Рекламний бізнес: з чого почати

  1. Рекламний бізнес - перспективно, але небезпечно
  2. Які бувають різновиди рекламних агентств
  3. Який напрямок роботи в області реклами перспективніше
  4. З ким працюють рекламні компанії і чому це важливо знати
  5. Яке рекламне агентство відкривати новачкові
  6. Особливості роботи окремих видів рекламних агентств
  7. Чому працювати в сфері зовнішньої реклами досить важко
  8. Інтернет-реклама: які перспективи і труднощі
  9. Які співробітники потрібні рекламному агентству
  10. Мінімальні витрати: чи можна відкритися без грошей
  11. Коли окупляться вкладення в бізнес
  12. Чому рекламній фірмі не потрібно бізнес-план
  13. Рекламне агентство теж потрібно рекламувати або де знайти перших клієнтів
  14. Резюме: чи варто відкривати своє рекламне агентство
  15. Переваги створення рекламної фірми

Підприємці-початківці, які мріють про незалежність і самостійному отриманні прибутку, часто розглядають можливість створити власний рекламний бізнес. З чого почати і наскільки це складно? Реклама - дуже перспективний напрямок, але в той же час воно вимагає специфічних знань, вміння поєднувати творчий і прагматичний підхід. Як досягти цього на практиці?

Рекламний бізнес - перспективно, але небезпечно

Будь-який сучасний бізнес використовує рекламу для просування ринку, збільшення числа клієнтів і усунення конкурентів. Такі послуги потрібні і маленьким приватним фірмам, і величезним промисловим гігантам (згадайте, навіть «Газпром» рекламує себе, хоча ця компанія по суті - монополіст).

Для сучасного споживача важливо не тільки придбати товар, але і бути впевненим, що зробив найкращий можливий вибір. Переконати людини в цьому не так просто, як може здатися на перший погляд. Тому рекламні агентства ще довго будуть дуже затребувані як професіонали в сфері залучення уваги і створення іміджу.

З іншого боку, конкуренція в рекламному бізнесі дуже висока, а компанії-початківця завжди буде складно змагатися з великими агентствами, що пропонують широкий спектр найрізноманітніших послуг «під ключ». Розповідаємо, як створити успішну рекламну фірму, навіть без значного початкового капіталу і знайти свою нішу на ринку.

Розповідаємо, як створити успішну рекламну фірму, навіть без значного початкового капіталу і знайти свою нішу на ринку

Будь-який сучасний бізнес використовує рекламу для просування ринку, збільшення числа клієнтів і усунення конкурентів.

Які бувають різновиди рекламних агентств

Щоб зрозуміти, як працює рекламне агентство, в першу чергу потрібно знати, що існує кілька різновидів таких фірм. Критерієм класифікації є специфіка роботи і асортимент послуг, що надаються:

  1. Креативні агентства або дизайн-студії - спеціалізуються на розробці ідей для маркетингових кампаній, логотипів і фірмових позначень, слоганів. Загалом, створюють базу для подальшого просування бізнесу клієнта.
  2. Інтернет-агентства займаються рекламою в віртуальному просторі (контекстна, таргетингової, будь-які інші різновиди), а також створенням сайтів і веденням акаунтів в соціальних мережах.
  3. Фірми, що спеціалізуються на зовнішній рекламі - виготовляють плакати, банери, перетяжки. Можуть займатися тільки печаткою і установкою, але іноді здають в оренду рекламні конструкції для розміщення оголошень та розробляють власні ескізи.
  4. Медіабаїнгові компанії в ході своєї роботи просувають клієнтів через засоби масової інформації. Вони організують рекламні кампанії на телебаченні, радіо, в друкованих та інтернет-виданнях.
  5. PR-агентства по суті однакові з медіабаїнгових компаніями, але працюють більш комплексно і створюють клієнту позитивний імідж у потенційних покупців (як в цілому, так і в якійсь окремій категорії).
  6. ВТL-агентства проводять промоакції, спеціальні заходи, організують свята і події, які допомагають збільшити число потенційних покупців і формують у них позитивний образ компанії.
  7. Спеціалізовані рекламні агентства - такі компанії відрізняє спеціалізація на будь-якої галузі ринку. Наприклад, фірма може спеціалізуватися на рекламі одягу, мобільного або побутової техніки і так далі. На ринку зустрічаються не так часто, так як програють у конкурентній боротьбі зарахунок зменшеною клієнтської бази.
  8. Компанії маркетингових досліджень. Чи не є рекламними агентствами в звичному сенсі цього слова, тому що не рекламують клієнта, а вивчають стан ринку в його галузі та маркетингові кампанії конкурентів (рівень цін, потенційну аудиторію, слогани і логотипи). По суті, як і дизайн-студії, компанії маркетингових досліджень готують базу для подальшої роботи рекламників і маркетологів.
  9. Рекламні агентства повного циклу або «універсальні» - надають весь перелік зазначених вище послуг. Вони здійснюють комплексне обслуговування клієнта: від розробки фірмового позначення до масштабної рекламної кампанії в медійному просторі і розміщення на зовнішніх конструкціях.

