Розрахунок і установка сонячних панелей в домашніх умовах

  1. Де доцільно ставити
  2. Розрахунок сумарної потужності сонячних панелей
  3. установка

Сонячні панелі в якості додаткового джерела електроенергії для приватного будинку або котеджу стають останнім часом дуже популярними

Сонячні панелі в якості додаткового джерела електроенергії для приватного будинку або котеджу стають останнім часом дуже популярними. Не дивлячись на їх поки ще досить високу вартість (одна панель потужністю 100-200 Вт обійдеться в 500-600 $), їх установка в багатьох випадках може бути цілком виправданою.

Де доцільно ставити

Встановлювати сонячні панелі в багатоквартирних будинках і підключати їх до квартирної електричної мережі, звичайно ж, недоцільно. По-перше, вам навряд чи дозволять це робити органи нагляду за експлуатацією міських електричних мереж. По-друге, досить дорога панель і складна схема управління, а також незручність монтажних робіт в багатоквартирному будинку зроблять вашу інновацію в області зберігання і добування електричної енергії економічно недоцільною.

Зате в приватному будинку, котеджі або на дачі, особливо якщо вони розташовані далі 1,5 км від централізованих ліній електропередач - дуже навіть доцільно. Придбання та встановлення сонячних панелей, а також мінімальні витрати на їх обслуговування окупляться через 5-10 років.

Придбання та встановлення сонячних панелей, а також мінімальні витрати на їх обслуговування окупляться через 5-10 років

Також при вирішенні питання про встановлення сонячних панелей потрібно визначити середню інтенсивність сонячного світла для вашої території (коефіцієнт сонячної інсоляції). Якщо Ви живете в сонячних областях, то сонячна батарея буде працювати практично круглий рік, а отже і окупиться швидше. Для районів і областей з недостатнім світловим потоком, можливо, установка панелей взагалі недоцільна, особливо якщо промислова мережа дає електричну енергію без перебоїв.

Для районів і областей з недостатнім світловим потоком, можливо, установка панелей взагалі недоцільна, особливо якщо промислова мережа дає електричну енергію без перебоїв

Розрахунок сумарної потужності сонячних панелей

Якщо Ви не хочете викинути гроші на вітер, купивши і встановивши сонячну панель, яка не зможе забезпечувати навіть освітлення в будинку, то необхідно попередньо зробити розрахунок сумарної потужності .

Припустимо, середньодобова споживана потужність для вашого будинку становить 5 кВт · год на добу (цю цифру можна прикинути самому, розрахувавши скільки в середньому горить світло, працюють побутові прилади і т.д.). Наприклад, один фотоелемент має максимальну потужність 200 Вт. Значить, поділивши 5 кВт на 200 Вт * 8 (середня кількість годин світлового дня) отримуємо 4 модуля. Можна поставити більше, якщо дозволяють кошти.

установка

Перед тим як купувати і встановлювати сонячні панелі необхідно знати, який мінімальний набір додаткового електрообладнання необхідний для їх правильного функціонування. Адже сонячну панель мало просто прикрутити до даху і пустити два дроти до електричного щитка будинки.

Домашня сонячна електростанція повинна включати в себе сонячні панелі (їх кількість ми розрахували вище), акумулятори (забезпечують зберігання надлишкової кількості виробленої електроенергії), контролер (забезпечує управління всіма елементами системи) і інвертор (перетворює низьковольтне постійне напруга , Що виробляється сонячною панеллю або збережене в акумуляторах, в змінну напругу мережі 220 В).

Сонячна панель, як правило, встановлюється на даху будинку. Вона повинна бути постійно освітлена сонцем (не перебуває у тіні). При цьому не рекомендується прикручувати її прямо до даху, так як в сонячну погоду вона буде сильно грітися, а її ефективність - падати. Краще встановити її на відстані 10-15 см від поверхні даху.

Всі інші елементи встановлюються де-небудь в будинку або підсобному приміщенні, в недоступному для дітей місці. При цьому низьковольтні споживачі підключаються безпосередньо до контролера, а високовольтні - до инвертору. Схема підключення сонячних панелей досить проста і з нею розбереться навіть домашній Електромастер без глибоких пізнань в області електроніки.

Новости