ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В ВНЗ В УМОВАХ РЕАЛІЗАЦІЇ ВИМОГ федеральних ДЕРЖАВНИХ ОСВІТНІХ СТАНДАРТІВ НОВОГО ПОКОЛІННЯ ЯК ФАКТОР, підвищує мотивацію ДО ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНОЮ КУЛЬТУРОЮ І СПОРТОМ

Конопльова А.Н.1, Гілясова М.Х.2, Ачіева Н.Е.3

1 ORCID: 0000-0001-7240-7000, Кандидат педагогічних наук, 2 ORCID: 0000-0001-7851-8692, викладач, 3 ORCID: 0000-0002-2917-0519, викладач, Кабардино-Балкарський державний університет

ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В ВНЗ В УМОВАХ РЕАЛІЗАЦІЇ ВИМОГ федеральних ДЕРЖАВНИХ ОСВІТНІХ СТАНДАРТІВ НОВОГО ПОКОЛІННЯ ЯК ФАКТОР, підвищує мотивацію ДО ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНОЮ КУЛЬТУРОЮ І СПОРТОМ

анотація

Удосконалення процесу фізичного виховання молоді є важливим фактором розвитку фізичної культури і спорту в Росії. У статті розглядаються проблеми, пов'язані з формуванням інтересів та потреб студентської молоді Кабардино-Балкарської Республіки (КБР) в сфері фізичної культури і спорту в умовах реалізації занять з дисципліни «Фізична культура» і в умовах реалізації навчального процесу з дисципліни «Фізична культура і спорт» . В роботі представлені результати досліджень, в яких виявлені пріоритетні напрямки мотивації студентства КБР, а також характер зміни мотиваційної спрямованості в сфері фізичної культури і спорту.

Ключові слова: студентський спорт, фізична культура, освітній стандарт, мотиваційна сфера, курси за вибором, фізична підготовленість, здоровий спосіб життя, заняття за інтересами.

Konopleva AN1, Giljasova MH2, Achieva NE3

1 ORCID: 0000-0001-7240-7000, PhD in Pedagogy, 2 ORCID: 0000-0001-7851-8692, professor, 3 ORCID: 0000-0002-2917-0519, professor, Kabardino-Balkarian state University

THE ORGANIZATION OF EDUCATIONAL PROCESS IN HIGHER EDUCATION INSTITUTION IN THE CONDITIONS OF IMPLEMENTATION OF REQUIREMENTS OF FEDERAL STATE EDUCATIONAL STANDARDS OF NEW GENERATION AS THE FACTOR INCREASING MOTIVATION TO OCCUPATIONS BY PHYSICAL CULTURE AND SPORT

Abstract

Perfection of process of physical education of youth is an important factor in the development of physical culture and sports in Russia . The article discusses the problems associated with the formation of the interests and needs of students of Kabardino -Balkarian Republic (KBR) in the field of physical culture and sport in conditions of realization of training on discipline "Physical culture" and in the conditions of realization of educational process on discipline "Physical culture and sport". The paper presents the results of studies in which identified priority directions of motivation of students of the KBR , as well as the nature of the change of motivational orientation in the sphere of physical culture and sports .

Keywords: student's sport, physical culture, educational standard, motivational sphere, elective courses, physical fitness, healthy lifestyle, classes in interests.

Сучасний рівень науково-технічного процесу, урбанізації, соціально-економічних проблем є причиною дефіциту рухової активності молоді. Відсутність повноцінного харчування, соціально-побутові умови, обстановка, хронічні захворювання, призводять до погіршення здоров'я молоді. Великі труднощі студентство відчуває на початковому етапі навчання. Ці труднощі пов'язані з проблемами адаптації від школи до вузу, збільшення навчального навантаження, соціального і міжособистісного спілкування, невисокою рухової діяльністю. Здоров'я студентів як соціально-значущої групи населення нашої країни є важливою складовою здоров'я всієї нації.

Студентський спорт робить істотний вплив на загальну культуру суспільства. Це здійснюється за допомогою соціалізації особистості студента. В основі фізкультурного освіти студента лежать такі людські цінності як: здоров'я, здоровий спосіб життя, фізичне і духовне досконалість, поваги до суперника, співпереживання і суперництва.

