УЗО або діфавтомат? Що вибрати?

  1. Конструктивне виконання.
  2. Монтаж.
  3. Характеристики.
  4. Ідентифікація причини спрацювання.
  5. Вартість.

Вітаю вас, шановні читачі сайту http://elektrik-sam.info .

Після публікації серії матеріалів по електричним апаратам захисту в зворотний зв'язок сайту приходить багато питань від передплатників і читачів з проханням порекомендувати, що краще вибрати УЗО або діфавтомат?

На мій погляд, порівнювати безпосередньо УЗО і діфавтомат дещо не коректно.

Згадаймо призначення і принцип дії пристроїв захисного відключення , Їх основне призначення - захист від ураження електричним струмом і можливого загоряння внаслідок витоку струму. розглядаючи конструкцію УЗО , Ми пам'ятаємо, що основним елементом є диференційний трансформатор струму, який якраз і вимірює цю саму витік.

Захист від струмів короткого замикання УЗО не виконує, тому послідовно з ним необхідно встановлювати автоматичний вимикач , Який як раз виконує цю захист.

Захист від струмів короткого замикання УЗО не виконує, тому послідовно з ним необхідно встановлювати   автоматичний вимикач   , Який як раз виконує цю захист

Згадаймо конструкцію дифавтомати - це УЗО і автоматичний вимикач в одному корпусі.

Тому, правильно питання має звучати таким чином:

«Що вибрати: зв'язку УЗО + автоматичний вимикач або діфавтомат?»

Давайте все докладно розглянемо.

Конструктивне виконання.

За конструктивним виконанням однофазні УЗО, які найчастіше застосовуються в побуті, зазвичай мають двухполюсное виконання, тобто при установці в електричний щит на DIN-рейку займають два модуля. Якщо не розглядати заміну ввідного автомата + УЗО на діфавтомат, то зазвичай послідовно з УЗО встановлюється однополюсний автоматичний вимикач. У загальному випадку зв'язка УЗО + автомат при установці на DIN-рейку буде займати три модуля.

Стандартний однофазний діфавтомат конструктивно виконаний двох-модульним. Хочу зауважити, що деякими виробниками випускаються дифавтомати, які займають один модуль, ми їх не розглядаємо.

Таким чином, з точки зору конструктивного виконання, заміна зв'язки УЗО + автомат на діфавтомат дозволяє заощадити один модуль на DIN-рейці, а якщо їх декілька, то економія може бути суттєвою. Це особливо актуально для вже встановлених електричних щитів невеликого розміру, в яких необхідно додатково встановити диференціальну захист.

Монтаж.

Далі, монтаж діфавтомат виконати простіше, ніж монтаж УЗО + автомата. Діфавтомат має дві вхідні клеми, до яких підключається нуль і фаза з боку харчування, і дві вихідні для підключення нуля і фази до навантаження.

Установка і расключеніе УЗО і автоматичного вимикача відбувається трохи складніше, оскільки фазний провід додатково проходить через клеми автомата.

Установка і расключеніе УЗО і автоматичного вимикача відбувається трохи складніше, оскільки фазний провід додатково проходить через клеми автомата

Використання діфавтомат замість зв'язки УЗО + автомат спрощує монтаж і зменшує ймовірність виникнення помилок при підключенні, в порівнянні з підключенням УЗО і автоматичного вимикача. При великій кількості груп спрощення підключення відчувається ще більше.

Характеристики.

Хочу відзначити про рівнозначності передбачуваної заміни УЗО і автоматичного вимикача на діфавтомат. Вивчаючи типи і основні характеристики УЗО, я не раз звертав увагу, що за конструктивним виконанням УЗО бувають електромеханічні і електронні. Це принциповий момент. Якщо ви не в курсі, тоді докладно прочитайте статтю УЗО основні характеристики .

Справа в тому, що ці типи ПЗВ по різному поводяться при аварійних режимах роботи електричної мережі, зокрема при обриві нульового проводу з боку живильної лінії.

До чого я веду? А до того, що до складу дифавтомати входить модуль диференціального захисту (тобто частина Діфа - це УЗО) і все вище сказане повною мірою відноситься і до дифавтомати.

І дуже часто буває так, що замість електромеханічного ПЗВ, яке при обриві нуля працездатний і виконує свою захисну функцію, встановлюється діфавтомат з електронним модулем диференціального захисту, який при обриві нуля не працездатний, оскільки містить у своїй конструкції електронний блок, який живиться від електромережі. До того ж електронні УЗО і дифавтомати дешевше електромеханічних.

