Тест і огляд: Oculus Go - окуляри віртуальної реальності за доступною ціною

  1. Тести і висновок

Після виходу на ринок очок віртуальної реальності Oculus Rift і HTC Vive інтерес до них кілька охолов Після виходу на ринок очок віртуальної реальності Oculus Rift і HTC Vive інтерес до них кілька охолов. В наших тестах HTC Vive ми звернули увагу на багато недоліків першого покоління. Втім, не все втрачено: Facebook вирішила докласти руку до еволюції очок VR, купивши компанію Oculus. І першим продуктом нової "дочки" стали окуляри Oculus Go, які як раз надійшли в нашу тестову лабораторію.

Найголовніші нарікання першого покоління очок VR стосувалися низького дозволу дисплеїв, бо нічого не дозволяло глибоко занурюватися у віртуальну реальність. Нова модель HTC Vive Pro зробила важливий крок щодо збільшення дозволу, але і ціна повного комплекту Premium становить $ 1.400 або від 106 тис. рублів в Росії . Друга проблема - необхідність кабельного підключення до ПК або ігрової консолі у очок VR першого покоління. Звичайно, на ринку з'явилися альтернативи у вигляді дешевих картонних окулярів, в які просто вставлявся смартфон, але подібні рішення все ж не здатні замінити HTC Vive або Oculus Rift за якістю. Те ж саме поки стосується і бездротового підключення, хоча HTC планує в найближчому майбутньому представити відповідне рішення. Але поки що виробникам доводиться боротися з великими затримками бездротового сигналу.

У таблиці наведено порівняльні характеристики Oculus Go з іншими рішеннями VR.

Порівняння специфікацій очок VR Виробник і модель: Oculus Go HTC Vive (Pro) Oculus Rift Ціна: 220 євро від 68 тис. рублів
959 євро від 33,2 тис. рублів
741 євро Сайт виробника: www.oculus.com www.htcvive.com www.oculus.com Вага: 468 г 555 г 380 г Дозвіл на кожне око: 1.280 x 1440 пікселів 1.080 x 1.200 пікселів
1.440 x 1.600 пікселів (Pro) 1.080 x 1.200 пікселів Панелі: LCD OLED OLED Частота оновлення: 60 або 72 Гц 90 Гц 90 Гц Кут огляду 100 ° 110 ° 93-94 ° Звук: Вбудований динамік Можна використовувати будь-які навушники
Вбудовані (Pro) Вбудовані навушники
3D-аудіо
Змінні Трекинг: Гіроскоп
Акселерометр Оптичний трекінг лазером
гіроскоп
Акселерометр Трекинг камерою
гіроскоп
Акселерометр Контролер: Для однієї руки Для двох рук Контролер Xbox
Фірмовий контролер для руки буде представлений пізніше інтерфейси: 1x Micro-USB 1x HDMI 1.4
1x USB 3.0
1x DisplayPort 1.2 (Pro) 1x HDMI 1.4b
1x USB 3.0 Платформа: - PC PC Додатково: WLAN
Bluetooth Bluetooth -

Як можна бачити при прямому порівнянні, габарити у всіх моделей очок приблизно однакові, але по вазі Oculus Go знаходиться між HTC Vive і Oculus Rift. Звичайно, в порівнянні з HTC Vive меншу вагу можна назвати важливим перевагою. Навіть після пари годин носіння очки не перетягували голову вперед і не давили на перенісся. Тому в даному випадку втомлюєшся від концентрації уваги і від контенту VR, а не фізично від окулярів.

За дозволом Oculus Go розташовується між HTC Vive і Vive Pro. Але через використання РК-панелі до оцінки дисплея слід підходити інакше. Піксельна матриця не видно, через менш великих пікселів картинка виглядає краще, ніж на HTC Vive і Oculus Rift. Але у HTC Vive Pro, в свою чергу, дисплей ще краще, в тому числі завдяки більш високій роздільній здатності. Також використання панелі AMOLED забезпечує більш якісну передачу кольору, чорний колір більш глибокий, в той час як у Oculus Go він ближче до сірого.

