Радар-детектори - антирадари: огляд, енциклопедія користувача

П ріжівшійся термін «антирадар» - це прояв безграмотності, і не більше того. Так, в побуті без розбору часто використовують обидва терміни - «антирадар» або «радар-детектор». Але це не синоніми, антирадар - активний генератор перешкоди, що порушує роботу вимірювального засобу; його використання повсюдно заборонено. Радар-детектори продають в магазинах. В турботі про безпеку або гонитві за прибутком?

З ідеологією все ясно: сама ідея радар-детектора конфліктує з Законом і здоровим глуздом. Виходить, що поки прилад пищить, то я - біло-пухнастий, а коли замовкає - розступися! Не випадково в багатьох країнах вони взагалі заборонені. З технікою справи не кращі: протистояння різних радарних комплексів і радар-детекторів начисто виграно першими. «Листи щастя» стали повсякденною реальністю, а за новинками типу «Стрілка-СТ» радар-детектори відверто не встигають.

«Листи щастя» стали повсякденною реальністю, а за новинками типу «Стрілка-СТ» радар-детектори відверто не встигають

Листи від «Стрілки СТ» зараз оцінюються в 300 руб. штрафу.

І все ж, незважаючи ні на що, сьогодні тема залишається популярною. Крім того, згідно з Дейлі Карнегі, у всьому можна знайти «плюси»: адже якщо в потрібному місці я все-таки знижу швидкість, то безпеку від цього тільки виграє.

Саме думки про безпеку і спонукали нас протестувати 28 радар-детекторів в діапазоні цін від 1200 до 13000 руб. Журнальна версія дана в «За кермом», 2012 №6, тут же наводиться наш коментар.

Блукання по фірмах, сайтам і магазинами показали, що ціна на один і той же виріб може відрізнятися майже вдвічі! А найнеприємніше полягає в тому, що вибрати потрібний виріб виходячи з його опису, в общем-то, нереально. Якщо, звичайно, мова не йде про другорядних функціях типу балаканини в момент включення, знання марсіанського мови і можливості встановлення порога спрацювання шляхом відлову швидкості руху за наведенням від системи запалювання. А ось відповідь «ловить - не ловить», на жаль, дають тільки натурні випробування, що б не стверджували продавці та інші зацікавлені товариші.

Випробування проводили з радарами трьох різних типів: лазерний вимірювач швидкості, фоторадарний комплекс вимірювання швидкості транспортних засобів «Кордон» і комплекс фоторадарний пересувний КРИС-П.

Радар-детектор - це, по суті, пасивний радіоприймач, налаштований на потрібні частоти (втім, в ряді країн і він - поза законом). Однак, як це часто буває, безграмотний термін «антирадар» використовується набагато частіше.

До речі, поява радара передбачили фантасти! У романі Хьюго Гернсбека «Ральф 124с 41+», який публікувався в журналах Modern Electrics в 1911 - 1912 рр, герой користується радаром під час космічних пригод. Кажуть, що коли пізніше, в 1935 році, Роберт Уотсон-Уотт впровадив пристрій стеження за літаками, то при цьому публічно визнав першість письменника!

Кажуть, що коли пізніше, в 1935 році, Роберт Уотсон-Уотт впровадив пристрій стеження за літаками, то при цьому публічно визнав першість письменника

Журнал Modern Electrics

То який же радар-детектор переміг? Скажемо відразу, що наші «ставки» провалилися повністю: переможця не вгадав ніхто! Втім, мені до сих пір здається, що у продаваних радар-детекторів йде великий відсоток браку. Тому що такі шановні, в общем-то, «особистості», як «Стінгер» або «Вістлер», та й «кобри» разом з ними, в цей раз відверто схибили. Що це за радар-детектор, який взагалі нічого не бере?

І хто б міг вгадати, що переможе виріб SHO-ME +1785?

Виріб SHO-ME 1785 - гучним це ім'я не назвеш, але це ЄДИНИЙ радар-детектор з 28, який зловив здалеку всі типи використаних нами радарів! Схибив він тільки при спробі відловити промінь лазера бічним зором. Втім, це завдання не зміг вирішити ніхто! Трохи гірше переможця виступила SUPRA DRS-50, яка відмовилася з невідомих нам міркувань ловити промінь лазера. Cobra RU 880 також не набрала очікуваної кількості «плюсиков», але в трійку призерів увійшла.

