Схема витяжки в приватному будинку: монтаж своїми руками, вибір і підрахунок параметрів

  1. Види вентиляції в приватному будинку
  2. Вентиляція природна і її недоліки
  3. Варіанти поліпшення природної вентиляції
  4. Примусова вентиляція в приватному будинку
  5. Вентиляція припливна в будинку
  6. Припливно-витяжна схема з монтажем рекуператора
  7. Створення вентиляції в приватному будинку своїми руками
  8. Розрахунок вентиляції по площі будинку
  9. Вибір перетину воздуховода для приватного будинку
  10. Система вентиляції в дерев'яному приватному будинку

Вентиляційний канал в приватному будинку є єдиним способом отримати свіже повітря в житловому приміщенні Вентиляційний канал в приватному будинку є єдиним способом отримати свіже повітря в житловому приміщенні. Приплив повітря повинен бути постійним, щоб кожен член сім'ї міг залишатися здоровим. Створити вентиляцію нескладно, а ось підібрати один з варіантів непросто. Схема будинку допоможе в цьому питанні, адже від самого будови буде залежати майбутня витяжка. А вона забезпечить мешканцям будинку захист від цвілі, грибків, вогкості.

Види вентиляції в приватному будинку

Установка вентиляції в приватному будинку стане невід'ємною частиною споруди. Фахівці в будівельній справі стверджують, що саме ця робота вимагає чимало сил. У приватному будинку можна створити два варіанти витяжних систем:

  • витяжна вентиляція;
  • припливно-витяжна.

Витяжна вентиляція дозволить повітрю всередині приміщення безперешкодно витікати назовні за допомогою примусового втручання, а надходити свіже повітря буде через канали природним шляхом.

Припливно-витяжна схема має на увазі примусовий скидання і приплив свіжого повітря в будинок. Ця схема багато складніше у виконанні, ціни на елементи дорожче, а тому вона рідко застосовується в будівництві невеликих приватних будинків.

У свою чергу, кожна із запропонованих систем вентиляції може бути розділена на централізовану витяжку і децентралізовану. У першому випадку використовується спеціальна вентиляційна установка. З її допомогою станься циркуляція повітря в приміщенні. Другий варіант передбачає розташування по всій системі декількох агрегатів. Кожен з них працює незалежно від інших і встановлюється в кожному приміщенні будинку.

Вентиляція природна і її недоліки

У приватному будинку може бути присутнім така система, як природна вентиляція У приватному будинку може бути присутнім така система, як природна вентиляція. Створити її своїми руками в повноцінному вигляді не завжди можливо. Це питання гостро постало, коли більшість людей почало використовувати пластикові вікна і утеплення для стін. Ситуація породила численні проблеми - підвищена вогкість, освіта грибка і цвілі в будинку. Подібних проблем не виникало, коли використовувалися старі вікна, адже вони пропускали крізь щілини свіже повітря. Протяг же створював необхідні умови для зменшення вогкості в кутах приватного будинку.

У такій системі вентиляції використовується принцип роботи вертикальних каналів. Вони монтуються в приміщенні одним кінцем, а інший виводиться трохи вище даху будинку. Так як повітря в приміщенні тепліше того, який знаходиться навколо приміщення, він виштовхується в канал витяжки та сприяє забору нової порції повітря з зовнішнього простору. Ця система вентиляції має на увазі багато чинників, які непідвладні людині - температура навколишнього середовища, вітер, а перетин каналу можна і своїми руками зробити потрібного діаметру.

Якщо звернеться до фахівців будівельної справи, то вони стверджують, що подібна система вентиляції приватного будинку буде спрацьовувати лише в тому випадку, коли показник температури зовнішнього простору дорівнюватиме не вище 12 градусів за шкалою Цельсія. Якщо стає спекотніше, то витяжка починає працювати набагато гірше.

Така ситуація може здатися ідеальною для зимової пори року, але і тут є особливий недолік, який неможливо ігнорувати. Так як різниця температур в будинку і зовні досить відчутна, то система вентиляції починає працювати швидше. Те тепло, яке в будинку накопичилося за день, вилітає в буквальному сенсі в трубу. Тому жителі приватних будинків витрачають на обігрів своїх приміщень більше ресурсів, ніж цього вимагає нормальні умови.