Побудувати з нуля рекламне агентство повного циклу фактично неможливо: це вимагає значних коштів, більшу команду професіоналів, досвід і зв'язки в цій сфері. Тому почати потрібно з якоїсь однієї галузі, а при успіху - розвиватися і розширюватися.

Також всі агентства можна умовно розділити на місцеві та федеральні - тобто, в залежності від масштабу роботи. Більшість рекламних агентств діють тільки на місцевому, регіональному рівні. Вийти на масштаб всієї країни досить складно, а добре заробляти можна і на місцевому.

Який напрямок роботи в області реклами перспективніше

Всі перераховані вище різновиду рекламних агентств широко представлені на ринку, успішно працюють і приносять своїм власникам стабільний прибуток. Назвати якийсь напрямок більш перспективним можна, всі види реклами однаково затребувані серед клієнтів. Тому зупиняти свій вибір потрібно на тому напрямку, який ближче і зрозуміліше підприємцю.

Тому зупиняти свій вибір потрібно на тому напрямку, який ближче і зрозуміліше підприємцю

Зупиняти свій вибір потрібно на тому напрямку, який ближче і зрозуміліше підприємцю.

З ким працюють рекламні компанії і чому це важливо знати

Послуги рекламних фірм найчастіше потрібні бізнесу: щоб просувати свої товари і збільшувати прибуток. Це багато в чому пояснює специфіку роботи: з підприємцями потрібно говорити на мові прибутку, «вау-ефект» для них не має ніякого значення.

Менеджер рекламного агентства повинен вміти пояснювати потенційним клієнтам, чому послуги компанії будуть корисні їм: розширять коло потенційних покупців, поліпшать репутацію і в кінцевому рахунку збільшать прибуток.

Яке рекламне агентство відкривати новачкові

Якщо підприємець-початківець задається питанням, як відкрити рекламне агентство з нуля, краще зупинити свій вибір на одній з неуніверсальних, спеціалізованих різновидів - наприклад, інтернет-агентстві або фірмі зовнішньої реклами.

Такий варіант допоможе витратити менше коштів на відкриття, швидше підібрати працівників і окупитися в короткі терміни. У разі успіху можна буде розширюватися аж до повного циклу або представництв в інших регіонах, а в разі провалу - понесені збитки будуть не такі великі.

Особливості роботи окремих видів рекламних агентств

Багато деталей роботи відкриваються підприємцям тільки після початку діяльності. Щоб допомогти заздалегідь сформувати більш комплексне уявлення про плюси і мінуси кожного різновиду рекламних агентств, розглянемо докладніше деякі з них.

Чому працювати в сфері зовнішньої реклами досить важко

Зовнішня реклама, тобто розміщення плакатів і банерів на спеціальних конструкціях, встановлених на вулицях або будівлях міста, стабільно затребувана послуга. Справа в тому, що будь-який такий плакат всього за добу бачать тисячі чоловік. Така реклама запам'ятовується, слогани і картинки в'їдаються в пам'ять, а число потенційних покупців або клієнтів фірми щодня збільшується.

Однак до того як впроваджуватися в сферу зовнішньої реклами, потрібно знати наступні факти. По-перше, всі рекламні конструкції належать місцевій владі. Міські адміністрації розігрують право на їх використання між рекламними агентствами приблизно раз в 5 років за принципом аукціону. Тобто конструкцію в користування отримує той, хто більше за неї заплатив. Не встигли до аукціону - чекайте наступного кілька років.

