Периферія - Вибираємо адаптер Wi-Fi

  1. Стандарти Wi-Fi
  2. Швидкість бездротового з'єднання
  3. Діапазон частот
  4. Узгодження параметрів роботи пристроїв
  5. інтерфейс підключення
  6. потужність передавача
  7. Тип антен
  8. кількість антен
  9. Підтримувані ОС та інше обладнання

Бездротові технології все більше входять в наше повсякденне життя

Бездротові технології все більше входять в наше повсякденне життя. Ще недавно оптимальним способом підключення персонального комп'ютера до локальної мережі та мережі інтернет вважалося підключення по кручений парі, яке забезпечує швидкість 100 Мбіт / с (і навіть вище) і відмінну стабільність роботи. Однак прогрес не стоїть на місці і на ринку вже є досить багато бездротових пристроїв , Здатних забезпечити досить швидкий і надійний зв'язок.

Якщо у вас вдома або в офісі вже встановлено бездротовий маршрутизатор (Він же роутер), що дозволяє організувати бездротову мережу, то для підключення до неї персонального комп'ютера або smart-телевізора вам буде необхідний адаптер wi-fi . Це буде хорошою альтернативою провідному з'єднанню, для якого необхідна трудомістка робота з прокладання кабелю.

На ринку представлені сотні моделей wi-fi адаптерів . Як вибрати відповідну модель?

Стандарти Wi-Fi

В першу чергу необхідно визначитися з підтримуваними стандартами бездротового зв'язку. Сучасні пристрої можуть підтримувати такі нормативні документи (в порядку від повільних до швидких): 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n , 802.11ac .

Стандарти 802.11n і 802.11ac є найбільш сучасними і швидкісними. При цьому, стандарт 802.11n був прийнятий в 2009 році і на даний момент часу більшість бездротових пристроїв підтримує саме його. стандарт 802.11ac був прийнятий в 2014 році. Пристроїв, що підтримують даний стандарт, випускається менше і коштують вони, як правило, дорожче. Решта стандарти вважаються застарілими, проте всі сучасні пристрої їх також підтримують для забезпечення сумісності.

Нижче представлена ​​зведена таблиця, яка відображає основні відмінності різних стандартів.

Швидкість бездротового з'єднання

Швидкість бездротового з'єднання залежить від підтримуваного стандарту, а також від кількості приймально-передавальних антен. У стандарті 802.11n максимальна швидкість передачі даних одне антеною становить 150 Мбіт / с, в стандарті 802.11ac - 433 Мбіт / с.

Необхідно відзначити, що теоретична швидкість передачі даних у всіх стандартах істотно відрізняється від реальної. По-перше, пристрої wi-fi половину часу витрачають на передачу даних, а другу половину - на прийом. Тому теоретичну швидкість потрібно відразу ділити на 2 (що і відображено в таблиці). По-друге, разом з корисною інформацією передається досить багато службового трафіку, в тому числі необхідного для забезпечення завадостійкості.

Саме тому навіть в ідеальних умовах швидкість передачі даних від одного пристрою до іншого буде нижче теоретичної (тієї, що вказана на коробці) в 2-3 рази, залежно від класу пристрою. Бюджетні моделі, як правило, показують помітно скромніші результати, ніж топові адаптери. При наявності перешкод у вигляді стін або побутових приладів швидкість може впасти ще в в кілька разів.

Діапазон частот

Бездротові пристрої в даний час можуть працювати в двох діапазонах частот - 2,4 і 5 ГГц.

При цьому діапазон 5 ГГц має більше непересічних каналів, ніж діапазон 2,4 ГГц - 19 каналів замість 3. Крім того, оскільки пристрої в діапазоні 5 ГГц стоять і коштували помітно дорожче пристроїв на 2,4 ГГц, діапазон в 5 ГГц в даний час «забитий» набагато менше. Наприклад, в типовій квартирі багатоповерхового будинку може одночасно бути присутнім сигнал від 30 точок доступу в діапазоні 2,4 ГГц і 3-4 точки в діапазоні 5 ГГц.



Таким чином, теоретично, при використанні діапазону 5 ГГц рівень перешкод від інших бездротових пристроїв буде істотно нижче, що дозволить отримати більш стабільне і швидке з'єднання.