Однією з головних проблем студентського спорту в нашій країні є відсутність мотивації до занять фізичною культурою і спортом. Для того, щоб залучити молодь до занять фізичною культурою і спортом необхідно сформувати мотивоване ставлення. Більш того, поліпшення фізичного виховання молоді є важливим фактором розвитку фізичної культури і спорту в Росії.

У зв'язку з цим, набуває великого значення вивчення переваг і потреб студентської молоді в сфері фізичної культури і розробка способів мотиваційного стимулювання.

Мета роботи - провести порівняльний аналіз інтересів і потреб студентської молоді КБР в сфері фізичної культури і спорту в умовах реалізації занять з дисципліни «Фізична культура» і в умовах реалізації навчального процесу з дисципліни «Фізична культура і спорт».

Дослідження проводилося в 2014-2015 навчальному році та в 2015-2016 навчальному році. Педагогічний експеримент проводився на базі Кабардино-Балкарської державного університету (КБГУ) і Кабардино-Балкарської державного аграрного університету (КБГАУ). У дослідженнях взяли участь 180 студентів 1-3 курсів. Методи дослідження були представлені: теоретичним аналізом і узагальненням; педагогічним наглядом; анкетуванням; порівнянням; методами математичної статистики.

У вищих навчальних закладах основною формою фізичного виховання є навчальні заняття. Дисципліна «фізична культура і спорт» обов'язкова для вивчення всіма напрямами та спеціальностями. Вона є одним із засобів формування всебічно розвиненої особистості і спрямована на підтримку здоров'я, розвиток фізичних якостей студентів, формування психічних якостей, властивостей і рис особистості, а також використання їх у професійній діяльності [2].

Незважаючи на те, що за останні п'ять років відзначилася тенденція до зростання ролі і значущості сфери студентського спорту: розвивалася система спортивних секцій, клубів, об'єднань за інтересами, не змінилося ставлення студентів до дисципліни «фізична культура».

Традиційна система фізичного виховання в більшості вищих навчальних закладів до 2015-2016 навчального року була заснована на технологіях загальної фізичної підготовки, яка не сприяла формуванню мотиваційної сфери студентів до регулярних занять фізичними вправами і спортом, так як відсутнє право вибору діяльності.

З вересня 2015 року учбовий процес в вузах РФ регламентований і організовується відповідно до вимог ФГОС (федеральних державних освітніх стандартів нового покоління), де зазначено, що дисципліни (модулі) з фізичної культури і спорту реалізуються в рамках: базової частини Блоку 1 "Дисципліни ( модулі) "програми бакалаврату в обсязі не менше 72 академічних годин (2 залікові одиниці) в очній формі навчання і елективних дисциплін (модулів) в обсязі не менше 328 академічних годин [1].

Заняття в елективної курсі передбачають самостійний вибір виду спорту (або системи фізичних вправ) з числа пропонованих профілюючою кафедрою. Заняття видом спорту за вибором повинні бути спрямовані: на психофізичну підготовку до майбутньої професійної діяльності, на зміцнення здоров'я, підвищення функціональних можливостей організму студентів, а також досягнення найвищих спортивних результатів в обраному виді діяльності.

Для формування груп по елективний курсів було проведено анкетування студентів з першого по третій курс за всіма спеціальностями та напрямками. Отримані дані в вересні 2015 року свідчать про те, що 97,1% студентів (на відміну від 52,7%, за даними 2014 роки) висловили бажання систематично займатися різними видами спорту або системою фізичних вправ.

До визначення мотивації до занять фізичними вправами, було проведено дослідження кількісного складу студентів спеціальної медичної групи двох вищевказаних вузів (Рис. 1.)

)

Мал. 1 - Кількість студентів, що займаються в спеціальних медичних групах (к-ть чол.)

Дані малюнка 1, а також результати анкетування, визначають той факт, що з переходом на заняття по елективний дисциплін значно скоротилася кількість студентів, що займаються в спеціальній медичній групі (студентам стало цікаво відвідувати заняття з фізичної культури).