По-друге, ціна однієї конструкції на аукціоні може перевищувати мільйон рублів. Справа в тому, що за кілька років вкладення в оренду в жвавому місці окуплять себе 2-3 рази. У бізнесменів, як правило, немає значного капіталу, а отже і боротися за конструкцією вони не можуть.

По-третє, для друку та виготовлення великих плакатів, банерів і перетяжок також потрібне спеціалізоване обладнання, купити яке менше ніж за 800 тисяч - 1 мільйон рублів вельми скрутно. Зовнішня реклама виготовляється не тільки з паперу, але може включати металеві, пластикові і світлодіодні елементи. Для якісного створення всього цього потрібна спеціальна техніка. По-четверте для розміщення банерів і розтяжок потрібно автомобіль, бажано з підйомним краном.

Таким чином, робота в області зовнішньої реклами ускладнюється необхідністю витратити значні кошти на первинну організацію бізнесу.

Таким чином, робота в області зовнішньої реклами ускладнюється необхідністю витратити значні кошти на первинну організацію бізнесу

Робота в області зовнішньої реклами ускладнюється необхідністю витратити значні кошти на первинну організацію бізнесу.

Інтернет-реклама: які перспективи і труднощі

Реклама в інтернеті також затребувана у замовників, тому що аудиторія в віртуальному просторі постійно приростає. Якщо людина вміє налаштовувати контекстну рекламу і оголошення в соціальних мережах, він може якийсь час попрацювати в якості індивідуального підприємця. Потім зароблені кошти можна вкласти в розширення штату і оренду офісу.

Інтернет-реклама може приносити хороший прибуток, але ситуація ускладнюється часом, що більшість компаній вважають за краще знаходити для настройки контекстних і таргетингової оголошень фрілансерів або навчати цьому діючих працівників.

Тому інтернет-агентство має пропонувати більш широкий спектр послуг: робити сайти «під ключ», вести групи в соціальних мережах, створювати унікальний контент. В такому випадку залучити клієнтів буде значно простіше.

Які співробітники потрібні рекламному агентству

Підприємець, який організовує рекламну компанію, повинен добре продумати штат співробітників. Як правило, в команду входять:

  • менеджери (шукають клієнтів, приймають замовлення, спілкуються з клієнтами);
  • дизайнери (розробляють банери, плакати, вивіски, логотипи);
  • маркетологи (створюють для клієнтів повноцінну рекламну кампанію);
  • фахівці з контекстної і таргетинговой рекламі;
  • діловод або бухгалтер (ці функції може взяти на себе сам підприємець);
  • співробітники з виготовлення та монтажу зовнішньої реклами (якщо компанія працює з зовнішніми конструкціями).

Мінімальні витрати: чи можна відкритися без грошей

Для відкриття будь-якого бізнесу потрібен капітал, і рекламна компанія в цьому випадку не виняток. Зрозуміло, що чим більше грошей, тим впевненіше почуватиме себе підприємець. Але чи є мінімальний поріг суми необхідної для відкриття своєї фірми?

Багато що залежить від різновиду компанії, яку планує розвивати підприємець. Працювати в сфері зовнішньої реклами зовсім без витрат не вийде: навіть якщо є власне приміщення та автомобіль, потрібно купувати устаткування для друку і виготовлення банерів. Скоротити витрати можна, якщо брати передоплату з клієнтів на витратні матеріали. У будь-якому випадку, без 500-800 тисяч рублів обійтися практично неможливо.

Менш витратні інтернет-агентства і креативні дизайн-студії. Для початку роботи потрібно тільки досить потужний комп'ютер (або ноутбук), а також знання в профільній області. Досвід показує, що деяким Настроювач контекстної і таргетинговой реклами вдається заробити початковий капітал для бізнесу власними руками (без кредитів і найманих працівників).

Досвід показує, що деяким Настроювач контекстної і таргетинговой реклами вдається заробити початковий капітал для бізнесу власними руками (без кредитів і найманих працівників)

Менш витратні інтернет-агентства і креативні дизайн-студії.

