Що таке тіла, речовини і явища природи? Наведіть приклади тіл і речовин, з якими ви стикаєтеся в повсякденній

  1. Тіла, явища і речовини як об'єкти навколишнього світу
  2. Поняття явища в більш вузькому сенсі

Коли в третьому класі на уроці природознавства ми проходили тему «Світ навколо нас», я досить швидко зрозумів, що таке явища природи. А ось з відмінностями тіла від речовини було важче. Ймовірно, це сталося тому, що вчителька влізла «в нетрі» і привела в приклад пісок, назвавши його сипучим речовиною, а кожну піщинку окремо - тілом. У той час я зрозумів це слабо. Коли в третьому класі на уроці природознавства ми проходили тему «Світ навколо нас», я досить швидко зрозумів, що таке явища природи

Тіла, явища і речовини як об'єкти навколишнього світу

Безліч наук вивчають ці об'єкти і направляють свої дослідження на їх специфічні частини. Наприклад, хімія і фізика вивчають будову тіл і речовин, а метеорологія - виникнення природних явищ. І кожна з них, буває, дає своє визначення, наприклад, у фізиці тіло - це будь-який матеріальний об'єкт, а в біології - фізична оболонка живої істоти. Але все-таки необхідно дати усереднене визначення всіх трьох понять:

  1. Тіло - будь-який матеріальний (живий або неживої) об'єкт нашого світу.
  2. Речовина - одна з форм матерії, що складається з найдрібніших частинок і здатна перебувати в одному з трьох станів: в рідкому, твердому і газоподібному.
  3. Явища природи - це візуально спостерігаються процеси, що відбуваються в атмосфері.

Таким чином, до перших можна віднести будь-який предмет, що знаходиться навколо нас, від кішки до авторучки.

Таким чином, до перших можна віднести будь-який предмет, що знаходиться навколо нас, від кішки до авторучки

Хорошим прикладом для другого будуть вода, лід і пар. А до третього можна віднести всі погодні прояви - дощ, сніг, вітер.

Поняття явища в більш вузькому сенсі

При глибокому вивченні даної теми стане ясно, що явища діляться на фізичні і хімічні. При походження фізичних явищ змінюється тільки стан речовини, а нове речовина не з'являється. Тобто лід розтанув, і вийшла вода, твердий стан змінилося на рідке.

Тобто  лід розтанув, і вийшла вода, твердий стан змінилося на рідке

Хімічне ж явище завжди супроводжується утворенням якогось нового речовини, виділенням тепла, появою опадів або ж виникненням запахів. Наприклад, при тривалому впливі води на метал відбувається явище окислення заліза, і утворюється нова речовина - іржа.

Новости