Свій бізнес: відкриваємо магазин побутової техніки

  1. Що відноситься до побутової техніки: поняття і угрупування асортименту
  2. Ринок побутової техніки в Росії
  3. У яких сегментах вигідно працювати магазину побутової техніки
  4. Вибір приміщення під магазин побутової техніки
  5. Вимоги до персоналу магазину побутової техніки
  6. Фінансові показники магазину побутової техніки
  7. Юридичне оформлення магазину побутової техніки
  8. Безкоштовний додаток для самостійної розробки бізнес-плану
  9. Психологічний салон: свою справу, що приносить радість, задоволення і солідний дохід
  10. Спецпроект Openbusiness: Магазин чаю і трав
  11. Досить шукати франшизи! Створюйте власний бренд!
  12. Спецпроект Openbusiness.ru: ВСЕ ПРО ВІДКРИТТЯ пекарні
  13. Як заробити на вуличній торгівлі морозивом
  14. Свій бізнес: відкриття магазину чоловічого одягу
  15. Ялинковий бізнес: як заробити на продажу ялинок
  16. Свій бізнес: продаж керамічних ножів
  17. Свій бізнес: відкриваємо магазин для вагітних
  18. Прибутковий бізнес: відкриваємо винний магазин
  19. Як відкрити бізнес з торгівлі конфіскатом
  20. Бізнес-план сувенірного магазину
  21. Свій бізнес: як Відкрити чайний магазин
  22. Свій бізнес: магазин товарів для творчості
  23. Свій бізнес: відкриваємо магазин керамічної плитки
  24. Свій бізнес: відкриваємо магазин нижньої білизни

* У розрахунках використовуються середні дані по Росії

Стартові вкладення:

7 800 000 ₽

Площа магазину:

від 200 кв.м

Чистий прибуток:

200 000 ₽

Термін окупності (без урахування оборотних коштів):

від 4 міс.

Магазин побутової техніки важко назвати перспективним починанням для малого бізнесу в Росії. Частка поодиноких магазинів знижується, а частка ставків зростає. Такі ж тенденції спостерігаються і в Європі.

Побутова техніка є неодмінним супутником життя кожної людини. Економлячи витрати часу і сил на побутове обслуговування, ми тим самим, підвищуємо якість свого життя. Безліч виробників і стрімкий прогрес в цій сфері спонукає домогосподарства постійно оновлювати свою побутову техніку. Організація бізнесу з продажу побутової техніки не вимагає спеціальних знань і досвіду роботи, скоріше вона вимагає підприємницького досвіду. Цей бізнес, зважаючи на високу конкуренцію в цьому сегменті, особливо з боку федеральних торгових мереж, вимагає серйозних знань в області управління людьми і вибору найкращого товарного асортименту.

Що відноситься до побутової техніки: поняття і угрупування асортименту

Побутовою технікою називаються електричні або механічні машини, які виконують домашні функції, такі як приготування їжі, прибирання або допомагають зберігати або переробляти продукти харчування. Це найбільш просте визначення. Розглянемо докладніше, що відноситься до побутової техніки.

Побутова техніка, до якої відноситься будь-яка техніка з переліку численних і різноманітних електричних, електромеханічних, механічних або газових пристроїв, в основному стала широко застосовуватися в XX столітті для економії праці і скорочення часу обслуговування домашнього господарства.

Ці пристрої, наприклад, полегшують створення домогосподарств з однією людиною; в двох батьківських сім'ях вони дозволили батькам вийти на ринок праці і в іншому випадку звільнили велику кількість часу і енергії, які домогосподарки раніше займалися приготуванням їжі та відмиванням підлог, прибиранням будинку і загальної домашньою роботою. Отже, подальшим результатом стало значно зменшене заняття осіб, що займаються домашнім господарством. Тенденція до використання автоматичних і наведених в дію побутових приладів для полегшення основних господарських робіт, після їх створення, незабаром поширилася на такі додаткові області, як особиста гігієна і догляд.

Найбільш часто купуються предметами побутової техніки є мікрохвильова піч, пральна машина, електрочайник, блендер, пилосос. Велика побутова техніка, така як, наприклад, кухонна плита або холодильник купується рідше через довгих термінів своєї експлуатації.