Багато купуючи УЗО або діфавтомат про це навіть не замислюються, причому продавці в магазині часом теж не можуть дати чітку відповідь, якого типу вони продають пристрій. Рекомендую перш, ніж відправлятися за покупкою в магазин, уважно вивчити статтю Як перевірити тип ПЗВ ?

Також багато сучасних електроприлади мають складні схеми управління, які в разі пробою ізоляції крім синусоїдальних струмів витоку, можуть створювати і пульсуючі струми витоку постійного струму. У таких ситуаціях бажано використовувати диференціальну захист типу А, а не широко поширений тип АС. Пристрої типу А коштують дорожче і їх складніше придбати.

Це також необхідно враховувати при заміні УЗО на діфавтомат. Якщо у вас стоїть автомат і електромеханічне УЗО типу А, а ви робите заміну на діфавтомат з електронним модулем диф. захисту типу АС - заміна, як мінімум, не рівнозначна.

Тому при заміні зв'язки УЗО + автомат на діфавтомат необхідно враховувати основні характеристики і тип пристроїв для рівнозначної заміни.

Ідентифікація причини спрацювання.

При використанні для захисту лінії автоматичного вимикача і ПЗВ в разі виникнення несправності і спрацьовуванні одного з апаратів захисту, можна однозначно встановити причину.

- Якщо спрацював автоматичний вимикач, значить в захищається ланцюга сталося коротке замикання, або відбулася перевантаження, яка привела до спрацьовування теплового захисту.

- Якщо спрацювало УЗО - значить в захищається ланцюга стався витік струму.

- Якщо встановлений діфавтомат, то при його спрацьовуванні немає можливості однозначно ідентифікувати причину - спрацювала диференційний захист, або електромагнітний або теплової расцепитель.

Це ускладнює пошук і усунення несправності. Деякі виробники випускають серії діфавтомат з блоком індикації, але вони є не у всіх брендів і не у всіх серіях.

Резюмуємо: зв'язка УЗО + автомат, на відміну від дифавтомати, дозволяють однозначно ідентифікувати причину спрацювання.

Вартість.

Тут все просто. Зазвичай вартість зв'язки УЗО + автоматичний вимикач виявляється нижче, ніж вартість одного дифавтомати.

Так, бувають винятки, коли вартість дифавтомати виявляється нижче. Але таке зустрічається рідко і здебільшого відноситься до неіменітим брендам. Я в своїй практиці працюю з відомими перевіреними брендами, а у них діфи коштують набагато дорожче.

При установці зв'язки автоматичного вимикача і ПЗВ, в разі виходу з ладу одного з цих апаратів захисту, досить замінити несправний на новий, будь-то УЗО або автомат. При виході з ладу дифавтомати його необхідно замінити на новий і вартість такої заміни, як правило дорожче, ніж окремого УЗО або автомата.

У більшості випадків купівля зв'язки УЗО + автомат обходиться дешевше дифавтомати, і при великій кількості груп в щиті дозволяє значно заощадити бюджет. У разі виходу з ладу, заміна автомата або УЗО обходиться дешевше, ніж заміна дифавтомати.

РЕЗЮМЕ.

Ми бачимо, що немає конкретної відповіді на питання: «УЗО або діфавтомат? Що вибрати? Що краще?"

У кожному конкретному випадку, в залежності від переслідуваних цілей і намічених пріоритетів вибір може переважувати в сторону зв'язки УЗО + автомат, або в сторону застосування дифавтомати. Які фактори на це впливають я детально розглянув і виклав вище.

Дивіться докладний відео УЗО або діфавтомат? Що вибрати?

У висновку рекомендую подивитися кілька відео, в яких детально розглядаються різні варіанти і схеми застосування УЗО і діфавтомат.

Відео Схеми підключення діфавтомат і УЗО. Частина 1:

Відео Схеми підключення діфавтомат і УЗО. Частина 2:

Рекомендовані матеріали по темі:

Автоматичні вимикачі УЗО дифавтомати - докладний посібник.

Як вибирати автоматичні вимикачі, УЗО, дифавтомати?

Автоматичні вимикачі - конструкція і принцип роботи.

Пристрій УЗО і принцип дії.

Діфавтомат пристрій і принцип роботи.

Діфавтомат - основні технічні характеристики.

До чого я веду?
Що вибрати?
Що краще?
Що вибрати?
Як вибирати автоматичні вимикачі, УЗО, дифавтомати?

Новости