Розрахунок днів для компенсації за невикористану відпустку

  1. Розрахунок днів для компенсації відпустки
  2. ПРИКЛАД 1
  3. Розрахунок компенсації днів відпустки при звільненні працівника
  4. ПРИКЛАД 2
  5. ПРИКЛАД 3

1С: Підприємство 8.2 /
Управління виробничим підприємством для України /
Зарплата і Управління Персоналом

Зміст

Навчальний центр "Стимул" пропонує:

Розрахунок днів для компенсації відпустки

ПРИКЛАД 1

Розрахунок компенсації днів відпустки при звільненні працівника

ПРИКЛАД 2

ПРИКЛАД 3

У статті описано порядок розрахунку днів для компенсації за невикористану відпустку, а також розрахунок днів для компенсації відпустки при звільненні працівника з організації в конфігурації « Зарплата і Управління Персоналом для України », Редакція 2.1.

Наведені в статті рекомендації також актуальні для конфігурації « Управління виробничим підприємством для України », Редакції 1.3.

Розрахунок днів для компенсації відпустки

Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону України «Про відпустки» за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше 24 календарних днів.

Отже, основною умовою для отримання грошової компенсації за частину щорічної відпустки є фактичне використання працівником в обов'язковому порядку 24 календарних днів щорічної відпустки.

Тому за бажанням працівника (за його письмовою заявою) у разі використання ним в робочому році, за який надається відпустка, 24 календарних днів щорічної відпустки, за решту днів невикористаної щорічної відпустки за цей же робочий рік має бути виплачено грошову компенсацію.

Випадки, коли можна отримати компенсацію за відпустки також перераховані в ст. 83 КЗпП.

ПРИКЛАД 1

Співробітник Афанасьєв І.С. 30.01.12 написав заяву про надання грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки.

Для того, що б розрахувати кількість днів для компенсації, можна скористатися звітом «Звіт по використанню відпусток» (малюнок 1). У колонці «Залишок відпустки» буде відображено кількість днів невикористаної відпустки.

Далі необхідно створити документ «Відпустки організацій» з видом операції «Компенсація відпустки» (малюнок 2), де необхідно вказати період, за який виплачується компенсація і кількість днів для компенсації.

Нарахування грошової компенсації за невикористану відпустку проводиться за допомогою документа « Нарахування відпустки працівникам організації »З видом документа« Компенсація відпустки ».

Увага!
Порядок відображення господарських операцій з нарахування сум компенсації за невикористану відпустку розглянуто в статті «Методика відображення компенсації відпустки».

У звіті за використанням відпусток (рисунок 3) в колонці «компенсувати днів відпустки» відіб'ється кількість днів, які були компенсовані працівникові.

Розрахунок компенсації днів відпустки при звільненні працівника

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки» у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

Випадки, коли можна отримати компенсацію за відпустку також перераховані в ст. 83 КЗпП.

Звільнення працівників реєструється документом « Звільнення з організації »(Малюнок 4).

У документі вказується список скорочуваних працівників, дати звільнення, причини звільнення і може бути вказано кількість днів невикористаної відпустки для розрахунку компенсації (якщо не ведеться облік відпусток по робочим періодів). Перелік можливих причин звільнення з посиланням на статтю КЗпП зберігається в довіднику «Підстави звільнення з організації »(Малюнок 5). Цей довідник заповнюється відповідно до потреб обліку, при цьому є можливість підбору з вбудованого списку підстави звільнення.

Для співробітників, які працюють, в тому числі і по внутрішньому сумісництвом , Необхідно відобразити звільнення за всіма місцями роботи (рисунок 6), тобто ввести в документ рядки із зазначенням різних елементів довідника « співробітники організацій »(За основним місцем роботи і за внутрішнім сумісництвом).

При проведенні документа «Звільнення з організації» відбувається скасування всіх нарахувань, утримань і пільг працівника. Дата звільнення є останнім робочим днем ​​працівника. Якщо ведеться облік відпусток по робочим періодів (докладніше читайте в статтях « Налаштування режимів введення залишків відпусток »І« Введення залишків невикористаних відпусток »), То кількість невикористаних днів відпустки буде розраховано автоматично. Якщо розрахований залишок відпустки виходить позитивний, то невикористані дні відпустки пропонується компенсувати.

