Порядок прийняття локальних нормативних актів

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Локальні нормативні правові акти: поняття, види
  3. Основні локальні нормативні акти
  4. Що містить локальний нормативний акт
  5. Порядок прийняття локальних нормативних актів
  6. Локальні нормативні акти приймаються в наступному порядку:

Основні локальні нормативні акти - регламентуючі документи, які необхідно розробити, затвердити і прийняти на кожному підприємстві. До їх змісту та оформлення пред'являються вимоги, дотримання яких гарантує юридичну силу нормативних актів.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Локальний нормативний акт - це норми трудового права, що діють на даному підприємстві

У загальному випадку взаємини працівника і роботодавця регламентуються положеннями Трудового кодексу. Цей збірник законодавчих актів містить всі необхідні для здійснення цієї взаємодії норми трудового права. Разом з тим, кожен роботодавець має право доповнювати такі норми власними локальними регламентами, що не суперечать ТК РФ, які враховують специфіку і виробничої діяльності конкретного підприємства, і встановлені на ньому правила і вимоги, що регулюють внутрішні управлінські процеси. Такі регламенти оформляються як окремі локальні нормативні трудові акти.

Локальні нормативні акти приймаються на рівні конкретного роботодавця. При їх розробці враховуються не тільки норми чинного трудового законодавства та інших федеральних або галузевих правових актів, а й інші локальні регламенти, вже затверджені і діють на даному підприємстві. Такі як, наприклад, колективний договір, правила внутрішнього трудового розпорядку або інші угоди, які були укладені між роботодавцем і працівниками.

Локальні нормативні правові акти: поняття, види

Отже, локальні нормативні акти роботодавця діють на території тільки одного підприємства. Щоб їх положення можна було кваліфікувати як обов'язкові для застосування і виконання адміністрацією та працівниками організації, ці документи повинні відповідати наступним вимогам: Отже, локальні нормативні акти роботодавця діють на території тільки одного підприємства

  1. локальні нормативні акти роботодавця можуть прийматися їм одноосібному порядку, а в обумовлених законом випадках - при узгодженні з представницьким органом працівників;
  2. норми , Що містяться в локальних нормативних актів не скасовують встановлені законами гарантії і не погіршують становище працівників порівняно з тим, що встановлено законодавством або раніше прийнятими на підприємстві нормативними актами та іншими регламентами;
  3. локальні нормативні акти приймаються роботодавцем в установленому порядку і під підпис доводяться до відома всіх працівників підприємства, яких вони стосуються; новачки знайомляться з ними при прийомі на роботу;
  4. локальні нормативні акти в трудовому праві це вимоги, обов'язкові для виконання, порушення їх працівником загрожує дисциплінарним стягненням, роботодавцю за їх порушення загрожує адміністративна відповідальність.

Локальні нормативні акти, які містять норми трудового права, можна поділити на кілька видів. За способом прийняття вони можуть поділятися на ті які приймаються роботодавцем в одноосібному порядку і ті, які можуть бути прийняті тільки при узгодженні з комітетом профспілкою або іншим представницьким органом працівників.

За ступенем обов'язковості вони можуть бути загального та вибіркової дії. Так, наприклад, Положення про оплату праці та Правила внутрішнього трудового розпорядку - це локальні нормативні акти обов'язкові для виконання всіма співробітниками організації, а Положення про вахтовий метод роботи стосується тільки тих співробітників, хто працює таким методом.

Основні локальні нормативні акти

Крім того, ці документи можуть підрозділятися на основні локальні нормативні акти і неосновні До перших відносяться ті, наявність яких в організації є обов'язковим і встановлено законом. Основні локальні нормативні акти перераховані в таблиці.

