Схеми Вілкула: Чому Кривий Ріг ризикує залишитися без води

У Кривому Розі прибуткове державне підприємство, яке не підлягає приватизації, дивним чином було "взято в оренду" міським комунальним підприємством з хронічними боргами У Кривому Розі прибуткове державне підприємство, яке не підлягає приватизації, дивним чином було взято в оренду міським комунальним підприємством з хронічними боргами   Ігри з реорганізаціями стратегічно важливих Криворізьких підприємств, схоже, сподобалися криворізьким чиновникам на чолі з мером Юрієм Вілкулом

"Ігри" з реорганізаціями стратегічно важливих Криворізьких підприємств, схоже, сподобалися криворізьким чиновникам на чолі з мером Юрієм Вілкулом. Після переведення підприємства-банкрута ВАТ " Криворізька теплоцентраль "У власність громади міста, скандальної передачі міської газотранспортної мережі в безоплатне користування" Криворіжгаз ", Черга дійшла до підприємства, яке забезпечує величезний промисловий місто водою - державного" Кривбаспромводопостачання ".

ДП "Кривбаспромводопостачання" (КПВП) займається підготовкою питної води для Кривого рогу і прилеглих населених пунктів, а також здійснює відкачування шахтних вод на об'єктах великих підприємств гірничо-металургійного комплексу: КЗРК, "АрселорМіттал Кривий Ріг", "Суха Балка", ЦГЗК, " Кривбасшахтозакриття ". Комунальний "Кривбасводоканал", в свою чергу, отримує воду від "КПВП" і транспортує її кінцевому споживачеві, а це - близько 300 тис. Абонентів.

На перший погляд, об'єднати під одним дахом два підприємства, які забезпечують місто водою - ідея здорова і розумна. Втім, при більш детальному розгляді впадає в очі той факт, що державне підприємство з 80-річною історією і майже тисячним колективом, яке є прибутковим, нашвидку віддали в оренду комунальному підприємству, у якого 200-мільйонний борг перед тим самим ДП "Кривбаспромводопостачання".

Авторам схеми такої передачі в оренду, напевно, не могло прийти в голову, що колектив державного підприємства відчайдушно чинитиме опір підпорядкування міської влади. Після того, як восени 2017 року Регіональне відділення Фонду Держмайна України в Дніпропетровській області розпочало процес передачі в оренду терміном на десять років прибуткового і успішного підприємства "Кривбаспромводопостачання" на баланс дотаційного комунального "Кривбасводоканал", працівники КПВП почали проводити мітинги, писати звернення, запити та петицію про визнання договору оренди КПВП недійсним , Не погоджувалися писати заяви на перехід у підпорядкування "комунальникам". Петиція за все за два дні набрала необхідну тисячу голосів і відправилася на розгляд Криворізької міськради.

Дивним чином після цього на бордах, які належать іншому комунальному підприємству мерії Кривого Рогу, з'явилися анонімні плакати зі звинуваченнями одного з керівників КПВП і депутата міськради від "Кропу" Миколи Колесника в тому, що він нібито здійснював крадіжку труб з підприємства. Аналогічні статті з ознаками замовності з'явилися і в провілкуловскіх місцевих виданнях і на телеканалах. На адресу головного інженера і депутата звучали навіть звинувачення в тероризмі, які, втім, не отримали продовження у відкритті кримінальних справ.

Тим часом трудовий колектив сфотографувався в знак підтримки головного інженера і провів мітинг біля міського управління поліції в його захист.

Очевидно, таке відчайдушний опір трудового колективу стало несподіванкою для керівництва Кривого Рогу.

Слід зазначити, що колектив "повстав" не тільки проти перепідпорядкування, а й проти нещодавно призначеного молодого керівника - Єгора Прокопчука, який до отримання цієї посади працював головою наглядової ради одного з одеських телеканалів. За словами працівників КПВП , Новий директор, нібито, відзначився непрозорим використанням коштів підприємства, зокрема дорогої орендою службових автомобілів і відрядженням в Америку за рахунок підприємства.

За словами   працівників КПВП   , Новий директор, нібито, відзначився непрозорим використанням коштів підприємства, зокрема дорогої орендою службових автомобілів і відрядженням в Америку за рахунок підприємства

Ще на початку січня 2018 року керівники міськради Кривого Рогу продовжували "грати в хованки", офіційно стверджуючи , Що не мають наміру підпорядковувати місту державне підприємство, не дивлячись на те, що, за даними працівників , Оренда була оформлена Фондом Держмайна ще в грудні 2017 року.

Ще на початку січня 2018 року керівники міськради Кривого Рогу продовжували грати в хованки,   офіційно стверджуючи   , Що не мають наміру підпорядковувати місту державне підприємство, не дивлячись на те, що,   за даними працівників   , Оренда була оформлена Фондом Держмайна ще в грудні 2017 року

На січневій сесії Криворізької міськради, перед розглядом петиції, так і не прояснилася ні доля 200-мільйонний борг комунального "Кривбасводоканал", ні процедура перекладу без малого 600 працівників КПВП. Чи не була навіть вирішена проблема відповідальності за величезні запаси хлору "Кривбаспромводопостачання", які представляють серйозну екологічну загрозу в разі можливої ​​аварії. Однак насправді найбільшою загрозою може стати невихід працівників КПВП на роботу, внаслідок чого може зупинитися технологічний процес очищення води, і можуть бути затоплені шахти уздовж всього Кривого Рогу.

Втім, незважаючи на це, стійке провілкуловское більшість в сесійній залі не підтримала петицію працівників "Кривбаспромводопостачання", обмежившись створенням комісії для вирішення даного питання.

Під час дискусії депутат Юрій Мілобог озвучив директору КП "Кривбасводоканал" найбільше побоювання: "А що ви будете робити, якщо люди не переведуться?" Відповіді не було. Отже, працівники державного підприємства, незважаючи на підписану регіональним Фондом держмайна оренду, і до сих пір залишаються оформленими в "Кривбаспромводопостачання".

Під час дискусії депутат Юрій Мілобог озвучив директору КП "Кривбасводоканал" найбільше побоювання: "А що ви будете робити, якщо люди не переведуться?

Новости