Поправка на DRL

  1. Аутопсија DRL
  2. Поправка на DRL
  3. Изградете DRL

Дневни светла за возење - Тоа е составен дел на секој автомобил што се користи постојано и мора да биде во одлична состојба. Но, како и другите елементи или уреди, ДРЛ со тек на време може да предизвикаат проблеми што треба итно да се поправат. Најчестите проблеми со DRLs се изгорување на ЛЕР, односно сијалица што обезбедува сјај. Ова е повеќе изложено на евтиниот кинески DRL, иако германските висококвалитетни модели исто така можат да се соочат со таква непријатност.

Затоа, за да не го исфрлите уредот, треба да знаете како да го поправите DRL, или поточно, како да ја замените ламбата за возење. Процесот на ажурирање на дневните светла се одвива во 3 фази: отворање, поправка и склопување .

Аутопсија DRL

За да ги отворите самите модули DRL, мора веднаш да ги отстраните од автомобилот. Ова може да се направи само кога ќе го извадите ДРЛ од автомобилот. Неопходно е да го расклопите браникот, а потоа тие лесно да се отстранат. По внимателно отстранување на стаклото, некои можат лесно да се отстранат, бидејќи заптивната смеса не држи добро, а за други модели дури може да биде неопходно да се користи индустриски фен за да се омекне. После тоа, неопходно е да се отстрани таблата од случајот DRL на кој се прикачени диодите.

Поправка на DRL

Откако ќе се демонтираат и отворат модулите, поправката на дневните светла може да се започне директно. Првиот чекор што можете да го направите е да го исчистите случајот и таблите на уредот со отстранување на заптивната смеса. Следно, треба точно да ги одредите светилките што треба да се заменат. За ова, три батерии ААА се поврзани со секоја ламба. Некои диоди може да не бидат едно чипови, туку дво чипови, па ако некоја од нив не изгори, тоа значи дека може да се замени. Откако ќе ги идентификувате разнесените ламби, можете да започнете да ги заменувате.

Вреди да се напомене дека LED диоди што се заменуваат се нарекуваат емитери и можете да ги купите на кој било пазар на радио, каде, покрај тоа, треба да купите термичка паста. Отстранете ги старите диоди и лемете нови емитери на нивно место. Исто така, бидејќи модулот на фенерче е расклопен, можете да ја заситете површината на случајот, ако, се разбира, е зрнеста. Таквиот процес ќе обезбеди подобар контакт на диодите и, соодветно на тоа, постабилен сјај. Потоа нанесете висококвалитетна термичка маст.

Потоа нанесете висококвалитетна термичка маст

Изградете DRL

Откако ќе се примени термичката маст за случајот, можете да ја инсталирате таблата и, треба добро да ја притиснете, за да се отстрани пилингот. Можете да го преместите малку за рамномерно да ја дистрибуирате термичката маст на површината на куќиштето и одборот. Вреди да се напомене дека ако вашиот DRL Ако има специјални дупки за завртки, подобро е да ја поправите таблата со нив. Бидејќи нанесете нова термичка маст, LED диодите ќе се оладат подобро и побрзо, и соодветно на тоа во блиска иднина проблемот со расклопување и замена на ламбите нема да ви пречи. Сега е неопходно да се засади стаклото на иста заптивната смеса и да се затегне со завртки, доколку ги има. Во жлебот, кој се наоѓа околу периметарот на модулот, неопходно е да се постави голем слој на заптивната смеса за да се спречи преминување на влага или прашина во иднина. Исто така, за безбедност, можете да ги направите и запечатите жиците на случајот, бидејќи го расклопите модулот и го извадите од автомобилот. Откако ќе се исуши заптивната смеса, можете да го вратите ажурираниот модул назад. На оваа поправка се запалени светлата. Проверете ја ефикасноста на DRL и уживајте во висококвалитетната светлина и безбедност на патот.