Що краще вибрати квадрокоптер або вертоліт: 5 плюсів кожного варіанта

  1. Подібності та відмінності конструкцій
  2. Відмінні характеристики квадрокоптера і вертольота
  3. переваги квадрокоптера
  4. переваги вертольота

радіокеровані вертольоти і квадрокоптера , Розроблені спочатку для військової сфери, зараз стали загальнодоступними і завоювали популярність серед мільйонів користувачів. Зараз жодне масштабний захід не обходиться без гарної зйомки зверху за допомогою літаючого дрона. Зустріти таку «дивину» на вулиці вже не в новинку, та й техніка давно перестала бути просто іграшкою. Вона виконує роль кур'єрів, допомагає рятувальним службам патрулювати місцевість і багато іншого.

і квадрокоптера

Корисно дізнатися: Як вибрати квадрокоптер для дитини: 6 основних критеріїв.

Переоцінити важливість пристроїв складно, але розібратися, що краще і надійніше: вертоліт чи квадрокоптер, варто. З цієї статті можна дізнатися про їх спільні та відмінні риси, а також плюси кожного типу літаючих девайсів.

Подібності та відмінності конструкцій

Сплутати квадрокоптер і вертоліт неможливо. Зовнішній вигляд апаратів абсолютно різний, незважаючи на однаковий принцип роботи. Квадрокоптер не схожий ні на один звичний для людини літаючий апарат, тому, наприклад, пристрій DJI Phantom 4 Pro + відразу приковує погляди оточуючих своїм футуристичним дизайном. Конструкція вертольота більш звична, але набагато складніше, оскільки прилад має механізм перекосу, основний і хвостовий гвинт. Така будова надає більш широкі можливості для маневрів:

  • вертикальний зліт і посадка;
  • зависання в повітрі;
  • політ «задом наперед».

І це далеко не всі можливості, які пропонують виробники літаючих пристроїв. Пристосування може злетіти з будь-якій рівній майданчики в півтора діаметра гвинта, такі ж умови потрібні і для посадки.

Цікава інформація: ТОП-5 квадрокоптера (дронів) DJI.

Квадрокоптер, по суті, родич вертольота, однак зовні більше нагадує пристрій з серії «давним-давно в далекій-далекій галактиці». Керований по радіо безпілотний апарат має 4 гвинта. Ротори обертаються в протилежних напрямках (2 - за годинниковою і 2 - проти годинникової стрілки), дозволяючи пристрою легко тримати баланс.

Маневрує в повітрі таке пристосування завдяки зміні швидкості обертання всіх або окремих гвинтів. Повертає пристрій, якщо уповільнити швидкість гвинтів з одного боку і збільшити з іншого. Яскравий приклад простоти управління - модель PowerVision PowerEgg , Оснащена унікальною системою управління дистанційно. Гаджет розпізнає жести, а зліт і посадка виконуються за все одним натисканням.

Можна виділити кілька схожих особливостей конструкції вертольота і квадрокоптера:

  1. Наявність гіроскопа - в обох варіантах такий прилад дозволяє коригувати політ і спрощує управління.
  2. Радіоуправління - пульт допомагає пілотувати пристрою на потрібну висоту і в потрібному напрямку.
  3. Акумуляторний відсік - пристосування мають невеликі, але надійні акумулятори, які дозволяють триматися в повітрі тривалий час. Так, наприклад, акумулятор квадрокоптера DJI Mavic Pro має систему контролю рівня зарядки і може регулювати витрата потужності в залежності від температури навколишнього середовища.

Головна здатність девайсів - вміння літати і чудово маневрувати на висоті завдяки продуманій конструкції.

Квадрокоптер стане кращим рішенням для аерозйомки, оскільки його будова дозволяє прикріпити камеру, не порушуючи загального балансу. Радіо-вертоліт швидше реагує на команди, оскільки оснащений всього парою двигунів і не має потребу в зміні кута повороту чотирьох і більше моторів.

Радіо-вертоліт швидше реагує на команди, оскільки оснащений всього парою двигунів і не має потребу в зміні кута повороту чотирьох і більше моторів

Читайте також: ТОП-3 кращих виробників дронів - рейтинг виробників квадрокоптера.

Відмінні характеристики квадрокоптера і вертольота

Кращий спосіб вибрати підходящий варіант - порівняти можливості пристроїв. Таблиця допоможе розібратися з усіма нюансами роботи техніки і зрозуміти головні відмінності квадрокоптера і вертольота.

