Розвиток залізниць в США

Залізнична історія США бере свій початок з 1815 року, коли полковник Джон Стівенс (John Stevens) отримав т.зв. залізничну хартію на будівництво залізничної компанії Нью-Джерсі (New Jersey Railroad Company), яка пізніше стане частиною Пенсильванської залізниці (Pennsylvania Railroad). До того вермени розвиненого сухопутного транспорту, одночасно і зручного, і швидкого, і дешевого не існувало. Тому розвиток залізниць було прогресивним рішенням.

Тому розвиток залізниць було прогресивним рішенням

Джон Стівенс

Побудувати залізничну колію було б нескладно. Куди гірше справа йшла з локомотивами. Тоді в 1826 році все той же Стівенсон сконструював і провів перші випробування свого парового локомотива "Steam Wagon" (які називали парова кінь з возом "a steam-powered horse carriage"). Для проведення випробувань Д. Стівенсон сконструював кругової трек в своєму маєтку в Хобокен, Нью Джерсі. Випробування пройшли успішно.

Далі в 1829 році Гортарі Ален (Hortario Allen), будучи головним інженером судноплавної компанії Делавер-Хадсон (Delaware & Hudson), провів успішні випробування простого, з точки зору інженерії, англійської локомотива, який отримав назву Stourbridge Lion, між Хонесдейл і Карбонвейл, що в Пенсільванії.

"Steam Wagon"

Ці три події (хартія і 2 паровоза) послужили відправною точкою розвитку залізниць в США, яке повноцінно почалося в кінці 20-х років 19 століття. Перші залізничні гілки були досить короткими і будувалися для промислових потреб (для вивезення руди з шахт і копалень).

У 1830 році відбулася подія, що поклала початок розвитку пасажирських перевезень в Сполучених Штатах: у штаті Меріленд між містами Балтімор і Огайо почали курсувати перші в Штатах пасажирські поїзди.

У 1830 році відбулася подія, що поклала початок розвитку пасажирських перевезень в Сполучених Штатах: у штаті Меріленд між містами Балтімор і Огайо почали курсувати перші в Штатах пасажирські поїзди

Перші залізничні гілки в США.

Для пасажирських перевезень в тому ж році були спроектовані паровози Tom Thumb, побудований американцем Пітером Купером (Peter Cooper) і "The Best Friend Of Charleston", побудований «South Carolina Canal and Rail Road Company» в West Point Foudry в Нью-Йорку. Паровоз зарекомендував себе, як надійний вид транспорту. Тому залізниці стали прямо конкурувати з судноплавством.

Однак громадськість вважала парові машини «Синами диявола» і що подорож на них, крім «струсу мозку», ні до чого не призводить.

Однак громадськість вважала парові машини «Синами диявола» і що подорож на них, крім «струсу мозку», ні до чого не призводить

На цій ілюстрації: "Паровоз, ніби він".

Але перевага їх над пароплавами було безперечним. Яскравим прикладом служить експеримент, точніше змагання, між паровозом і пароплавом. Умови змагання були неймовірно прості: пройти певний шлях якомога швидше. Для цього був обраний маршрут між містечками Цинциннаті і Сент-Луїс (Cincinnati and St. Louis). Відстань по воді становило 702 миль і було подолано пароплавом за 3 дні. Паровоз ж витратив всього 16 годин, та й відстань йому довелося пройти всього в 339 миль!

Після цієї події почався інтенсивний розвиток залізниць в Сполучених Штатах: вже до 1838 року в 5 з 6 штатів Нової Англії існувало залізничне сполучення, а крайні межі поширення залізничної мережі визначалися кордонами штатів Кентуккі і Індіана. Розвиток сільського господарства призвело до бурхливого зростання будівництва залізниць. Оскільки ферми з самого початку працювали на ринок, для вивезення їх продукції необхідні були сучасні шляхи сполучення. До 1840 року протяжність шляхів становила вже 2755 миль! А перед початком Громадянської війни, в 1860 році, і зовсім, більш ніж 30.000 миль!

Будівництво залізничного полотна.

З 1846 року почала роботу одна з найбільших і найстаріших залізниць США - Пенсильванская (Pennsylvania Railroad), яка перебувала в північно-східній частині США. Перший маршрут проходив між містами Філадельфія і Гаррісберг, який був побудований до 1854 році.

Однак паровий двигун використовувався не тільки на залізницях. Так, наприклад, перші механічні ліфти мали тягу саме від парової машину, і називалися «вертикальної залізницею». Вперше вони були встановлені і застосовані в США в 1850 році.

Термін «залізна дорога» став дуже популярним в американському суспільстві. Наприклад, аболіціоністи використовували це поняття в 1850-х року в США в своїх цілях: так вони називали таємну організацію ( «Підпільна залізниця»), діяльність якої полягала в наданні допомоги збіглим неграм і «переправлення» їх з Півдня на Північ США.