Ще до початку випробувань ми планували скласти «фоторобот» такого собі ідеального радар-детектора. Рецепт колись підказав Н.В. Гоголь: «Якби губи Никанора Івановича, та приставити до носа Івана Кузьмича ...»

Однак прийти до ідеалу не вдалося - ні нам, ні гоголівським персонажам. Всі зусилля розробників, схоже, пішли на різного роду «прикрашення» - довгі тестові режими при кожному включенні, різнокольорові підморгування, голосовий супровід на самих різних мовах і т.п. Все це стало б предметом нашої пильної вивчення, вмій радар-детектори бездоганно пищати при виявленні будь-якого радара, і настільки ж упевнено затикатися біля АЗС та інших джерел перешкод. Додамо, що в порядку факультативу ми виміряли їх власне випромінювання: нехай і невелика, а шкідливість. У число «ворогів народу" не потрапили лише 2 вироби з 28, та й ті не блищали іншими талантами.

Виходить, що складаючи для себе «ідеальний» радар детектор, ми б зажадали собі стильний корпус без східних «наворотів», повна відсутність різного роду «презентацій» при пусках двигуна, прямий провід, що не вважає себе туго натягнутою пружиною, противоскользящий килимок на торпедо (для тих, хто не любить присоски на склі), недеформовані присоски (для тих, у кого не проходить варіант з торпедо), єдиний індикатор спрацьовування для всіх типів радарів, мінімальне власне випромінювання. До речі кажучи, багато помилкові попискування радар-детекторів на трасі викликані зустрічними авто, в яких також встановлені подібні пристрої ...

До речі кажучи, багато помилкові попискування радар-детекторів на трасі викликані зустрічними авто, в яких також встановлені подібні пристрої

На яких частотах працюють дорожні радари?

У світі найбільшого поширення набули чотири діапазони: Х-діапазон (10,525 ГГц), К-діапазон (24,15 ГГц), Ка-діапазон (35,2 ГГц), La-діапазон, він же - лазерний (700-1000 нм) . У Росії використовують в основному тільки Х-, К-і La-діапазони. У Х-діапазоні працюють застарілі радари, а в К-діапазоні - практично всі сучасні. Інші діапазони, часто згадувані в описах радар-детекторів (Ка, Кu, POP, RDR і т.д.) на наших дорогах поки що не застосовуються. Ка-діапазон використовують, зокрема, американські радари, а Кu - європейські.

Яка реальна дальність роботи радарів?

Вона залежить від рельєфу дороги, погодних умов, точності наведення і т. П. Максимальна дальність при сприятливих умовах перевищує 1 км, ГОСТ визначає дальність радара не менше ніж в 300 м. Це гарантований мінімум. В реальних умовах вимірювання можуть проводитися як на більшій відстані, так і на меншому. Конструктивно радар влаштований так, що або видає достовірне значення вимірюваної швидкості, або не видає ніякого.

Навіщо знадобилися лазерні радари: хіба «звичайні» не справляються?

Промінь лазера дозволяє здійснити «захоплення» конкретного автомобіля в потоці будь-якої щільності, в той час як доплеровській працює більш широким пучком сигналу і тому повинен визначити більш швидку мета, щоб чітко ідентифікувати порушника.

Як влаштовані популярні нині «Стрілки»? Чому радар-детектори їх не беруть?

Система «Стрілка-СТ» аналізує як радарні, так і відеодані. Радар визначає дальність і швидкість, а комп'ютер по відеозображення встановлює смугу, по якій їде порушник. Все це відбувається на відстані в пару сотень метрів. Коли порушник під'їжджає під камеру, його фотографують з близької відстані, щоб зафіксувати номер, хоча факт порушення був встановлений ще за 200 м. Тобто вимірює система в один момент часу і далеко, а фотографує - в інший момент і близько. При цьому радар - НЕ доплеровській, а імпульсний. За часом затримки посланого імпульсу визначають відстань до об'єкта, а після декількох вимірів вираховують похідну від дальності за часом і отримують швидкість. У цьому радарі тривалість імпульсу - близько 30 нс, а пауза між імпульсами - на кілька порядків більше. Випромінювана їм середня потужність дуже мала, а тому широко поширені радар-детектори її «не бачать». Технічні складності зі створенням таких приладів є, але вони - цілком вирішувані.

