Україна змусили продати частину акцій Газпрому в Донецьку

Українська влада примусово продали належала російському монополісту- компанії Газпром 40% частку в Інституті ПівденНДІГіпрогаз в Донецьку .
Про це повідомив Газпром у квартальному звіті, передає Інтерфакс-Україна.
"22 серпня в рамках аукціону здійснена примусовий продаж належать компанії Газпром акцій Інституту ПівденНДІГіпрогаз, - наголошується в звіті.
Також офіційно відображено вибуття частки в інституті з балансу Газпрому.
Нагадаємо, що в січні 2016 року АМКУ оштрафував Газпром на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Пізніше сума штрафу зросла вже до 172 млрд грн (близько $ 6,4 млрд) за рахунок пені за його несплату. Це рішення було кілька разів підтверджено українськими судами.
Восени минулого року Верховний суд України відмовився приймати заяву Газпрому про перегляд ухвали Вищого господарського суду, яким підтверджено рішення судів нижчих інстанцій про штраф в розмірі 172 млрд грн.
Вже почався арешт активів, що належать Газпрому в Україні. До їх переліку потрапило майно компаній Газпром збут Україна і Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України, а також акції Інституту ПівденНДІГіпрогаз і Газтранзиту.
Газпром не визнає правомірність накладення штрафу і вважає дані дії України порушенням його прав.
У липні 2018 року Україна почала шукати способи стягнути з Газпрому $ 6,4 млрд за кордоном.
25 жовтня, компанія Газпром відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ (Комісія ООН з права міжнародної торгівлі) ініціювала арбітражний розгляд проти України з метою захисту своїх інвестицій на її території.


Новости