Підводний портал Тетіс Дайвінг: статті, каталог спорядження, навчання, магазини, клуби і центри.

31.12.08

Під завісу року ми вирішили ще раз озирнутися назад. Стаття про новинки підводного фототехніки була опублікована в №3 журналу «Світ підводного полювання». Автор статті - Володимир Гудзь.
Під завісу року ми вирішили ще раз озирнутися назад Оптимальний вибір апаратури для підводного фотографа є актуальною проблемою, і особливо тепер, коли прогрес цифрової фотографії досяг небувалих темпів. Постійно з'являються нові камери, зростає число мегапікселів на матриці. Камери стають все більш швидкодіючими, компактними. Кілька років тому почався випуск цифрових амфібійних фотокамер. Ця ніша була вільна, оскільки фірма Nikon, випустивши останню амфібійну камеру Nikonos-V, більше до теми виробництва амфібійних камер не поверталася. Спочатку з'явився неглибоко «пірнати» Pentax Optio W30, практично в цей же час з аналогічною пропозицією виступила компанія Olympus. Компактні стильні фотокамери, нехай навіть неглибоко «поринають», швидко завоювали безліч прихильників, і в основному серед тих, хто не збирався пірнати глибоко, а просто хотів, плаваючи з маскою і трубкою і пірнаючи на один-два метри, відобразити красу підводного світу, іноді навіть знявши відеоролик. Саме з цього моменту аматорська підводна фотографія пішла в маси. Справді, купивши камеру вартістю в межах 10000 рублів, можна було отримувати досить непогані підводні фотографії, особливо якщо не вимагати від любительської камери занадто багато чого. Запевняю вас, що в багатьох випадках знімки формату 15х20 см, зроблені такими камерами, абсолютно не відрізняються від таких же сюжетів, зроблених апаратурою, купленої за десятки тисяч доларів.
Минуло більше двох років, і тенденції, в общем-то, визначилися. Любительська підводний цифрова зйомка простими камерами (природно, ці камери влаштовані не просто і насправді набиті складної електронікою, механікою і оптикою, але користуватися ними досить просто сучасній людині) отримала небувале поширення. Безліч підводних знімків заполоняють інтернет-портали, представляються на конкурси і т.д. Наш час не дарма називають інформаційним століттям, з цього володіння інформацією про нові камерах і тенденції дуже корисно. Не все можна зрозуміти, блукаючи в Інтернеті, оскільки не можна наживо побачити і помацати конкретні зразки. Блискучу можливість для цього представляють виставки фото техніки. На одній з таких виставок під назвою «Фотофорум-2008», що відбулася в КрокусЕкспо 10-13 квітня, мені вдалося побувати, і я хочу поділитися своїми враженнями від відвідування цієї виставки, особливо розділу підводного фототехніки.

На одній з таких виставок під назвою «Фотофорум-2008», що відбулася в КрокусЕкспо 10-13 квітня, мені вдалося побувати, і я хочу поділитися своїми враженнями від відвідування цієї виставки, особливо розділу підводного фототехніки