Якщо залишок виходить негативний, т. Е. Співробітник використовував відпустки більше, ніж «заробив», то при введенні на підставі кадрового наказу документа « Розрахунок при звільненні працівника організації »Кількість днів надмірно нарахованого відпустки переноситься про людське око розрахунку" Утримати відпустку авансом "(закладка« Відпустки »).

На підставі документа «Звільнення з організації» може бути створений документ підсистеми розрахунку регламентованої зарплати - « Розрахунок при звільненні працівника організацій », В якому буде заповнено кількість днів для розрахунку компенсації невикористаної відпустки і можна вказати необхідність виплати допомоги при звільненні або утримання за надмірно використаний відпустку.

ПРИКЛАД 2

Співробітниця Бабко Е.А. 31.12.12 написала заяву на звільнення Необхідно провести остаточний розрахунок з співробітницею. Для цього створюємо наказ на звільнення (малюнок 7).

При введенні документа «Звільнення з організації» аналізуються відомості про фактично надані відпустки і на підставі цих даних обчислюється залишок відпустки.

Для того, що б проаналізувати кількість днів для компенсації відпустки можна скористатися звітом «Звіт по використанню відпусток» (рисунок 8). В налаштуваннях звіту можна встановити відбір по організації, а також питання, що цікавить співробітнику.

Для відображення нарахування компенсації невикористаної відпустки необхідно на підставі «Звільнення з організації» створити і заповнити документ «Розрахунок при звільненні працівника організації »

Увага!
Порядок відображення господарських операцій з нарахування компенсації невикористаної відпустки при звільненні працівника розглянуто в статті «Методика відображення компенсації за невикористану відпустку при звільненні працівника».

ПРИКЛАД 3

Співробітник Афанасьєв І.С. 12.12.12 написав заяву на звільнення. Необхідно провести остаточний розрахунок з працівником. Для цього створюємо наказ на звільнення (малюнок 9).

Оскільки співробітник використовував відпустки більше, ніж «заробив», то колонка «Компенсувати днів відпустки» залишається незаповненою.

Для сторнування зайвих нарахувань слід скористатися документом «Розрахунок при звільненні працівників організації».

Увага!
Порядок відображення господарських операцій по утриманню суми невикористаної відпустки при звільненні працівника розглянуто в статті «Методика відображення утримання за використаний авансом відпустку при звільненні працівника».

Інші матеріали по темі:
розрахунок при звільненні працівника організації , розрахунок при звільненні працівника організацій , звільнення з організації , настройка режимів введення залишків відпусток , звільнення з організації , нарахування відпустки працівникам організації , звільнення , кількість днів , компенсація , відпустки , відпустку , залишок , на підставі , кількість , співробітник , період , організації , звіт , розрахунок , рахунок , документ

Матеріали з розділу: 1С: Підприємство 8.2 / Управління виробничим підприємством для України / Зарплата і Управління Персоналом

Інші матеріали по темі:

Джерела даних для розрахунків бюджетування

Переоцінка основних засобів

Загальносистемні механізми і принципи

При звільненні з'ясувалося, що співробітнику нараховані та виплачені відпускні за дні відпустки, що були надані йому авансом (без відпрацювання необхідної кількості часу згідно з колективним договором). Як автоматично розрахувати кількість днів відпустки, які потрібно утримати з працівника при звільненні?

Робоче місце "Планування"


Нас знаходять: калькулятор відпускних України, калькулятор розрахунку компенсації за невикористану відпустку, розрахунок компенсації при звільненні в 2014 році, розрахунок компенсації при звільненні в 2014 калькулятор, розрахунок компенсації при звільненні у 2014 році калькулятор онлайн, розрахунок компенсації при звільненні у 2014 році калькулятор, як розрахувати кількість днів відпустки при звільненні, калькулятор розрахунку компенсації при звільненні в 2014 році, розрахунок невикористаної відпустки при звільненні 2014 року, розрахунок невикористаної відпустки при звільненні 2014 алькулятор


1С: Підприємство 8

Як автоматично розрахувати кількість днів відпустки, які потрібно утримати з працівника при звільненні?

Новости