ОТРК Грім 2: чому Росія так злякалася нового зброї України, Кримський міст новини, що таке летальну зброю, відео, фото, Оглядач

Київ продовжує доводити до розуму зброю, яке в перспективі може стати найпотужнішим щитом держави на довгі роки. Мова про оперативно-тактичному комплексі (ОТРК) "Грім-2".

Кілька днів тому пройшли успішні випробування двигунів , А, за словами розробників, протягом 2018 року "Грім-2" почнуть пробувати і в польових умовах. Роботи ще дуже багато і весь процес розтягнеться не на один рік, але навіть настільки сире зброю викликає істерику у російської влади.

Так, депутат Держдуми від Криму Руслан Бальбек вже заявив про те , Що випробування "Грома-2" створюють потенційну загрозу для болісно будується Кримського моста, який Україна вже якось пропонували знищити.

"Демонстрацією випробувань нової оперативно-тактичної ракети Україна свідомо повідомляє про потенційну загрозу Кримському мосту: заявлена дальність польоту теоретично дозволяє провести пуск з української території до Керченської протоки", - переживав Бальбек.

"Обозреватель" вирішив не вірити російському депутату на слово і перевірив, чи дійсно "Грім-2" може дострелити до Кримського моста. А до того ж ми вирішили подивитися, які з великих російських міст будуть знаходитися в зоні ураження нового зброї України.

Трохи про "Громі"

Напрацювання щодо "Грому-2" з'явилися в Україні ще 15 років тому, проте до недавнього часу всі спроби по створенню зброї упиралися в відсутність належного фінансування.

"Це реальний проект, який при належному фінансуванні і уваги з боку керівництва країни може бути реалізований. Як швидко - питання складне. Дуже від багатьох факторів залежить. Основна перешкода, в яке завжди впиралися розробки цього проекту - банальна відсутність фінансування. Грошей ніхто не давав , оскільки не вважали, що Україні необхідно таку зброю. Тепер в тому, що нашій країні потрібен потужний щит систем ППО, думаю, ні у кого немає сумнівів ", - сказав" Обозревателю "у вересні 2016 року експерт в сфері розвитку військово-ін омишленного комплексу (ВПК) України Максим Глущенко.

Судячи з активним випробувань, на верху дійсно зрозуміли, що без цієї зброї нам не обійтися і відшукали на нього гроші. За що має інформації, для цього навіть не довелося залазити в державну казну: $ 40 млн на розробку виділив іноземний замовник -Саудовская Аравія.

Судячи з попередніх заяв, дніпровські розробники КБ "Південне" очікують дальність на рівні 280 км. Хоча в пресі повідомлялося, що цей показник викликаний експортним обмеженням для ракетної зброї, а для власних потреб Україна може підвищувати дальність до 400-500 км.

Зазначено, що ОТРК зможе нести дві ракети з боєголовками масою 480 кг. При цьому боєголовки можуть бути двох типів: осколково-фугасними або проникаючими. Розрахункова площа ураження ракети з касетної частиною - більше 10 тис. Кв. метрів.

Інші характеристики на сьогодні строго засекречені, тому всі судження носять лише оціночний характер, але виглядає зброю вельми і вельми грізно.

Вогонь по Кримському!

Кілька місяців тому "Обозреватель" публікував статтю про те, як Україні розібратися з Кримським мостом (тоді він ще називався Керченською). Всі наші міркування носили чисто умоглядний характер, але викликали у російських ЗМІ справжню істерику.

З цього можна зробити висновок, що проблема безпеки 19-кілометрового споруди, в яке вже вбухали гору грошей, сильно хвилює наших сусідів. Про це ж говорить і заява про потенційну загрозу Кримському через "Грома-2", яке прозвучало з Держдуми.

З цього випливає питання: а Україна дійсно може дострелити до скандального моста? Як вже було сказано вище, "Грім-2" може вражати ціль на відстані 280 кілометрів. Можливо, в майбутньому виявиться, що цей показник занижений, але поки ми будемо відштовхуватися саме від цієї цифри.

Чонгар - крайня точка, підконтрольна Україні, перед адмінграніцей з окупованих Кримом. Тобто, якщо уявити, що Київ вирішив би вести вогонь Кримському мосту, то зробити це було б зручніше за все саме звідти. І відстань для цього цілком підходяще - 270 кілометрів по дорозі. До того ж, випущені з "Грома" ракети летітимуть по коротшій прямій траєкторії, що ще більше спрощує завдання.

Київ продовжує доводити до розуму зброю, яке в перспективі може стати найпотужнішим щитом держави на довгі роки

довгий маршрут

довгий маршрут

короткий маршрут

У Росії напевно посміхнуться і нагадають про мощі своїх систем ППО С-300 і С-400. Однак фішка "Грома" в тому, що випущені з нього ракети будуть здатні змінювати свою траєкторію прямо по ходу польоту, прориваючи навіть потужні системи протиповітряної оборони. Тому агресор навряд чи зможе відчувати себе в безпеці

А до Москви дострелити?

Поява у Києва зброї такої потуги і дальності стрільби може повністю змінити ситуацію в регіоні.

Так, найпівнічніша точка на карті України - село Грем'яч в Чернігівській області. Якщо розмістити "Грім" там, то вийде наступна картина.

Відстань до Брянська - 150 км, Орла - 290 км, Калуги - 380 км, Москви - 540 км. Знову таки в разі запуску ракети яку зменшиться, а значить - російська столиця теж буде перебувати в зоні ураження ракет, якщо Україна дійсно зможе підвищити їх дальність.

Якщо ж розмістити "Грім-2" на території Сумської області, то відстань до Курська буде 160 км, Воронежа - 390 км, Бєлгорода -160 км. А з Харкова всього 80 км. Так що вибір цілей для ураження буде надзвичайно широким.

Зрозуміло, всі ці міркування лише теорія. Україна ніколи не опуститься до рівня країни-агресора і не відкриє вогонь по мирних містах. Але навіть теоретична можливість відповісти ударом на удар стане потужним засобом для стримування агресора, що не може не радувати.

Не пропусти блискавку! Підписуйся на нас в Telegram

З цього випливає питання: а Україна дійсно може дострелити до скандального моста?

Новости