Окуляри Oculus Go спираються на так званий рендеринг FFR (Fixed Foveated Rendering). Картинка на середньої області дисплея виводиться в повному дозволі 1.280 x 1.280 пікселів. Зовнішні ж області виводяться з меншим дозволом, який становить від 1/4 до 1/16 від повного. В результаті повне вирішення досягається в зоні видимості користувача, а на периферії кадру окуляри дозволяють економити обчислювальні ресурси. Підтримується частота оновлення 60 або 72 Гц, в залежності від програми.

Oculus Go працюють самостійно, тобто комп'ютер або приставка для рендеринга їм не потрібен. Усередині очок встановлений процесор Qualcomm Snapdragon 821 з чотирма ядрами CPU на архітектурі Kryo з частотою до 2,4 ГГц. Вони доповнюються GPU Adreno 530, який можна назвати одним з найпотужніших мобільних рішень. SoC проводиться по 14-нм техпроцесу. При повному заряді батареї можна насолоджуватися іграми від 1,5 до 2 годин. Що стосується відтворення фільмів, очок вистачить на 2-2,5 години. Зарядка очок VR виконується кабелем micro-USB за три години. Підтримується прискорена зарядка, з відповідними блоками харчування процес буде йти швидше.

Oculus Go оснащуються 32 або 64 Гбайт вбудованої пам'яті. З 32 Гбайт для програм доступні 25 Гбайт, причому самі додатки займають не більше декількох сотень мегабайт.

Габарити Oculus Go складають 190 x 105 x 115 мм, вага - 468 г. Корпус очок пластиковий, Facebook вибрала світло-сіру забарвлення. На окулярах видно лише кілька кнопок, все інше закрите панелями. Очками не потрібні спеціальні маркери для відстеження зовнішніми сенсорами, оскільки вони цілком спираються на внутрішні датчики для трекінгу.

До голови окуляри кріпляться трьома тканинними ремінцями, частина з них еластичні, в двох місцях використовуються кріплення-липучки. З окулярами не потрібно замислюватися про коректне зовнішньому відстеження, тому обмежень по розташуванню на голові немає, ремінці забезпечують комфортне і надійне кріплення.

Кнопок у очок всього дві, обидві розташовуються спереду. Перша кнопка служить для включення / вимикання очок, поруч можна бачити LED, що відображає статус роботи Oculus Go і залишок заряду. Гойдалка справа дозволяє регулювати гучність.

На лівій стороні очок, якщо дивитися з боку користувача, встановлений роз'єм micro-USB, за допомогою якого можна заряджати батарею. Нижче - міні-джек для опціональних навушників. Навушники рекомендується підключати в тих додатках, де вбудований динамік не дає достатньої якості. Або в середовищах, де користувач знаходиться не на самоті.

Між двома окулярами розташовується датчик наближення, який відключає пристрій в знятому стані. Як і в разі інших моделей VR-окулярів, тут використовується лінза Френеля, що розширює картинку з ЖК-панелей до поля зору користувача. Даний спосіб конструкції дозволяє зменшити вагу і розмір об'єктива, особливо це стосується лінз з коротким фокусною відстанню, які в стандартній конфігурації товсті і важкі.

Використання лінзи Френеля видно з кільцевих артефактів. Їх можна бачити й при роботі очок, про що ми поговоримо нижче. Причина артефактів - різна товщина лінзи Френеля, яка представляє собою послідовність "сходинок". Оскільки світло заломлюється тільки при переході між склом і повітрям, кут заломлення залежить не від товщини лінзи, а від кута скляної поверхні на виході.

Лінзи Френеля використовуються в окулярах VR HTC Vive, Oculus Rift і Oculus Go, тому проблема загальна: якщо виводиться контрастне зображення (наприклад, яскравий об'єкт на чорному тлі), то навколо нього помітні помилкові зображення у вигляді яскравих кілець. У очок HTC Vive ця проблема виявлялася сильнішою за все, у Oculus Go вона менш помітна.

Для виробництва Oculus Go Facebook вирішила співпрацювати з китайською компанією Xiaomi. І в Китаї окуляри VR продаються під власним брендом Xiaomi. Компанія відома нашим читачам смартфонами, телевізійними приставками, ноутбуками і розумними пристроями.