Коли окупляться вкладення в бізнес

Відповідь на питання про окупність рекламних агентств залежить від обсягу початкових вкладень. В цілому, це швидко окупається бізнес - більшість успішних власників рекламних агентств повертають всі витрачені кошти через 8-12 місяців.

Головний фактор такої швидкої окупності - високі ціни на будь-які послуги. Виготовлення та розміщення великих банерів зазвичай включають для клієнтів націнку понад 50% від своєї реальної вартості. А такі «нематеріальні» послуги як розробка слоганів або логотипів - і зовсім понад 100%.

Чому рекламній фірмі не потрібно бізнес-план

У теорії для будь-якого підприємства обов'язково потрібен бізнес-план: він допомагає оцінити наявні перспективи і ресурси, спланувати витрати і доходи. Але реклама - це особливий бізнес, який багато в чому розвивається ірраціонально. Він більше підходити тим, хто не любить планування і вміє швидко діяти в незнайомому положенні.

Зрозуміло, потрібно спланувати всі витрати і визначити терміни їх окупності, зрозуміти які послуги ви будете надавати вже в перші місяці роботи, а до яких хочете дорости. Але детально розписувати всі дії не варто: багато в чому все одно доведеться імпровізувати.

Рекламне агентство теж потрібно рекламувати або де знайти перших клієнтів

Уміння рекламного агентства просувати себе стане для більшості потенційних клієнтів гарантією якості. Тому досить важливо грамотно організувати власну рекламу і не витратити при цьому багато коштів.

Розміщення на зовнішніх конструкціях краще відразу виключити зі списку - це занадто дорого. Оголошення в інтернеті, свій власний сайт і активні групи в соціальних мережах стануть хорошою візитною карткою і залучать замовників.

Але більш імовірно, що для залучення перших клієнтів буде потрібно контактувати з фірмами безпосередньо: обдзвонювати і надсилати електронні повідомлення, пропонувати свої послуги, переконувати у вигідності співпраці з вами.

Реклама - така сфера, де дуже багато що вирішує репутація. Більшість бізнесменів не захочуть співпрацювати з рекламною фірмою, яка тільки-тільки вийшла на ринок і не має значного портфоліо. Тому отримати перших клієнтів - найскладніше завдання. Проявляйте ініціативу, дійте через знайомих, але знайдіть перших замовників і виконайте роботу для них ідеально.

Резюме: чи варто відкривати своє рекламне агентство

Відкриття рекламного агентства не можна назвати простою справою. Швидка окупність також під питанням, особливо якщо підприємець зв'язався з рекламними конструкціями. Тому при складанні бізнес-плану (або навіть до цього) варто грунтовно проаналізувати всі переваги і недоліки роботи в сфері реклами.

Переваги створення рекламної фірми

  1. Стабільний і високий попит на послуги рекламників. Сучасний ринок розвивається багато в чому завдяки рекламі, тому професійна фірма завжди буде користуватися попитом у клієнтів.
  2. Можливість творчої і підприємницької самореалізації.
  3. Досить швидка окупність вкладень (до 1 року, при грамотному старті - за 4-5 місяців).

Ризики і небезпеки рекламного бізнесу

  1. Висока конкуренція, в тому числі з просунутими і великими компаніями повного циклу. Багато потенційних клієнтів не ризикують звертатися до новачків. До того ж, зручніше отримати відразу всі послуги (рекламу в інтернеті, в ЗМІ, на зовнішніх конструкціях) в одній фірмі, ніж звертатися до кількох. Тому вузькоспеціалізованим новим компаніям складно конкурувати з «повним циклом».
  2. Залежність від репутації. Спочатку компанії буде заважати репутація новачка, а потім - відгуки незадоволених клієнтів. По ходу роботи рекламникам доводиться стикатися з різними бізнесменами, які мають свою думку з кожного питання.

Рекламщики повинні вміло поєднувати виконання бажань клієнтів (деякі з яких можуть бути екстраординарні) з професійними стандартами. Фактично один незадоволений відгук клієнта переважить всі попередні заслуги, а значить, необхідно неухильно стежити за власним іміджем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

З чого почати і наскільки це складно?
Як досягти цього на практиці?
Але чи є мінімальний поріг суми необхідної для відкриття своєї фірми?

Новости