Порядок оплати праці за законодавством КР

  1. Тут ви можете ознайомитися з порядком оплати праці за роботу в надурочний час, у особливих умовах,...
  2. Виплата заробітної плати у разі банкрутства
  3. Оплата часу простою
  4. Оплата праці за роботу в надурочний час
  5. Оплата праці при суміщенні посад
  6. Оплата праці при сумісництво
  7. Утримання із заробітної плати

Тут ви можете ознайомитися з порядком оплати праці за роботу в надурочний час, у особливих умовах, при банкрутстві, при суміщенні посад, при сумісництво, а також з порядком утримання із заробітної плати.

Заробітна плата виплачується в національній валюті КР - в сомах; розмір її вказується в трудовому або колективному договорі. Заробітна плата виплачується не рідше ніж один раз на місяць. При збігу дня виплати заробітної плати з вихідним або святковим днем ​​оплата проводиться напередодні цього дня.

Заробітна плата виплачується працівникові за місцем його роботи або перераховується на вказаний ним рахунок в банку. Крім того, існує можливість виплати заробітної плати вказаною працівником особі за дорученням.

Роботодавець зобов'язаний письмово надавати інформацію працівнику про складові частини його заробітної плати, розміри і підстави зроблених утримань, грошової суми, належної до одержання.

Якщо працівник працював у вихідні та неробочі святкові дні, то йому виплачується денна ставка (оклад) в подвійному розмірі, якщо ці дні виходять за межі місячної норми робочого часу. Наступним особам робота у вихідні дні та свята оплачується не менш ніж у подвійному розмірі:

  • відрядникам (робота оплачується за виконаний обсяг роботи) за подвійними денними ставками;
  • повременщикам (оплата здійснюється за годинниковою ставкою в залежності від фактично відпрацьованого часу) за подвійними годинниковим ставками.

У випадках несвоєчасної виплати заробітної плати, відпускних та інших грошових виплат роботодавець виплачує працівникові штрафні санкції за кожен прострочений календарний день, згідно зі ст. 157 ТК КР.

Оплата праці в особливих умовах і при виконанні робіт різної кваліфікації

Оплата праці працівників, які працюють при особливих умовах праці (на важких роботах, роботах зі шкідливими, небезпечними і іншими особливими умовами праці, на роботах з особливими кліматичними умовами), обчислюються в підвищеному розмірі. (Порядок і розмір оплати праці в особливих умовах, а також перелік робіт визначається Урядом Киргизької Республіки).

Якщо працівник виконує роботу різної кваліфікації, по якій фактично відпрацьовано певну кількість часу, то його праця оплачується за роботою вищої кваліфікації. При відрядній системі оплати праці працівнику оплачується за кількістю продукції (робіт, послуг), яку він робив за встановленими розцінками.

Виплата заробітної плати у разі банкрутства

Важливо відзначити, що, згідно із законодавством КР, при ліквідації юридичної особи, а так само припинення діяльності роботодавця в першу чергу задовольняються грошові вимоги по відшкодуванню шкоди, заподіяної здоров'ю працівника. У другу - з оплати праці та виплат вихідної допомоги особам, які працюють за трудовим договором, але не більше ніж за період 3 місяців.

Оплата часу простою

Що стосується часу простою, роботодавець оплачує працівнику за нього в розмірі не менше 2/3 середньої заробітної плати працівника, якщо простий стався з вини роботодавця.

При невиконанні норм праці або посадових обов'язків з вини роботодавця оплата праці проводиться за фактично відпрацьований час, але не нижче середнього заробітку.

Час простою з вини працівника не оплачується. Час простою з причин, не залежних від роботодавця і працівника, оплачується в розмірі не менше 2/3 окладу.

Оплата праці за роботу в надурочний час

За понаднормову роботу працівник отримує підвищену оплату, яка за перші 2 години роботи становить не менше полуторної розміру оплати, тоді як за наступні години - не менш подвійного розміру. Розміри оплати за понаднормову роботу можуть бути вище за колективним або трудовим договором. За бажанням працівника понаднормова робота замість підвищеної оплати може компенсуватися додатковим часом відпочинку.

Важливо пам'ятати, що понаднормової роботою не є робота за сумісництвом. Оплата праці в даному випадку провадиться за кінцевими результатами за фактично виконаний обсяг робіт і за кількістю відпрацьованого часу.

Оплата праці при суміщенні посад

Оплата праці при суміщенні посад або професій у того ж роботодавця провадиться за домовленістю між роботодавцем і працівником, але не нижче 30% додатково від ставки (окладу) сумісництвом посади.

Оплата праці при сумісництво

Оплата праці при сумісництво у того ж або іншого роботодавця проводиться за межами основного робочого часу за фактично виконану роботу.

Утримання із заробітної плати

Роботодавець має право утримувати заробітну плату працівника у випадках:

  • наявності у працівника непогашеної заборгованості перед роботодавцем;
  • не відпрацьовані аванс, виданий працівнику в рахунок заробітної плати;
  • надміру виплачені суми внаслідок лічильних помилок;
  • не витратили і своєчасно не повернутий аванс на службове відрядження або переведення на іншу роботу в іншу місцевість;
  • не використана сума на господарські потреби.

Слід зазначити, що стягнення за надмірно виплачену заробітну плату опускаються тільки в разі лічильної помилки. Інші допущені помилки роботодавця, в тому числі неправильне застосування закону, не є підставою для утримання;

  • при звільненні працівника, який отримав виплати за щорічну оплачувану відпустку і не відпрацьовані дні відпустки за відпрацьований ним рік до закінчення даного робочого року. В даному випадку законодавство передбачає ряд винятків, при яких не допускаються які-небудь утримання із заробітної плати (ліквідація юридичної особи, скорочення чисельності штату, призов на військову службу і ін.) При заподіянні шкоди роботодавцю з вини працівника проводяться утримання із зарплати не більше середнього заробітку.

Даний матеріал був підготовлений юристами
Юридичної фірми «Калікова енд Ассошіейтс»

Новости