Топ-менеджер General Electric. Про плани в Україні, локалізації та співробітництво в енергетиці

Генеральний менеджер General Electric з питань поставок і логістики Девід Кокс розповів про співпрацю з "Укрзалізницею", локалізації виробництва, модернізації локомотивів і про проекти з відновлюваної енергетики.

У лютому 2018 року "Укрзалізниця" і американська компанія General Electric Transportation підписали угоду на 1 млрд дол, що передбачає співпрацю в сфері оновлення і модернізації парку тепловозів.

Вже найближчим часом в Україні має надійти перша партія - 30 локомотивів, фінальна збірка яких буде проходити на Крюківському вагонобудівному заводі з використанням 10% українських деталей.

В майбутньому частка вітчизняних компонентів на американських локомотивах повинна досягти 40%. Скільки для цього знадобиться часу, в GE говорять обережно: спочатку потрібно знайти надійних виробників на українському ринку.

GE зустрілася в Одесі з потенційними постачальниками і розповіла їм про свої вимоги і очікуваннях. На заході ЕП поспілкувалася з генеральним менеджером GE Transportation з питань поставок і логістики Девідом Коксом.

Перед інтерв'ю ЕП попередили, що менеджер GE не коментує політичні питання. Він готовий говорити виключно про співпрацю в транспортній сфері.

Нижче - про роботу з "Укрзалізницею", локалізації виробництва в Україні, модернізації локомотивів та участі в проектах з відновлюваної енергетики.

- Розкажіть про одеський заході. Наскільки я розумію, це одна з перших зустрічей з колегами в Україні. Яка її мета?

- GE працює з постачальниками в багатьох країнах. Ми вирішили, що підписання рамкової угоди з УЗ надає нам прекрасну можливість запросити на зустріч українських виробників деталей для залізничної галузі.

Таким чином вони зможуть краще познайомитися з General Electric, дізнатися про наші вимоги і в майбутньому, можливо, стати нашими постачальниками.

Таким чином вони зможуть краще познайомитися з General Electric, дізнатися про наші вимоги і в майбутньому, можливо, стати нашими постачальниками

GE Transportation зустрілася в Одесі з потенційними постачальниками обладнання та компонентів

- Ви співпрацюєте з багатьма постачальниками деталей?

- Так, особливо в таких випадках, як в Україні, коли ми підписуємо угоди з умовою локалізації.

- Скільки компаній співпрацює з вами в такій формі?

- Їх тисячі. Ми вибираємо кращого постачальника в кожному конкретному випадку за критеріями якості та найбільш прийнятної ціни. Іноді таким постачальником виявляється підрозділ всередині GE, іноді - зовнішня компанія.

- Як буде виглядати співпраця з українськими постачальниками? Це буде відбуватися безпосередньо або посередником виступить УЗ?

- Ми хочемо працювати безпосередньо, але в даному випадку робота буде йти спільно з партнером - Крюківським вагонобудівним заводом. Наша компанія буде здійснювати процес специфікації та валідації частин, які виробляють постачальники. У деяких випадках - безпосередньо, в деяких - через КВБЗ.

- "Укрзалізниці" в цьому ланцюжку не буде?

- Ні, наскільки я розумію, вони не беруть участь.

- Думаю, це гарна новина для постачальників. Під час кава-брейку представники постачальників скаржилися, що не можуть домовитися про співпрацю з УЗ. За це з них нібито вимагають "відкати".

- У нас політика нульової толерантності до порушень законодавства. Ми такого ж очікуємо від наших клієнтів і постачальників. Якщо я дізнаюся про такі випадки, негайно піде жорстка реакція.

- Частка деталей українського виробництва в першій партії локомотивів, 30 одиниць, повинна бути не менше 10%. Про які деталях йде мова?

- Локалізація - багатоступінчастий процес. У Казахстані разом з локальними партнерами ми випустили сотні локомотивів. Там рівень локалізації досягає 40%. Згодом ми повинні досягти такого ж показника в Україні.

Це дуже амбітна, але досяжна мета. Ми починаємо з 30 локомотивів. Фінальна стадія їх складання буде проходити в Україні, і деякі деталі будуть виготовлятися тут (на даному етапі GE буде використовувати українські сигнальну і радіосистеми, певні елементи кабіни і корпусу. - ЕП).

Представники GE і КВБЗ підписують угоду про локалізацію 30 локомотивів

- На другому етапі планується використовувати 40% українських деталей. Скільки потрібно часу для цього, і які деталі будуть використані?

- Все залежить від можливостей виробничої інфраструктури України.

- Чи є розуміння по роках? Умовно: через рік після завершення першого етапу у нас буде локалізація 15%, через два роки - 25% ...

- Ми знаходимося на ранній стадії проекту. Ми будемо тісно співпрацювати з нашим клієнтом, щоб в процесі роботи у них було розуміння дорожньої карти для збільшення відсотка локалізації.

- Тобто після реалізації першого етапу у вас будуть нові переговори і підписання чергової угоди про конкретний відсоток локалізації?

- Наше рамкову угоду з УЗ передбачає додаткові договори, які будуть уточнювати кожен етап проекту.

Перший етап включає 30 локомотивів, вони повинні пройти фінальну збірку в Україні. Переговори йдуть, наступну угоду має включити питання модернізації існуючого парку локомотивів та сервісне обслуговування.

Це дуже тривалий процес. Під час своєї презентації представник УЗ дуже добре розповів про свою роботу на португальську компанію. Він пояснив, скільки часу і зусиль у нього забрала підготовка подібної угоди.

