Саморобна човен Як самостійно виготовити човен для риболовлі Конструкції креслення

Дата: 11, лютого 2014 | Переглядів 14 352

Човен круто розширює можливості рибалки Човен круто розширює можливості рибалки! Це загальновизнаний факт, і тут ми довгих диспутів влаштовувати не будемо. Інше питання, яку човен вибрати ? Зрозуміло, що, в залежності від умов, будуть актуальні човни різних конструкцій. Також, можна купити човен, а можна зробити самостійно. Про те, які бувають саморобні човни, про їх переваги та недоліки, про доцільність самостійного виготовлення рибальського човна - в цьому пості.

Промислові човни бувають: надувні (гумові, ПВХ) і жорсткі, як правило, нескладні (з пластика, дерева, дюралюмінію). А що ж саморобні човни?

Зробити човен самому - справа непроста. Займаються самостійним лодкостроеніем, якщо наполегливо немає грошей; якщо це віддалений край і купити ніде; якщо руки так і сверблять щось зробити, ну, наприклад, човен ... У всіх інших ситуаціях, простіше просто купити відповідну човен. Невелику надувну - для малих ставків і озер; середню надувну для середніх озер і річок; жорстку пластикову або цілий катер, якщо є на чому возити і ловити планується на великих просторах річки, водосховища або моря.

Я бачив кілька конструкцій саморобних човнів, про них і розповім.

1. Жорстка саморобна човен з фанери і деревини. Це невеликі човни, як правило, для лову на невеликих ставках і озерах. Одно- півтора-місні (якщо робити більше - буде занадто важкою). Контури досить прямі. Таку човен возять на "короні", верхньому багажнику авто.

Каркас і обшивка човна збирається на саморезах. Зовнішню поверхню, борти і дно олифят, гарантують, фарбують.

Фанерна човен може бути виконана в досить різноманітних формах. Незграбні прямокутні форми можна, при наявності навичок, зробити більш плавними, човновими. Фанерна човен може бути виконана в досить різноманітних формах

Показану на кресленні нескладну дерев'яний човен можна виконати і складаний, з дном з прогумованої тканини. Борти жорсткі, м'яке дно. Всі поперечні розпірки зробити знімними. Виглядати це буде, приблизно, так.

Зрозуміло, що така човен буде компактніше, і при необхідності її можна буде скласти.

2. Саморобна човен з дюралюмінію. В принципі, те ж саме, тільки корпус човна виконують з листового дюралю. Стики зварюються аргонной зварюванням.

3. Найцікавіша, на мій погляд - складна дюралюмінієва човен. Такий користується один, що живе по сусідству, спінінгіст.

Всього 6 алюмінієвих деталей: дно - 2 деталі; кожен борт - по 2 деталі. Елементи кріпляться за допомогою еластичної міцно прогумованої тканини. Тканина до дюраль кріпиться поруч заклепок, через накладку.

1 - деталь борт (дно); 2 - смужка прогумованої тканини; 3 - алюмінієва накладка; 4 - заклепки.

Човен мій сусід розбирає в повному обсязі. Він тільки прибирає розпірки і складає борту всередину. При бажанні, можна ще й поперек зігнути конструкцію. А так, він укладає човен на верхній багажник авто і стягує гумками. Виходить досить компактно.

Поперечні розпірки такого човна є: жорстке сидіння з подушкою і дві дерев'яні розпірки, кінці яких захищені відрізками алюмінієвих трубочок, які вставляються в спеціальні отвори на внутрішніх сторонах бортів. Перед риболовлею розпірки і сидіння вставляються на свої місця, забезпечуючи жорсткість конструкції.

Така саморобна човен зручна, тому що, дно жорстке - сидіти добре. Борти не бояться гачків і корчів ... З недоліків можна назвати лише деяку нестійкість. Тобто надувний човен перевернути вкрай складно, а навіть якщо черпнув - вона залишиться наплаву. У такій дюральке треба поводитися обачно, не допускати різких маневрів. В іншому, мій сусід спінінг з такого човна багато років і стверджує, що вона зручніше будь-надувний. Я з ним багато в чому солідарний. Така саморобна човен зручна, тому що, дно жорстке - сидіти добре

До того ж, такий човен збирається швидше надувний. Тут нічого не треба качати.

А що ж саморобні човни?

Новости