Утилізація авто: встигнути за два місяці

Мінпромторг підвів проміжні підсумки програми утилізації. За два місяці в Росії завдяки бюджетній підтримці було продано більше 80 500 автомобілів. Це майже чверть від загального обсягу продажів. Так, за весь вересень росіяни купили 197 тисяч машин.

Найбільших результатів за час дії програми досяг АВТОВАЗ: на його частку припадає близько 75 відсотків продажів. На другому місці також вітчизняна продукція - УАЗ. У салонах іноземних брендів більшою популярністю користується система trade in. Всього по цій системі реалізовано 21 070 машин.

При цьому продажі і легкового і комерційного транспорту продовжують падати. За даними комітету автовиробників Асоціації європейського бізнесу, в перший місяць осені 2014 го росіяни купили на 50 тисяч машин менше, ніж у вересні 2013 року.

Нагадаємо, власники старих автомобілів отримали можливість здати їх на утилізацію і натомість отримати знижку на покупку нової машини з початку вересня. Програма, запущена урядом, покликана не тільки підтримати автомобільну промисловість Росії, але і поліпшити екологічну обстановку, підвищити безпеку дорожнього руху. Власне, на цей раз це не програма «утилізації», а «оновлення парку автотранспортних засобів». У програми 2014 років немає ряд відмінностей від своєї попередниці, запущеної в 2010 році.

У програми 2014 років немає ряд відмінностей від своєї попередниці, запущеної в 2010 році

Перша і головна відмінність: значно розширені можливості покупців. На цей раз знижку можна отримати не тільки на покупку певної моделі машини. Під дію програми потрапляють всі автомобілі, виробник яких підписав з Росією угоду про промсборке. У число цих компаній входить більшість популярних брендів: Ford, Volkswagen, Toyota, Nissan, Renault і так далі.

Крім того, отримати знижку за старий автомобіль можна і здавши його в trade in. Розмір вигоди варіюється в залежності від бренду автомобіля: до виділених державою грошей дилери присовокупляют власні знижки. Так, вигода на Toyota Camry може скласти до 90 000 рублей, у Ford вигода на позашляховики досягає 100 тисяч, а Skoda Yeti 4 × 4 можна купити зі знижкою до 130 тисяч рублів.

Якщо раніше до участі в програмі допускалися лише автомобілі старше 10 років, то зараз під прес пустять і шестирічок. У власності у фізичної або юридичної особи машина повинна бути не менше шести місяців (раніше - один рік). Утилізувати на цей раз можна і легковика, і комерційний транспорт, і вантажівки.

Утилізувати на цей раз можна і легковика, і комерційний транспорт, і вантажівки

Крім того, програма 2014 року виявилася більш зручною і для самих дилерів. «Звичайно, сьогоднішній варіант програми - більш зручний, ніж в 2010 році, - говорить представник одного з дилерських центрів автоваза Андрій Іванов. - Якщо раніше ми працювали з Мінпромторгу, то тепер спілкуємося зі своїм заводом, у якого є власна програма реалізації автомобілів. У нас є спеціальна система, яка дозволяє в режимі реального часу бачити, скільки контрактів можна зробити висновок. Раніше ж у програмі брали участь ті, хто перший встиг набрати замовлень ».

Завдяки тому, що частина документальної роботи Мінпромторг делегував виробникам, дилери можуть швидше отримати гроші. Раніше міністерство розглядало заявки протягом трьох місяців, деякі дилери не отримали компенсацію досі.

Іномарка з обміну

Лідером за кількістю проданих машин зі знижкою за утилізацію став АВТОВАЗ. Це обумовлено, в першу чергу, ціною на автомобілі. «Люди, які купують автомобіль вартістю вище 500 рублів, навряд чи зберегли в гаражі стару« Волгу ». Саме тому у дилерів, які представляють іноземні марки, більше популярна система trade in », - пояснює директор дилерського центру Peugeot Олексій Федоткін.

Що ж вибрати: утилізацію або обмін? Дилери рекомендують перш за все визначитися з маркою автомобіля, що купується і уточнити розмір знижки. Зробити це можна, зателефонувавши на гарячу лінію автовиробника або на його офіційному сайті.

Далі потрібно вирішити, відправити старий автомобіль на звалище або спробувати продати дилеру. Знижка за утилізацію зазвичай вище, ніж при здачі в trade in. Однак за утилізацію доведеться заплатити збір (3000 рублів), зняти машину з обліку в ГИБДД, а також витратитися на евакуатор, якщо авто не на ходу.

Здача в trade in, очевидно, вигідніше, якщо автомобіль ще може функціонувати. Дилери, звичайно, встановлюють ціну нижче ринкової, проте при цьому не доведеться мучитися ні з документами, ні з пошуком потенційних покупців. Досить просто укласти договір з дилером, отримати гроші за своє авто і додаткову знижку за програмою.

Відзначимо, що розмір знижки залежить від типу автомобіля, що купується, а не від того, що якась машина йде в утиль. Так, можна здати стару «копійку» і отримати 350 тисяч на покупку вантажівки. Але можливий і зворотний варіант: при покупці Lada Priora знижка становитиме 50 тисяч, навіть якщо на переробку здали КАМАЗ. Підвищена знижка дається на важкі позашляховики. А максимальну вигоду отримують покупці вантажівок і автобусів: 350 і 300 тисяч рублів відповідно. Не варто також забувати і про спецпропозиції дилерів, які в кінці року роблять хороші знижки. Таким чином, покупка автомобіля в даний час стає вигідною.

* З урахуванням додаткових дилерських програм

Відзначимо, що офіційно програма оновлення автопарку діє до кінця 2014 року. Однак частина дилерів може завершити програму достроково. Так, АВТОВАЗ вже відмовляється робити знижку на Lada Granta, продажі якої і так йдуть досить добре. Тому саме два місяці, поки імпортери не підвищили ціни, а уряд не згорнуло програму підтримки, вважаються найкращим часом для придбання нового автомобіля.

Ходить багато розмов про те, що програма утилізації може бути продовжена на наступний рік, однак поки це тільки проекти. Доля проекту буде залежати від стану ринку.

Що ж вибрати: утилізацію або обмін?

Новости