В період Громадянської війни вперше залізниці зіграли важливу роль для двох конфліктуючих сторін, які використовували залізничний транспорт для доставки зброї, продовольства, боєприпасів, а також для пересування військ. І в 1862 році Президент Авраам Лінкольн підписав т.зв. Pacific Rairoad Act по завершенню будівництва трансконтинентальної залізниці, яка мала з'єднати Каліфорнії зі східними штатами. Таким чином, була заснована ще одна залізнична компанія, найбільша на сьогоднішній день американська компанія, яка володіє найбільшою мережею залізниць в США - Union Pacific Railroad, розташована на захід від річки Міссурі.

Приблизно з 1865 року починається «Золотий вік» залізниць в США. А 10 травня 1869 року на території сучасного штату Юта залізничні компанії Union Pacific і Central Pacific (ця компанія займалася будівництвом залізниць на схід від Сокраменто), зустрілися віч-на-віч на мисі Пойнт, тим самим ознаменувавши завершення будівництва Першої Трансконтинентальної Залізниці в США. Ще було побудовано 3 трансконтинентальні лінії: в 1881, 1882 і 1893 рр.

Важливим результатом залізничного будівництва було накопичення капіталу акціонерних компаній, що брали підряди на будівництво трансконтинентальних доріг. Історія залізничного будівництва США - це історія мобілізації суспільних ресурсів і природних багатств країни на користь купки залізничних магнатів. Ще до початку будівництва залізничним компаніям були надані урядові субсидії з розрахунку від 16 до 48 тис. Дол. На кожну милю майбутнього шляху. Трасу при цьому визначали самі компанії і природно постаралися максимально її подовжити, в результаті залізниці виявилися надзвичайно звивистими, згодом їх довелося спрямлять. Крім того, компаніям надавалася у власність земля на 10 миль в кожну сторону від прокладається дороги. Так, власники залізниць отримали у власність за 1870-1880 рр. 242 тис. Кв. миль землі, в той час як переселенці згідно Гомстед-акту (за цей період) - тільки 65.

Залізничні магнати вимагали великі субсидії та ділянки землі у міст і графств, погрожуючи в іншому випадку направити залізницю повз них. Все це було можливо лише при доброзичливому бездіяльності держави, яке чітко виявляло свій класовий, буржуазний характер.

За 50 років з (1865-1916) розвиток залізниць прийняло грандіозний масштаб: залізнична мережа збільшилася з 35.000 до 254.000 миль! До 1916 року практично 100% усередині державних перевезень (пасажирських і вантажних) здійснювалися по залізниці.

Розвиток залізниць в США до 1916 року.

Однак під час Першої Світової війни федеральний уряд США взяло під свій контроль залізничну сферу. З цього моменту можна вважати, що Золоте століття залізниць в США починає закінчуватися. До 1920 року залізниці знову були передані в приватні руки, але повернуті вони були в поганому стані, і потребували кардинальної реконструкції та суттєвого покращення.

У 1920 р федеральним урядом був прийнятий «Закон про транспортні перевезення», що стало останнім етапом в федеральному регулюванні. «Золотий вік» в залізничному будівництві США завершився.

Залізничне будівництво спричинило важливі наслідки. По-перше, була створена інфраструктура, остаточно зв'язала в єдине ціле внутрішній ринок. По-друге, залізничне будівництво сприяло піднесенню металургії та транспортного машинобудування. Особливо це проявилося тоді, коли чавунні рейки почали замінювати сталевими. Залізничне будівництво подавала настільки великий попит на рейки, що, незважаючи на величезне зростання металургії і високі ввізні мита, аж до 90-х рр. сталеві рейки ще частково імпортувалися з Англії.

За матеріалами:

  1. Pennsylvania Railroad http://ru.wikipedia.org/wiki/Pennsylvania_Railroad
  2. Енциклопедія Банківської справи та фінансів, «Залізничний транспорт (RAILROAD IN-DUSTRY)» http://www.cofe.ru/finance/russian/7/9.htm
  3. Історичні залізниці в США http://www.jazztour.ru/rail_roads/usa/
  4. «Railroad Industry Overview Series - History of the Railroad Industry» http://www.irs.gov/businesses/article/0,,id=175287,00.html
  5. American-rails.com, «Railroad History, An Overview Of The Past»
    http://www.american-rails.com/railroad-history.html
  6. Stourbridge.com «stourbridge lion»
    http://www.stourbridge.co.uk/htm/stourbridgelion.htm
  7. Charleston Chapter, National Railway Historical Society
    http://www.bestfriendofcharleston.org/

Новости