Росія розвиває тісні відносини з Китаєм

Росія і Китай запустять двосторонній діалог по проекту "Економічний пояс шовкового шляху". Яка економічна вигода від його реалізації конкретно для Росії і коли він може бути запущений? Експерти вважають, що при бажанні та вмінні країн домовлятися, новий "Шовковий шлях" може стартувати в найближче десятиліття, а вигоди від нього безсумнівні.

Взагалі-то і в пресі, і навіть в офіційних документах цю ініціативу поки називають по різному, адже офіційні документи ще не підписані. Цікаво, що Сергій Лавров сказав про плани "Шовкового шляху" в інтерв'ю одній з провідних китайських газет "China Daily", відповідаючи на питання саме китайських журналістів про плани співпраці за цим проектом. У російській пресі про цей проект теж дещо є, але без особливих подробиць. Однак наш обережний Лавров вважав за краще, щоб так звана інформаційна емісія про проект пішла в першу чергу з китайської сторони. Що, мабуть, політично виправданим. А вже, як цей проект виправданий економічно - послухаємо фахівців.

"Існують як мінімум два спільних з Китаєм перспективних транспортних проекту. Перший - це своєрідний" морський шовковий шлях ", це освоєння Північного Льодовитого океану. - розповів Pravda. Ru заступник директора Інституту Далекого Сходу РАН, член Російської та Європейської асоціацій китаеведов, доктор економічних наук Андрій Островський. - А другий проект - це перевезення вантажів в Європу залізницею через Казахстан, Оренбург, Казань, Москву, Петербург. за прогнозами, навколо сухопутного "Шовкового шляху" повинна концентрірова ться економічна зона випереджаючого розвитку - за рахунок розвитку транспортних шляхів, розвитку промисловості і економіки в цілому.

Читайте також: Російсько-китайський дракон точить зуб на долар

Економічна вигода пряма: Росія отримує зони економічного розвитку, на основі яких будуть далі підтягуватися інші райони, більш відсталі. Справа в тому, що, наприклад, Татарстан дуже зацікавлений у розвитку "Шовкового шляху", тому що значна частина дороги йде через цей регіон, і в рамках цього "Шовкового шляху" можна буде, зокрема, реалізувати проект високошвидкісної магістралі "Москва-Казань ".

Справа в тому, що в Китаї такі дороги є, це не міф, від Пекіна до Шанхая можна дістатися за п'ять годин, з Пекіна до Гуанчжоу за вісім годин. У той час, як раніше я сам їздив в 80-і роки з Шанхая в Пекін практично за добу, а з Пекіна до Гуанчжоу десь 2,5 доби. Коротше кажучи, реалізація цього проекту дозволяє Росії з Китаєм розвивати більш активну економічну співпрацю, яке буде зачіпати не тільки райони Далекого Сходу і Сибіру, ​​а й центральні райони нашої країни.

До речі, поки обсяги російсько-китайського економічного співробітництва не так вже й великі - це всього лише 88 мільярдів доларів. І мінімальні обсяги інвестицій взаємних десь по 1,5-2 мільярда доларів, хоча всі ці цифри могли б бути куди більш вагомими.

Деякі колеги прогнозують: Китай цілком може щорічно вкладати у взаємовигідне співробітництво з Росією близько 120 мільярдів доларів. Такі суми дозволять додатково підштовхнути розвиток російської економіки, використовуючи китайські економічні можливості. А сьогодні вони у Китаю досить великі. Досить сказати, що Китай вже вийшов на друге місце в світі за обсягом ВВП і на перше місце в світі за обсягом зовнішньої торгівлі.

Всі передумови до співпраці наших країн є, і проект "Шовковий шлях" має право на існування. Президент Росії Володимир Путін здійснить візит до Китаю в травні нинішнього року, а в даний час там знаходиться з візитом міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, який і готує візит президента ".

"Взагалі в цій темі є деякі обставини, які вимагають особливої уваги. Росія має деякі порівняльні переваги, які всім відомі, це нафта, газ, метали та іншу сировину, - вважає завідувач лабораторією міжнародної торгівлі інституту Гайдара, кандидат економічних наук Олександр Кнобель, який поділився своєю думкою з кореспондентом Pravda. Ru. - Але у неї є і порівняльну перевагу, які вона мало використовує, - це нереалізований транзитний потенціал. через те, що розвиваються ринки південно-під точної Азії, Європа, природно, теж на місці не стоїть, тому розвивається і торгівля між Сходом і Заходом.

У зв'язку з цим, якщо просто дивитися на карту, прямий шлях лежить через Росію. Але, на жаль, транспортна інфраструктура, яка могла б обслуговувати ці транспортні потоки настільки не розвинена, що набагато вигідніше з Японії або з торгових портів Китаю возити вантажі по морю в обхід Африки відразу ж в європейські порти. Або навіть, якщо вантаж йде з Китаю в європейську частину Росії, він в більшості випадків везе не по Транссибірської дорозі, а саме в порт Санкт-Петербург.

Незважаючи на те, що географічно було б вигідніше безпосередньо везти через Росію, обставини сьогодні такі, що все робиться в обхід нашої країни. І ці транзитні можливості, які у нас існують, дійсно поки є потенціалом, і, на жаль, не реалізовані. У цьому сенсі проект "Шовковий шлях" всім вигідний. По крайней мере, він точно вигідний і Росії, і Китаю з Японією, оскільки для Росії це означає реалізацію транзитного потенціалу та отримання певних ресурсів, а для Сходу це означає здешевлення торгових шляхів.

