Повернення товарів постачальнику з роздробу

1С: Підприємство 8.2 /
Управління торговим підприємством для України /
торговельні операції

Зміст

приклад

Наведені в статті приклади відтворювалися в конфігурації « Бухгалтерія для України »(Редакція 1.2). Методика, описана в статті, також актуальна для користувачів конфігурації « Управління торговим підприємством для України »(Редакція 1.2).

У даній статті розглянуто порядок оформлення операції повернення товарів постачальнику з роздрібних торгових точок, при обліку товарів в роздрібній торгівлі за продажними цінами. Також увагу акцентовано на особливості відображення торговельної націнки при поверненні товарів постачальнику.

Більш докладно з основними настройками і можливими варіантами ведення обліку в роздрібних торгових точках можна ознайомитися в статтях:

Організація платник податку на прибути і неплатник ПДВ.

В обліковій політиці встановлено, що облік товарів в роздрібній торгівлі ведеться «За продажної вартості», а в якості методу оцінки запасів вказано метод «ФІФО».

Оформлено дві операції надходження на склад виду «НТТ»:

  • 02 грудня надходження від постачальника на суму 120 грн., При обліку в роздробі за ціною 180 грн. Тобто, торгова націнка склала 60 грн.
  • 10 грудня надходження від постачальника на суму 150 грн., При обліку в роздробі за ціною 180 грн. Тобто, торгова націнка склала 30 грн.

15 грудня необхідно відобразити операцію повернення товарів постачальнику.

Повернення товарів постачальнику з роздрібного складу (вид складу «Роздрібний» і «НТТ») оформляється документом «Повернення товарів постачальнику» (Рис. 1).

Звернути увагу!!!

У конфігурації «Управління торговельним підприємством для України» повернення товарів постачальнику зі складу виду «НТТ» оформляється документом «Повернення товарів постачальнику з НТТ», за аналогією з порядком оформлення документа «Повернення товарів постачальнику». Різниця полягає в тому, що під час повернення обов'язково заповнюється роздрібна ціна, за якою товари продаються в НТТ.

При введенні на підставі документа надходження копіюється складу документа, при цьому кількість заповнюється мінімальним значенням відповідно до даних документа-підстави і залишками на складі.

Автоматичне заповнення табличній частини документа можна зробити і при натисканні на кнопку «Заповнити» в табличній частині документа.

При проведенні документа повернення відображаються проводки по поверненню товарів постачальнику на суму вартості товарів у роздрібній торговельній точці, а також можуть відображатися проводки:

  • на суму повернення середньої торговельної націнки;
  • на суму «сторно» ПДВ (якщо організація платник ПДВ);
  • на суму доходу або витрат від повернення, яка визначається як різниця між собівартістю товарів в роздрібній торгівлі та початкової собівартістю товарів.

Розрахунок торгової націнки реалізований згідно п.22 П (С) БО 9 «Запаси»: «Оцінка за ценам продаж засновано на застосуванні підприємствами роздрібної торгівлі СЕРЕДНЯ відсотку торговельної націнкі товарів ...».

Собівартість реалізованих товарів визначається як різниця між продажною (роздрібною) вартістю реалізованих товарів і сумою торговельної націнки на ці товари.

Сума торгової націнки на реалізовані товари визначається як добуток продажної (роздрібної) вартості реалізованих товарів і середнього відсотка торговельної націнки.

Середній відсоток торговельної націнки визначається діленням суми залишку торговельних націнок на початок звітного місяця і торговельних націнок у продажній вартості отриманих у звітному місяці товарів на суму продажної (роздрібної) вартості залишку товарів на початок звітного місяця і продажної (роздрібної) вартості одержаних у звітному місяці товарів. Середній відсоток торгової націнки = (Сальдо на початок періоду за Кредитом 285 рахунку + Обороти за період за Кредитом 285 рахунку) / (Сальдо на початок періоду по Дебету 282 рахунку + Обороти за період по дебету 282 рахунку).

Звернути увагу!!!

При обліку товарів в НТТ за продажними цінами, облік за кількістю та номенклатурою не ведеться. Тому при поверненні товарів в документі розраховується середня націнка товарів, навіть якщо облік вибуття товарів ведеться за методом «ФІФО».

За прикладом:

Середній відсоток торгової націнки складає 0,25% = (60,00 + 30,00) / (180,00 + 180,00), де:

  • 60,00 грн. і 30,00 грн. - націнки по надходженнях до НТТ;
  • 180,00 грн. - вартість товарів в роздрібній торгівлі.

Сума торгової націнки становить 45,00 грн. = 180,00 * 0,25%, де:

  • 180,00 грн. - вартість товарів в роздрібній торгівлі;
  • 25% - середній відсоток торгової націнки.

Собівартість реалізованих товарів складе 135,00 грн. = 180,00 - 45,00.

Тобто, при наявності в НТТ товарів з різними націнками розрахована собівартість товарів (135,00 грн.) Може не збігтися з «первісної» собівартістю (120 грн.). У зв'язку з цим виникає дохід або збиток (15,00 грн.), Який відбивається на рахунках, заданих на закладці «Рахунки доходів / витрат».

Таким чином, при проведенні документа «Повернення товару постачальнику», за прикладом, сформуються такі проводки (Рис. 2):

Звернути увагу!!!

Порядок відображення торговельну націнку в АТТ при способі оцінки запасів «За середньої» аналогічний описаному вище.

При способі оцінки вартості запасів за методом «ФІФО» облік товарів в АТТ ведеться в розрізі 3-х субконто: Склад / номенклатура / Партія. Тобто фактично ведеться облік по партіях в роздробі і все формули розрахунку націнки застосовуються до конкретної повертається партії. Тому, при поверненні товарів з АТТ, вибуття за якими ведеться за методом «ФІФО», в документі повернення не розраховується середня націнка товарів. Коригування можуть виникнути, в разі якщо раптом на одну і ту ж партію були парафії за різними цінами.

Інші матеріали по темі:
за продажною вартістю , торгова націнка , від постачальника , повернення товарів постачальнику , націнка , повернення товарів , для користувачів , що , постачальника , повернення , редакція , управління торговим підприємством , постачальник , надходження , приклад , управління , склад , бухгалтерія , операції , вид , конфігурації , облік

Матеріали з розділу: 1С: Підприємство 8.2 / Управління торговим підприємством для України / Торгові операції

Інші матеріали по темі:

Загальносистемні механізми і принципи

Закупівля товарно-матеріальних цінностей

Робота з документами

Облік безготівкових грошових коштів. Надходження грошових коштів

Повернення товарів постачальнику


Нас знаходять: повернення постачальнику сума доходу від повернення товару, возвраті постачальнику в роздробі 2ю0, розрахунок середньої собівартості товарів при поверненні товару постачальнику в 1с роздріб, операція з повернення товару це продаж в Україні, повернення товару постачальнику роздріб, повернення тоара постачальнику бухоблік в роздробі


1С: Підприємство 8

Новости