щільність фотопаперу

  1. Щільніше значить краще?
  2. Чому не потрібно брати дуже щільний папір

Щільність фотопаперу вимірюється як відношення маси листа до його площі і зазвичай позначається в грамах на квадратний метр (г / м2). Деякі помилково приймають щільність паперу прямо пропорційною її товщині, забуваючи що об'ємна щільність різних її типів може сильно відрізнятися: магнітна папір з щільністю 600 г / м2 (за рахунок важкого намагніченого шару) приблизно така ж товста, як матова 250 г / м2. Хоча, в більшості випадків, подібне припущення доречно - чим більше щільність, тим товщі і дорожче папір.

магнітна папір

Щільніше значить краще?

Щільність завжди вказують на упаковках, так як щільність паперу визначає крім іншого її призначення. Наприклад, звичайна тонкий папір не підходить для друку фотографій на струменевому принтері: велика кількість чорнила буквально просочать її наскрізь, лист деформується, а кольори будуть недостатньо насиченими і контрастними. Справа в тому, що матовий папір без покриття щільністю менше 100 г / м2 по суті підходить тільки для друку текстів, 100-200 г / м2 - для кольорової поліграфії, для фотографій потрібно співвідношення не менше 150 г / м2. У розрізі така фотопапір є багатошаровою пористу структуру, яка добре вбирає кольорові чорнила і захищає їх від вицвітання з часом. Варто пам'ятати, що папери з покриттям можуть використовуватися для фотографій і при щільності 100 г / м2 (глянсове покриття вбирає майже весь обсяг чорнила).

Висока щільність паперу також означає фізичну стійкість і довговічність відбитка, а тонкі аркуші легко мнуться і рвуться, на перегинах утворюються непереборні дефекти.

Чому не потрібно брати дуже щільний папір

Вкрай важливо звертати увагу на щільність і з іншої причини: із занадто товстим і важким листом може впорається не кожен принтер. Максимально допустима щільність паперу, яка не буде застрягати і зажовує - одна з важливих характеристик пристроїв, картографів і МФУ. Більшість сучасних пристроїв може працювати з папером щільністю до 300 г / м2 - більш ніж достатньо для друку якісних фотографій. І все таки, набуваючи фотопапір, заздалегідь уточнюйте, впоратися з нею ваша модель - іноді заявлені характеристики дійсні тільки для певного типу паперу (наприклад, матової певного виробника). Саме ця особливість друкуючих пристроїв не дозволяє однозначно рекомендувати всім користувачам максимально щільні матеріали для друку.

Звичайно, фотопапір розрізняється не тільки щільністю. Залежно від наявності або відсутності захисного полімерного шару вона ділиться на глянсову і матову . Глянцевий в залежності від товщини додаткового полімерного шару може бути як звичайною, так і напівглянсової або суперглянцевая . Існує специфічна микропористая фотопапір, яка, в свою чергу, буває сатиновою і шовкової. Детальніше читайте в нашій попередній статті про основні типи фотопаперу і їх відмінностях .

Щільніше значить краще?
Щільніше значить краще?

Новости