Ринок побутової техніки в Росії

Як правило, дані по ринку побутової техніки наводяться спільно з ринком електроніки, так як великі рітейлери, міцно зайняли цей ринок, зазвичай здійснюють торгівлю спільно двома цими групами товарів - побутовою технікою та електронікою, так званий ринок БТіЕ.

Обсяг ринку побутової техніки та електроніки (БТіЕ) в РФ в 2017 році показав зростання на 6% в вартісному вираженні на 5% в штучному вираженні в порівнянні з попереднім 2016 роком, як зазначає у своєму дослідженні компанія GfK Rus. Зростання в основному відбулося за рахунок онлайн-продажів, які збільшилися на 13%, в той час як офлайн-продажу через традиційні точки продажу зросли лише на 4%.

На ринку БТіЕ триває процес консолідації, як це характерно для ринку з конкуренції, що посилюється конкурентним середовищем, це загальний тренд, властивий як Європі, так і в Росії. Як повідомляють експерти, в 2017 році в Німеччині залишалося шість великих мереж з продажу БТіЕ, що роблять основну частку обороту, замість 28 мереж в 2000 році. У Великобританії залишилося тільки п'ять великих мереж, замість 22 в 1985 році.

У 2017 році частка великих російських мереж в загальному обсязі продажів БТіЕ в вартісному вираженні збільшилася до 47%, з 44% роком раніше, в той час як частка середніх мереж знизилася до 21%, тобто на два відсотки роком раніше, а частка інших мереж знизилася до 32%.

У 2017 році ринок малої побутової техніки (МБТ) залишився на рівні показників 2016 року в грошовому вираженні, а в штуках показав приріст на 7,5%. Зростання попиту на малу побутову техніку був викликаний зниженням середньої ціни на ряд асортиментних категорій на 5%, що було пов'язано зі стабілізацією курсу рубля.

2018 рік у сегменті БТіЕ, судячи з усього, покаже зростання, що пов'язано як з відкладеним попитом і низькою базою 2017 року, а також із зростанням кількості товарів, що купуються в кредит.

Таким чином, ринок побутової техніки в останні роки знаходиться на стабільному рівні і показує незначне зростання. При цьому частка немережевих магазинів в продажах побутової техніки досить мала і продовжує знижуватися.

У яких сегментах вигідно працювати магазину побутової техніки

Великі мережеві гравці однозначно домінують на ринку побутової техніки. Невеликий магазин не зможе конкурувати з ними за ціною або асортименту. Розширити ряд товарів, що продаються навіть до асортименту невеликої мережі, що продає побутову техніку, дуже затратно, так як оборотні кошти в товар становитимуть десятки і сотні мільйонів рублів.

Єдиними, на наш погляд, досить рентабельними нішами в цьому сегменті залишається або невеликий монобрендовий магазин побутової техніки, або ексклюзивна техніка преміум-сегмента, яку мережі, як правило, не виставляють в достатньому асортименті.

Ціна в преміум-сегменті побутової техніки в 4 і більше разів вище побутової техніки з подібними споживчими характеристиками, але звичайного, економ-сегмента. Тобто ця техніка розрахована на забезпечених людей, з рівнем доходів значно вище середнього класу.

При торгівлі монобрендовими товарами, як правило, до продажу пропонуються одне або кілька асортиментних ліній одного виробника. Найчастіше це побутова техніка економ-сегмента.


Вибір приміщення під магазин побутової техніки

Перш за все, побутова техніка є великогабаритної, тому під її торгові площі потрібно досить багато місця. Якщо ви хочете уявити досить широкий асортиментний ряд, то буде потрібно не менше 200 м2 площі.

Бажано, щоб магазин знаходився на першому поверсі, або центральної торгової вулиці, або в центрі локального мікрорайону. Необхідно приміщення вільного планування, перед будівлею повинна бути парковка мінімум на 10 автомобілів. Для доставки товарів необхідний зручний під'їзд вантажного транспорту, бажано з тильного боку будівлі, щоб не загороджувати під'їзд покупцям. Площа складських приміщень повинна складати, як правило, від 20% площі торгового залу.

Можливо і розміщення магазину побутової техніки в торговому центрі, але вартість оренди приміщення такої площі в прохідних місцях торгового центру буде досить велика.

Для здійснення діяльності сайту необхідна функція на менше 60 кВт електричної потужності, хороша система вентиляції і кондиціонування.