Також необхідно відзначити ще один важливий момент. Справа в тому, що більш високі частоти сильніше схильні до впливу перешкод у вигляді стін, меблів, приладів і т.п. Тому зона впевненого прийому сигналу на частоті 5 ГГц дещо менше, ніж на 2,4 ГГц.

В окремих випадках, наприклад, коли між пристроями дві стіни або більш, швидкість передачі даних і стабільність з'єднання можуть бути нижче, ніж при роботі в діапазоні 2,4 ГГц (при інших рівних умовах). Особливо сильно це позначається на роботі недорогих адаптерів стандарту 802.11ac.

Відповідно, при виборі пристроїв необхідно враховувати не тільки їх технічні характеристики, але і умови роботи (відстані, геометрія приміщення).

Узгодження параметрів роботи пристроїв

При з'єднанні в бездротову мережу декількох пристроїв необхідно враховувати їх сумісність. Цілком очевидно, що пристрої повинні працювати на одній частоті: 2,4 або 5 ГГц.

Крім цього, важливо, щоб пристрої підтримували одні й ті ж стандарти wi-fi. У тому випадку, якщо пристрої в бездротовій мережі підтримують різні стандарти, вся бездротова мережа буде працювати на самому «повільному» стандарті.



Наприклад, якщо у вас є маршрутизатор і ноутбук , Що працюють за стандартом 802.11n і ви підключаєте до мережі системний блок за допомогою адаптера стандарту 802.11g, то всі пристрої будуть працювати з максимальною швидкістю 20 Мбіт / с, яка визначається стандартом 802.11g. У реальності це виллється в обмін даними на швидкостях близько 10 Мбіт / с, так як канал буде ділитися між ноутбуком і комп'ютером.

інтерфейс підключення

Якщо до стандартів все зрозуміло, необхідно визначитися зі способом підключення адаптера до пристрою.

Є два види адаптерів wi-fi:

Зовнішні адаптери підключаються до пристроїв за допомогою декількох інтерфейсів:

USB - найбільш поширений і універсальний тип інтерфейсу. Для підключення необхідний USB-порт. Сучасні моделі адаптерів мають інтерфейс USB 2.0 або USB 3.0.



Гранична швидкість обміну даними по стандарту USB 2.0 складає 240 Мбіт / с в одному напрямку. Відповідно, для обміну даними на більш високих швидкостях стандарту 802.11ac необхідне використання роз'ємів USB 3.0.

Останній володіє великими граничними швидкостями (до 5 Гбіт / с), а також великим струмом харчування (0.9А проти 0.5А). Перед покупкою варто переконатися, що персональний комп'ютер або ноутбук мають порти USB 3.0 (вони пофарбовані в синій колір).

Ethernet (RJ45) - досить рідкісний тип підключення. Адаптер підключається до пристрою (ноутбук, комп'ютер) за допомогою звичайної кручений пари, так само як звичайний роутер. Цим інтерфейсом оснащуються, як правило, адаптери стандарту 802.11n, оскільки для стандарту 802.11ac він занадто повільний (100 Мбіт / с).


Внутрішні адаптери також мають кілька типів підключення:

Адаптери wi-fi з інтерфейсом PCI вставляються в роз'єми на материнської плати комп'ютера. Цей інтерфейс вже трохи застарів і здебільшого їм оснащуються адаптери стандарту 802.11n



Більш сучасними є адаптери з інтерфейсом PCI-E . Як правило, підтримують стандарти 802.11n або 802.11ac. Також як і попередній тип адаптерів вставляються в роз'єм на материнській платі.



Mini PCI-E - це інтерфейс для підключення адаптера wi-fi до материнської плати ноутбука. Більшість адаптерів, встановлених в ноутбуках, підключені саме таким чином. Моделей трохи, так як потрібні відносно рідко. Наприклад, якщо потрібно "проапгрейдить" адаптер ноутбука зі стандарту 802.11n до 802.11ac або замінити несправний адаптер.


PCMCIA - ще один інтерфейс для підключення периферійних пристроїв до ноутбуків. Морально застарів і витіснений більш сучасними інтерфейсами USB і mini PCI-E. Зустрічається тільки в досить старих ноутбуках.



потужність передавача

Від потужності передавача залежить дальність передачі і стабільність зв'язку. Чим більше цей параметр, тим краще. У нашій країні законодавчо заборонено використання радіопередавачів потужністю понад 20 dBm (100 мВт), тому переважна більшість адаптерів мають передавачі потужністю від 15 до 20 dBm.