Аналіз і обробка даних, отриманих в результаті анкетування в 2014-2015 навчальному році визначив надзвичайно низький рівень мотиваційної зацікавленості студентів КБГУ і КБГАУ. Але незважаючи на такі низькі показники, багато студентів займаються фізичним вихованням поза ВНЗ.

Аналізуючи отримані дані соціологічного опитування студентів, досліджуваних груп, з метою визначення мотивуючих факторів для занять фізичною культурою, нами виявлені наступні результати: у юнаків переважали мотиви «зміцнення здоров'я» - 47,3%, на другому місці мотив «розвиток сили, витривалості і хорошою фігури »- 28,1%, на третє місце студенти визначили мотив« хороше самопочуття і впевненість після занять »- 24,6%, а мотив гарний настрій і отримання задоволення від занять відзначений лише у п'ятій частині студентів, беру участь їх в дослідженні.

У дівчат, учасниць соціологічного опитування та анкетування, градація мотивів була наступна: на першому місці «бажання виглядати сильними, красивими» - 61,5%, на другому місці «бажання зміцнити своє здоров'я» - 27,2%, на третьому місці «хороше настрій під час і після занять »- 11,3%.

Обробивши дані анкетування 2015-2016 навчального року (анкетування проводилося в кінці першого семестру, де організація навчального процесу здійснювалася відповідно до нових вимог ФГОС), ми виявили, що в структурі мотивації студентів і студенток КБГУ і КБГАУ стали переважати психологічно значущі мотиви, отримання задоволення від занять, а також гарний настрій, відволікання від проблем.

При організації процесу фізичного виховання необхідно обов'язково враховувати і той фактор, що інтереси в сфері фізичної культури і спорту, а також мотиваційна спрямованість у юнаків і дівчат розрізняються. А значить необхідність проведення занять окремо, варіювання форм, засобів і методів організації занять набуває актуального характеру. Поділ груп в 2015-2016 навчальному році для проведення занять по ФК і С за статевою ознакою також сприяло збільшенню показників емоційних мотивів займаються студентів.

Наше дослідження підтвердило, що переважання актуальних і оздоровчих мотивів студентів і студенток зі зміною організації навчального процесу з дисципліни «фізична культура і спорт» змінилося на психологічно значущі (внутрішні) мотиви. Таким чином, розподіл студентів з урахуванням індивідуальних переваг рухової діяльності, а також індивідуальний підхід дозволили максимально відповідати інтересам студентства в сфері занять фізичною культурою і спортом.

Відсутність права вибору у студентів, слабка організація навчального процесу зумовили відсутність потреби і низький рівень мотивації студентів до занять фізичною культурою. Формування мотивації у студентів і студенток можливо лише на основі свідомого сприйняття структурних компонентів фізичної культури і здорового способу життя, а значить обліку індивідуальних переваг, індивідуального підходу, а також типу особистості займається.

Реалізація вимог ФГОС 3+ з дисципліни «фізична культура і спорт» сприяла допомогою обліку переваг студентів у виборі спрямованості, форм і змісту занять в сфері ФК і С, використання індивідуального підходу ефективному формуванню у студентської молоді потреби до занять фізичною культурою і спортом, а також зміни мотиваційної спрямованості.

література

  1. Федеральні державні освітні стандарти, зразкові навчальні плани і програми вищої професійної освіти [Електронний ресурс] URL: http: // www. sportedu.ru
  2. Курасбедіані З.В. Фізична культура як фактор формування особистості. // Наукові відомості Бєлгородського державного університету. Серія: Філософія. Соціологія. Право. - 2008. - №3. том 4 - С. 191-196.

References

  1. Federal'nye gosudarstvennye obrazovatel'nye standarty, primernye uchebnye plany i programmy vysshego professional'nogo obrazovanija [Jelektronnyj resurs] URL: http: // www. umu.sportedu.ru
  2. Kurasbediani ZV Fizicheskaja kul'tura kak faktor formirovanija lichnosti. // Nauchnye vedomosti Belgorodskogo gosudarstvennogo universiteta. Serija: Filosofija. Sociologija. Pravo. Vypusk №3 / tom 4/2008. S. 191-196.

Новости