Секрети правильної логістики товарів з Китаю

продовжуючи серію   інтерв'ю з компаніями-експедиторами   , В яких вони діляться своїм досвідом доставки вантажів з Китаю, на питання openchina

продовжуючи серію інтерв'ю з компаніями-експедиторами , В яких вони діляться своїм досвідом доставки вантажів з Китаю, на питання openchina.com.ua відповідає представник одеської логістичної компанії ПП «Sinotrans»

1) Які обов'язкові статті витрат (крім оплати за товар постачальнику) присутні при закупівлі товарів з Китаю?

Перш за все, багато клієнтів часто не звертають уваги на такий пункт, як умови поставки товарів. Як правило, тут вибір коливається між двома варіантами - EXW і FOB. У першому випадку у клієнта виникнуть ще додаткові витрати з доставки вантажу в порт, митного очищення і навантаження на судно.

Крім того, на ряд товарів потрібні дозвільні документи в країні відправки. Особливо це пов'язано з авіаперевезеннями. І в разі, якщо замовлення невелике, клієнт може зіткнутися з небажанням фабрики платити за оформлення цих сертифікатів.

2) Які дані потрібні вам від клієнта, щоб розрахувати вартість послуг з доставки і розмитнення товару з Китаю?

- повна характеристика товару
- кількість, вагу, обсяг товару
- наявність брендів
- порт відгрузки
- місто доставки
- умови поставки

3) За скільки часу до відвантаження товару з Китаю потрібно подавати заявку на прорахунок?

Подавати заявку на прорахунок потрібно не більше ніж за місяць до відвантаження. Звичайно, багато клієнтів звертаються до нас задовго до укладення контракту, просто щоб оцінити доцільність покупки товару в принципі. У будь-якому випадку, безпосередньо перед приходом вантажу в Україну ми робимо перерахунок, оскільки найнесподіванішим фактором у всьому ланцюжку поставок товарів в Україну є саме національна митна політика.

4) З вашого досвіду скажіть, які товари вигідніше возити авіа, а які морським транспортом?
Авіатранспортом вигідно возити невеликі партії дорогих і високоліквідних товарів. В інших випадках - тільки морем.

5) Який мінімальний вага / об'єм або вартість вантажу для доставки його через вашу компанію?
Мінімальна вага авіа - від 10 кг. Морем - від 1 кубічного метра.

6) Як часто змінюються ставки, чи буде фактична ціна відрізнятися від тієї, яка була прорахована заздалегідь, і на скільки?
На жаль, будь-якої закономірності в зміні ставок немає. Все залежить від побажань наших митних органів. Як правило, для збірних вантажів, ставки постійні. А ось для повних контейнерних партій вони можуть змінюватися, іноді навіть в кілька разів. На жаль, у багатьох імпортерів в Україні склалася думка, що ставки піднімають самі логістичні компанії, однак це в корені невірно. Я не можу говорити за всіх операторів ринку, але моя позиція полягає в тому, що чим нижче буде ціна для імпортера, тим рентабельніше буде його бізнес і, тим частіше він буде здійснювати закупівлі. В іншому випадку в програші будуть усі учасники ринку ЗЕД. На жаль, наша держава цього не розуміє.

7) Чи потрібно страхувати вантаж? Чи бували у Вас в практиці випадки пропажі вантажу, яких можна було б уникнути?
Все залежить від декількох факторів. По-перше, від самого вантажу. Дорогі і небезпечні вантажі страхувати ОБОВ'ЯЗКОВО. В принципі, в нашій практиці страхові випадки наступають дуже рідко. Тому, якщо клієнту дуже важлива мінімізація собівартості товару, то можна і не страхувати.

8) Яке середній час доставки з китайського порту в Одесу / Іллічівськ? Від яких факторів залежить термін доставки?
Середній час доставки складає від 30 до 40 днів. Це залежить від судноплавної лінії, оскільки різні лінії використовують різні маршрути. Також можливі затримки через погодні умови і по форс-мажорних обставин, на зразок страйків в транзитних портах. Це стосується тільки морський доставки. В основному ж, левова частка затримок припадати на простої в портах, пов'язані зі стрімко змінюваними митними правилами. Такі затримки, крім втрати часу, чреваті штрафними санкціями за простій контейнера в порту прибуття.

9) Чи є сезонність в закупівлях товарів з Китаю, коли термін доставки може виявитися довше?
Зрозуміло. Багато груп товарів є сезонними, що впливає на коливання цін і на терміни їх виготовлення в Китаї. Тут все залежить більше від фабрики, яка виробляє товар, а також від правильності і жорсткості складеного контракту. Фабрики не витримують терміни, як правило, для дрібних клієнтів. А ось по великим і постійним клієнтам в піковий сезон фабрики передають частину своїх замовлень на інші фабрики, щоб встигнути в термін.
10) Як Ви порекомендуєте вибирати логістичну компанію тим, хто тільки починає працювати з Китаєм?
Кращий варіант - за рекомендаціями знайомих. Якщо немає, то вибирати найбільш компетентного. Крім того, на ринку працює багато посередників, які насправді просто передають Ваш вантаж логістичної компанії і заробляють свій відсоток. Постарайтеся мати справу безпосередньо з виконавцем.

11) Які переваги роботи з вашою компанією?
Наша головна перевага - робота в інтересах клієнта. Нерозумно хвалитися досвідом, зв'язками або якимись наднизькими цінами. Ні у кого на цьому ринку немає монополії. Принаймні зараз. Питання в тому, що для нас клієнт - це постійний партнер, в чий бізнес вбудовується наша ланцюжок поставок. І ми не можемо дозволити своєму партнерові терпіти невиправдані збитки. Наше завдання - максимальна оптимізація його витрат з тим, щоб його бізнес розвивався.
12) Ваші поради тим, хто тільки будує свій бізнес з Китаєм?
Не шукайте найдешевшого постачальника - скупий платить двічі. Ця аксіома перевірена грошима багатьох імпортерів. Якщо є можливість, при перших закупівлі не економте на контролі якості в Китаї.

Для китайців бізнес - це перш за все відносини. Тому, якщо хочете працювати з фабрикою постійно, то ваше спілкування повинне мати особистий характер, а не суху листування на предмет цін і поставок. Повірте, в цьому випадку багато питань будуть вирішуватися швидше.

Які дані потрібні вам від клієнта, щоб розрахувати вартість послуг з доставки і розмитнення товару з Китаю?
З вашого досвіду скажіть, які товари вигідніше возити авіа, а які морським транспортом?
Який мінімальний вага / об'єм або вартість вантажу для доставки його через вашу компанію?
Як часто змінюються ставки, чи буде фактична ціна відрізнятися від тієї, яка була прорахована заздалегідь, і на скільки?
Чи потрібно страхувати вантаж?
Чи бували у Вас в практиці випадки пропажі вантажу, яких можна було б уникнути?
Яке середній час доставки з китайського порту в Одесу / Іллічівськ?
Від яких факторів залежить термін доставки?
Чи є сезонність в закупівлях товарів з Китаю, коли термін доставки може виявитися довше?
Як Ви порекомендуєте вибирати логістичну компанію тим, хто тільки починає працювати з Китаєм?

Новости