Установка Windows XP

  1. Створення носія для установки
  2. Процедура установки Windows XP на комп'ютер і ноутбук
  3. Що робити після установки Windows XP на комп'ютер або ноутбук

Даний посібник призначено для тих, хто цікавиться, як встановити Windows XP самостійно на комп'ютер або ноутбук, з флешки або диска Даний посібник призначено для тих, хто цікавиться, як встановити Windows XP самостійно на комп'ютер або ноутбук, з флешки або диска. Я постараюся максимально докладно висвітлити всі нюанси, пов'язані з установкою операційної системи, щоб у вас не залишилося ніяких питань.

Для установки нам буде потрібно будь-якої завантажувальний носій з ОС: можливо, у Вас вже є диск з дистрибутивом або завантажувальна флешка Windows XP. Якщо ж нічого цього немає, але є образ диска ISO, то в першій частині інструкції я розповім, як зробити з нього диск або USB для установки. А після цього перейдемо безпосередньо до самої процедури.

Створення носія для установки

Основні носії, які використовуються для установки Windows XP - це компакт-диск або ж установча флешка. На мій погляд, сьогодні оптимальний варіант - це все-таки USB накопичувач, тим не менш, подивимося на обидва варіанти.

  1. Для того, щоб зробити завантажувальний диск Windows XP, вам буде потрібно записати образ диска ISO на CD. При цьому, не просто перенести файл ISO, а саме «записати диск з образу». У Windows 7 і Windows 8 це робиться дуже легко - досить вставити чистий диск, натиснути правою кнопкою миші по файлу образу і вибрати пункт «Записати образ на диск». Якщо ж поточна ОС - Windows XP, то для того, щоб зробити завантажувальний диск буде потрібно скористатися сторонньою програмою, наприклад, Nero Burning ROM, UltraISO і інші. Детально процедура створення завантажувального диска описана тут (Відкриється в новій вкладці, у наведеній інструкції розглядається Windows 7, але для Windows XP ніякої різниці не буде, тільки знадобитися не DVD, а CD).
  2. Для того, щоб зробити завантажувальну флешку з Windows XP, найпростіше використовувати безкоштовну програму WinToFlash. Кілька способів створення інсталяційного USB накопичувача з Windows XP описані в цієї інструкції (Відкриється в новій вкладці).

Після того, як дистрибутив з операційною системою підготовлений, буде потрібно перезавантажити комп'ютер і в налаштуваннях BIOS поставити завантаження з флешки або ж з диска. Про те, як це зробити в різних версіях BIOS - див. Тут (в прикладах показано, як встановити завантаження з USB, завантаження з DVD-ROM встановлюється аналогічним чином).

Після того, як і це зроблено, а настройки BIOS збережені, комп'ютер перезавантажиться і почнеться безпосередньо установка Windows XP.

Процедура установки Windows XP на комп'ютер і ноутбук

Після завантаження з інсталяційного диска або флешки Windows XP, після нетривалого процесу підготовки програми установки, ви побачите привітання системи, а також пропозицію натиснути «Enter», щоб продовжити.

Після завантаження з інсталяційного диска або флешки Windows XP, після нетривалого процесу підготовки програми установки, ви побачите привітання системи, а також пропозицію натиснути «Enter», щоб продовжити

Установка Windows XP екран вітання

Наступне, що ви побачите - ліцензійну угоду Window XP. Тут слід натиснути F8. За умови, звичайно, що Ви його приймаєте.

За умови, звичайно, що Ви його приймаєте

На черговому екрані буде запропоновано відновити попередню установку Windows, якщо вона була. Якщо немає - то список буде порожнім. Натисніть Esc.