Мал. 1 Рис. 2

Два гігантських залу були заставлені багатими стендами фото- і відео монстрів, таких як Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Sumsung, Kodak, Fujifilm, Sony. Майже весь простір заповнилося фотографічним народом, оснащеним найсерйознішою фототехнікою. Природно, я спочатку підійшов до першого, дуже красивому стенду компанії Sumsung і поцікавився програмою фірми для підводних фотолюбителів. Менеджери на стенді сказали, що фірма не планує спеціальної програми випуску фототехніки для підводної зйомки. Тоді мій погляд впав на стенд компанії Canon (рис. 1). На самому стенді я не виявив нічого схожого на підводну фототехніку. Після спілкування з менеджером я отримав наступну інформацію. Через технічну помилку в підготовці експозиції сюди не були доставлені бокси для підводної зйомки фірми Canon. За словами менеджера, практично під кожну компактну камеру фірма має відповідний бокс третьої сторони, але під своїм брендом, і якісь аксесуари. І дійсно, фірма вже випустила 46 моделей боксів. Інша справа, що в нашій країні окремо знайти бокс складно, тому краще відразу зважитися на покупку комплекту, тим більше що ці боксиков коштують відносно недорого. Як було заявлено, в багатьох моделях компактних камер передбачається режим підводної зйомки. Спілкуючись на стенді з фотолюбителями, я зрозумів, що в даний момент найбільший інтерес для любителів підводної зйомки у фірми Canon представляє модель Canon-powershot G-9 з відповідним фотобоксом WP-DC 21 (рис. 2). Камера непогана за технічними характеристиками і ергономіці і навіть дозволяє знімати в форматі RAW при 12 мегапикселях, має синхроконтакт, що дозволяє надійно користуватися зовнішнім спалахом в автоматичному режимі. Але при цьому ніхто не зміг мені досить ясно пояснити, яким чином в цій системі можна досягти при підводній зйомці хоча б кута поля зору оптики в 120 градусів, що дуже важливо при підводній зйомці. Неясно, як до фірмового боксиков пристикувати розширювальну насадку, хоча я уявляю, що таке рішення існує, оскільки знаменита фірма Ikelite випускає бокс для G-9 з можливістю використання таких насадок, причому приєднувати їх можна прямо у воді.

Наступним стендом, який привернув мою увагу, був стенд фірми Sony (рис. 3). На стенді я виявив пару моделей боксів під компактні камери і один чохол (як би бризкозахисний). Чохол досить універсальний і допускає короткочасне занурення на глибину до 1,5 метрів (рис. 4). Я поцікавився можливостями підводної відеозйомки від фірми Sony. Представник фірми сказав, що вже досить давно фірма Sony не виробляє бокси для підводної відеозйомки для своїх камер. Є досить багато інших серйозних фірм, які роблять чудові бокси для різних моделей - від простих пластикових до професійних металевих. Представник фірми проявив зацікавленість в інформуванні читачів нашого журналу про можливості використання компактних камер з боксами, і одна або дві моделі для тестування будуть надані редакції журналу «Світ Підвідний Полювання». Так що стежте за публікаціями в нашому журналі, якщо ви плануєте в майбутньому скористатися підводного фотоапаратурою фірми Sony. Наша розмова на стенді Sony проходив поруч з великим тропічним акваріумом, на дні якого лежала камера в боксі - стандартний і привабливий крок (рис. 5). Бокс MPK-WA був під камери Sony DSC W200 (90, 80) (рис. 6). Слід сказати, що фірма зробила не так вже й багато боксів - всього 7 моделей. Зазначу, що Sony приділяє певну увагу різним аксесуарам, призначеним для підводної зйомки, таким як фільтри, розширювальні насадки і насадки лінзи для макрозйомки (рис. 7).

Потім мою увагу привернув стенд фірми Panasоnic (рис. 8), на якому я побачив два невеликих акваріума. У першому акваріумі на глибині 30 см стояла підводний Амфібійна відеокамера Panasonic SDR-SV 20. Камера допускає занурення на глибину 1,5 метра, ударостійким при падінні з висоти до 1,2 метра, пилонепроникність (рис. 9). Поруч демонструвалося пристрій цієї фотокамери (рис. 10), а на моніторі крутився рекламний ролик про можливості застосування цього виробу на море. Ясно, що маленька глибина занурення обмежує застосування камери і передбачає використання моделі тими, хто в основному плаває з маскою і трубкою. Я б сказав, що ця відеокамера призначена тим, хто, відпочиваючи на пляжі, захоче зняти в море найпростіші підводні сюжети на невеликій глибині, де не потрібні громіздкі і важкі відеобокси з системами штучного освітлення. Можна просто плисти по поверхні і, звішуючи руку в воду, знімати панораму підводного життя коралового рифу і плаваючих поруч друзів. Вельми цікава іграшка. У камері немає касети, і інформація записується в електронну пам'ять. Це новинка фірми, і планується, що вона буде коштувати близько 12 тисяч рублів. Спрощена модель SDR-S9 варто 9500 руб. Вони дуже скоро повинні з'явитися у відкритому продажі. Мені видається, що цієї відеокамерою можна зняти картинки життя в наших річках і озерах. Її компактність і простота використання дозволять знімати в таких місцях, де камеру з великим боксом і не помістиш. Навіть в невеликому болотце глибиною 20-30 см можна зняти дуже цікавий сюжет.

