§ 7. Визначення напрямків, відстаней і висот точок по топографічній карті »Народна Освіта

Ви дізнаєтеся:

• як орієнтуватися і проводити вимірювання по топографічній карті

• що таке справжній і магнітний азимути, дирекційний кут

Згадайте:

• як зорієнтувати карту місцевості

• що таке абсолютна і відносна висота місцевості, горизонталі бергштрихи

Топографічні карти широко використовують в різних сферах людської діяльності. Вони стають незамінні і в повсякденному житті. Головне - вміти читати топографічну карту,

Визначення напрямків.

Для орієнтування на місцевості використовують так звані кути орієнтування. Один з них вам відомий. Це азимут - кут між напрямком на північ і заданим напрямом, відкладений за годинниковою стрілкою. Азимути вимірюються від 0 ° до 360 °,

На місцевості азимут визначають за допомогою компаса. Магнітна стрілка компаса орієнтується уздовж магнітного меридиа на і вказує на магнітний полюс. Кут між напрямком магнітного меридіана і напрямком на заданий предмет називаються вають магнітним азимутом (Am).

На карті за допомогою транспортира вимірюють істинний (географічний) азимут (Ab) - кут, відкладений за годинниковою стрілкою між північним напрямком географічного меридіана і напрямком га певний орієнтир. Напрямку дійсного меридіана на топо графічній карті відповідають бічні сторони рамки листа карти, Як виміряти на карті географічний азимут? Для цього через початкову точку (Д) за допомогою лінійки проводять географічний меридіан (лінію, паралельну бічній рамці) (рис. 1), а потім транспорти ром вимірюють кут між меридіаном і заданим напрямом.

Магнітний і географічний азимути майже завжди неоднакові, оскільки географічний і магнітний полюси не збігаються. Між ними утворюється кут, який називають магнітні »відміною (МС). Воно може бути східним або західним (в залежності від того, в якому напрямку північний кінець магнітної стрілки відхиляється від північного кінця географічного меридіана - на схід чи захід).

Значення кута магнітної відміни залежить від місця і часу, оскільки положення магнітних полюсів на земній кулі постійно змінюється. На території України кут магнітного відхилення коливається від 2 ° до 6 °. Конкретну для певної території його величину призводять у вигляді схеми в легенді топографічної карти (рис. 2).

Залежність між істинним і магнітним азимутами виражається формулою:

Залежність між істинним і магнітним азимутами виражається формулою:

Якщо магнітне схилення східне, його значення додають до значення магнітного азимута, якщо західне - віднімають.

За топографічній карті вимірюють ще один кут орієнтування - дирекційний. Дирекційний кут Д) - це кут між північним напрямком кілометрової сітки і заданим напрямом. Його легко виміряти транспортиром без додаткових графічних побудов. Як і азимут, дирекційний кут відраховується за годинниковою стрілкою і може мати величину від 0 ° до 360 °. Від щирого азимута дирекційний кут відрізняється на величину кута, який називають зближенням меридіанів (СМ):

Знаючи формули взаємозалежності кутів орієнтування, легко визначити будь-який з них, виконавши на топографічній карті лише один вимір транспортиром (рис. 3).

Завдання. Автомобіль рухається по дорозі з населеного пункту Червоне в напрямку річки (див. Форзац 1, квадрат 4451). Виконайте необхідні вимірювання і розрахуйте істинний і магнітний азимути напрямку руху автомобіля.

1) За допомогою транспортира вимірюємо дирекційний кут між вертикальною лінією сітки і автомобільною дорогою в квадраті 4451: Д = 70 °.

2) За схемою під рамкою карти визначаємо величину зближення меридіанів: СМ = 0 ° 46 '- східне.

3) Визначаємо істинний азимут: Аі = Д + СМвост = 70 ° + 0 ° 46 '= 70 ° 46'.

4) За схемою під рамкою карти визначаємо величину магнітного схилення: МС = 3 ° - західне.

5) Визначаємо магнітний азимут: Ам = Аі + МСзап = 70 ° 46 / + 3 ° = 73 ° 46 /.