У комплект поставки Oculus входить контролер. Його розміри становлять 111 x 37 x 57 мм, вага - всього 65 г. Також додається і батарейка AA, яка живить контролер. Щоб випадково не упустити контролер, його можна пристебнути ремінцем.

На контролері можна бачити кілька елементів управління. Велика закруглена поверхня сенсорна, причому вона чутлива до сили натискання. У нижній частині поверхні встановлені кнопки "Назад" і "Home". Для вказівного пальця передбачений курок, який найчастіше використовується для вибору функції. Контролер підключається через Bluetooth, всередину встановлений гіроскоп, тому контролер може передавати на Oculus Go дані при його повороті.

Окуляри Oculus Go налаштовуються через додаток під iOS або Android. Через додаток слід увійти в обліковий запис Oculus. Також слід задати параметри WLAN, до якої будуть підключатися окуляри VR.

Магазин додатків Oculus Store доступний як на окулярах, так і в програмі. Можна купувати і встановлювати програми на окуляри зі смартфона.

Оскільки зробити знімки або відеоролики контенту Oculus Go проблематично, ми додали до статті відеоролик. Він дозволяє отримати враження про те, що буде видно в окулярах.

Тести і висновок

Тут відразу ж слід зазначити особливість VR-окулярів, що стосується трекінгу. Справа в тому, що Oculus Go не можуть відслідковувати переміщення користувача, встановлені гіроскопи визначають тільки поворот по двох осях. Таким чином, тримати окуляри на голові можна в будь-якій позиції, оскільки на роботу це не впливає. Вільне переміщення по ігровому світу, як у випадку HTC Vive, тут не підтримується. Та й у порівнянні з тими ж Oculus Rift обмежень більше. Контролер підтримує тільки три ступені свободи (3DoF).

Таким чином, власник Oculus Go може насолоджуватися віртуальною реальністю в будь-якому зручному положенні, наприклад, сидячи в кріслі. Голову при цьому можна тримати як завгодно, визначаються тільки поворот і нахил. Те ж саме стосується і контролера. Його можна тільки повертати в долоні, нахил або підйом не розпізнається. Такий підхід все ж ближче до традиційного комп'ютера, перед яким сидиш з контролером в руці. Але це аж ніяк не означає відсутність занурення у віртуальну реальність. Окуляри Oculus Go все ж дають відчуття об'єму. Користувач оптично ізольований від оточення, тому мозок їм вдається обманювати.

Окуляри Oculus Go покликані стати недорогим способом познайомитися зі світом VR. Для них не потрібно потужного ігрового ПК. Продуктивності Qualcomm Snapdragon 821 буде досить для більшості додатків. Втім, обмеження дисплея і SoC все ж є: в більшості додатків ми не зіткнулися з ривками або пригальмовування, але якість картинки значно поступається сучасним іграм. Дозвіл панелей могло бути і вище, але в такому випадку SoC просто не встигала б розраховувати картинку. Apple працює над VR-окулярами, які забезпечать вирішення 8K на кожне око. Але на ринку поки немає апаратних рішень, які могли б впоратися з подібними дозволами.

Поки що контенту під Oculus Go дуже мало, тому годинами насолоджуватися іграми не вийде. Окуляри VR в нинішньому стані більше нагадують технологічну демонстрацію. Як нам здається, ті ж фільми з Netflix більшість користувачів віддадуть перевагу дивитися на екрані домашнього телевізора, а не у віртуальному кінотеатрі. Наскільки цікавий подібний сценарій для перегляду фільму в літаку або поїзді - сказати складно. Тут все впирається в порівняно невеликий час автономної роботи, пограти нормально можна лише близько години.

Oculus Go можна придбати в Європі за € 220 в 32-Гбайт версії, подвоєний обсяг пам'яті обійдеться в € 270. Так що за ціною ми дійсно отримуємо досить привабливе рішення для знайомства з віртуальною реальністю. І Oculus Go напевно знайдуть свого покупця.

Новости