Підвищення податків неминуче

  1. Податки неминуче підвищаться
  2. Як зменшити ріст податків
теми

12 грудня 2017 р

Але поки відкладається. Податкова реформа не буде розпочато до обрання нового Президента РФ. Її контури поки неочевидні через відсутність конструктивних пропозицій і узгодженого думки міністрів.

фото: pixabay.com

У 2016 році Президент РФ дав доручення підготувати проект реформи податкової системи. У листопаді 2017 Уряд був ще не готове запропонувати її параметри. На щастя, ситуація з тих пір не змінилася, і прийняття рішення відкладено до нового Президента РФ. Уряд очікувано сказало , Що поки і так все добре.

«Ведомости» ознайомилися з копією урядової доповіді президенту - про підсумки обговорення податкової реформи (її справжність підтвердив федеральний чиновник). Після року суперечок уряд прийшов до висновку - реформа не потрібна ... », - пишуть «Ведомости»

Податки неминуче підвищаться

Існує чимало хороших висловлювань на тему податків. Два основних, на нашу думку належали Кольберу і Наполеону :

«Мистецтво оподаткування полягає в тому, щоб так ощипать гусей, щоб отримати якомога більше пір'я при найменшому шипінні з їх боку», - Жан-Батист Кольбер, XVII століття,

«Безпека і власність можуть існувати лише в тій державі, де податкова норма не змінюється щороку», - Наполеон I, XIX століття.

Ректор РАНХиГС Володимир Мау узагальнив ці два висловлювання в сучасній інтерпретації:

«Безпека приватної власності набагато важливіше податкової ставки, а стійкість податкової системи приоритетнее її трансформації».

У першій частині висловлювання ректора йде відсилання до базової теорії оподаткування, яка заявляє, що податки - плата державі за безпеку і гідні умови для роботи і життя. У другій частині йде відсилання до необхідності робити паузу в законотворчій діяльності, щоб бізнес і громадяни встигали пристосуватися до економічної реальності. На жаль, Росія в сучасній історії поки не могла ні забезпечити безпеку капіталів, ні зупинитися на шляху зміни податкової системи.

Дуже повчальна історія податкового маневру в нафтогазовій галузі, ідея якого вперше була озвучена в 2014 році. У 2015 році почалася його реалізація. Влітку поточного року Мінфін пропонував чергову модифікацію маневру. Думка три роки тому була проста як ломик і швидка як куля. Передбачалося обнулити експортне мито на нафту і відмовитися від акцизів на паливо за рахунок підвищення податку на видобуток корисних копалин (ПВКК). Мета маневру була стимулювати нафтопереробку і підвищити збирання податків за рахунок більш дорогий структури продукції - передбачалося, що буде більше хорошого бензину, а не важкою нафти.

Отримавши в перший же рік здійснення маневру недосбор податків в розмірі 1,6 трлн рублів (90% дефіциту бюджету 2015 року) через падіння світових цін на нафту, Уряд РФ прийняв заходи щодо вдосконалення механізму: підвищення ПВКК продовжиться, експортне мито підвищиться, а акцизи збільшаться. Власне, це вся історія, варто тільки додати, що цього літа ідея обнулити експортне мито при черговому зростанні ПВКК була добродушна прийнята Урядом РФ. Здається ми знаємо перспективу цієї нової ініціативи. ПВКК підвищиться, а експортне мито через якийсь час виросте. Нагадаємо, що перший етап суттєвого підвищення акцизів на паливо нас чекає з 1 січня 2018 року.

Проблема держави російського в технологічному відставанні, погіршенні якості освіти та кваліфікації працівників. Доказом останнього може служити недавній доповідь Рахункової палати про страхітливої ​​безграмотності чиновницького апарату . Одне з іншим тісно взаємопов'язано. Єдиний вихід - істотне зростання інвестицій в модернізацію виробництва і людський капітал. Так що розслаблятися населенню і бізнесу рано - податки будуть неминуче підвищуватися. Зараз взята тільки невелика пауза.

Як зменшити ріст податків

Ніяких заперечень про необхідність зростання державних витрат по обох напрямках - модернізації та навчання, бути не може. Є заперечення по методам їх здійснення. Якщо кошти на освіту просто будуть розмазані по навчальним закладам країни, то толку особливо не буде. Необхідні на першому етапі точкові заходи на кшталт чудової ініціативи конкурсу «Лідери Росії» . Відносно невелика група здатних управлінців зможе підвищити якість роботи регіонів у найближчій перспективі.

Також дуже правильним кроком була зміна критеріїв ефективності роботи керівників регіонів, що стимулює до залучення грамотних експертів і перегляду планів стратегічного розвитку суб'єктів федерації. А формування груп лідерів на місцях підтягне і загальний рівень кваліфікації, і створить нові стандарти управління. Після першого кроку можна приймати рішення про цільові витрати на освіту.

Що стосується модернізації промисловості, то тут скоріше варто прислухатися до Мінекономрозвитку. відомство заявляє про пріоритет розвитку інфраструктури , Яка створює умови для ведення комерційної діяльності, а не безпосередньо субсидує виробництва. Через лобіювання такі субсидії часто неефективні. Звичайно ж, варто удосконалювати механізм приватно-державного партнерства, який скорочує шахрайство. Пропозиції по його елегантному поліпшенню запропоновано Мінфіном.

Але найголовніше, варто забути про вкладення в підприємства, які впроваджують бережливе виробництво. Це не жарт, а тільки невелике перебільшення. Навчання промислових керівників повинно йти з основ - з економічної моделі виробництва, а не з форм дрібного вдосконалення звичайного виробничого процесу. Прочитання книги «Мета» Голдратта дасть менеджменту більше, ніж десять спроб впровадження японських « кайдзенов ». Американське мислення набагато прямолінійніше і більш націлене на результат, ніж завзяте східне вдосконалення.

Перепідготовку кадрів треба проводити на державному рівні. При цьому завдання Мінпромторгу не провести навчання всіх поголовно шляхом курсів в Москві, а згадати повоєнну відбудову кваліфікації кадрів в кінці 40-х років ХХ століття. І застосувати досвід досягнення мінімального уніфікованого рівня якості керівників за допомогою сучасних форм дистанційного навчання. Це теж своєрідне вкладення в інфраструктуру, яке може бути важливіше будівництва чергового великого об'єкта для проведення міжнародного спортивного заходу.

Останнє, гроші на модернізацію можна знайти не тільки в підвищенні податків, а в мінімізації їх втрат від неефективного управління і зменшення корупції. Тільки вчора ми припустили, що усунення цих чинників здатне прискорити зростання ВВП до немислимих поки 7-8% в рік.

Новости