Серце домашньої мережі

Ціна - 950 руб.
Бездротовий маршрутизатор - центр будь-якої домашньої мережі.Це пристрій найчастіше поєднує функції трьох колись відокремлених компонентів: комутатора, бездротової точки доступу і власне маршрутизатора.Придбати такий комбайн можна за зовсім смішні гроші, але на що він буде здатний?Спробуємо розібратися на прикладі бездротового маршрутизатора NETIS WF-2419.
Ціна - 950 руб

Вітчизняний ринок переповнений побутовими бездротовими маршрутизаторами, що володіють приблизно однаковим набором функцій. Умовно їх можна розділити на дві групи: дводіапазонні з гігабітними портами Ethernet і простіші моделі, 2,4-гігагерцевий зі 100-мегабітних портами. До таких належить і NETIS WF-2419. Виробник здраво розсудив, що в наш час першу скрипку грають пристрої мобільні, тобто бездротові, і тому причини неабияк переплатити за гігабітні порти знайдуться далеко не у кожного користувача - більшості з лишком вистачить 100 Мбіт / c, а багато хто й зовсім відмовилися від дротового LAN , перевівши домашню мережу на Wi-Fi. В результаті вийшов простий і доступний, але вельми цікавий продукт. Корпус класичної форми ( «мильниця») зроблений з якісного твердого пластика, все панелі прилягають один одному щільно, без зазорів і люфтів. Верхня половина пофарбована в білий колір, нижня - в чорний. Зверху розміщені світлодіодні індикатори, антени, роз'єм адаптера харчування, а мережеві порти традиційно винесені на задню панель. Ззаду ж розташована кнопка WPS, що служить для спрощеної налаштування безпеки бездротової мережі. Нижня панель, крім вентиляційних отворів, вміщує вушка для кріплення пристрою на стіну.
Вітчизняний ринок переповнений побутовими бездротовими маршрутизаторами, що володіють приблизно однаковим набором функцій

Підключення NETIS WF-2419 - процес нехитрий. Потрібно лише прикрутити до маршрутизатора дві антени, вибрати для нього місце недалеко від електричної розетки, дотягнути кабель Ethernet, прокладений провайдером в ваш будинок, і увіткнути його в гніздо RJ-45, позначене як WAN. Чотири роз'єми RJ-45, що знаходяться поруч, призначені для пристроїв локальної мережі, а якщо ви затіяли чисто бездротову мережу, то ними і зовсім не обов'язково користуватися: навіть початкову настройку можна виконати по Wi-Fi. З іншого боку, така можливість є неабиякою дірою в безпеці мережі, тому ніколи не відключайте авторизацію по протоколу WPA2-PSK і не полінуйтеся насамперед змінити ключ - встановлений за замовчуванням пароль будь-який зловмисник вгадає з трьох спроб.




Підключення NETIS WF-2419 - процес нехитрий. Потрібно лише прикрутити до маршрутизатора дві антени, вибрати для нього місце недалеко від електричної розетки, дотягнути кабель Ethernet, прокладений провайдером в ваш будинок, і увіткнути його в гніздо RJ-45, позначене як WAN.

Початкове налаштування апарату дуже проста і виконується за допомогою програми-майстра, наявної на CD, що додається, яка дозволяє налаштувати WF-2419 для роботи в якості маршрутизатора, точки доступу Wi-Fi або простого повторювача (репитера). Майстер ще не русифікований (в майбутньому цей недолік буде усунений), що вимагає від власника базових знань англійської мови.
Початкове налаштування апарату дуже проста і виконується за допомогою програми-майстра, наявної на CD, що додається, яка дозволяє налаштувати WF-2419 для роботи в якості маршрутизатора, точки доступу Wi-Fi або простого повторювача (репитера)


Для любителів і умільців тонкої настройки в пристрої є веб-інтерфейс, теж поки тільки англійською. Організований він досить нескладно - нехитре дворівневе меню містить всі необхідні опції. Інтерфейс продуманий до дрібниць, працює швидко і найчастіше уміщає всю інформацію на одній сторінці, щоб користувачеві не доводилося її прокручувати.


