Шахрайство з вашою карткою: як уберегти гроші на банківському рахунку

  1. Шахрайство по телефону (вішинг)
  2. Онлайн-шахрайство (фішинг)

"Доброго дня! Вам дзвонять з банку », - саме цими словами вас вітає приємним голосом злочинець, який з усіх сил хоче заволодіти вашими грошима. І хоча останнім часом наші громадяни стали більш обізнаними в таких злочинних схемах, шахраї стають винахідливішими. Юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Ігор Кравченко розповідає про найпопулярніші схемах кібершахрайства і про те, як їм запобігти.

Шахрайство по телефону (вішинг)

Ким видаються шахраї:

  • представниками банку;
  • співробітниками Національного банку України (НБУ);
  • Службою безпеки України (СБУ);
  • Пенсійним фондом та іншими держструктурами.

Додаткового стимулу телефонним шахраям дала ситуація з ПриватБанком. Злочинці активізувалися, охоче беручись обманювати схвильованих і розгублених громадян.

Вони дзвонять людям і під різними приводами просять повідомити їм пін-код карти, її номер або CVV.

Зазвичай шахрай, який видає себе співробітником фінустанови, переконує, нібито в банк тільки що надійшло повідомлення про те, що карту клієнта хтось намагається «зламати», тому вам треба скоріше повідомити всі банківські дані, щоб псевдо менеджер заблокував хакерську атаку.

Що кажуть шахраї:

  • на вашу картку здійснюють напад;
  • банк покращує заходи безпеки;
  • якщо дзвонять «з СБУ» - можуть нічого не пояснювати, просто вимагати дані;
  • кажуть, що ваша карта «заблокована з технічних причин».

Деякі злочинці не дзвонять, а просто надсилають смс-повідомлення . Мовляв, вас турбує ваш банк, вашу картку заблокували, надайте всі дані для відновлення доступу до неї.

Провокуючи стресову ситуацію, особливо якщо на картці зберігається чимала сума коштів, шахраї збивають людину з пантелику, і він забуває про ті заповітні слова, які повторюють в кожному банку: «Нікому не повідомляйте персональні дані вашої карти. Працівники банку не мають права запитати ваш пін-код ».

Що відбувається далі? Кіберзлочинці спустошують банківський рахунок і зникають. Часто вони використовують приховані номера, тому жертва не може зателефонувати їм або ж повідомити їх номер поліції.

Що робити:

  • не повідомляйте ніяку інформацію про вашу карту;
  • НЕ передзвонюйте на номери шахраїв, якщо вам прийшло повідомлення нібито з банку з проханням надати свої дані (як мінімум номера можуть виявитися платними);
  • якщо вам подзвонили з прихованого номера та запитують ваші дані, повідомте, що ви в курсі їх шахрайської схеми і номер у вас висвітився, тому ви передасте його поліції (насправді злочинець не може знати, не дала збій послуга, яка приховує номера, тому швидше за все його це відлякає).
  • якщо є така можливість, підключіть до вашої карті захист 3D Secure - безкоштовну послугу, яка вимагає введення одноразового пароля з смс від банку для підтвердження операції.

Крім того, ви завжди можете зателефонувати в будь-яке відділення свого банку і перевірити, чи є інформація про те, що на вашу карту здійснюється атака або вона заблокована з технічних причин, достовірної. Якщо шахрай не подбав про те, щоб приховати свій номер, ви можете перевірити його в базі шахраїв на сайті Кіберполіції України або ж попросити внести цей номер в базу.

Онлайн-шахрайство (фішинг)

Дізнатися, що сайт фішингових, тобто такий, метою якого є виманювання у користувачів мережі персональних даних клієнтів, насправді неважко. По-перше, як повідомляють в українській міжбанківській асоціації членів платіжних систем «ЕМА», такі веб-сайти мають характерні особливості:

  • адреса сторінки починається не з https, а http (вони не мають високого ступеня безпеки для користувачів);
  • реєстрація сайту, який надає послуги переказу грошей з картки на картку, поповнення мобільного або онлайн-кредитування, що не на національному домені верхнього рівня .ua, а на дешевому доменному імені типу .top, .co, .info і ін;
  • пропозиція на сайті має майже нульові комісійні та інші неймовірні псевдо переваги;
  • наявність банальних помилок в текстах, назвах послуг і т. п;
  • в адресному рядку відображається однакову адресу для всіх сторінок;
  • легітимні сайти маскують введення реквізитів (наприклад, зірочки в паролі), підроблені - немає.

До того ж на сайті «ЕМА» є постійно оновлюваний перелік шахрайських сайтів. Подібний список є і на сайті кіберполіції, тому, якщо у вас є сумніви з приводу надійності сайту, перевірте його.

Що робити, якщо ви стали жертвою фішингу:

  • вам необхідно повідомити про це в поліцію, надавши довідки з транзакціями з банку, адреса сайту та обставини цього інциденту;
  • повідомити до «ЕМА», щоб уберегти інших громадян від шахраїв.

Пам'ятайте, що простого ігнорування подібних схем виманювання коштів мало. Злочинці вдосконалюють свої навички і постійно винаходять нові схеми. Саме тому, натрапивши на фішингових сайтів або отримавши дзвінок від підозрілого співробітника банку, варто звернутися в поліцію. Шахраї, які вдаються до таких схем, будуть нести відповідальність по 190 статті Кримінального Кодексу України.

Схожі теми:

В Україні виявили сайти, що викрадають банківські дані

Будьте обережні: 4 найпоширеніші методи шахрайства з банківськими картами

Кіберзлочинність жива і набирає обертів

Поділіться корисною інформацією з друзями:



Що відбувається далі?

Новости