Штатив для фотоапарата - як правильно вибрати

Ще на зорі появи фотографії штативи стали повсюдно використовуватися фотографами при здійсненні зйомок. Адже низька чутливість фотоматеріалів вимагала застосування тривалої витримки, що доходили часом до декількох хвилин. Штатив же забезпечував максимальну нерухомість камери під час зйомки. Самі фотоапарати в той час мали досить значні розміри і вага, тому просто не могло бути й мови про зйомку з рук.

Зі зменшенням розмірів оптики і вдосконаленням фотоматеріалів у фотографів з'явилася можливість знімати з рук, без використання штатива. Це дало новий поштовх розвитку фотографію, однак штатив і раніше був важливим аксесуаром в арсеналі фотографа. Здавалося, що з появою компактної цифрової фототехніки штативи підуть, нарешті, безповоротно в минуле.

Але, незважаючи на якісне поліпшення характеристик фотоплівки і оптики, багато фотографічні сюжети як і раніше не можуть обійтися без застосування штатива. Сьогодні штативи часто використовуються для зйомки нічних сцен, пейзажів, студійної і макрозйомки.

Сьогодні штативи часто використовуються для зйомки нічних сцен, пейзажів, студійної і макрозйомки

Штатив - це пристосування для установки камери та забезпечення її нерухомості під час зйомки. Конструктивно, штатив складається з «ніг», зазвичай у вигляді треножном конструкції, і штативної головки. Штатив забезпечує точне позиціонування камери, що представляє особливу важливість при здійсненні, наприклад, нічних зйомок або інших сюжетів на довгих витримках.

За допомогою штатива і довгих витримок можна зробити по-справжньому яскраві і незвичайні знімки нічного міста. Крім того, штатив допомагає боротися з так званої «шевеленки», тобто змазаними зображеннями, позбавленими чітких контурів. Такі неякісні знімки виходять як за рахунок вібрацій самої камери при зйомці, так і за рахунок незначної тремтіння рук фотографа. В результаті, таке «ворушіння» істотно знижує різкість самого фотозображення. Штатив ж дає можливість запобігти будь-якому зміщення фотоапарата при зйомці.

Більшість сучасних штативів має триногу конструкцію. Кожна з таких «ніг» складається з декількох телескопічних труб, що володіють різним діаметром і перетином. Телескопічні «ноги» можуть бути з двох-п'яти секцій: причому чим менше секцій у «ноги», тим вона міцніша, але менш компактна. Труби виготовляються з алюмінієвих сплавів, базальту, сплавів титану або магнію, вуглепластика, дерева та інших матеріалів.

Труби виготовляються з алюмінієвих сплавів, базальту, сплавів титану або магнію, вуглепластика, дерева та інших матеріалів

Найбільшого поширення в останні роки отримали штативи, виконані з використанням труб з вуглепластика (карбону). Вони відрізняються прекрасною міцністю, жорсткістю і вантажопідйомністю, але одночасно значно легше по вазі алюмінієвих штативів. У свою чергу, дерев'яні штативи не можуть похвалитися компактністю, але відрізняються високою естетичністю, відмінно переносять морози і добре гасять будь-які вібрації. Тому тут все залежить від призначення знімання і, звичайно, особистих уподобань фотографа.

Наприклад, якщо Ви плануєте зйомку на відкритому повітрі, то краще вибрати більш легкі і зручні конструкції, виготовлені з вуглепластика або базальту. У будь-якому випадку «ноги» є запорукою стійкості штатива, тому при виборі штатива їм варто приділити першочергову увагу.

Серед важливих характеристик штатива можна виділити міцність, компактність, граничне навантаження і висоту в робочому стані. Ці величини безпосередньо пов'язані один з одним: легкий і високий штатив не буде в більшості випадків мати значну жорсткістю і вантажопідйомністю, якщо тільки він не виготовлений з високоміцних сучасних матеріалів (вуглепластика).

Ці величини безпосередньо пов'язані один з одним: легкий і високий штатив не буде в більшості випадків мати значну жорсткістю і вантажопідйомністю, якщо тільки він не виготовлений з високоміцних сучасних матеріалів (вуглепластика)

Для аматорського застосування випускаються штативи, що мають полегшену конструкцію. Такі легкі і компактні штативи дозволяють швидко встановити камеру на рівній горизонтальній поверхні. Однак для професійного використання вони навряд чи годяться, адже професійна фототехніка відрізняється більш серйозною масою і габаритами.

