Що таке віртуальний номер телефону

  1. Що таке віртуальний номер
  2. Віртуальний номер: переваги та можливості
  3. Економія коштів на дзвінках
  4. Відсутність прив'язки віртуального номера до конкретного місця розташування
  5. Як працюють віртуальні номери телефонів
  6. Як зареєструвати віртуальний номер
  7. Як правильно вибрати провайдера
  8. "Брудні" номери

Віртуальний номер - це зв'язок для бізнесу за мінімальні гроші і можливість побудувати віддалений колл-центр хоч в Гонолулу. Ми продовжуємо серію статей про віртуальну АТС. На цей раз розповідаємо про те, як працюють віртуальні номери, їх відмінні риси та переваги.

їх відмінні риси та переваги

Що таке віртуальний номер

SIP-номер візуально нічим не відрізняється від звичайного і може бути в форматі міського телефону, мобільного, 0-800 та т. Д. Але між ними є глобальне відмінність - це спосіб підключення.

Якщо говорити спрощено, то такий номер використовує для зв'язку інтернет-з'єднання. А точніше, універсальний SIP-протокол для обміну даними по мережі, який постійно чергує запити і відповіді від клієнта і сервера. Його можна порівняти з мовою, який допомагає пристроям зрозуміти один одного і обмінюватися даними без помилок.

Крім IP-телефонії, такий протокол використовується для безлічі цілей - онлайн-ігор, відеоконференцій і т. Д. У цій статті ми не будемо детально описувати його роботу, тому рекомендуємо окремо прочитати "Що таке SIP-телефонія" .

Стандартні мобільні або стаціонарні номери теж можна використовувати в якості SIP, але тільки якщо ваш провайдер зробить їх такими. Для цього за бажанням клієнта він змінює тип номера. Але, по факту, більшість провайдерів таку послугу надають рідко. Тому простіше відразу придбати віртуальний номер.

Дзвінки можна приймати:

  • через спеціальні програми на комп'ютері або додатки в смартфоні / планшеті, такі як: PhonerLite, Zoiper, 3CX, X-Lite;
  • на мобільні або стаціонарні номери за допомогою переадресації.

Віртуальні номери зазвичай використовуються для прийому і здійснення дзвінків, але підтримують додаткові можливості. Наприклад, віртуальний номер для sms дозволяє відправляти / приймати повідомлення.

До SIP-номерами відносяться:

  • Багатоканальний віртуальні номери - включають в себе кілька вхідних і вихідних ліній, так можна приймати відразу кілька дзвінків на один номер телефону.
  • Номери toll-free - це всім відомі телефони 0-800, 8-800 і т. д. При їх використанні витрати лягають на приймаючу сторону, але вартість такого дзвінка значно нижче, ніж звичайного. Тому формат toll-free особливо популярний для гарячих ліній і служб технічної підтримки. В Ringostat номер 0-800 є частиною сервісу, а його підключення вимагає пари кліків і мінімум часу. На тестовий період такої номер надається безкоштовно.

На тестовий період такої номер надається безкоштовно

Віртуальний номер: переваги та можливості

З тим, що таке віртуальний номер, розібралися. Перейдемо до вигод, які він може принести компаніям.

Економія коштів на дзвінках

  1. Підключення SIP-номери дешевше, ніж монтаж звичайної телефонної лінії. Та й переважна більшість людей вже перейшли на віртуальну телефонію.
  2. Можна збільшити кількість операторів в корпоративній мережі без додаткових витрат на обладнання - для зв'язку за допомогою віртуального номера досить навушників з гарнітурою.
  3. На віртуальний номер дзвонити дешевше, ніж оплачувати дзвінки закордон. За умови, що у вас підключений SIP-номер тієї країни, звідки телефонує клієнт. Наприклад, ваш офіс знаходиться в Україні, але вам часто телефонують клієнти з Білорусі. При підключенні білоруського номера клієнти зможуть дзвонити в компанію за місцевим тарифом, і їх лояльність збільшиться.

При підключенні білоруського номера клієнти зможуть дзвонити в компанію за місцевим тарифом, і їх лояльність збільшиться

Відсутність прив'язки віртуального номера до конкретного місця розташування

SIP-номери працюють в усіх країнах без підключення роумінгу. Наприклад, Ringostat дозволяє використовувати віртуальні номери будь-якої країни, де є SIP-телефонія. Досить просто створити обліковий запис і зв'язатися з техпідтримкою. Така особливість допомагає бізнесу створювати ефект присутності в різних країнах.

