Посміхніться! Вас знімають новою камерою. Тест цифрових відеокамер вартістю $ 500-1800

  1. Посміхніться! Вас знімають новою камерою. Тест цифрових відеокамер вартістю $ 500-1800
Журнал "Споживач Video & Audio" 2004 р №13
Анна Бардигіна
Дмитро Мамонтов
Леонід Голубєв

Посміхніться! Вас знімають новою камерою. Тест цифрових відеокамер вартістю $ 500-1800

JVC GR-D23 / GR-D53 / GR-D73

На початку цього року компанія JVC анонсувала цілий ряд нових відеокамер. З урахуванням останніх змін в лінійці 5 базових моделей серії GR-D з компактною 10-кратної і 16-кратною оптикою і матрицею 800 тис. І 1330 тис. Пікселів, 6 моделей серії GR-DX зі світосильні (F1.2) об'єктивами і 800 000-піксельної матрицею (моделі GR-DX27, GR-DX28, GR-DX37, GR-DX77, GR-DX97), моделі серії GR-DV і напівпрофесійна камера GR-PD1 з прогресивною розгорткою в стандарті PAL в форматах 16: 9 і 4: 3 і 16-бітовим стереозвуком.

Наймолодші камери лінійки GR-D23, GR-D53 і GR-D73 прийшли на заміну JVC GR-D20 / GR-D50 / GR-D70 серії D. Ці камери виконані в одному корпусі горизонтального дизайну, мають однакову 800 000-піксельну матрицю з світлосилою F / 1.6, 16-кратний об'єктив і розрізняються лише функціональними можливостями (наявністю аналогового входу, цифрового входу / виходу, інтерфейсу USB і т.п.). Не можна не відзначити, що бюджетні моделі GR-D23, GR-D53 не мають слота для карток пам'яті і тому не дозволяють проводити фотографування. Однак відсутність даної можливості не є недоліком, так як дозволу матриці явно недостатньо для отримання фотографій хорошої якості, а переплачувати за погані фотографії не має сенсу.

GR-D23 є наймолодшою ​​і доступною за ціною камерою в модельному ряду і має базовий набір необхідних функцій. На відміну від моделей попереднього покоління, навіть у цій, найдешевшої, моделі видошукач кольоровий. Вона оснащена всіма необхідними режимами для зйомки аматорського відео, ручний і автоматичним регулюванням балансу білого, 16-кратний оптичний зум і 700-кратним цифровим збільшенням і набором спецефектів і переходів між сценами. Для зйомки в умовах недостатньої освітленості використовується режим Digital Color NightScope. У комплект цієї камери не входить пульт дистанційного керування, який доведеться в майбутньому купувати окремо.

GR-D53 є більш досконалою і функціональної камерою, а коштує зовсім небагато дорожче. При цьому у неї вже є аналоговий і цифровий (i.Link) входи, що дозволяють приєднувати до камери інші пристрої, оцифровувати і перезаписувати зображення з цифровою якістю (наприклад з касети VHS на miniDV), дублювати записи і озвучувати їх. При такому підході ви зможете істотно заощадити при придбанні надалі відеомонтажна комп'ютерної плати, і, крім того, можна скидати змонтований матеріал назад на цифрову касету без погіршення якості.

Також дана модель має можливість передавати відео в форматі MPEG1 не тільки через стандартний цифровий вихід IEEE 1394 (якщо, зрозуміло, він є у вашому комп'ютері, що, на жаль, буває не завжди), але і через набагато більш поширений стандартний USB-інтерфейс, що дозволяє підключити камеру практично до будь-якого сучасного комп'ютера і досить швидко передавати дані. При такому підключенні можна передавати дані в режимі реального часу в форматі MPEG-1 з роздільною здатністю 320x240. Це дає можливість, наприклад, відправляти відеокліпи по електронній пошті.

У комплект поставки входять драйвери, а також спеціальне програмне забезпечення для створення VideoCD. ПО дозволяє передати дані на комп'ютер через USB-інтерфейс в форматі MPEG1, змонтувати фільм і потім записати його на диск в VideoCD. GR-D73 на даний момент є найбільш функціонально насиченою моделлю цієї лінійки. Як і GR-D53, ця модель має аналогові (типу S-video і AV) і цифрові (IEEE 1394) входи / виходи, але додатково дозволяє працювати в режимі фото (знімати з роздільною здатністю 1024x768 або 640x480) і використовувати картку пам'яті формату SD.