NETIS WF-2419 надає практично всі необхідні функції. Для потреб локальної мережі в ньому реалізований DHCP-сервер, є можливість організувати DMZ, прокинути порти і пропустити канал VPN. При необхідності можна вручну побудувати таблицю маршрутизації - таке вміє далеко не кожен домашній маршрутизатор. Для управління пропускною спроможністю каналу призначена функція QoS - вона дозволяє обмежити або гарантувати певний рівень пропускної здатності зазначеним мережевих адрес.



Для управління пропускною спроможністю каналу призначена функція QoS, яка дозволяє обмежити або гарантувати певний рівень пропускної здатності зазначеним мережевих адрес.

Відповідально підійшли розробники і до безпеки: крім шифрування TKIP і AES, є функція фільтрації MAC-адрес для LAN і WLAN, фільтрація IP, роздільне відключення пропускання VPN по різних протоколах. Незважаючи на те що батьківський контроль тут не реалізований, допускаються блокування певних доменів і фільтрація доменних імен за ключовими словами.

Паспортні данні:


Тип - бездротовий маршрутизатор | Назва - NETIS WF-2419 | Бездротова мережа - 2,4 ГГц, IEEE 802.11b / g / n, до 300 Мбіт / с | Безпека - 64/128-бітний WEP, WPA-PSK / WPA2-PSK | Порт WAN - RJ-45, 10/100 Мбіт / c | Підтримувані типи WAN - динамічний IP, статичний IP, PPPoE, WISP | Порти LAN - 4 х RJ-45, 10/100 Мбіт / c | Підтримка VPN Pass-through - PPTP, L2TP, IPSEC | Габарити, мм - 171 х 107 х 28 | Маса, кг - 0,185

Результати інструментальної експертизи


Середня пропускна здатність (Wi-Fi 802.11n, 2,4 ГГц)

79,339 Мбіт / с

Копіювання файлу (1 Гбайт) (Wi-Fi 802.11n, 2,4 ГГц)

2 хв 9 з

Середня пропускна здатність (LAN)

94,233 Мбіт / с

Копіювання файлу (1 Гбайт) (LAN)

1 хв 40 с


Тестування пропускної здатності проводилося двома методами: копіюванням гігабайтного файлу і за допомогою програми IxChariot 6.7. Один з комп'ютерів підключався до маршрутизатора по локальній мережі, інший - по локальній мережі, потім по Wi-Fi за допомогою адаптера NETIS WF-2116. Тестування Wi-Fi проводилося в умовах, наближених до ідеальних, - на прямої видимості, з відстані в 3 м, на незайнятому каналі. Таким чином, якщо при реальній експлуатації між маршрутизатором і клієнтським пристроєм буде стіна, а вільних каналів в діапазоні 2,4 ГГц не знайдеться, то мережа може працювати повільніше.

оцінки


+ Чотири порти Ethernet, легкість настройки і установки, можливість кріплення на стіну, зовнішні антени - один діапазон Wi-Fi, 100-мегабітні порти Ethernet, нерусифікованою майстер настройки і веб-інтерфейс
якість виготовлення

90

Програмне забезпечення

95

висновок:


Цей недорогий маршрутизатор з запасом покриє всі потреби не надто вимогливого користувача.NETIS WF-2419 дуже простий в налаштуванні і установці і стабільний в роботі.Забезпечується їм швидкість бездротової мережі достатня для будь-якого пристрою, однак враження змащує відсутність підтримки роботи в діапазоні 5,0 ГГц, який в міських умовах зазвичай зашумлен менше, ніж 2,4 ГГц.

Михайло Дяків

Придбати такий комбайн можна за зовсім смішні гроші, але на що він буде здатний?

Новости