^ 2 ^ Вимірювання відстаней.

Для того щоб визначити по карті відстань між будь-якими об'єктами, потрібно виміряти на ній лінійкою або циркулем відстань між цими об'єктами в сантиметрах і помножити отримане число на величину масштабу. Без будь-яких розрахунків відстань по карті можна визначити, використовуючи лінійний масштаб. Для цього достатньо виміряти циркулем відстань між заданими точками на карті, докласти циркуль з цим відстанню до лінійного масштабу і прочитати по написам величину в метрах або кілометрах, відповідну відстані на місцевості. Для визначення довжини кривих і хвилястих ліній використовують спеціальний прилад - курвиметр. При відсутності курвіметра довжину хвилястою лінії можна виміряти циркулем-вимірником, «прокрокував» її невеликим розчином. Помноживши кількість «кроків» на довжину розчину, отримаємо довжину лінії.

^ 3 ^ Визначення висот.

Рельєф місцевості наноситься на топографічні карти горизонталями, які доповнюються абсолютними відмітками і берг-штрихами. Деякі абсолютні висоти точок і об'єктів позначені точкою та числом. Наприклад, абсолютна висота гори Південна дорівнює 136,7 м (форзац 1).

Якщо точка знаходиться на підписаній горизонталі, то її абсолютна висота збігається з відміткою даної горизонталі. Якщо немає, то її висоту розраховують по висоті перетину рельєфу, значення якої вказується під південною рамкою карти. Наприклад, висота вежі мобільного зв'язку в квадраті 4651 становить 135 м. Якщо

точка розташована між суміжними горизонталями, вираховують її перевищення щодо нижчої горизонталі і додають до абсолютної висоті даної горизонталі.

головне

Кутами орієнтування є істинний і магнітний азимути, дирекційний кут.

• Справжній азимут і дирекційний кут вимірюють по топографічній карті, магнітний азимут визначають на місцевості за допомогою компаса. Кути орієнтування можна розраховувати за формулами.

• Абсолютні висоти точок визначають по горизонталях і відміток висот.

Питання і завдання для самоперевірки

1. Назвіть основні кути орієнтування. Поясніть принципи їх вимірювання. Вкажіть, де розміщена інформація про величину магнітного схилення і зближення меридіанів. 2. Сформулюйте послідовність дій під час вимірювання відстаней по карті. 3. Розкажіть про особливості визначення абсолютних висот по топографічній карті.

Давайте подумаємо

Як виміряти відстань по топографічній карті, якщо під рукою немає лінійки і циркуля?

Практична робота 1

Визначення напрямків, відстаней, площ, географічних і прямокутних координат, висот точок по топографічній карті (продовження) Виконайте завдання по листу топографічної карти на форзаці 1.

1. Знайдіть істинний і магнітний азимути напрямки: 1) руху поїзда, що рухається через населений пункт Червоне до мосту; 2) від вежі на східній околиці села Пеньки на джерело Чистий.

2. Визначте абсолютну висоту: 1) точки, де знаходиться вежа мобільного зв'язку (квадрат 4651); 2) джерела Чистий.

3. Розрахуйте: 1) яку відстань подолає пішохід, прямуючи від церкви (квадрат 4453) до цегельного заводу на березі річки Верхня; 2) периметр і площа села Вербове (квадрат 4451).

дослідження

Прокладання маршрутів по топографічній карті і їх обгрунтування Використовуючи мережу Інтернет, знайдіть за допомогою сервісу Google Maps топографічний план свого населеного пункту (району міста). Визначте положення свого будинку і прокладете від нього: 1) пішохідний маршрут до найближчої бібліотеки; 2) автомобільний маршрут до будь-якої пам'ятки. Розрахуйте відстань, яке ви подолаєте під час проходження маршруту. Обгрунтуйте свій вибір маршрутів.

Це матеріал підручника Географія 8 клас Довгань

Напрямку дійсного меридіана на топо графічній карті відповідають бічні сторони рамки листа карти, Як виміряти на карті географічний азимут?

Новости