Чому виникають помилкові спрацьовування радар-детекторів і як з ними боротися?

Причин подібних спрацьовувань дуже багато - автоматичні двері в супермаркетах, мікрохвильові датчики різних охоронних систем, промислові перешкоди і навіть радар-детектори зустрічного транспорту! Автоматика сучасних радар-детекторів нездатна на 100% відрізняти їх від «правильних» сигналів - в кращому випадку окремі моделі пропонують інтелектуальний режим, який дещо підвищує перешкодозахищеність ціною певного зниження чутливості. Але досвідчений водій на слух справляється з цим завданням краще ...

Навіщо в лазерному радар-детекторі потрібен круговий огляд?

У мікрохвильових діапазонах радар-детектори приймають сигнал за допомогою рупорної (або інший) антени. Іншого способу забратися всередину приладу електромагнітні хвилі не мають. Діаграма спрямованості (поле зору) антени - кілька десятків градусів (зазвичай - до 60 градусів). Тому прилад бачить тільки те випромінювання, яке прийшло в нього з цього поля зору. Але якщо випромінювання радара попередньо потрапляє на якусь сторонню мету (автомобіль, паркан, будинок) і від неї відбивається в антену радар-детектора, то він зреагує і на такий промінь. Він слабкіше, ніж прямий, тому і дальність з інших напрямків зазвичай сильно менше.

А в лазерному приладі антена - це лінза. Тут дуже вузька діаграма спрямованості (одиниці градусів). Тому для того, щоб приймати сигнал з різних напрямків, роблять лінзи спеціальної форми. Варіантів - море: кілька лінз з різних сторін, лінза, спрямована вгору, накрита сферичним «ковпаком», призми на кришці приладу для зміни напрямку поширення променя всередині приладу і т.п. Ефективність прийому променя від лазерного вимірювача ззаду може виявитися такою ж, як і спереду, по тій простій причині, що «антена» лазерного приймача спеціально зроблена всенаправленной. При цьому, звичайно, зберігається можливість прийому і перевідбиттів променів, від яких сигнал буде, звичайно ж, ослаблений.

Чи може радар-детектор приймати сигнал крізь перешкоди?

Залежно від матеріалу, з якого зроблено перешкоду. Через металеві перешкоди - не може: метал є екраном для електромагнітних хвиль. Через діелектричні (скло, дерево, пластмаса) - може запросто. Через тонкі металеві плівки сигнал проходить з дуже великим загасанням: радар-детектор не спрацює. В цілому ж двірники і будь-які залізяки поблизу антени - це завжди погано. Якщо вони і не загороджують, то, по крайней мере, спотворюють діаграму спрямованості антени, а тому чутливість падає.

Зробивши свій вибір, в черговий раз закликаємо всіх зарулевцев не ухилятися від радарів: краще не давати їм приводу зараховувати нас в число злочинців. Та й Паркінсон, як завжди, має рацію ... Невідворотність покарання за правопорушення - чи потребує в цьому наше суспільство? Ми переконані, що так. Так що порушнику краще не ховатися.

Цей матеріал підготовлений експертом журналу «За кермом» Михайлом Колодочкіним.

Рекомендую «Радар-детектори на розлучення» - огляд за 2013 рік.

В турботі про безпеку або гонитві за прибутком?
Що це за радар-детектор, який взагалі нічого не бере?
І хто б міг вгадати, що переможе виріб SHO-ME +1785?
На яких частотах працюють дорожні радари?
Яка реальна дальність роботи радарів?
Навіщо знадобилися лазерні радари: хіба «звичайні» не справляються?
Як влаштовані популярні нині «Стрілки»?
Чому радар-детектори їх не беруть?
Чому виникають помилкові спрацьовування радар-детекторів і як з ними боротися?
Навіщо в лазерному радар-детекторі потрібен круговий огляд?

Новости