Якщо зосередиться на продажах малої побутової техніки, такої як, наприклад, чайники, блендери, міксери та інших видах, то площа магазина можна скоротити в 2-3 рази. В цьому випадку можна розглянути можливість оренди приміщення і в торговому центрі.

Ще раз хочемо звернути увагу, що для розглянутого нами бізнесу дуже важливий вибір ніші для товарів, що продаються. Працювати в сегменті економ, як роблять більшість торгових мереж, як правило, нерентабельно. Тому, при виборі місця розташування магазину побутової техніки, в першу чергу зверніть увагу на відсутність мережевих гіпермаркетів, які продають схожу продукцію в безпосередній близькості від вашої точки продажів.

Фасад магазину побутової техніки повинен виходити на прохідну або проїжджу частину вулиці і бути зручний для розміщення реклами, яка повинна добре проглядається з перехресть і зупинок громадського транспорту.

Вимоги до персоналу магазину побутової техніки

Персонал магазину складається з штату бухгалтерів, адміністративного персоналу, штату прибиральників, вантажників, продавців-консультантів і охоронців. Кількість персоналу по кожному напрямку діяльності визначається виходячи з конкретних показників і розміру кожного магазину зокрема.

Слід більш детально зупинитися на вимогам, які пред'являються до продавців-консультантів, так як від якості їх роботи, як показує практика, залежить обсяг продажів магазину.

Слід зазначити зростаючі негативні тенденції, які посилюються для продавців-консультантів, особливо в великих мережах. Продавців навантажують будь-якою роботою, від приймання і відвантаження товару, до прибирання приміщень і проведення касових операцій. На наш погляд, все це відволікає продавця-консультанта від виконання своїх головних функцій - консультування та продажу товарів. Таке навантаження знижує мотивацію продавців і, відповідно, продажу.

Значна різниця у вартості побутових приладів різних виробників може відрізнятися дуже сильно змінився й викликає необхідність в якісному консультуванні клієнта по особливостям та перевагам кожного товару.

Основні обов'язки продавця-консультанта:

  • консультування покупців з технічних питань, щодо продається побутової техніки;

  • виписка всіх необхідних документів на товар, включаючи гарантійні свідоцтва;

  • допомога клієнту в упаковці побутової техніки для транспортування;

  • приймання нових товарів і розміщення їх на стендах і стелажах торгового залу;

  • участь в інвентаризації залишків товару.

Крім цього, продавець-консультант магазину побутової техніки повинен володіти набором особистих компетенцій, таких як комунікабельність, стресостійкість, хороша пам'ять і інші.

Середня заробітна плата продавця-консультанта в Москві становить близько 40-50 тисяч рублів, в великих містах близько 20 тисяч рублів. Якщо ви будете платити трохи вище середньоринкових показників і забезпечите хороші умови роботи, то зможете вибрати кращих з тих, хто працює в цій сфері.

Важлива і правильна матеріальна мотивація продавців-консультантів. Експерти в цій галузі вважають, що заробітну плату необхідно розподіляти на три частини. Перша частина є постійним окладом, на нього припадає близько 40% від усього заробітку. Стільки ж відсотків становить і друга частина, яка розраховується виходячи з відсотка особистих продажів. Решта 20% розраховуються виходячи із загальних продажів магазину. В цьому випадку ми заохочуємо і особисті продажу, і мотивуємо співробітника на допомогу колегам для отримання максимального результату. Для невеликого магазину вам буде потрібно 2-4 продавця-консультанта.

Від правильного підбору професійних продавців-консультантів і грамотного визначення кола їх обов'язків в основному буде залежить прибутковість магазину побутової техніки в цілому.


Фінансові показники магазину побутової техніки

Фінансові вкладення в магазин побутової техніки досить великі. Перш за все, це оборотні кошти, які необхідно вкласти в товари для продажу в обороті. Конкретна сума таких вкладень залежить від пропонованого в магазині асортименту і цінової категорії товару. Але в середньому вона для даного сегмента вона становить близько 35 тисяч рублів на квадратний метр площі торгового залу.

Тобто для площі в 200 м2, необхідно вкласти в оборотні кошти близько 7 мільйонів рублів. Це значна сума, тому до вибору асортименту потрібно підійти особливо ретельно, щоб уникнути затарювання неліквідним товаром.

Виручка магазину такої площі становить близько 36 мільйонів рублів рік або 3 мільйонів рублів на місяць. Середня націнка різна і залежить від цінового сегмента товару. Як правило, вона складає від 20 до 40%.