характеристика

Квадрокоптер Вертоліт Стабільність польоту 4 гвинта і GPS-датчик забезпечують приладу відмінний баланс в повітрі навіть при сильному вітрі. Але складні фігури в повітрі виписувати він не вміє. Пристрою властива простота виконання складних фігур пілотажу. Але при перевезенні вантажу, сильних поривах вітру, може втратити баланс. Цілісність в разі краху Витримує падіння і удари. Якщо один з моторів вийде з ладу, то навантаження буде розподілена на справні двигуни. Якщо пошкодити хвостову частину або лопаті, девайс втратить свої можливості і потребують ремонту. Безпека Знімні захисні м'які кожухи можна встановити на пропелери, що допоможе захистити оточуючих і самі гвинти. Конструкція створена з максимально легких матеріалів, тому в разі зіткнення або падіння, втрата буде мінімальним. Простота управління Прилад не потребує стабілізації, самостійно балансує в повітрі. Запускати пристрій можна з будь-якій зручній точки. Перед початком виконання складних фігур вимагає освоєння базових навичок управління. Потребує стабілізації під час польоту.

Судячи з кількості гвинтів, витрата енергії у квадрокоптера повинен бути вище, відповідно, час польоту більш обмежена. Але! Варто пам'ятати, що вертоліт витрачає ресурси на обертання гвинта і на стабілізацію, гасіння коливань. Якщо використовувати акумулятори з однаковими характеристиками, то вертоліт буде ненабагато довше працювати, ніж квадрокоптер.

Нюанс, на який варто звернути увагу - вартість комплектуючих. Ремонт в разі пошкодження вертольота може обійтися дорожче через більш ускладненої конструкції. Також пристосуванню знадобиться додаткова настройка. Для квадрокоптера після краху зазвичай досить замінити що вийшов з ладу моторчик або зламані гвинти.

Корисна інформація: 16 унікальних способів застосування квадрокоптера.

Вантажопідйомність квадрокоптера значно вище, ніж у вертольота. Сама будова пристрою робить його зручним для перевезення вантажу. Закріпивши потрібний предмет по центру конструкції, можна бути впевненим в рівному балансуванні в повітрі.

Вертоліт не може похвалитися подібними можливостями. Будь-яке втручання в конструкцію може привести до втрати рівноваги.

переваги квадрокоптера

Серед плюсів літаючого апарата варто виділити:

  1. Можливість зйомки якісного відео. Вбудована камера дозволяє використовувати апарат на різних заходах. Завдяки симетричній конструкції пристрій відмінно тримається в повітрі, не псуючи зображення різкими коливаннями.
  2. Можливість прикріпити додаткові датчики. Це робить прилад універсальним.
  3. Стабільність льотних якостей. Передбачає стійкість апарату до легкого вітрі і рівне пересування в повітряному просторі.
  4. Простота експлуатації. Освоїти ази управління в короткі терміни здатен навіть дитина.

Квадрокоптер допомагає розкрити творчі сторони характеру. Пристрій допоможе створити надзвичайно красиві фотографії з висоти пташиного польоту або відобразити яскраве відео з кращими друзями. Наприклад, модель квадрокоптера DJI Inspire 1 V2.0 оснащена сучасною камерою з асферическими симетричними лінзами, що дозволяє уникнути спотворення зображення під час польоту.

Также интересно почитать: Рейтинг виробників моноколес: 6 кращих виробників

переваги вертольота

Вертольоти на радіоуправлінні мають ряд особливостей, а саме:

  • меншу вагу, ніж квадрокоптер. Це досягається в тому числі за рахунок наявності одного несучого гвинта;
  • велика варіативність: має безліч варіантів силових установок (електро, бензин), безліч категорій (кімнатні, для новачків, для профі і т.д.);
  • досить маленькі габарити: як правило, моделі складні;
  • колективний крок лопатей, що дозволяє виконувати будь-які фігури 3D-пілотажу і навіть (при належній вправності пілота) літати в перевернутому стані.

Дизайн радіокерованого вертольота вже давно звичний користувачам. Асортимент моделей просто величезний: можна вибрати невеликий гаджет для приміщень або помітне пристрій для вулиці.

Вирішуючи, що краще: квадрокоптер або вертоліт, потрібно зважити всі плюси і мінуси кожного варіанту і вибрати те, що за характеристиками буде підходити для потреб користувача. А яке з них краще? Залежить тільки від цілей використання апаратів.

А яке з них краще?

Новости