Читайте також: Китай радіє українському горю

Ну, а Європа теоретично від цього може отримати ще більш дешеві товари з країн східної і південно-східної Азії, тому що транспортні витрати зменшаться. Але для того, щоб все це реалізувати, потрібна реалізація глобального проекту, який умовно можна назвати "Шовковий шлях", використовуючи історичні аналогії. У цьому сенсі проект набагато масштабніший, ніж, наприклад, будівництво трубопроводу в Китай. Він, звичайно, вимагає десятиліть, але якщо він буде реалізований, то це, по-перше, призведе до тих вигод для всіх, які я вже описав, а по-друге, зацементує зв'язок між регіонами Росії.

Тому що якщо цей транзитний шлях буде налагоджений, то його використання можливо тільки одночасно, тобто, якщо і східна, і азіатська частини Росії будуть разом, тому що жодним чином не можна буде лише частина шляху використовувати. Теоретично такий проект вигідний всім - і Європі, і Китаю, і Росії. Причому Росії найбільше вигідний.

Думаю, що в найближчому політичному циклі навряд чи цей проект буде запущений, це не питання найближчих років. І взагалі, 10 років це точно не буде реалізовано з тієї точки зору, з якої я б припускав найбільшу вигоду. Через 10 років ми ще не побачимо таких вигод, які могли б побачити. Треба залучати високотехнологічних партнерів, домовлятися про те, щоб за участю Японії будувалися швидкісні залізничні магістралі. Наприклад, останнє покоління швидкісних поїздів вимагає високотехнологічних рішень, і рейки для таких залізничних колій виробляються тільки в Японії і в США. Ну, США в даному випадку прямого відношення до цього проекту не має, а ось Японія могла б брати участь. Але це вимагає, знову ж таки, на окрему розмову. Тобто це величезний геоекономічний проект, який вимагає залучення великої кількості учасників, великих інтелектуальних зусиль усіх сторін і дуже зваженого підходу! ".

Ну що ж, зараз не тільки російські або китайські ЗМІ вже щосили цитують слова Сергія Лаврова, сказані ним під час недавнього візиту в Китай, а й західні: "Росія приділяє велику увагу всім ініціативам, що виходить від її стратегічного союзника і доброго друга ... Основне завдання проекту "Економічний пояс шовкового шляху" - сприяти колективному розвитку великого простору, що включає в себе цілий ряд регіонів - від північно-західних провінцій Китаю, Центральної Азії, до Кавказу і Центральної і Східної Європи ".

У цьому контексті наш міністр зазначив "... прагнення китайських партнерів поважати російські інтереси і готовність Пекіна тісно взаємодіяти з Росією з метою субстантивного наповнення проекту".

Трохи про історію питання. Тематика "Шовкового шляху" досить предметно і активно обговорювалася в ході зустрічі президента РФ і голови КНР ще в лютому 2014 року в Сочі. Проект "Новий Шовковий шлях" часто називають проявом найостанніших не тільки економічних, а й зовнішньополітичних амбіцій Китаю. Причому деякі навіть б'ють на сполох з приводу інтересів безпеки Росії і можливої ​​втрати нею впливу на своїх південних кордонах. Цікаво висловився про значення проекту для майбутнього Центральної Азії і російсько-китайських відносин директор Центру з вивчення Росії і Центральної Азії Фуданьського університету в Шанхаї Чжао Хуашен в інтерв'ю китайській пресі (російськомовний варіант статті є на сайті ИноСМИ).

Китайський учений висловився так: "Зазвичай я кажу про цей проект як про частину конфігурації китайської дипломатії, взятої новим керівництвом країни. Поза всяким сумнівом, це в основному економічний проект, спрямований на прискорений розвиток західних провінцій Китаю. Але я вважаю, що він спрямований скоріше за все не на отримання конкретних економічних чи політичних дивідендів, а на формування між державами регіону тісних комплексних відносин в економічній, політичній і гуманітарній сферах ".

Читайте також: Китайці не їдять те, що самі виробляють

І ще цікаво, що проектом транспортного "Шовкового шляху" дуже стурбований і східний партнер Росії по Митному союзу - Казахстан. Судячи з преси, президент нашої партнерської країни Нурсултан Назарбаєв запропонував китайським інвесторам реалізувати в Казахстані якийсь додатковий проект "Казахстан - Новий Шовковий Шлях".

Преса наводить таке його висловлювання: "Казахстан повинен відродити свою історичну роль і стати найбільшим діловим транзитним хабом Центральноазіатського регіону, своєрідним мостом між Європою і Азією ... Результати реалізації цього мега-проекту до 2020 року - обсяг транзитного вантажопотоку через Казахстан повинен зрости в два рази з подальшим доведенням його як мінімум до 50 мільйонів тонн ". Не завадять чи амбіції Казахстану прагненням Росії до власного розвитку? Втім, це вже, як то кажуть, зовсім інша історія ...

Яка економічна вигода від його реалізації конкретно для Росії і коли він може бути запущений?
Не завадять чи амбіції Казахстану прагненням Росії до власного розвитку?

Новости