Si të kontrolloni mikrovalë magnetron. Parimi i funksionimit të furrës me mikrovalë dhe pajisjes magnetron.

 1. Pajisja e magnetronit - përbërësi kryesor
 2. Ndërprerja termike dhe pse është e nevojshme
 3. Qëllimi i tifozëve të mikrovalëve
 4. Mbrojtja e mikrovalëve dhe sistemi i ndërprerjes
 5. Njësia e kontrollit - truri i pajisjes
 6. Video e këndshme me një histori rreth parimit të funksionimit të furrave me mikrovalë

Furrat me mikrovalë (furrat me mikrovalë) kanë qenë prej kohësh pajisja më e zakonshme shtëpiake, me të cilën shpejt mund të shkrini ushqimin, ngrohni tashmë ushqimin e gatuar ose gatuani një pjatë sipas recetës origjinale, madje edhe pastroni sponges dhe pëlhura të kuzhinës që nuk përmbajnë metal.

Prania e një ndërfaqeje të përshtatshme, intuitive dhe mbrojtjeje shumëkatëshe lejon që një fëmijë të përballet me menaxhimin e një pajisjeje komplekse dhe të teknologjisë së lartë, si një mikrovalë. Disa enët mund të përgatiten shpejt dhe lehtë nga programet e inkorporuara. A mosfunksionimet e mundshme Ajo mund të eliminohet duke bërë.

Produktet e ngrohjes të vendosura në dhomën e mikrovalëve, ndodhin për shkak të ekspozimit ndaj tyre me rrezatim të fuqishëm elektromagnetik të rrezes decimetri. pajisje shtëpiake aplikoni një frekuencë prej 2450 MHz. Valët e radios me frekuencë të lartë depërtojnë në thellësitë e produkteve dhe veprojnë në molekula polare (kryesisht ujë në produkte), duke i detyruar ata të lëvizin vazhdimisht dhe të rreshtohen përgjatë vijave të forcës së fushës elektromagnetike.

Një lëvizje e tillë ngre temperaturën e produkteve, dhe ngrohja shkon jo vetëm jashtë, por edhe në thellësinë në të cilën depërtojnë valët e radios. Në shtëpitë me mikrovalë, valët depërtojnë thellë 2.5-3 cm, ata e ngrohin ujin dhe, nga ana tjetër, të gjithë volumin e produkteve.

Pajisja e magnetronit - përbërësi kryesor

Valët e radios me një frekuencë prej 2450 MHz gjenerohen nga një pajisje e veçantë - magnetroni , i cili është një diodë elektrovalash. Ajo ka një rrumbullakët masiv të anodës cilindrike të bakrit në seksion kryq dhe i ndarë në 10 sektorë me të njëjtat mure të bakrit.

Në qendër të këtij dizajni është një katodë shufre, brenda së cilës ka një fije. Katodi shërben për të lëshuar elektronet. Së bashku skajet e magnetronit janë magnete unazë të fuqishme, duke krijuar një fushë magnetike brenda magnetronit, e nevojshme për gjenerimin e rrezatimit me mikrovalë.

Një tension prej 4000 volts është aplikuar në anode, dhe një tension 3 volt është aplikuar në filament. Ekziston një emision i fortë i elektroneve, të cilat merren nga një fushë elektrike me tension të lartë. Gjeometria e dhomave të rezonatorëve dhe tensionit të anodes përcaktojnë frekuencën e gjeneruar të magnetronit.

Energjia hiqet duke përdorur një tela tela të lidhur me katodë dhe nxirret në antenën e radiatorit. Nga rrezatimi i mikrovalëve në mikrovalë hyn në valëzimin e valëve dhe nga ai në dhomën e mikrovalës. Fuqia standarde e prodhimit të magnetrons që përdoren në mikrovalë shtëpiake është 800 watts.

Nëse gatimi kërkon më pak energji, kjo arrihet duke e kthyer magnetronin për një periudhë të caktuar kohe, pasuar nga një pauzë.

Për të marrë një fuqi prej 400 W (ose 50% të fuqisë së daljes), mund të aktivizoni magnetronin për 5 sekonda për një interval 10 sekondësh dhe ta fikni për 5 sekonda. Në shkencë, kjo quhet modulation gjerësi impuls .

