Освіта в Великобританії. всі грані

  1. Чому іноземці мріють здобути освіту у Великій Британії?
  2. Які варіанти отримання освіти у Великобританії?
  3. Система освіти Великої Британії:
  4. Початкову освіту
  5. Середня освіта
  6. Вища освіта
  7. Етапи вищої освіти в Великобританії:

1.11.2017

Іноземні громадяни, що виношують думку здобути освіту у Великій Британії , Як правило, стикаються з масою питань.
У даній статті ми спробуємо допомогти Вам оцінити кожен з варіантів навчання, познайомити з етапами навчання в Великобританії, а також з програмами підготовки до них.

Чому іноземці мріють здобути освіту у Великій Британії?

Безсумнівно, основна причина, по якій батьки відправляють дітей різного віку здобувати освіту в Англії - це бездоганна репутація навчальних закладів країни, а також цінність британських дипломів на міжнародному ринку праці.
Випускники британських навчальних закладів котируються вище за всіх у світі (дані QS Guide 2015 - 2016).

Але є ще кілька пунктів, на яких хотілося б зупинити Вашу увагу.

  • Висока якість викладання. Ресурси шкіл-пансіонів і університетів дозволяють залучити особливо талановитих викладачів, що мають професорські ступеня. Найчастіше, це люди, які володіють не тільки вражаючим багажем теоретичних знань, але і мають досвід їх застосування на практиці. Не варто дивуватися, коли урок бізнесу буде вести вчитель, який у минулому очолював департамент маркетингу в національній торгової компанії, а уроки музики видавати оперна солістка консерваторії. Випускники навчальних закладів виходять з відмінними знаннями в тій чи іншій галузі, які вони тут же можуть застосувати на практиці;
  • У британських навчальних закладах прийнято вважати, що зовсім не зубріння забезпечує оволодіння науками, а тільки за рахунок практики можна отримати реальні знання. У школах тут, наприклад, вчать всьому - починаючи від мистецтва дискусії і азів наук, закінчуючи якимись побутовими дрібницями (умінням гладити, прати, ставити заплатки на одязі і орендувати квартиру ...);
  • Британські навчальні заклади оснащені передовим обладнанням, мають у своєму розпорядженні масштабними територіями, що дозволяє дитині спробувати свої сили в різних сферах діяльності: в різноманітті спортивних напрямків, мистецтва, творчості і бізнесу. Рівень успішності в школах-пансіонах Англії надзвичайно високий. Набагато випереджає рівень шкіл-пансіонів Швейцарії і багатьох шкільних установ США. Це забезпечується спеціальною системою мотивації і розвитку допитливості в учнів;
  • Проживання та навчання в мовному середовищі. Це гарантує володіння англійською на рівні носія. Очевидно, що це основна умова для початку і розвитку міжнародної кар'єри;
  • У британських університетах абітурієнтам надається можливість брати участь у великих наукових і дослідницьких проектах, працювати разом з володарями вчених і професорських ступенів. Це неоціненний досвід, який в подальшому дає більше впевненості в своїх силах і знаннях і дуже допомагає в кар'єрі;
  • Спілкування, обмін інформацією та дружба зі студентами з усього світу.
  • Перебування в Великобританії протягом декількох років буде для студента незабутнім етапом в житті. Це - країна з приголомшливою історією і багатою культурою, з високим рівнем життя і низьким рівнем злочинності. Британці - нація, що цінує традиції і культуру. Вони люблять мистецтво, музику, спорт, театр, кіно і світські вечора. По суті, для іноземця це не тільки навчання, а й знайомство з традиціями однією з найбільш цивілізованих країн.

Які варіанти отримання освіти у Великобританії?

Навчання у Великобританії можна почати з дошкільної освіти , Якщо Ви з сім'єю проживаєте в країні. Або, починаючи з молодшої або середньої школи, відправити дитину в школу-пансіон, можливо вступити до коледжу, а можна безпосередньо в університет. Всього більш ніж 3000 навчальних закладів щорічно відкривають двері для іноземних учнів. Освіта в Англії, як і в багатьох країнах, ділиться на платне і безкоштовне, відповідно, навчальні заклади - на державні і приватні.
Безкоштовна освіта в Англії повністю контролюється державою. Муніципалітет дотримується певних принципів при розподілі місць в державних школах. Якщо в школі вчаться, або випускалися раніше, брати-сестри нині надходять дітей, то місце буде отримано «автоматом». Решта місць розподіляються в залежності від того, в якій близькості до школи живе дитина. Так звана catchment area (відстань місця проживання дитини від будівлі навчального закладу) є майже у кожної школи. Щороку, в залежності від кількості отриманих заявок на місце, вона може збільшуватися або скорочуватися. Гарантовано отримують місця діти, які проживають в межах дії цієї зони. Але муніципалітет дає гарантію, що дитина обов'язково буде вчитися, так як кожна дитина, що живе у Великобританії, має право на безкоштовне шкільну освіту.