Схема вентиляції приватного будинку має на увазі створення таких каналів у ванних кімнатах. Нерідко подібні витяжки можна побачити в кухні, підвалі і ряді інших приміщень, де необхідно здійснювати великий відтік повітря з приміщення. Особливу увагу слід приділити приміщень, які розташовуються в приватному будинку нижче рівня землі. У них часто утворюється газ радон. Щоб зменшити його кількість, рекомендується спорудити потужний вентиляційний канал.

Ті ж фахівці говорять про те, що часом цих заходів недостатньо. При цьому раціональність системи і зовсім втрачається. Цим і користуються люди, які можуть в будь-який момент відкрити кватирку, створити сильний потік повітря в приміщеннях і швидко провітрити будинок. Втрачається лише один нюанс - подібна система вентиляції є неприйнятною, так як піддає ризику захворювання всіх жителів приміщення.

У підсумку існує суттєві недоліки - вентиляція в приватний будинок такого типу має на увазі безконтрольних потоків повітря, а також не дозволяє регулювати відтік і прихід.

Варіанти поліпшення природної вентиляції

Завжди можна поліпшити дію природної вентиляції в приватному будинку навіть своїми руками Завжди можна поліпшити дію природної вентиляції в приватному будинку навіть своїми руками. Для цієї мети необхідно скористатися спеціальним клапаном. Його прийнято монтувати на вході в канал, розташованого в приміщенні. Цей пристрій оснащений автоматикою, яка реагує на вологість. Якщо в приміщенні спостерігається підвищення показника, то автоматичне реле спрацьовує і клапан відкриває канал більше. В іншому випадку - закриває. Чутливим елементом стає датчик, який монтується зовні будинку і приймає сигнал температури навколишнього середовища.

Коли настає холодна пора року, клапан необхідно своїми руками прикривати. Цей нюанс дозволить знизити потрапляння холодного повітря в будинку через вентиляційний канал. На жаль, навіть це варіант управління не здатний приховати всі недоліки системи природної вентиляції.

Примусова вентиляція в приватний будинок встановлюється і за допомогою іншого чинного способу. Цей варіант стане набагато дешевше попереднього, а ось сил на його обслуговування знадобиться більше. Мається на увазі монтаж на канали припливу і відпливу повітря спеціальних решіток з клапанами. Причому останні управляються виключно ручним способом. Регулювання здійснюється при зміні температури навколишнього середовища. Рекомендується змінювати положення клапана вентиляції хоча б один раз в сезон.

Останнім варіантом покращення природної системи вентиляції вважається установка на канали спеціальних вентиляторів. Подібність такої системи витяжки можна спостерігати в кухні. Єдиним недоліком є те, що відбувається дестабілізація всієї системи вентиляції. Іншими словами, повітря може почати прибувати з каналу в коморі або дальній кімнаті.

Примусова вентиляція в приватному будинку

Цей варіант вентиляції може бути розглянуто лише у тому випадку, коли в приватний будинок поступає достатня кількість свіжого повітря Цей варіант вентиляції може бути розглянуто лише у тому випадку, коли в приватний будинок поступає достатня кількість свіжого повітря. Недоліком витяжки стає проблематичність її демонтажу, який може знадобитися при самих різних причинах.

Другорядною проблемою стає зниження продуктивності каналу. У цей момент простежується зниження циркуляції. Приміщення залишається без необхідної кількості свіжого повітря. Встановлювати таку вентиляцію рекомендується в підвалі або цокольному приміщенні, де ризик появи вогкості набагато вище, ніж в інших частинах приватного житлового будинку. Як показує досвід, проблем з монтажем і наладкою правильного відтоку і припливу повітря не виникає. Цю процедуру можна зробити своїми руками за короткий відрізок часу.

Не варто забувати, що схема витяжки може мати на увазі і наявність вентиляторів. Ці прилади здатні регулювати приток свіжого повітря. Встановити їх зможе своїми руками будь-який господар.

