Що таке денні ходові вогні і навіщо вони потрібні

  1. Для чого потрібні? Що таке ходові вогні на автомобілі? Це - ліхтарі, які допомагають поліпшити видимість...
  2. Як встановити
  3. Відео "Установка денних ходових вогнів"

Для чого потрібні?

Що таке ходові вогні на автомобілі? Це - ліхтарі, які допомагають поліпшити видимість авто на дорозі. Трапляються такі події, згідно з якими автомобіль було погано видно вдень. Щоб уникнути зазначених випадків, необхідно включати денні ходові вогні. Які ж ліхтарі можуть служити замість денних ходових?

  1. Ближнє світло машини.
  2. Дальнє світло, але приглушений або встановлений на мінімум.
  3. Поворотники передніх фар, якщо вони працюють в постійному режимі.
  4. Протитуманні фари.

Більшість нових іномарок, які були випущені після 2010 року, мають високий клас - вже мають денні ходові вогні, вони можуть запалюватися автоматично або з подачі водія. Але деякі полегшені комплектації можуть замінювати їх на ближнє світло або протитуманні фари.

Денні ходові вогні повинні бути яскравіше, ніж габарити автомобіля. Тому, згідно з нормами всіх країн, габарити не є замінниками денних ліхтарів.


Роз'яснення ПДР і ГОСТ

Схема підключення денних ходових вогнів

Що таке ходові вогні на автомобілі, трактується і в ПДД. А ще позначається, що рух транспортних засобів без цих ліхтарів в зимово-осінній час - неприпустимо і може бути покарано штрафом.

ГОСТ Р 41.48-2004 вказує, що ДГЗ повинні включатися при запуску машини, а з початком роботи основного світла (ближнього, далекого, противотуманок) - ці вогні вимикаються.

Якщо вони замінюються іншими - то вимоги цього ГОСТу будуть дотримуватися автоматично.

Виробники висококласних автомобілів в повній збірці додають додаткові функції для автомобільних денних світлодіодних ліхтарів. Це може бути відключення їх при задньому ході, при установці ручника, при установці селектора АКП на паркування або ін. Всі ці доповнення хоч і не прописані в ГОСТ, але не порушують його.

Як встановити

Якщо ваш автомобіль не оснащений таким електроустаткуванням, але ви, як люблячий машинне справу людина, бажаєте зробити ремонт і їх встановити, то справа ця не хитра. Установка ДГЗ допоможе уникнути випадків, коли водій забуває включити "ближній" або протитуманні фари, забуває їх вимкнути при зупинці авто і акумулятор розряджається. Цей нюанс навіть може заощадити паливо, хоч і не значно і продовжити ресурс підсвічування задніх ліхтарів, номерного знака і ін. Якщо ваш автомобіль не оснащений таким електроустаткуванням, але ви, як люблячий машинне справу людина, бажаєте зробити ремонт і їх встановити, то справа ця не хитра

Отже, ми вирішили, що ремонт машини необхідний і варто виконати підключення ДГЗ. Насамперед, узаконюємо це додаток, звертаємося в управління технагляду УАП і пишемо там заяву, далі встановлюємо самі або на СТО і несемо звідти довідку про правильну роботу доповнення. Ремонт та удосконалення авто закінчується тоді, коли в технічному паспорті авто стоїть позначка про встановлення. Така схема не дуже проста, але без законної підстави ремонтувати машину не варто, а правити закони ще складніше.

Якщо ви узаконили додаток - то як ліхтарів можна використовувати навіть китайські стрічки, які дуже дешеві і установка займе пару хвилин. Якщо ж возитися з технагляду не бажаєте - тоді варто подумати про противотуманках.

Щоб реалізувати вищеописані функції ДГЗ і не ставити додатковий світлодіодний ліхтар, потрібно просто переформатувати протитуманні фари так, щоб вони включалися при запуску двигуна автомобіля і вимикалися при завершенні його роботи. Така реалізація буде відповідати ПДР, ГОСТу і державним нормам.

Для виконання такого удосконалення - купуємо два реле (бажано одне пятіконтактний, а інше - чотирьох), вибираємо електропроводку, ізоляційну стрічку, блок з запобіжником на 25 А. Готуємо інструмент - ніж, плоскогубці, викрутки та гайкові ключі і приступаємо до роботи. З'єднуємо контакт 85 першого реле з масою, 86 - з плюсом габаритів або ближнього ліхтаря, 30 - з плюсом другого реле контакту 87, а контакт 87а - з плюсом противотуманок.

З іншого боку розташована друга реле - його 86 контакт ми з'єднуємо з плюсом замку запалювання авто або генератора, 85 - з масою, 30 - з плюсом АКБ, а 87 - з першим реле. Ось така нехитра схема дозволить без зайвих турбот переформатувати противотуманки так, щоб вони виконували всі функції денних вогнів. З іншого боку розташована друга реле - його 86 контакт ми з'єднуємо з плюсом замку запалювання авто або генератора, 85 - з масою, 30 - з плюсом АКБ, а 87 - з першим реле

Якщо ви вирішили змінити автомобіль і зробити його більш досконалим і правильним, згідно з нормами держави - в цьому немає нічого складного, це навпаки - похвально. Самому виконати доповнення в якості ДГЗ не складе труднощів, тому подбайте про це питання. Успіхів!

Відео "Установка денних ходових вогнів"

На відео автомеханік показує, як правильно розібрати фари і встановити денні ходові вогні на автомобіль марки "Kia Mohave".

Для чого потрібні?
Що таке ходові вогні на автомобілі?
Що таке ходові вогні на автомобілі?
Які ж ліхтарі можуть служити замість денних ходових?

Новости