Таємні паркінги мерії Кличко: службові авто їздять в ресторани і спортклуби (розслідування)

11:57

На яких авто катаються чиновники київської мерії? Куди вони їздять під час робочого дня і чи готові ми, українці, і далі оплачувати їх шикарний спосіб життя? Звичайно, хочеться думати, що вони використовують службові авто виключно для вирішення робочих питань і на благо нашого міста. Але у розкішного автопарку Київради є свої таємниці. (Програма "Гроші" від 24 квітня 2017 року на каналі 1 + 1)

Коли ми вибирали мера Києва, Кличко нам здався непоганою альтернативою в порівнянні з «молодою командою» Черновецького і злодійкуватих чиновників старої школи. Кличко став не альтернативою, а ширмою. За його потужним статурою і слабкими інтелектуальними можливостями сховалися і молоді кадри, і старі злодюжки. Під гасла про європейську столицю вони побудували для себе годівницю, в якій навіть є власний автопарк, що складається з 84 автомобілів представницького класу. Ну, а якщо машини державні, то і їх обслуговування, і ремонт теж можна здійснювати за державний рахунок. Навіщо ж тоді ремонтувати дороги Києва?

На початку робочого дня через шлагбаум КМДА, оснащений камерами, охороною і суворим фейс-контролем, поспішають авто, але не прості, а суцільний потік з Porsche Cayenne, Lexus і «кубиків». Проїхав навіть автомобіль з номером «танк». Але пускають на парковку мерії далеко не всіх, тому що це сама таємна парковка серед всіх парковок держструктур. Вона розташована у внутрішньому дворі КМДА і оточена будинками. Це дозволяє зробити її недоступною для «зайвих» поглядів.

Журналістів здивувало кількість Toyota Camry, які як за графіком в'їжджали і виїжджали з Адміністрації.

Виявилося, що за стінами КМДА є друга парковка для службових авто. На запит програми «Гроші» київська адміністрація відзвітувала, що в їх парку 84 автомобіля, більшість з яких представницького класу Toyota Camry. За кожним департаментом закріплені кілька машин з конкретними номерами. Працівникові Адміністрації перед виїздом необхідно взяти дозвіл голови або заступника відповідного департаменту. Саме вони повинні контролювати цільове використання службового паркінгу. Але чи дотримується все це в реальності?

Журналісти вирішили поцікавитися маршрутом деяких службових авто в самий розпал робочого дня.

Наприклад, Toyota Camry з номерами АА8022АА закріплена за конкретним чиновником - Почтарьова Андрієм Олександровичем, першим заступником керівника апарату виконавчого органу КМДА. Близько полудня автомобіль відвіз свого пасажира з парковки мерії, але не на конференцію або нараду, а до дверей елітного ресторану в центрі столиці. Очевидно, час обідати, і службова Camry слухняно чекає Почтарьова протягом години, а потім везе його назад на робоче місце.

Наступний автомобіль з номерами АА9905ЕТ закріплений за ПАТ «Київміськбуд». У робочий час сталевий кінь везе чиновника не на інспекцію об'єкта, а на парковку спортивного клубу, місячний абонемент в якому коштує 2 тисячі доларів.

Номери АА8202АА зареєстровані за Управлінням контрольно-аналітичного забезпечення першого заступника мера Пліса Геннадія Володимировича. Але в робочий час автомобіль возив по місту не зама Кличко, а блондинку, зовсім не схожу на Геннадія Пліса.

Автомобіль з номерами АА8006АА возить перших заступників нашого мера, але не далеко і не у справах державним, а прямо в бізнес-центр. Який бізнес держчиновник може робити в бізнес-центрі в робочий час?

Журналісти відстежили маршрути багатьох службових авто КМДА, і всі вони везли своїх пасажирів вирішувати особисті справи в робочий час.

Після плідного робочого дня весь службовий транспорт відправляється в підземний паркінг, обслуговуванням якого займається АТП КМДА. Це підприємство виграло тендер кілька років тому і має забезпечувати використання транспорту для якісного обслуговування загальнодержавних заходів. У цьому році на це виділили майже 21 мільйон гривень.

В адміністрації кажуть, що транспорту не вистачає. Але автомобілі рідко проїжджають понад 50 км протягом дня, а багато машин і простоюють. Ті, хто повинен перевіряти цільове використання транспорту, самі на ньому і їздять. Дуже зручно.

Нещодавно столична Адміністрація оголосила тендер на закупівлю ще 15 автомобілів вартістю майже 8 мільйонів гривень ... Але чи готові українці оплачувати покупку, зміст і ремонт транспорту, на якому чиновники будуть вирішувати не справи міста, а свої особисті проблеми?

Програма "Гроші" від 24 квітня 2017 року

На яких авто катаються чиновники київської мерії?
Куди вони їздять під час робочого дня і чи готові ми, українці, і далі оплачувати їх шикарний спосіб життя?
Навіщо ж тоді ремонтувати дороги Києва?
Але чи дотримується все це в реальності?
Який бізнес держчиновник може робити в бізнес-центрі в робочий час?
Але чи готові українці оплачувати покупку, зміст і ремонт транспорту, на якому чиновники будуть вирішувати не справи міста, а свої особисті проблеми?

Новости