Розглянемо поточні витрати на відкриття магазину побутової техніки, в місяць:

  1. Витрати на оплату праці співробітників складуть близько 350 тисяч рублів.

  2. Відрахування на соціальні потреби складуть близько 100 тисяч рублів.

  3. Витрати на поточне обслуговування будівлі і комунальні платежі складуть близько 50 тисяч рублів.

  4. Оренда приміщення буде залежати від місця розташування магазину. При досить хорошому його розташуванні, вона обійдеться близько 100-150 тисяч рублів.

  5. Сплата ЕНВД (єдиного податку на поставлений дохід) складе близько 100 тисяч рублів, залежно від регіону. Цю суму ви можете зменшити на суму відрахувань на соціальні потреби, але не більше ніж на 50%. Таким чином, фактична сума сплаченого податку складе близько 50 тисяч рублів.

  6. Інші витрати, на які ми відведемо близько 30 тисяч рублів на місяць.

Разом поточні витрати на утримання магазину побутової техніки складуть приблизно 700 тисяч рублів на місяць.

Розрахуємо суму необхідних інвестиційних вкладень для відкриття магазину побутової техніки розглянутого нами формату.

До інвестиційних витрат відносимо витрати на закупівлю для магазину торгового обладнання та меблів, косметичний ремонт приміщення та витрати на відкриття фірми. Витрати на закупівлю торгового обладнання складуть орієнтовно 300 тисяч рублів, так як в основному обладнання буде являти собою полки стелажі, а також касову техніку і обладнання для обліку товару. Косметичний ремонт обійдеться близько 350 тисяч рублів. Витрати на відкриття фірми складуть близько 20 тисяч рублів.

Разом сума інвестиційних витрат без урахування витрат на закупівлю товару складе 670 тисяч рублів. З урахуванням закупівлі товару загальна сума необхідних вкладень складе приблизно 7,8 мільйона рублів.

Середньомісячна прибуток магазину побутової техніки площею приблизно 200 м2, за нашими розрахунками складе близько 200 тисяч рублів на місяць або 2,4 мільйона рублів на рік. При зазначених нами розрахункових даних, термін окупності основних інвестицій, що не включають початкові вкладення в закупівлю товару, складуть близько 4 місяців.


Юридичне оформлення магазину побутової техніки

Для відкриття магазину побутової техніки найкращим, на наш погляд, варіантом буде реєстрація в якості індивідуального підприємця (ІП). В якості системи оподаткування рекомендуємо вибрати єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД). Зрозуміла і проста схема нарахування і сплати податку робить цю форму оподаткування найбільш привабливою.

Сума ЕНВД до сплати, для магазину з площею торгового залу близько 200 м2, становитиме близько 300 тисяч рублів на квартал, можливі відхилення в залежності від регіону розташування магазину. Визначити суму податку можна самостійно, скориставшись калькулятором на сайті ФНС Росії.

Відкриваючи магазин побутової техніки необхідно дотримуватися вимог СЕС (санітарно-епідеміологічна станція), Росспоживнагляду і пожежної інспекції. З переліком документів, які можуть знадобитися для відкриття магазину, ми рекомендуємо ознайомиться в районних підрозділах даних організацій за місцем реєстрації магазину побутової техніки, в зв'язку з тим, що вимоги можуть дещо відрізнятися для кожного регіону.

Основним застосовуваним кодом КВЕД є 47.54 «Торгівля роздрібна побутовими електротоварами в спеціалізованих магазинах».

Не забудьте, що відповідно до Федерального закону "Про рекламу" від 13.03.2006 N 38-ФЗ, необхідно буде провести узгодження вивісок і рекламних матеріалів, які ви будете розміщувати на фасаді будівлі.

Підведемо підсумки. Бізнес з продажу побутових товарів досить рентабельний, але вимагає великих початкових вкладень в оборотний капітал. Це підвищує поріг входу в цей бізнес, але тим самим знижує і кількість конкурентів в цьому сегменті. Найбільші ризики в даному бізнесі виникають через конкуренцію з великими федеральними мережами.

Безкоштовний додаток для самостійної розробки бізнес-плану

Хочете дізнатися, коли окупиться бізнес і скільки реально ви зможете заробити? Безкоштовний додаток "Бізнес-розрахунки" вже допомогло заощадити мільйони.