Через вісім років після його звільнення з цієї компанії колишні колеги повідомили йому, що вони тільки зараз почали отримувати плоди від роботи, яку він виконав.

- Наступний етап передбачає модернізацію близько 75 тепловозів. Які деталі будуть змінюватися?

- Наші рішення по модернізації включають заміну всіх основних систем, в тому числі електроніки, систем охолодження, двигунів. У кожному конкретному випадку все буде залежати від стану локомотивів, які підлягають модернізації.

- Ви, напевно, знайомі з поточним станом локомотивів УЗ. Як ви думаєте, який відсоток деталей підлягатиме заміні?

- Складно сказати. Термін служби деяких деталей завершився, їх точно треба міняти, інші підлягають ремонту, але ще можуть використовуватися.

Девід Кокс на конференції в Одесі

- Ми знаємо вартість локомотивів, які будуть доставлені в Україну. Яка середня вартість модернізації одного українського локомотива? Це 50% від вартості нового або 70-80%?

- Вартість варіюється, але це дешевше, ніж покупка нових локомотивів. Це може бути в діапазоні 50-60% .Модернізація забезпечує швидшу і глибоку локалізацію в порівнянні з виробництвом нових локомотивів.

У будь-якому випадку все залежить від заключної угоди з точки зору того, які компоненти будуть модернізовані. Точніше сказати важко. Ми ще не знаємо, який обсяг модернізації потрібно для старого парку локомотивів.

- Переговори про це поки не велися?

- Вони зараз йдуть. Те, що ми зустрілися з потенційними постачальниками, поговорили, пояснили свої критерії, сприяє реалізації проекту. Тепер підуть запит котирувань з нашого боку, пропозиції з їх боку. Після цього можна буде вибрати постачальників і це прискорить весь процес: постачання для фінального складання нових локомотивів і для подальшої модернізації старих.

- В УЗ заявляють, що GE взяла на себе зобов'язання на другу частину угоди знайти "довгі" гроші під низький відсоток. Це зобов'язання прописано в угоді?

- Наша компанія часто працює з різними фінансовими організаціями. Зазвичай ми не фінансуємо проекти безпосередньо, але допомагаємо досягти угоди щодо фінансування між кредитними агентствами і нашими клієнтами.

Я не займаюся фінансовою частиною угоди, але можу сказати, що подібний успішний досвід (пошуку фінансування. - ЕП) у нас є. Наприклад, GE підтримує фінансування проектів з відновлюваної енергетики.

- Мова йде про український ринок?

- Так, про реалізацію проектів в енергетиці. Зокрема, проект фінансування будівництва вітряної електростанції в Запорізькій області за участю GE.

- Розкажіть докладніше про проект по обслуговуванню локомотивів. Чи будуть туди залучені українські компанії?

- Зараз ведуться додаткові переговори про те, де і як будуть обслуговуватися ці локомотиви, але обслуговування буде здійснюватися в Україні.

- Чи є ризики, які можуть привести до розриву співпраці з УЗ?

- Для нас це новий проект. Ми прийшли в нову країну, підписали угоду з новим клієнтом, зустрілися з новими постачальниками. Ми налаштовані на успіх.

- Уявімо, що угода зривається. Які штрафні санкції передбачені для сторони, з чиєї вини це сталося?

- Я не брав участі в комерційних переговорах, але угода розрахована на довгі роки. Ми очікуємо, що договір на поставку перших 30 локомотивів буде успішно виконано. Ми не розглядаємо негативні сценарії.

Ми не розглядаємо негативні сценарії

Локомотив ТЕ33А. Перші поставки в Україну стартують в 2018 році

фото wikipedia.org

- Назвіть приклади успішної і провальною локалізацій.

- Успішні приклади - ПАР, Індія, Казахстан. У більшості випадків у нас були дуже надійні партнери, але іноді працювати з постачальниками непросто.

- У чому полягають ці труднощі?

- Локалізація - складний процес, який займає багато часу і вимагає багато зусиль. GE Transportation в цілому вибирає хороших постачальників, багато з ними працює і все закінчується добре. Якщо ви задасте питання, чи бувають проблеми з постачальниками, то я вам відповім: звичайно, так.

Транспортне машинобудування - складна галузь промисловості. Локомотиви повинні працювати в різних умовах, тому постачальники повинні бути висококваліфікованими. Бували випадки, коли постачальники були недостатньо кваліфікованими. Ми інвестували в них час і зусилля, щоб це змінити, але в підсумку вони так і не змогли досягти необхідного рівня.

Чи була це помилка? Ні, тому що в процесі ми багато чому навчилися.

Завжди стикаєшся з якимись труднощами, але їх можна вирішити. Наприклад, виявляєш, що якийсь постачальник перестав слідувати прописаної процедури, і якість його продукції перестало відповідати вимогам. Тоді наші представники їдуть туди, дізнаються, в чому справа, і налагоджують роботу. В цілому, результати позитивні і для GE, і для наших локальних постачальників.

Яка її мета?
Скільки компаній співпрацює з вами в такій формі?
Як буде виглядати співпраця з українськими постачальниками?
Це буде відбуватися безпосередньо або посередником виступить УЗ?
Укрзалізниці" в цьому ланцюжку не буде?
Про які деталях йде мова?
Скільки потрібно часу для цього, і які деталі будуть використані?
Чи є розуміння по роках?
Тобто після реалізації першого етапу у вас будуть нові переговори і підписання чергової угоди про конкретний відсоток локалізації?
Які деталі будуть змінюватися?

Новости