Найменування локального нормативного акту

Основа його прийняття (ТК РФ)

положення про оплаті праці

ч.4, ст. 135

Правила внутрішнього трудового розпорядку

ч. 4 ст. 189, ст. 190

Положення про збір, обробку та зберігання персональних даних

п. 8 ст. 86, ст. 88

Положення та інструкції з охорони праці

ч. 2 ст. 212

Положення про атестацію працівників

ч.2 ст. 81

Положення про нормування праці працівників

ст. 162, ст. 270

Положення про делегування повноважень керівником

ч. 6 ст. 20, ч.1 ст. 33

Положення про виконання роботи в нічний час

ч. 3 ст. 96

Перелік посад працівників з ненормованим робочим днем

ст. 101

Графік змінності

ч. 3 ст. 103

Положення про додаткові відпустки працівників

ч. 2 ст. 116

Положення про відрядження

ч. 2 ст. 168

Положення про поділ робочого дня на частини

ст. 105

Положення про відшкодування витрат, обумовлених службовими поїздками працівників

ч.2 ст. 168.1

Положення про професійне підготовці, перепідготовці та підвищенні кваліфікації працівників

ч. 3 ст. 196

Положення про працю вагітних співробітниць

ст. 252

Положення про генерального директора

ст. 252

Положення про роботу за сумісництвом

ст. 252

Положення про роботу вахтовим методом

ч. 4 ст. 297

Читайте також:

Що містить локальний нормативний акт

Основна мета, з якою роботодавець приймає локальні нормативні акти, це, перш за все, захист його інтересів. Щоб мати законні важелі адміністративного впливу на працівників, він має право доповнити чинне законодавство тими нормами, які, на його думку, будуть сприяти підвищенню продуктивності і трудової дисципліни.

Оскільки локальний нормативний акт містить адаптовані до конкретного виробничого процесу і форми управління норми трудового права, роботодавцю є прямий сенс домовитися про посадові обов'язки і встановити цим документом і конкретні вимоги до працівників. Трудовим кодексом не обмовляється якась єдина форма цього документа, тому роботодавець може вибирати її на свій розсуд, виходячи з потреби. Найчастіше локальні нормативні акти приймають у вигляді правил, положень та інструкцій з відповідним смисловим змістом.

Так, положення є локальним нормативно-правовим актом, яким визначається порядок будь-якої виробничої процедури - атестації працівників або, наприклад, оплати їх праці. Правилами встановлюються обов'язкові для дотримання всіма співробітниками регламенти поведінки або проведення будь-яких конкретних робіт. Інструкції, наприклад посадові, встановлюють функціонал для кожної позиції, яка фігурує в штатному розкладі організації.

Порядок прийняття локальних нормативних актів

Такий порядок також не регламентований на рівні закону, тому для тих компаній, де прийняття локальних нормативних актів здійснюється часто, є сенс розробити окремий документ, який регламентує процедуру їх розробки, прийняття та затвердження, наприклад, Положення та прийнятті та внесення змін до локальні нормативні акти.

Довідка

Локальні нормативні акти приймаються в наступному порядку:

  1. розробка, до якої залучаються фахівці, які безпосередньо займаються даним питанням і які згодом будуть здійснювати контроль виконання положення даного документа;
  2. узгодження, порядок якого визначається відповідно до закону і внутрішніми регламентами. Погоджують підписи можуть знадобитися як від виборних представників працівників, так і від експертів чи представників вищестоящої організації;
  3. твердження, обов'язкова умова юридичної значимості даного документа, віза керівника, яка ставиться від імені роботодавця;
  4. введення в дію, яке починається з ознайомлення працівників в даним документом.

Локальні нормативні акти: твердження

Гриф обмеження доступу до є обов'язковим реквізитом локального акта. Він заповнюється після того, як поставлені всі погоджують підписи, якщо їх наявність на документі передбачено регламентом. Дія локального нормативного акта починається відразу після затвердження його керівником або ж з тієї дати, яка обумовлена ​​в його текстової частини. На оригіналі документа підпис керівника повинна бути завірена печаткою організації.

Гриф обмеження доступу до розташовується в правому верхньому кутку титульного аркуша локального нормативного акту, як це показано нижче, на зразку посадової інструкції.

Гриф обмеження доступу до розташовується в правому верхньому кутку титульного аркуша локального нормативного акту, як це показано нижче, на зразку посадової інструкції

Завантажити бланк посадової інструкції >>>

Після того, як локальний нормативний акт затверджений, документ повинен бути зареєстрований. Для реєстрації цих документів на підприємстві ведеться спеціальний журнал. Після того, як документ зареєстрований з ним повинні бути ознайомлені ті співробітники компанії, яких він стосується. Факт того, що працівник ознайомився з текстом даного локального нормативного акта обов'язково повинен бути підтверджений його власноручним підписом, проставленою із зазначенням дати ознайомлення.

Читайте також:

Новости