В акваріумі поруч лежали дві фотокамери в боксиков. Одна з них - Lumix DMC-FX 35 з дозволом 10,1 мегапікселя, об'єктив фірми LEICA DC VARIO-ELMAR, 4-кратний оптичний ЗУМ-об'єктив - фокусна відстань 4,4-17,6 мм. Є режим макрозйомки. Формат запису JPG. Швидкісна зйомка - до 5 кадрів в секунду. Вага - 125 грамів. Камера поміщена в бокс DMW - MCFX 35 E (рис. 11). Інша камера - Lumix DMC-TZ 5 (рис. 12). Дозвіл 9,1 мігапікселя, інші дані аналогічні попередній моделі. Камера поміщена в бокс DMWMCTZ 5E. Ці дві моделі пропонуються до продажу в 2008 році. Є і інші п'ять моделей, під які випускаються бокси.

Природно, мою увагу привернув стенд фірми Pentax. Фахівці фірми повідомили, що у них немає особливих програм для підводної фотографії, але триває виробництво і продаж амфібійної камери Pentax Optio W-30. Камера не призначена для тривалої фотозйомки на глибині, але може бути використана короткочасно до глибини три метри без будь-яких боксів (рис. 13). Камера має волого-і грязевідштовхувальне покриття «супер протект» зовнішньої поверхні захисного скла об'єктива. Є можливість відеозйомки зі звуком і стабілізації зображення, а також макрозйомки з відстані до 1 см. Можна редагувати знімок без комп'ютера. Матриця - 7,4 мігапікселя. Інші режими стандартні.

В обох залах я виявив стенди фірми Fujifilm. На одному мені сказали, що до підводній зйомці вони не мають ніякого відношення, а от з другим стендом мені пощастило. На ньому я побачив скляну стійку, на яку було виставлено кілька боксиков (рис. 14) для різних камер. WP-FXA800 - бокс для FinePix A800, A610; WP-FXF40 - бокс для FinePixF40fd; WP-FXF30 - бокс для FinePix F31fd; WP-FXF50 - бокс для F50fd; WP-FXZ100 - бокс для Z100fd (рис. 15, 16). Остання модель є новинкою сезону і призначена для камери FinePix Z100 fd: дозвіл 8 мегапікселів, формат JPG, об'єктив F = 5,9-29,5 мм, макрозйомка від 9 см, передбачена відеозйомка. Камера має подвійну систему шумозаглушення, що дозволяє використовувати високу чутливість при повній роздільній здатності. Навіть при слабкому освітленні, що дуже актуально під водою, камера дозволяє отримати чудову картинку. Представник фірми Fuji проявив зацікавленість у проведенні випробувань нової камери найближчим часом для підводної зйомки в Росії.

На стенді фірми RICOH мою увагу привернула камера Caplio 500 Gwide. Вона має дозвіл 8,1 мегапікселя і допускає занурення до 1 метра. Це небагато, але для тих, хто пірнає з трубкою і маскою з пляжу, цього досить (рис. 17). На стенді я познайомився з представником фірми з Японії, і мені вдалося з ним поспілкуватися в межах скромних знань англійської мови як з його, так і з мого боку. Спеціаліст стверджував, що ця фотокамера пройшла найсуворіші і складні випробування на міцність, що проводяться міністерством оборони США. Її 26 разів кидали з висоти один метр. Спеціальний режим призначений для отримання особливої ​​різкості контурів, є функція макрозйомки з дистанції 1 см. Камера може працювати спільно з GPS-навігатором.