Професійний штатив повинен бути високим і міцним з метою підвищення різкості фотографій. На жаль, подібні штативи відрізняються кілька великою вагою і порівняно великими розмірами. Зате вони ідеально виконують свою функцію при нічних зйомках або будь-яких інших зйомках, які потребують довгих витримок.

Вибір конструкцій штативів, що володіють різною вантажопідйомністю, міцністю і компактністю, в даний час практично необмежений. Найголовніше - це підібрати такий штатив, який би стояв стійко, не падаючи під вагою укріпленого на ньому фотоапарата, і був максимально зручним у використанні. Завжди краще зупинити свій вибір на штативі більш потужному і міцному, щоб він не «складався» під навантаженням і володів широкою сферою застосування.

Фотокамера надійно кріпиться до штатива за допомогою штативної головки. Однак функції штативної головки цим не обмежуються: вона також забезпечує можливість різного роду нахилів і поворотів камери щодо штатива. Сьогодні поширені штативні головки двох типів - 3D-головки і кульові головки.

Що стосується 3D-головки, то вона дозволяє нахиляти і розгортати фотокамеру щодо «ніг» штатива в трьох незалежних площинах. У ній передбачено три взаємно перпендикулярних незалежних осі обертання, що, зокрема, забезпечує 360-градусний обертання камери навколо вертикальної осі. Крім того, за допомогою 3D-головки Ви зможете нахиляти камеру вперед на кут не менше 90 градусів, або відхиляти назад - на кут в 30 градусів. Також можливо нахиляти фотоапарат убік, не менше 90 градусів в одну сторону. Все це відкриває перед фотографом широкі перспективи для забезпечення різного роду зйомок і кадрування.

В основі кульових штативних головок лежить металева куля, закріплений в особливій обоймі, яка оснащується регульованим пристроєм фіксації. До цього шару, здатному обертатися в будь-якій площині, прикріплюється спеціальний майданчик, на яку, власне, і встановлюється фотоапарат. Кульові головки можуть оснащуватися додатковими пристроями контролю притиску кулі, що розширюють можливості застосування таких головок.

Які штативні головки краще - 3D або кульові? На це питання однозначної відповіді немає. Кульові головки традиційно відрізняються більшою компактністю і оперативністю в роботі, в той же час вони менш надійні. Головна ж перевага 3D-головок полягає в тому, що вони дозволяють фотографу більш точно позиціонувати камеру по кожній з осей.

З точки зору зручності користування штативом важливо, щоб 3D або кульова головка була оснащена платою кріплення фотоапарата (Quick-release). Завдяки такій платі можна в лічені секунди зафіксувати або зняти фотокамеру зі штатива. Цим досягається максимальна оперативність і легкість роботи зі штативом.

Окремо потрібно зупинитися на такому різновиду штатива як монопод Окремо потрібно зупинитися на такому різновиду штатива як монопод. Він являє собою «одноногий» телескопічну конструкцію з торцевих кріпленням для фотоапарата. Монопод більш легкий і зручний у використанні, ніж традиційні штативи.

Вибір монопода, в цілому, аналогічний вибору штатива - необхідно лише, щоб його довжина забезпечувала максимальну зручність в роботі, а характеристики жорсткості та міцності дозволяли витримувати масу фототехніки. Фотоапарат може кріпитися до Монопод безпосередньо, а може через спеціальну моноподную головку, що дає додаткову можливість нахиляти камеру в одній площині. Монопод також може бути оснащений легкознімною платою, що забезпечує високу оперативність роботи зі штативом.

При виборі штатива все визначається що стоять перед фотографом цілями і завданнями. Якщо у Вас легка, компактна камера, у Вас немає фотостудії, і Ви не плануєте витрачати багато часу на зйомку нічних сюжетів, то цілком можна обійтися невеликими телескопічними моделями.

Для забезпечення професійних студійних або нічних зйомок Вам потрібно важчий і міцний штатив, що володіє широкими можливостями для зміни положення фотокамери. У той же час тут варто грамотно оцінити свої сили, адже такий громіздкий, міцний і дорогий штатив може бути дуже незручним в перенесенні.

джерело: Фотокомок.ру - фототехніка і фотографія (при копіюванні або цитуванні активне посилання обов'язкове)

Які штативні головки краще - 3D або кульові?

Новости