Припустимо, головний офіс компанії розташований в Москві, але бізнес орієнтований на болгарський ринок. Показуючи покупцям місцевий номер, ви підвищуєте їх довіру до компанії і створюєте більш комфортні умови для зв'язку. Так віртуальний номер спрощує ведення міжнародного бізнесу без створення філій в інших країнах.

Як працюють віртуальні номери телефонів

  1. Дзвінок надходить провайдеру.
  2. Він адресує виклик на пристрій або сервер, до якого підключений номер. Наприклад, на сервер віртуальної АТС.
  3. Віртуальна АТС переадресовує дзвінок в залежності від налаштувань. Наприклад, можна налаштувати черговість, в якій дзвінки з віртуального номера будуть надходити на співробітників. У Ringostat така функція називається чергу дзвінків. Принцип її роботи:

Принцип її роботи:

Про інші можливості черзі дзвінків можна прочитати тут.

Як зареєструвати віртуальний номер

Не існує єдиної інструкції по реєстрації SIP-номери. Все залежить від оператора і виду пристрою, за допомогою якого ви дзвоните і приймаєте дзвінки. Тому якщо хочете дізнатися, як зареєструвати віртуальний номер, напишіть в коментарі або в чат в правому нижньому кутку. Наша техпідтримка проконсультує вас з учітетом особливостей пристрою, який ви використовуєте.

Наша техпідтримка проконсультує вас з учітетом особливостей пристрою, який ви використовуєте

Як правильно вибрати провайдера

Віртуальні номери надають такі компанії:

  • оператори мобільного зв'язку;
  • телекомунікаційні компанії;
  • інтернет-провайдери;
  • оператори IP-телефонії.

Одного знання, що таке віртуальний номер телефону, недостатньо, щоб оцінити роботу провайдера. Тому давайте розберемося, на які критерії варто звернути увагу при виборі постачальника послуги:

  1. Уточніть, чи працює провайдер безпосередньо з місцевими операторами зв'язку або через посередників. Від кількості дійових осіб в ланцюжку залежить якість зв'язку.
  2. Перевіряйте, чи є у провайдера запасні номера. Вони потрібні на випадок збою зв'язку для тимчасової переадресації з неробочого номера на запасний.
  3. Дізнайтеся, чи використовувався ваш новий номер іншими компаніями раніше. І якщо так, то чи пройшов процес "очищення".

"Брудні" номери

Останній пункт - одна з "болів" користувачів SIP-номерів, тому зупинимося на ньому детальніше. При покупці віртуального номера можна зіткнутися з дзвінками, які призначені його попередньому власнику. Це трапляється, якщо оператор надав новому клієнтові "б / у" номер, попередньо його не «очистивши".

В ідеалі, SIP-номер не повинен відразу переходити від старого власника до нового. Він повинен отримати статус "брудного" і відправитися в аналог карантину - резерв або так званий "відстійник". У Ringostat віртуальний номер вважається "брудним" до тих пір, поки на нього надходять дзвінки. Якщо протягом 1-2 місяців на номер ніхто не дзвонив, він стає "чистим" і тільки тоді надається клієнтам.

Майте на увазі, що деякі провайдери утримують номера в резерві, але не враховують надходять на них дзвінки. В такому випадку новий клієнт отримує "брудні" номери і, як логічний наслідок, "сміттєві" дзвінки Майте на увазі, що деякі провайдери утримують номера в резерві, але не враховують надходять на них дзвінки

Підсумуємо: віртуальні номери можуть стати інструментом оптимізації бізнес-процесів.

Підсумуємо: віртуальні номери можуть стати інструментом оптимізації бізнес-процесів

Але ми не стверджуємо, що віртуальні номери - це панацея для бізнесу. Одним компаніям вони приносять вигоду, а для інших не приносять користі. Наприклад, міжнародного банку потрібен великий колл-центр з toll-free номерами декількох країн. А для кондитерської або салону краси SIP-номер не представляє цінності. Тому при виборі номера керуйтеся в першу чергу специфікою власного бізнесу.

Новости