Мою увагу привернув стенд торговельної компанії «Он Лайн Трейд», на стенді якої було представлено досить багато апаратури для підводної зйомки. Сама найпростіша - це м'які бокси фірми EWA-MARINE з Німеччини (рис. 18, 19, 20, 21, 22). Було близько 10 моделей під фото- і відеокамери. Великий інтерес представляв універсальний бокс Silverfish виробництва Німеччини, який підходить для більш ніж 350 моделей відеокамер Sony і Canon. Також мою увагу привернули зовсім простенькі боксиков CAMERA SHIELD виробництва Австралії. DIGI-DIVE - універсальний бокс для зйомки під водою, підходить для всіх фотокамер з габаритами не більше 8,2х13,3х5,4 см. Бокс влаштований гранично просто, має всього один орган управління.

«Під завісу» мій шлях лежав на стенд фірми Olympus (рис. 23), яка ось уже протягом двох років успішно розвиває випуск амфібійних цифрових фотокамер серії m-SW. Останнє її досягнення - камера Olympus Stilus m 1030 SW (рис. 24-30). Камера має глибину занурення до 10 метрів, ударостійкість до двох метрів. Здалеку можна подумати, що це та ж сама модель 770 SW, але, взявши її в руки і ознайомившись з характеристиками, починаєш розуміти, що фахівці фірми Olympus плавно і впевнено просуваються вперед. У тих же габаритах корпус став раціональніше і міцніше, більш зручними стали органи управління, особливо для роботи в рукавичках. Найголовніше - камера тепер має дозвіл 10 мегапікселів, що дозволяє абсолютно вільно при сприятливих умовах зйомки одержувати відбитки до розміру 40х30 см. Карта пам'яті XD. Об'єктив 5,0-18,2 мм (об'єктив має в воді кут поля зору по діагоналі 56 градусів - загалом, непогано), мінімальна дистанція зйомки - 2 см. Монітор - 2,7 дюйма. Температурний діапазон - від -10 до +40 градусів Цельсія. Камера має розширену призначену для користувача інструкцію з докладним викладом по обслуговуванню і забезпеченню герметичності камери. Лючки, під якими розташовані входи в камеру, стали жорсткіше і надійніше. На жаль, той недолік, про який я писав раніше, а саме рухлива заслінка об'єктива, що переміщається у воді, залишився, але є докладна інструкція про те, як правильно діяти в разі виникнення забруднень. Камера може використовуватися на глибині до 10 метрів до однієї години. Водонепроникність може бути порушена, якщо камера піддається тиску за часом і за величиною більше передбаченого. В інструкції пропонується раз на рік піддавати камеру обов'язковому обслуговуванню в спеціалізованих сервіс-центрах фірми Olympus для забезпечення надійної герметичності. У камері є, як і в попередній моделі 770, чотири програми підводної зйомки, передбачена зйомка відеороликів. Дана камера, як і попередня модель, може з'явитися досить зручною для нирців без акваланга. Якщо ваші інтереси в підводній зйомці поширюються на глибини понад 10 метрів, то для вас є спеціальний компактний підводний бокс Olympus PT-043, виготовлений з полікарбонату (рис. 31-34). З боксом можна сміливо і надійно пірнати хоч на 40 мет рів (рис. 35). При цьому є можливість використання підводного зовнішньої компактної спалаху Olympus UFL-1, це новинка фірми (рис. 36, 37), виготовленої за стандартами SEA & SEA і синхронізується через оптоволоконний джгут. Таким чином, в залежності від творчих завдань, ви можете обзавестися різними аксесуарами для цієї камери (а фірма випускає багато оптичних насадок) і мати подвійну надійність, як в авіації, по герметичності при підводній зйомці (при протіканні боксиков з камерою нічого не трапиться!) .

Виходить, що можна зібрати досить бюджетну підводний фотосистему, практично не поступається за можливості дзеркальних камер в боксі. Спробуйте, не виходячи на поверхню, вести підводну зйомку в режимі «Макро» і «Широкий кут» ... Компактній фотосистемою це зробити можна, досить лише прямо у воді поставити широкоугольную насадку або лінзу в плюс 15 діоптрій. Якість фотографій буде цілком можна порівняти.