Для складних умов зв'язку намагайтеся вибрати адаптер з максимальною потужністю.

Тип антен

Як і будь-який радіопередавач, адаптер wi-fi оснащується антеною, яка може бути декількох видів:

внутрішня антена розпаяна безпосередньо на платі адаптера. Як правило, вона має низький коефіцієнт посилення в районі 2 dBi, але зате дуже компактна.


зовнішня антена розташовується зовні корпусу і має довжину близько 8-12 см. Коефіцієнт посилення зовнішніх антен трохи вище (2-5 dBi) і вони менш схильні до впливу радіоперешкод. Строго кажучи, такі антени не посилюють загальну потужність сигналу, а перерозподіляють його в напрямку, перпендикулярному активному елементу антени. Тому такі антени можуть зажадати додаткової настройки (для цього їх і роблять рухливими).

Практично всі внутрішні адаптери мають зовнішні антени, розташовані за межами системних блоків. Це робиться тому, що корпуси комп'ютерів погано пропускають радіохвилі.

зовнішня знімна антена додатково оснащена роз'ємом RP-SMA, за допомогою якого вона підключається до самого адаптера. При необхідності, таку антену можна замінити на іншу модель, або винести в інше місце за допомогою антенного кабелю. Це більш кращий варіант, оскільки надає певну свободу при розміщенні пристрою і дозволяє поліпшити якість зв'язку (наприклад, встановивши антену з великим коефіцієнтом посилення або перенісши саму антену в місце кращого прийому сигналу).

При виборі адаптера необхідно враховувати відстань до роутера і наявність перешкод. У зоні прямої видимості в межах кімнати цілком можна використовувати мініатюрний адаптер з вбудованою антеною. Якщо ж пристрою розділені стінами - краще вибирати адаптери з зовнішніми антенами .

кількість антен

Стандартами бездротового зв'язку 802.11n і 802.11ac передбачена можливість використання декількох антен (MIMO, від англ. Multiple Input Multiple Output), що кратно збільшує швидкість з'єднання. Стандарт 802.11n дозволяє використовувати до 4 антен, 802.11ac - до восьми.

Для досягнення максимальних швидкостей і стійкого з'єднання доцільно вибирати бездротове обладнання з декількома антенами. Як правило, адаптери та роутери з декількома антенами коштують дорожче.

Підтримувані ОС та інше обладнання

Виробники адаптерів wi-fi , Як правило, випускають драйвера до своїх пристроїв для більшості операційних систем. Проте, старі версії операційних систем (наприклад, Windows XP) можуть не підтримуватися. Також можуть бути проблеми з підтримкою пристроїв в нових операційних системах.

Тому при виборі адаптера необхідно обов'язково звернути увагу на список підтримуваних «операційних систем».

Якщо ви купуєте адаптер для підключення до мережі телевізора - не зайвим буде ознайомитися зі списком підтримуваних адаптерів на сайті виробника (при його наявності).

Умовні цінові діапазони адаптерів wi-fi (врахуйте, що цінова політика виробників може дуже сильно відрізнятися):

  • адаптери вартістю до 1200 рублів . Як правило, це недорогі адаптери стандарту 802.11n, що мають або внутрішню антенну, або 1-2 зовнішні антени. Заявлені швидкості передачі даних від 150 до 300 Мбіт / с. Забезпечують прийнятну якість зв'язку за доступною ціною.

  • адаптери вартістю від 1200 до 2500 рублів. Це адаптери стандарту 802.11ac, що мають 1 - 2 внутрішніх або зовнішніх антен (в залежності від типу підключення). Вони забезпечують теоретичні швидкості передачі даних від 300 до 867 Мбіт / с (в діапазонах 2.4 ГГц і 5 ГГц відповідно), помітно випереджаючи дешеві моделі.

  • адаптери вартістю понад 2500 рублів підтримують швидкості до 1300 Мбіт / с і вище, мають 2-3 зовнішні або внутрішні антени. Надають максимальні швидкості за максимальною ціною.

Сподіваюся, цей гайд допоможе вам розібратися в нюансах бездротових технологій і усвідомлено підійти до вибору бездротових пристроїв.

65160

10

Як вибрати відповідну модель?

Новости