Психологічний салон: свою справу, що приносить радість, задоволення і солідний дохід

Проведення тренінгів з психологічними картами. 30 атмосферних тренінгів. Навчання роботі "під ключ". Все що необхідно для відкриття власного Психологічного Салону.

Спецпроект Openbusiness: Магазин чаю і трав

Все про відкриття бізнесу на продажу чаю і лікарських трав. Юридичні аспекти, формування асортименту магазину, вимоги до приміщення, реклама. Докладні фінансові розрахунки.

Досить шукати франшизи! Створюйте власний бренд!

У 90% випадків покупка готового бізнесу або франшизи приносить одні збитки. Ми дамо вам все необхідне для відкриття пекарні без паушальних внесків, роялті та рекламних відрахувань.

Спецпроект Openbusiness.ru: ВСЕ ПРО ВІДКРИТТЯ пекарні

Юридичні аспекти, вибір обладнання, формування асортименту, вимоги до приміщення, виробничі процеси, збут. Повні фінансові розрахунки.

Як заробити на вуличній торгівлі морозивом

Якщо ви починаючий підприємець з бюджетом в 150 тис. Рублів, то можете відкрити торгову точку з морозивом. Торгівля морозивом - це просто, зрозуміло прибутково і завжди актуально.

Свій бізнес: відкриття магазину чоловічого одягу

У разі відкриття магазину тільки і виключно чоловічого одягу потрібно розуміти психологію свого споживача, а чоловіки в більшості своїй не сильно цікавляться останніми віяннями моди, і купують ...

Ялинковий бізнес: як заробити на продажу ялинок

Один з найпопулярніших способів заробити в Новий рік - продаж ялинок. Однак якщо ви думаєте, що достатньо закупити оптом ялинки і привести їх на машині в точку продажу, то ви помиляєтеся.

Свій бізнес: продаж керамічних ножів

При роботі з японськими ножами вигідніше закуповувати їх великими партіями безпосередньо від виробника і продавати в Росії через роздрібні мережі. Для організації бізнесу з продажу керамічних ножів потребують ...

Свій бізнес: відкриваємо магазин для вагітних

На відкриття магазину для майбутніх мам буде потрібно від 700 тисяч рублів. Щомісячна виручка невеликого магазину для майбутніх мам оцінюється в 400-500 тисяч рублів. Чистий прибуток за вирахуванням всіх ра ...

Прибутковий бізнес: відкриваємо винний магазин

Починати роботу по відкриттю власного магазину необхідно зі складання докладного бізнес-плану. Бізнес-план буде потрібно і в тому випадку, якщо ви не плануєте брати позикові кошти на роз ...

Як відкрити бізнес з торгівлі конфіскатом

Величина стартових інвестицій для відкриття маленького магазину, який торгує конфіскатом, починається приблизно з 100-200 тисяч рублів, ще близько 100 тисяч мінімум потрібно виділити на закупівлю товару.

Бізнес-план сувенірного магазину

Вартість проекту по відкриттю магазина складе 2 078 000 руб. Кошти на відкриття будуть взяті з особистих заощаджень без залучення позикових коштів. Термін окупності - 23 місяці.

Свій бізнес: як Відкрити чайний магазин

Мінімальні вкладення у відкриття чайного магазину на початковому етапі роботи (сюди відносяться оренда приміщення, його ремонт, закупівля обладнання та упаковки) складуть від 200 тисяч рублів. Звичайно, це питання вирішу ...

Свій бізнес: магазин товарів для творчості

Вартість організації такого виду бізнесу лежить в широких межах; невеликий магазин разом із закупівлею обладнання та товару і облаштуванням можна відкрити в межах 500 тисяч рублів. Великий Гіпермена ...

Свій бізнес: відкриваємо магазин керамічної плитки

Мінімальні витрати на відкриття невеликого магазину керамічної плитки складають від 500 тисяч рублів (для невеликого міста). Роздрібна націнка на плитку становить в середньому 10-25%, а у випадку з д ...

Свій бізнес: відкриваємо магазин нижньої білизни

Мінімальний стартовий капітал для організації власного магазину нижньої білизни становить близько 400 тисяч рублів. Терміни окупності такого бізнесу становлять від 6-7 місяців.

Збережіть статтю, щоб уважний вівчіті материал

Ви можете Зберегти Цю сторінку с помощью:

Новости