Подивіться, я навів результати найпростішого тесту. Я взяв стандартний газетний лист і зі штатива провів фотозйомку дзеркальною камерою Nikon-D 200 (рис. 38) і камерою Olympus m 1030 SW (рис. 39) при чутливості 200. Як ви розумієте, обидві камери мають однакове дозвіл по мегапікселям, але у Nikon матриця більше, та й методи обробки зображення відрізняються. Газета має розмір 42х59 см. Я вибрав на кожному знімку один і той же фрагмент розміром 6х9 см. Подивіться на картинки. Звичайно, чудес не буває і різниця видна, але вона буде видна тільки при форматі відбитка більш ніж 30х40 см, а якщо ще застосувати «фотошопние виверти», то і при форматі 50х60 см різниця не буде особливо помітна. Звичайно, це для простих умов. Так от цікаво виходить.


Заслуговує на Рамус почти професійна фотосистема для під водної зйомки на основе дзеркальної камери Olympus E-410 и відповідного боксу PT-E 03 (рис. 40, 41). Система дуже компактна, предусмотрена использование «рідних» спалахів з кабельної сінхронізацією, что Забезпечує чітку роботу автоматичних режімів (рис. 42, 43). Особливо захоплює півсферічній скляний просвітленій порт для об'єктива «ФІШ-ай». Зніматі такою апаратурою Одне удовольствие, но ВАРТІСТЬ Всього комплекту Дещо прігнічує.
Переглянувшись всі ЦІ возможности по фотоаппаратуре для нірців, мені хочеться перейти до конкретних примеров из жизни. Для цього я знайшов підходящого героя, а самє - підводного фотографа Наталію Корзину. Наталя пірнає з аквалангом и корістується до теперішнього моменту самой дерло моделлю фотокамери Olympus m 720 SW.
Тут я хочу сделать невеличкий відступ. Іноді можна подуматі, что я призвал любителів підводного фотополювання користуватись только камерами Olympus SW. Альо призвал не я, заклікає сама практика підводної фотографии и тієї напрямок, Який амфібійні камери Olympus відкрілі для нірців. Аджея, действительно, що не нужно ніякіх підготовчіх процедур. Береться маленька камера з великими можливий, и нею можна отрімуваті дуже прістойні фотографии. Іноді мені дорікають в тому, что ЦІ камери течуть. Можливо, таке теж буває. Альо уявімо Собі сітуацію, коли віпускається сотні тисяч фотокамер в масовій кількості - тут даже один Відсоток может означать, что будут Тисячі Невдалий варіантів. Тут уже як пощастило. Важліво и ті, як ретельно ви будете стежіті за обслуговування своєї камери. Будь-яка фірма-виробник підводного фотоапаратури рекомендує раз на рік проводити сервіс всіх елементів ущільнення. Наскільки мені відомо, цю рекомендацію дотримується мінімальна кількість користувачів. Занадто велика віра в наднадійність японської техніки. Та й, мабуть, ціна амфібійної камери в 10 тисяч рублів не є приголомшуючою для тих, хто вирішив зайнятися підводною фотографією, оскільки у серйозних підводних фотографів з їх дзеркальними камерами, спалахами і боксами рахунок йде на сотні тисяч рублів. Проте, камерами користуються досить багато і успішно. Ось типовий шлях підводного фотлюбітеля-водолаза на прикладі освоєння камери Olympus.

Ось типовий шлях підводного фотлюбітеля-водолаза на прикладі освоєння камери Olympus

Наталя Кошик пірнає з аквалангом більше 15 років. Почалося у неї все просто з пірнання, а потім прийшла в голову думка зайнятися підводною фотографією. Коли Наталя була на Червоному морі, вона, не довго думаючи, взяла «копійчану» одноразову підводну камеру і спробувала їй фотографувати. Результати виявилися зовсім невдалими, просто розчаровують. Але Наталя людина вперта, творчий, проконсультувалася в Інтернеті в підводному клубі. І в цей момент, на її щастя, фірма Olympus якраз випускає першу амфібійну камеру Olympus m 720 SW. Дізнавшись про існування такої камери, її характеристиках і зовнішньому вигляді, Наталя заочно закохалася в цю камеру. Ще б пак, бокс не потрібен! Взагалі все просто і компактно, не потрібно безлічі складних налаштувань для підводної фотозйомки. Акумулятора вистачає настільки, наскільки вистачає сил пірнати цілий день. Загалом, купивши цю камеру, через тиждень вона вже пірнала в Червоному морі, і чим більше пірнала, тим більше камера їй подобалася, до того ж вдалося досягти непоганих результатів, які її влаштовували.