Вентиляція припливна в будинку

Однією з проблем приватного будинку вважається придуха. Тому, його подачу варто налагоджувати примусово. Домогтися необхідного результату можна за допомогою спеціального пристрою, який називається припливне клапан. Крім основної функції, він здатний дати:

  • мінімізацію надходження шуму з навколишнього світу, який потрапляє в приватний будинок;
  • фільтрацію повітря;
  • теплоізоляцію корпусу, яка зменшує ймовірність його промерзання, а також створення конденсату;
  • можна своїми руками регулювати процес роботи пристрою.

Кожен вентиляційний канал для будинку зажадає додаткової установки цього пристрою. В крайньому випадку можна обійтися і одним клапаном за умови наявності централізованої вентиляції.

Функціонування клапана залежить від різниці температур в приміщенні і навколишній світ. В період експлуатації примусової витяжки, регулювання здійснюється в ручному режимі.

Припливно-витяжна схема з монтажем рекуператора

Якщо використовується припливно-витяжної схеми вентиляції в приватному будинку, поліпшити її роботу можна за допомогою монтажу   рекуператора Якщо використовується припливно-витяжної схеми вентиляції в приватному будинку, поліпшити її роботу можна за допомогою монтажу рекуператора . За допомогою приладу здійснюється підігрів повітря, що поставляється в приміщення. Принцип роботи укладений в обігріві повітря за допомогою того, що виводиться з будинку. При цьому система не змішує їх. У літній період року можна встановити зворотний процес в будинку. Вступник через примусовий вентиляційний канал повітря можна охолоджувати.

Подібна методика заслужено лідирує серед найрізноманітніших варіантів витяжок в усьому світі. На думку фахівцем за цією схемою закріплено майбутнє, яке дозволяє управляти енергозберігаючими технологіями. Вартість цієї системи велика. Якщо ж постійно її використовувати, то через невеликий період часу вона повністю окупить витрати.

Створення вентиляції в приватному будинку своїми руками

Настав час, коли всі елементи головоломки з вентиляції в приватному будинку зібрані. Обрана певна система витяжки, закуплений матеріал і залишається лише правильно встановити всі елементи. Насамперед слід зрозуміти, які розрахунки слід зробити перед установкою вентиляції. Одним з них вважається підрахунок необхідної кількості свіжого повітря. Цей параметр знадобиться при монтажі каналів, а також при виборі додаткового обладнання.

Розрахунок вентиляції по площі будинку

Цей розрахунок проводиться для того, щоб отримати точні дані про повітрообмін. Необхідно враховувати всі нюанси, які м огут вплинути на результат:

  1. Обчислюється мінімальний і максимальний показник одержуваного і віддається повітря для всієї площі будинку. Обчислення відбуваються з урахуванням особливих нормативів.
  2. Одне з отриманих значень використовується як мінімальна одиниця продуктивності всіх каналів вентиляції в приватному будинку.
  3. Вищевказаний отриманий результат порівнюють з підрахунком висоти даху будинку, а також максимальною довжиною всіх каналів витяжки.
  4. Стандартні канали вентиляції монтуються всередині приміщення, хоча це залежить від особливостей приміщення.

Вибір перетину воздуховода для приватного будинку

Коли настає необхідність підбору діаметра вентиляційного каналу, застосовується наступна система:

  • мінімальний показник діаметра каналу не повинен бути нижче 150 міліметрів;
  • при ідеальних умовах (вертикальний монтаж каналу, довжина 3 метра), такий діаметр дозволяє отримати 30 кубічних метрів повітря в годину;
  • коли необхідно збільшити приплив повітря, збільшується довжина і перетин обраного каналу;
  • на одному поверсі будинку, довжина каналів витяжки повинна бути однаковою. Таким способом можна досягти рівномірного розподілу повітря по всій території будинку;
  • діаметр вентиляційних каналів, для зручності монтування системи вентиляції ставиться однаковий.

Система вентиляції в дерев'яному приватному будинку

Особливість створення витяжки в дерев'яних будинках полягає в тому, що матеріал самостійно пропускає в приміщення повітря. Саме тому такі будови рекомендується додатково герметизувати. Цьому служать пластикові вікна, монтаж спеціальних утеплювачів, непроникна для вітру плівка. Саме тому необхідно монтувати спеціальний вентиляційний канал, так як природний процес притоку свіжого повітря істотно знижується.

Користуючись цими правилами і рекомендаціями, можна створити систему вентиляції повітря своїми руками.

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Новости