Gjatë përdorimit, magnetroni lëshon një sasi të madhe të nxehtësisë, kështu që rasti i saj vendoset në një radiator pllakash, i cili gjatë operimit duhet të jetë gjithmonë i fryrë me rrjedhjen e ajrit nga tifozët e ndërtuar në mikrovalë. Kur overheated, magnetron shumë shpesh dështon, kështu që është e pajisur me një mbrojtje - një siguresave termike.

Ndërprerja termike dhe pse është e nevojshme

Për të mbrojtur magnetron nga mbinxehja, si dhe vuaj, të cilat disa modele të furrave me mikrovalë janë të pajisura, përdoren pajisje speciale, të quajtura siguresa termike ose reletë termike Për të mbrojtur magnetron nga mbinxehja, si dhe vuaj, të cilat disa modele të furrave me mikrovalë janë të pajisura, përdoren pajisje speciale, të quajtura siguresa termike ose reletë termike . Ato janë në dispozicion në vlerësime të ndryshme të temperaturës të treguara në rastin e tyre.

Parimi i funksionimit të termostatit është shumë i thjeshtë. Strehimi i tij prej alumini është i lidhur me një lidhje me fllanxhë në vendin ku është e nevojshme për të kontrolluar temperaturën. Kjo siguron kontakt të besueshëm termik. Brenda siguresës ekziston një pllakë bimetalike me parametra për një temperaturë të caktuar.

Kur pragu i temperaturës të tejkalohet, pllaka përkulet dhe aktivizon shtytësin, i cili hap pllakat e grupit të kontaktit. Mikrovalët e energjisë elektrike ndërpriten. Pas ftohjes, gjeometria e pllakës bimetale rikthehet dhe mbyllet kontakti.

Qëllimi i tifozëve të mikrovalëve

Tifoz është elementi më i rëndësishëm i çdo mikrovalë, pa të cilin operacioni i tij do të jetë i pamundur. Ai kryen një numër funksionesh të rëndësishme:

 • Së pari, ventilatori fryn përmes pjesës kryesore të furrës me mikrovalë - magnetroni, duke siguruar funksionimin normal të saj.
 • Së dyti, komponentë të tjerë qark elektronik gjithashtu prodhojnë nxehtësi dhe kërkojnë ventilim.
 • Së treti, disa mikrovalë janë të pajisura me një skarë, e cila domosdoshmërisht është e ajrosur dhe e mbrojtur nga një kaloni termik.
 • Dhe së fundi, në dhomën e produkteve të përgatitura gjithashtu lëshojnë një sasi të madhe të nxehtësisë dhe avujt e ujit. Ventilatori krijon një presion të lehtë në dhomë, me rezultat që ajri nga dhoma së bashku me avujt e nxehtë të ujit dalin përmes hapjeve të veçanta të ventilimit.

Në mikrovalë nga një tifoz, i cili ndodhet në pjesën e pasme të rastit dhe thith ajrin jashtë, një sistem ventilimi është rregulluar me ndihmën e kanaleve të ajrit, duke drejtuar rrjedhën e ajrit në pllakat magnetron, dhe pastaj në dhomën. Motor tifoz është një AC i thjeshtë njëfazor.

Mbrojtja e mikrovalëve dhe sistemi i ndërprerjes

Çdo furrë me mikrovalë ka një pajisje të fuqishme që lëshon radio në të - një magnetron. Rrezatimi me mikrovalë i një fuqie të tillë mund të shkaktojë dëm të pariparueshëm për shëndetin e njeriut dhe për të gjitha qeniet e gjalla, prandaj është e nevojshme të marrë një numër masash mbrojtëse.

Mikrovalë ka një dhomë pune të mbrojtur plotësisht metalike , e cila nga jashtë është e mbrojtur nga një strehim metalik që pengon rrezatimin me frekuencë të lartë që të depërtojë në pjesën e jashtme.

Xhami transparent në derë ka një ekran të bërë nga rrjetë metalike me një qelizë të vogël që nuk lejon lëshimin e jashtëm të 2450 Hz, një gjatësi vale prej 12.2 cm, e gjeneruar nga magnetroni.

Çështja e kursimit të energjisë ka qenë gjithmonë e rëndësishme Çështja e kursimit të energjisë ka qenë gjithmonë e rëndësishme. një nga llojet instalime ndriçimi , të cilat në masë të madhe ndihmojnë në reduktimin e konsumit të energjisë elektrike në shtëpi, janë. Për të bërë zgjedhje optimale Ju vetëm duhet të kuptoni avantazhet dhe disavantazhet e secilës llambë të tillë.

