планує розробляти пристрої Bluetooth, може безкоштовно увійти в цю групу. У SIG вже перебуває близько 2000 компаній .

Що таке Bluetooth?

Bluetooth - це сучасна технологія бездротової передачі даних, яка дозволяє поєднати один з одним практично будь-які пристрої: мобільні телефони, ноутбуки, принтери, цифрові фотоапарати і навіть холодильники, мікрохвильові печі, кондиціонери. З'єднати можна все, що з'єднується (тобто має вбудований мікрочіп Bluetooth). Технологія стандартизована, отже, проблеми несумісності пристроїв від конкуруючих фірм бути не повинно.

Bluetooth - це маленький чіп, що є високочастотний (2.4 - 2.48 МГц) приймач, що працює в діапазоні ISM (Industry, Science and Medicine; промисловий, науковий і медичний). Для використання цих частот не потрібно ліцензія (виключення розглянемо нижче). Швидкість передачі даних, що передбачається стандартом, складає близько 720 Кбіт / с в асиметричному режимі і 420 Кбіт / с в повнодуплексному режимі. Забезпечується передача трьох голосових каналів, але не відеосигналу. Споживання енергії (потужність передавача) не повинно перевищувати 10 мВт. Спочатку технологія передбачала можливість зв'язку на відстані не більше 10 метрів. Сьогодні деякі фірми пропонують мікросхеми Bluetooth, здатні підтримувати зв'язок на відстані до 100 метрів. Як радіотехнологія, Bluetooth здатна "обходити" перешкоди, тому що з'єднуються, можуть знаходитися поза зоною прямої видимості. З'єднання відбувається автоматично, як тільки Bluetooth-пристрої виявляються в межах досяжності, причому не тільки за принципом точка - точка (два пристрої), але і за принципом точка - багато точок (один пристрій працює з декількома іншими). Природно, для реалізації технології Bluetooth на практиці необхідно певне програмне забезпечення (ПЗ). До речі, в нову версію операційної системи MS Windows Whistler вбудована підтримка Bluetooth.

"Частотний конфлікт"

Той факт, що частотний діапазон 2.4 МГц вільний від ліцензування, вносить певні складнощі в використання Bluetooth-пристроїв. У цьому діапазоні працюють також різні медичні прилади, побутова техніка, бездротові телефони, бездротові локальні мережі стандарту IEEE. Цілком логічно припустити, що вони можуть "конфліктувати" один з одним. Щоб уникнути інтерференції з іншими бездротовими пристроями Bluetooth працює за принципом стрибкоподібної перебудови частоти (1600 стрибків в секунду). Перехід з однієї частоти на іншу відбувається за псевдовипадковому алгоритму. Це дозволяє "звільнити" потрібні іншим пристроям частоти.

конкуренти

У Bluetooth є конкуренти. Один з них - технологія інфрачервоної (бездротовий) зв'язку IrDa . Однак IrDa забезпечує зв'язок лише в зоні прямої видимості і тільки за принципом точка - точка.

Специфікація HomeRF призначена для зв'язку побутових аудіо- та відеопристроїв і побудови домашніх радіомереж. Передача даних також здійснюється на частоті 2.4 МГц, але зі стрибками 50 раз в секунду. Пропускна здатність HomeRF більше, ніж у Bluetooth. Правда, кількість пристроїв, що підключаються обмежена - 127. Радіус дії - до 50 метрів.

На мій погляд, найбільш сильну конкуренцію Bluetooth склала специфікації бездротових локальних мереж IEEE 802.11. Спочатку технологія Bluetooth створювалася лише для радіозв'язку, і ніяких планів по створенню безпровідних локальних мереж на її основі не було. Але такі проекти невдовзі з'явилися, і тепер існує поняття Bluetooth-мережі.

Я впевнений, що Bluetooth переможе всіх суперників. Занадто багато великих компаній трудиться над створенням цієї "всеосяжної" технології. Давайте подивимося, на що здатна Bluetooth.

Bluetooth-пристрої.

Напевно, самої "гучної" Bluetooth-новинкою став комплект бездротової гарнітури handsfree від компанії Ericsson . Це новий пристрій, що отримало назву Headset, складається з навушника і мікрофона і здатне працювати на відстані 10 метрів від бази. Базою є стільниковий телефон з вбудованим чіпом Bluetooth. Для деяких моделей телефонів, які не мають вбудованої плати Bluetooth, створюються спеціальні адаптери (наприклад, для Ericsson T28s . Телефон лежить в кишені, а ви "знімаєте" і "вішаєте" трубку за допомогою голосового управління. Зручно, чи не так? .. Серед телефонів з вбудованою платою Bluetooth слід виділити Ericsson T36s , Ericsson R520 , Siemens S42 , Nokia 6310 .

Щось схоже на Headset від Ericsson пропонує компанія Plantronics . Її бездротова гарнітура навушник-мікрофон важить всього 26 грам і здатна без перерви працювати три з половиною години. Це Bluetooth-пристрій - ще одне корисне доповнення до стільникового Bluetooth-телефону.

