Рецепти для аерогрилю

  1. Хто винайшов аерогриль?
  2. Що таке аерогриль?
  3. Як працює аерогриль?
  4. Які бувають соковижималки?
  5. На що звертати увагу при покупці аерогрилю?

25.06.11

Скільки помічників з'явилося у кулінарів останнім часом, які не просто полегшують їм життя, але і роблять страви такими апетитними і смачними. Аерогриль - дітище 20 століття, яке міцно увійшло в наші будинки і зайняло належне йому місце. Адже ця машина може неможливе - вона замінює плиту, мікрохвильову піч, пароварку, духовку, фритюрницю і т.д.
Аерогриль або конвекційна піч (англ. Convection oven) - побутовий електроприлад, призначений для приготування їжі за допомогою потоків гарячого повітря. Являє собою скляну чашу, яка має підставку і накривається зверху кришкою. Усередині кришки знаходиться вентилятор і ТЕН, а зовні - панель управління.

Хто винайшов аерогриль?

Цей прилад був винайдений в середині 80-х років в США під назвою convection oven ( "конвекційна піч"). Це й не дивно. Вони так люблять страви, приготовані на грилі, але кожен може собі дозволити готувати їх в домашніх умовах. Ось вони і придумали прилад, який давав можливість робити гриль в домашніх умовах, в будь-який час року. А ось слово "аерогриль" придумано в 1996 році петербурзькою компанією "Сім пагорбів" ( "Hotter") і з тих пір стало на російському ринку загальним позначенням конвекційних печей цього типу. В англійській мові вираз "aero grill" має інше значення, так називають решітку радіатора автомобіля.

Що таке аерогриль?

Все аерогрилі зовні схожі між собою і нагадують велику каструлю шириною близько 30 см, довжиною близько 45 см, висотою від 30 до 60 см в залежності від форми кришки, встановлену на підставці. Каструля (в ній і готується їжа) закривається кришкою, з внутрішньої сторони якої розташовані електронагрівач (ТЕН) і вентилятор, а з зовнішньої - панель управління для вибору режиму приготування. ТЕН нагріває повітря в каструлі до температури від 65 до 260 ° С, а вентилятор забезпечує його постійну циркуляцію. Всередину скляної колби вставляються листи та решітки, на які викладаються продукти, загорнуті у фольгу або в мисці. Аерогриль дозволяє готувати практично будь-які страви і має низку відчутних переваг в порівнянні з "традиційними" електричними і газовими плитами. Те, що він виготовлений з прозорого скла, дає можливість спостерігати за процесом приготування.

Як працює аерогриль?

Працює аерогриль наступним чином: у скляній колбі повітря розігрівається до температури в 260 градусів або трохи нижче, в залежності від режиму, а вентилятор рівномірно його розганяє, щоб блюдо приготувалося з усіх боків. Вбудований термостат стежить за тим, щоб температура в приладі не піднімалася вище заданої позначки і не опускалася нижче граничного рівня. У деяких моделях можна регулювати і швидкість роботи вентилятора, тобто, швидкість обдування. Її можна збільшувати, якщо ви не боїтеся пересушити продукти. Тому при готуванні в такому приладі не потрібно навіть масла, їжа виходить виключно легкої і здорової, що важливо для підтримки гарної форми.
За рахунок рівномірного обдування продуктів гарячим повітрям м'ясні та овочеві страви готуються в 2-3 рази швидше, ніж зазвичай, виходять більш м'якими і соковитими, а випічка - ніжнішою і повітряної. Якщо їжу готують на решітках аерогрилю, жир стікає вниз, що робить приготовані страви дієтичними. Основні параметри, які повинні бути задані при розміщенні продуктів в аерогрилі, - час приготування, швидкість подачі гарячого повітря і його температура. Ці показники залежать від виду і маси продукту, його складу.

Які бувають соковижималки?

Після того, як американці продали ліцензію на виробництво аерогрилів іншим країнам, на світ з'явилося безліч різних машин в різних цінових категоріях, з різним набором функцій. Аерогрилі діляться на апарати з механічним і електронним управлінням. У першому випадку аерогриль має дві стандартні ручки на кришці, тільки одну швидкість вентиляції гарячого повітря. У такій машині можна зварити суп, кашу, зробити тости, бутерброди, шашлик, курку-гриль, стейк із сьомги, приготувати на пару або запекти будь-яке м'ясо і овочі, засмажити картоплю-фрі, спекти пиріжки, простерилізувати банки, розморозити і розігріти продукти і готові страви.
Для приготування їжі в механічному аерогрилі можна використовувати металеву, керамічну, фарфоровий і фаянсовий посуд. Не можна використовувати посуд з дерева і пластика.
Електронні аерогрилі оснащені електронним управлінням і мають три швидкості конвекції (низьку, середню і високу). Вони дозволяють регулювати соковитість продуктів і управляти ступенем рум'яності скоринки. Аерогриль з електронним управлінням може приготувати будь-яку страву.

На що звертати увагу при покупці аерогрилю?

При покупці аерогрилю звертайте увагу на наступні параметри:
- Обсяг. Він вказується двома цифрами (8-12 л, 10-14 л або 12-16 л), так як він може змінюватися. Перша цифра позначає стандартний розмір скляної колби, а друга той розмір, який може після використання розширювального кільця.
- Грати. Їх зазвичай буває три штуки (нижня - для варіння яєць, середня - універсальна, і для тостів).
- Насадка. Вона потрібна для приготування курки-гриль.
- Пароварка. Сковорода з дірочками, яку ставлять на одну з решіток для приготування дієтичної їжі на пару.
- Деко. Використовується для випічки і для приготування м'яса у фользі.
- Набір шампурів для приготування шашлику.
- Щипці-манери для зміни решіток.
І технічні дані:
- Регулювання температури: задавайте йому потрібну температури, він ніколи не перегріється.
- Регулювання швидкості конвекції: вона є тільки у аерогрилів з електронним управлінням.
- Відстрочка старту: у механічних моделей вона становить 1 годину, у електронних - 24 години.
- Підтримка тепла: протягом декількох годин аерогриль підтримує задану температуру, не даючи охолонути їжі, що готується.
- Самоочищення: для цього необхідно залити в ємність воду і миючий засіб, включити аерогриль.
Поділитися своїми рецептами або обговорити аерогриль можна у нас на форумі в розділі Рецепти для аерогрилях




Хто винайшов аерогриль?
Що таке аерогриль?
Як працює аерогриль?
Які бувають соковижималки?
На що звертати увагу при покупці аерогрилю?
Хто винайшов аерогриль?
Що таке аерогриль?
Як працює аерогриль?
Які бувають соковижималки?
На що звертати увагу при покупці аерогрилю?

Новости