Çelsin e dyfishtë në funksion të karakteristikave të tij përdoren gjerësisht në shtëpi. Si të lidhni çelsin e tillë të saktë dhe çfarë duhet të dini për të parandaluar gabimet në këtë rast mund të gjendeni në.

Dera e makinës me mikrovalë i përshtatet fort trupit dhe është shumë e rëndësishme që ky boshllëk të mbajë dimensionet e saj gjeometrike. Distanca ndërmjet rastit metalik të kamerës dhe zakonit të veçantë të derës duhet të jetë i barabartë me një të katërtën e gjatësisë vale të rrezatimit mikrovalë: 12.2 cm / 4 = 3.05 cm.

Në këtë hendek formohet një valë elektromagnetike që qëndron, e cila ka një vlerë amplitude zero pikërisht në vendin ku dera i përshtatet trupit, kështu që vala nuk përhapet në pjesën e jashtme. Kjo është mënyra elegante për të zgjidhur çështjen e mbrojtjes kundër rrezatimit me mikrovalë duke përdorur vet valët mikrovalë. Kjo metodë e mbrojtjes në shkencë quhet mbytje e mikrovalëve.

Për të parandaluar përfshirjen e një furrë me mikrovalë me një dhomë të hapur, ekziston një sistem i mikroskopëve që kontrollojnë pozicionin e derës. Zakonisht ka të paktën tre ndërprerës të tillë: një e fiket magnetronin, të tjerat kthehen në ndriçim, edhe kur magnetroni nuk po funksionon dhe i treti shërben për "informimin" e njësisë së kontrollit për pozicionin e derës.

Microswitches janë vendosur dhe konfiguruar në mënyrë që ata të punojnë vetëm kur dhoma e punës e mikrovalë është e mbyllur.

Microswitches në derë janë quajtur edhe shpesh të kufizojnë çelsin.

Njësia e kontrollit - truri i pajisjes

Çdo njësi e kontrollit ka  furrë me mikrovalë  dhe kryen dy funksione kryesore: Çdo njësi e kontrollit ka furrë me mikrovalë dhe kryen dy funksione kryesore:

 • Ruajtja e një fuqie mikrovalerie të dhënë.
 • Fikni furrën pasi të keni kaluar një kohë të caktuar.

Në modelet më të vjetra të furrave elektrike, njësia e kontrollit u përfaqësua nga dy ndërprerës elektromekanikë, njëra prej të cilave vetëm vendos fuqinë dhe tjetrën në intervalin kohor. Me zhvillimin e teknologjisë digjitale janë përdorur njësitë e kontrollit elektronik, dhe tani ato me bazë mikroprocesore, të cilat përveç kryerjes së dy funksioneve kryesore mund të përfshijnë gjithashtu shumë shërbime të domosdoshme dhe të panevojshme.

 • Orë të integruar, të cilat me siguri mund të jenë të dobishme.
 • Treguesi i nivelit të fuqisë.
 • Ndryshoni nivelin e fuqisë duke përdorur tastierën (shtypni butonin ose prekni).
 • Gatimi ose shkrirja e produkteve duke përdorur programe të posaçme, "sewn" në kujtesën e njësisë së kontrollit. Kjo merr parasysh peshën dhe fuqia e kërkuar do të përzgjidhet vetë furra.
 • Alarmon fundin e programit të zërit të zgjedhur.

Përveç kësaj, modelet moderne kanë grilat e sipërme dhe të poshtme, funksionin e konvekcionit, i cili gjithashtu "kontrollon" njësinë e kontrollit.

Njësia e kontrollit ka burimin e vet të energjisë, i cili siguron funksionimin e njësisë si në gatishmëri dhe në mënyrën e përdorimit. Një komponent i rëndësishëm është njësia e stafetës, e cila lëviz në komandat e qarkut të fuqisë magnetron dhe skarë, si dhe qark të ventilatorit, llambës së ndërtuar dhe konvektorit. Njësia e kontrollit lidhet me sythe me një tastierë dhe panel ekrani.

Video e këndshme me një histori rreth parimit të funksionimit të furrave me mikrovalë

Shikoni sa e lehtë është të shpjegoni se si funksionon kjo pajisje e mahnitshme.