Не відстає від цих компаній і японська фірма Japan Total Design Communication . Вона випустила модель навушників "i2me", що складається з Bluetooth-адаптера і власне навушників. Адаптер підключається до стільникового телефону, а навушники працюють на відстані 10 метрів від телефону. Адаптер важить 45 грам, навушники - 35 грам.

компанією Nokia ще в минулому році було розпочато розробку Bluetooth Connectivity Kit - комплекту батареї і комунікаційної карти для телефону Nokia 6210 . В акумулятор вбудований радіопередавач Bluetooth, взаємодіє на відстані до 10 метрів зі спеціальної комунікаційної картою, яка встановлюється в ноутбуці. Таким чином, Nokia 6210 перетворюється в бездротовий модем. Ви відкриваєте ноутбук і входите в Інтернет, не дістаючи телефон з кишені ...

В кінці минулого року на виставці в Токіо компанія Toshiba представила прототип ноутбука на базі моделі Tecra 8110 з вбудованим модулем Bluetooth. Toshiba також продемонструвала спільну роботу ноутбука і струменевого принтера від фірми Canon . Обидва пристрої оснащені модулями Bluetooth. Таким чином стала можлива дистанційна передача даних з ноутбука на друкувальний пристрій. Ви входите в офіс з Bluetooth-ноутбуком в руках, відбувається автоматичне з'єднання з Bluetooth-принтером - і ви тут же роздруковуєте документ!

компанія Sony в січні цього року представила прототип Bluetooth-модуля під назвою Infostick, що зовні нагадує Memory Stick. Всередині модуля знаходиться контролер Bluetooth, інтерфейс Memory Stick, контролер флеш-пам'яті, процесор. Тепер всі пристрої Sony, оснащені слотом Memory Stick, зможуть "спілкуватися" між собою на відстані до 10 метрів.

У березні Sony випустила ще одну новинку - Bluetooth-адаптер для кишенькового комп'ютера Clie Peg-N700C. Тепер CLIE може взаємодіяти зі стільниковим телефоном, забезпечуючи доступ в Інтернет.

Алло! На зв'язку колесо ... Bluetooth "дісталася" і до автомобільних коліс. Фінська компанія Nokian Tyres спільно з деякими іншими фірмами і дослідницькими центрами розробила технологію, що дозволяє вести автоматичне спостереження за станом колеса вашого улюбленого авто. Вбудований в шину чіп буде вимірювати параметри колеса, і в разі необхідності передає Bluetooth-пристрій зв'яжеться з мобільним телефоном водія. Не дивуйтеся, якщо вам "подзвонить" колесо і скаже: "Мене пора підкачати!"

грудневий бум

Грудень 2000 був багатий анонсами пристроїв з технологією Bluetooth. Так, в середині грудня компанії Axis Communications і Lexmark продемонстрували на конференції "Bluetooth Developers Conference" рішення для бездротової передачі даних з ноутбука на принтер. Ноутбук Toshiba був оснащений Toshiba Bluetooth PC Card, а в лазерний принтер Lexmark був вбудований Bluetooth принт-модуль від фірми Axis. Кожен міг випробувати новинку в дії. Втім, щось подібне ми описували вище.

У тому ж місяці компанія TDK представила ще один пристрій для бездротового зв'язку ноутбуків, кишенькових комп'ютерів, принтерів, стільникових телефонів - TDK Bluetooth USB Adapter. Як випливає з назви, новинка має інтерфейс USB, а точніше USB 1.1.

На тій же конференції інша компанія - IBM представила Bluetooth-годинник. Крім Bluetooth-модуля це пристрій оснащений процесором ARM 7, 8 Мб флеш-пам'яті, Li-Ion акумулятором і ІК-портом. Для роботи буде потрібно спеціальний Linux Bluetooth-драйвер під назвою BlueDrek. Bluetooth-годинник можна носити на руці і використовувати для управління ноутбуком, оснащеним Bluetooth-чіпом. На конференції було показано, як букви, набрані на клавіатурі ноутбука, відображалися на екрані годин, і, навпаки, як PowerPoint-презентація запускалася і зупинялася за допомогою Bluetooth-годин. Навряд чи така новинка буде користуватися загальною увагою. Це з області надмірностей.

Говорячи про все ту ж Bluetooth Developers Conference, не можна не згадати японську компанію Yazaki, представившую оригінальне рішення автомобільної системи контролю на основі Bluetooth. Bluetooth-пристрій підключається до внутрішньої локальної мережі автомобіля (CAN), а відкриття і закриття дверей відбувається по команді з ноутбука або мобільного телефону. Ряд компаній вже почав розробку галузевих стандартів відносно локальних автомобільних мереж, і для бездротових комунікацій на малих відстанях вони вибрали саме технологію Bluetooth.