корпусу камер компактні, але не мініатюрні, тому вони комфортно розміщуються в руці. Камери виглядають витончено і мають обтічну форму. Органи управління знаходяться на своїх звичних місцях, багатофункціональні кнопки розташовуються під ЖК-дисплеєм. Кнопка включення під великим пальцем виконана у вигляді чотириступінчастого важеля з блокуванням, для включення живлення і переходу з режиму зйомки в режим перегляду необхідно затискати блокіратор. Кнопка трансфокатора має плавний, але не дуже великий хід. На 2,5-дюймовому (77 мм по діагоналі) ЖК-екрані відображається вся робоча інформація в процесі зйомки і відтворення. Монітор повертається на 270 градусів. Щоб змінити опції в меню, можна переглядати їх на моніторі або через видошукач і, прокручуючи кільце навігації, вибрати потрібні налаштування. Касета завантажується знизу.

для отримання високоякісного зображення в камері встановлена ​​фірмова оптика з 16-кратним оптичним трансфокатором, а отриманий з 1/6-дюймової 800 000-піксельної матриці сигнал обробляється спеціальним Super High Band процесором, який відновлює високочастотні компоненти відеосигналу. В результаті кожна камера гарантує дозвіл до 520 ліній. При низькому освітленні можна використовувати режим нічної зйомки Digital Colour NightScope. Ця технологія зі схемою посилення чутливості матриці і збільшення яскравості зображення в комбінації з використанням повільного затвора дозволяє знімати нерухомі об'єкти практично в повній темряві і отримувати кольорове зображення, а не монохромне, як при зйомці з ІК-підсвічуванням. У той час як системи, засновані на інфрачервоному випромінюванні, мають обмеження ефективності, пов'язані з відстанню, на яке поширюється імпульс, Digital Colour NightScope не має обмежень, так як вона користується тільки навколишнього освітленістю. Але зйомка рухомих об'єктів в цьому режимі утруднена. Для придушення вібрації, при зйомці з рук, в русі і при великих збільшеннях, особливо при використанні 700-кратного цифрового зума, передбачений режим електронної стабілізації зображення.

цифровий стерео РСМ (2-канальний, 48 кГц, 16-бітний лінійний або 4-канальний, 32 кГц, 12-бітний нелінійний).

всі три камери відносяться до класу базових аматорських моделей і призначені для побутової відеозйомки з можливістю подальшого редагування. Функціональний набір моделей досить широкий, а наявних режимів більш ніж достатньо для більшості видів побутових зйомок. Серед режимів експозиції можна відзначити можливість зйомки з повільним (1 / 50-1 / 120) затвором, корисним в умовах низького освітлення, і зйомку з високошвидкісним затвором (1 / 250-1 / 4000). Цифрові режими - сніг, засвітка, сутінки, сепія, чорно-білий, класичний фільм, стробоскоп, ефекти витіснення / мікшування - дозволяють редагувати і монтувати відеозапису як під час зйомки, так і після. Автоматична і ручна фокусування, установка балансу білого в авто і ручному режимі, автоекспозиція і ручна корекція експозиції надають свободу для творчих експериментів.

У всіх моделях застосовується система Power-Linked Operation, яка контролює автоматичне включення / вимикання камери. Наприклад, коли відкривається РК-монітор або висунутий видошукач, камера автоматично включається, а коли монітор або видошукач закривається, харчування автоматично вимикається.

інфрачервоний пульт дистанційного керування (крім GR-D23), мережевий адаптер, зарядний пристрій для акумулятора, акумулятор, кабель USB (крім GR-D23), відеокабель, ськарт-адаптер, програмне забезпечення, що включає драйвер USB і редактор Image Mixer (крім GR-D23 ), ремінь через плече, карта пам'яті 8 Мб (тільки GR-D73).

новинка.

Доступна ціна, хороші можливості для аматорської відеозйомки і подальшої обробки зображень Зйомка на збільшеннях більш 300 крат практично неможлива через сильне падіння якості і появи плям. При зйомці в нічному режимі з'являються небажані шуми і дефекти зображення

Новости