Відновлення попередньої установки Windows XP

Тепер один з найважливіших етапів - слід вибрати розділ, на який буде проводитися установка Windows XP. Тут можливі самі різні варіанти, опишу найпоширеніші з них:

Вибір розділу для установки Windows XP

  • Якщо ваш жорсткий диск був розбитий на два і більше розділів, і ви хочете так і залишити, і, при цьому раніше також була встановлена ​​ОС Windows XP, то просто виберіть перший з розділів в списку і натисніть Enter.
  • Якщо диск був розбитий, ви хочете його залишити в такому вигляді, але раніше була встановлена ​​Windows 7 або Windows 8, то попередньо видаліть розділ «Зарезервовано» розміром 100 Мб і наступний розділ, який відповідає розміру диска C. Після чого виділіть розділеного область і натисніть Enter для установки Windows XP.
  • Якщо жорсткий диск не був розбитий, але ви хочете створити окремий розділ для Windows XP - видаліть всі розділи на диску. Після чого за допомогою клавіші C для того, щоб створити розділи, вказавши їх розмір. Установку краще і логічніше робити на перший розділ.
  • Якщо HDD не розбито, ви не хочете його ділити, але раніше була встановлена ​​Windows 7 (8), то також видаліть всі розділи (включаючи «Зарезервовано» на 100 Мб) і встановіть Windows XP в отриманий один розділ.

Після вибору розділу для установки операційної системи, буде запропоновано відформатувати його. Досить вибрати «Форматувати розділ в системі NTFS (Швидке).

Досить вибрати «Форматувати розділ в системі NTFS (Швидке)

Форматування розділу в NTFS

По завершенні форматування почнеться копіювання файлів, необхідних для установки. Потім комп'ютер перезавантажиться. Відразу після першого перезавантаження слід встановити в BIOS завантаження з жорсткого диска, а не з флешки або CD- ROM.

Після того, як комп'ютер буде перезавантажений, почнеться безпосередньо сама установка Windows XP, яка може зайняти різний час в залежності від «заліза» комп'ютера, але на самому початку Ви в будь-якому випадку побачите 39 хвилин.

Через нетривалий час ви побачите пропозицію ввести ім'я і організацію. Друге поле можна залишити порожнім, а на початку - введіть ім'я, не обов'язково повне і справжнє. Натисніть «Далі».

В поле введення введіть ліцензійний ключ Windows XP. Також його можна буде ввести вже після установки.

Введіть ключ Windows XP

Після введення ключа буде запропоновано ввести ім'я комп'ютера (латиниця і цифри) і пароль адміністратора, який можна залишити порожнім.

Після введення ключа буде запропоновано ввести ім'я комп'ютера (латиниця і цифри) і пароль адміністратора, який можна залишити порожнім

Наступний етап - установка часу і дати, тут все ясно. Бажано тільки прибрати галочку навпроти «Автоматичний перехід на літній час і назад». Натисніть «Далі». Почнеться процес установки необхідних компонентів операційної системи. Тут залишається тільки чекати.

Тут залишається тільки чекати

Після того, як всі необхідні дії завершаться, комп'ютер знову перезавантажиться і Вам буде запропоновано ввести ім'я свого облікового запису (рекомендую використовувати латиницю), і записів інших користувачів, якщо вони будуть використовуватися. Натисніть «Готово».

Натисніть «Готово»

Ось і все, установка Windows XP завершена.

Що робити після установки Windows XP на комп'ютер або ноутбук

Перше, що слід потурбуватися відразу після установки ОС Windows XP на комп'ютер - це установка драйверів для всього обладнання. З урахуванням того, що даній операційній системі вже більше десяти років, для сучасного обладнання пошук драйверів може виявитися скрутним. Однак, якщо у Вас більш старий ноутбук або ПК, то цілком можливо, що таких проблем не виникне.

Як би там не було, незважаючи на те, що в принципі я не рекомендую використовувати драйвер-паки, такі як Driver Pack Solution, у випадку з Windows XP, це, мабуть, один з кращих варіантів встановити драйвера. Програма виконає це автоматично, скачати її можна безкоштовно з офіційного сайту http://drp.su/ru/

Якщо ж у вас ноутбук (старих моделей), то потрібні драйвера можна взяти на офіційних сайтах виробників, адреси яких ви можете знайти на сторінці Установка драйверів на ноутбук .

По-моєму, виклав все, що стосується установки Windows XP досить докладно. Якщо залишаються питання - задавайте в коментарях.

А раптом і це буде цікаво:

Новости