Цікаве рішення представила Anoto . Спільно з Ericsson вона розробила авторучку Chatpen, здатну передавати зроблені записи в ноутбук або мобільний телефон. Ця новинка, на мій погляд, представляє інтерес. Ви можете робити записи звичайною авторучкою, але на спеціальній сітчастої папері. Вбудована в авторучку мініатюрна відеокамера розрізняє безліч дрібних точок, нанесених на спеціальну папір, і перетворює зображення в цифрову форму. За допомогою Bluetooth-модуля ваші записи передаються в ноутбук або на мобільний телефон. Авторучка має 2 Мб пам'яті, значить, мати під рукою ноутбук необов'язково: дані, що зберігаються в ручці, можна передати пізніше.

напружте фантазію

Деякі з перерахованих вище пристроїв вражають своєю оригінальністю! Але це ще не все.

Потрійний телефон. Уявіть себе власником стільникового телефону з вбудованою платою Bluetooth. В дорозі ви використовуєте його як звичайний стільниковий телефон, можливо, з Bluetooth-гарнітурою handsfree. Будинки ваш апарат перетворюється в радіотелефон, тому що Bluetooth-база підключена до звичайної телефонної мережі. А в офісі ви можете скористатися ним для внутрішнього зв'язку. Зручно? ..

Будинок майбутнього. Уявіть собі таку картину. Домашні меблі і побутова техніка оснащені Bluetooth-чіпами: вхідні двері, лампочки, телевізор, холодильник, кондиціонер, мікрохвильова піч ... А в кишені у вас лежить Bluetooth-пульт, керуючий всіма цими пристроями. Втім, не потрібен нам пульт: будемо управляти голосом! Центральний комп'ютер з Bluetooth-чіпом буде розпізнавати голосові команди, що надходять з Bluetooth-годин на вашій руці: "Світло, включаючи!", "Кондиціонер, на повну потужність!", "Телевізор, мені перший, третій, шостий канали" (як в фільмі "Назад в майбутнє 2"). Так, тепер це не здається фантастикою. А знаєте, що ми ще забули? .. Зливний бочок в туалеті. Йому теж можна давати команди.

Bluetooth відкриває величезні можливості перед винахідниками. Наприклад, фотокамера з технологією Bluetooth з'єднується з мобільним телефоном - і ви посилаєте відзняте зображення одного. Той, прийнявши ваше повідомлення, тут же відправляє його на ноутбук. В офісі його ноутбук автоматично з'єднується з Bluetooth-принтером - і зображення роздруковано. А як вам перспектива бездротової мишки? Подібні пристрої вже існують, як це зручно!

Поспішайте придумати і запатентувати свою Bluetooth-новинку!

Франція залишиться без нової технології?

Схоже, що французи ще не скоро облаштують свої "будинки майбутнього". У Франції діапазон 2.4 МГц, який використовується Bluetooth, зайнятий військовими, які, як це зазвичай буває, на поступки не йдуть. Правда, невелика частина діапазону (2.4465 - 2.4835 МГц) все-таки залишається вільною. Для Франції, мабуть, будуть розроблятися спеціальні Bluetooth-пристрої, не сумісні з пристроями, виробленими для решти світу. SIG намагається поліпшити фінансове становище, ведучи переговори з французькою владою.

Хто робить Bluetooth-чіпи?

Розробкою модулів Bluetooth може займатися будь-яка компанія (вище ми розглядали Bluetooth-пристрої від різних виробників). Bluetooth- "начинка" розробляється безпосередньо самими виробниками Bluetooth-пристроїв або закуповується в інших фірм. Розглянемо ряд компаній, що займаються виробництвом Bluetooth-модулів.

У жовтні минулого року Matsushita-Kotobuki Electronic Industries розробила компактний Bluetooth-модуль. Він був в два рази менше за інших чіпів, що існували в той час на ринку. Мінімізація розмірів була досягнута за рахунок приміщення пасивних елементів і інших компонентів, включаючи антену, на керамічну підкладку.

У березні цього року компанія Siemens анонсувала приймач Bluetooth з USB-інтерфейсом, здатний працювати в радіусі 100 метрів. Адаптер підключається до USB-порту настільного комп'ютера або ноутбука і дозволяє з'єднуватися з будь-яким сумісним з Bluetooth пристроєм. На особливу увагу заслуговує той факт, що передача даних може здійснюватися на відстані ста метрів, а не десяти, як це було спочатку задумано специфікацією.

У цьому ж місяці Silicon Wave і Sharp продемонстрували Bluetooth-модуль у вигляді CompactFlash-карти. Карта вставляється в ноутбук через адаптер для PC Card, а також може використовуватися спільно з КПК. Ну а далі ... будь бездротове з'єднання в ваших руках.

перспективи

Що можна сказати про технологію, яка, без сумніву, привнесе в наше життя стільки зручностей і при цьому буде загальнодоступною? Що можна сказати про технологію, освоєння якої не вимагає відрахування ліцензійних зборів? Тільки одне: у неї величезні перспективи. Чекатимемо…

Хто робить Bluetooth-чіпи?
Що таке Bluetooth?
Зручно, чи не так?
Зручно?
А знаєте, що ми ще забули?
А як вам перспектива бездротової мишки?
Франція залишиться без нової технології?
Хто робить Bluetooth-чіпи?
Що можна сказати про технологію, освоєння якої не вимагає відрахування ліцензійних зборів?

Новости