Наталія під час зйомки камеру вішає нема на темляк на зап'ясті, а на шию, руки тоді залишаються вільними. Спочатку вона пірнала обережно, не глибше двох метрів, а потім осміліла і стала пірнати на 3-4-5 метрів. Минуло півтора року, камера за цей час «пірнула» вже багато раз, експлуатувалася в дуже жорсткому режимі і продовжує служити вірою і правдою. Для доказу майстерності Наталії Кошиком і можливостей камери я хочу показати вам декілька її фотографій.

Для доказу майстерності Наталії Кошиком і можливостей камери я хочу показати вам декілька її фотографій

Подивимося на кадр, знятий на глибині два метри в районі Шааб-Марса-Алам, Червоне море. Знято в ясний сонячний день з нирка без будь-яких особливих налаштувань, риба теж в русі. На кадрі все непогано. Є головний об'єкт - риба, «відірвана» від коралів, на другому плані різнокольоровий кораловий масив, і в товщі води велика зграя лірохвостів. Добротний класичний кадр, що характеризує життя коралового рифу. Треба відзначити, що, за словами Наталії, її улюблена ті а - це мешканці моря, і, перш за все - риби.


Щоб зняти наступний кадр, Наталія пірнала в районі Марса-Алам в шести кілометрах від готелю Кахрамана в районі села екологів. Скат був виявлений випадково. Спочатку він просто лежав на дні, потім, помітивши нирців, знявся і «полетів». У цей момент Наталія пірнула кілька разів на 2-3 метра і зробила серію з 20 кадрів. Ви бачите кращий. Прекрасно вдалося передати рух і життя моря. Кадр виглядає навіть об'ємно і побудований класично по законам діагональної композиції. Хоча є і недолік. У найбільш досконалих підводних кадрах зазвичай простежується три плани: передній, середній і дальній, а тут цього немає. На передньому плані скат, на дальньому плані - дно, і все! У той же час кадр хороший тим, що демонструє не такі вже й численні випадки, коли цікаво виглядають кадри, зняті згори вниз.


Подивимося ще один кадр Наталії - «Юна ниряльщіца і черепаха». Тут, здавалося б, порушені канони: кадр знятий навздогін, зверху вниз, але він дуже динамічний і зворушливий. Кадр зроблений в Червоному морі в бухті Абу-Дабаб, район Марса-Алам. За словами Наталії, тоді там жило близько 30 черепах. Погода була вітряна, море неспокійне, вода не дуже прозора. Заплили удвох з донькою і побачили багато черепах, до яких можна близько підпливти. Пірнули разом, все було в русі. Технічних труднощів не виникло. Наталя назвала кадр «Покатай мене, велика черепаха». Глибина нирка - 3,4 метра. Кадр дуже вдалий, об'ємний, наявність бульбашок справа підкреслює воду. При уважному вивченні можна виявити і пронизують воду промені сонця, що додають додатковий колорит синьому фону моря. Ось такий кадр! Я допускаю, що якщо його зняти з протилежного ракурсу, можливо, він виглядав би не менш цікаво.

На даний момент Наталя Кошик, досягнувши певного майстерності в зйомці 720-й камерою, вже замислюється про підкорення нових технічних вершин. Оскільки вона пірнає з аквалангом, їй дуже важлива компактність апаратури, і в даний момент наш фотограф освоює дзеркальну камеру Olympus E-410 в рідному боксі. Побажаємо їй успіхів в непростому фототворчість! Сподіваємося побачити її «ниряльние» фотозвіти на сторінках журналу «Світ підводного полювання».
А ви, шановні фотолюбителі, зможете для себе прийняти непросте технічне рішення про те, якою апаратурою вам оптимально користуватися під час фотополювання.

Новости