Система освіти Великої Британії:

Дошкільна освіта

Необхідно знати, що іноземні діти можуть відвідувати дитячі садки, тільки якщо сім'я постійно проживає у Великобританії. Діє урядова програма в сфері дошкільної освіти, згідно з якою діти з трьох років мають право на безоплатну дошкільну освіту в обсязі 15 годин на тиждень протягом 38 тижнів на рік. Кожен батько вільний самостійно приймати рішення - водити дитину кожен день на 2,5-3 години, оплачені державою, або доплатити зі своєї кишені за повний день перебування в садку.
Можна знайти дошкільні установи різних типів, все залежить від Ваших побажань і бюджету. Відмінності полягають в джерелі фінансування, режимі роботи і методики викладання. Є дитячі сади, денні ясла, ігрові центри, сімейні групи, клуби матері і дитини. В рамках програми навчання організовуються і підготовчі класи до школи на території дитячих садів.

Початкову освіту

Всі діти Великобританії з п'яти років зобов'язані відвідувати школу. "Потримати" дитину вдома або в дитячому саду до 6-7 років батьки не мають права, інакше матимуть неприємності з соціальними службами. У більшості навчальних закладів період початкової школи триває до 11 років, але в деяких діти переходять в середню школу в 13 років. Перші два класи початкової школи діти як правило, вивчають англійську, математику і природознавство. Заняття спортом є невід'ємною частиною шкільної програми. У віці 7 років до перерахованих вище предметів додаються іноземні мови. Всього в початковій школі, згідно государстенного програмі, вивчається 11 предметів.

Середня освіта

На цьому етапі діти здобувають освіту аналогічне російському атестату за 9 класів. Навчання починається з одинадцятирічного віку і триває до 16 років. Період середньої школи поділяється на два етапи: Key stage 3 (c 11 до 14 років) і Key stage 4 (c 14 до 16 років). В кінці кожного ступеня діти здають іспити, які можуть варіюватися в залежності від школи. У віці ж 16 років діти здають загальнонаціональний випускний іспит, який обов'язковий для всіх. За результатами даного іспиту школярі отримують сертифікат про середню освіту, так званий GCSE - General Certificate of Secondary Education, який, проте, не надає можливості вступу до університету, хоча і дає право на початок професійної трудової діяльності.
Для тих хто ставить перед собою мету вступ до університету, існує двох річна програма навчання з профільних предметів. Це може бути або A-Level (Advanced Level) або IB (International Baccalaureate). Кожна з цих програм має свої особливості та переваги. Для надходження в топові університети необхідно отримати нівисшіе бали на випускних іспитах.
Школи у Великобританії діляться на державні і приватні. В приватних школах-пансіонах річна вартість може досягати 45 тисяч фунтів. Потрапити в платну приватну школу буває деколи навіть складніше, ніж опинитися в безкоштовній державній з найвищим рейтингом.

Вища освіта

Вищі навчальні заклади у Великобританії підрозділяються на:
- класичні університети (University),
- політехнічні університети (Polytechnics),
- університетські коледжі (University Colleges),
- коледжі вищої освіти (Colleges of Higher Education).
ВНЗ можуть вільно розпоряджатися бюджетом, але в той же час, щоб отримати державне фінансування, яке, до слова сказати, може становити від 30 до 90% від їх загального балансу, повинні продемонструвати якість наукових досліджень і викладання, за якими ретельно спостерігає Управління по забезпеченню якості в освіті (Quality Assurance Agency, QAA).

Етапи вищої освіти в Великобританії:

- бакалаврат (Undergraduate)
- магістратура (Postgraduate)
- докторантура (PhD)
Великий вибір підготовчих програм, таких як FOUNDATION (Фаундейшн), дає можливість вступу до вищого навчального закладу Великобританії. Для цього необхідний російський диплом про повну загальну середню освіту з високими балами. Також існує можливість отримання вищої освіти в процесі трудової діяльності за заданою спеціальністю для кар'єрного зростання і виходу на рівень високооплачуваних співробітників.
Почати навчання в Великобританії можливо з будь-якого з вище зазначених етапів. З 5 років дитина може вчитися в британській початковій школі, але батьки повинні проживати разом з ним в країні. Окремі школи-пансіони приймають хлопчиків і дівчаток вже з 7 років. Однак, найчастіше, батьки відправляють дітей на навчання до Англії з 11-13 років. Деякі вважають за краще почати навчання з програми A-Level, успішне закінчення якої, дозволяє подати заявку на вступ в один з британських університетів. Для вступу до магістратури буде потрібно російський диплом про вищу освіту.
Система освіти Великої Британії розвивалася і удосконалювалася протягом багатьох століть. Як результат, на даний момент країна є лідером в області навчання в багатьох областях і в викладанні англійської мови. Отримання освіти в Великобританії - це безцінний досвід, який надає можливість побудови успішної кар'єри на міжнародному ринку праці. Саме тому багато батьків віддають перевагу навчанню в Англії.

Чому іноземці мріють здобути освіту у Великій Британії?
Які варіанти отримання освіти у Великобританії?
Чому іноземці мріють здобути освіту у Великій Британії?
Які варіанти отримання освіти у Великобританії?

Новости