Види господарського обліку. Місце бухгалтерського обліку в системі управління

КАТЕГОРІЇ:

Автомобілі Астрономія Біологія Географія Будинок і сад Інші мови інше Інформатика Історія Культура література логіка Математика Медицина металургія механіка Освіта Охорона праці Педагогіка політика право Психологія релігія риторика Соціологія Спорт Будівництво технологія туризм фізика Філософія фінанси хімія Креслення Екологія Економіка електроніка


Розвиток процесів суспільного виробництва, обігу та розподілу супроводжується великою кількістю інформації. Її формування пов'язане з раціональним управлінням зазначеними процесами. При цьому сам процес формування необхідної інформації пов'язаний з отриманням, вивченням, видачею оброблених відомостей про події, що відповідають певним критеріям.

Існують різні види інформації - соціальна, технічна, економічна та інші види, що поєднують в собі вище перераховані. Об'єктом вивчення господарського обліку є тільки економічна інформація, а також способи її отримання та обробки.

Структурною одиницею, яка формує основну масу економічної інформації, є організація, що представляє собою самостійний господарюючий суб'єкт, створений відповідно до законодавства для здійснення фінансово-господарської діяльності з метою задоволення суспільних потреб і отримання прибутку.

Для ефективного управління організацією необхідно мати інформацію про всіх що відбуваються явища і процеси, про всю її економічної діяльності. Для отримання даних про це необхідно:

- по-перше, спостерігати що відбуваються явища;

- по-друге, вимірювати відбуваються явища;

- по-третє, реєструвати і групувати результати вимірювань;

- по-четверте, узагальнювати отримані дані.

Управління будь-якої складної системою має на увазі застосування сукупності зазначених процедур. Однак для раціонального управління господарською діяльністю організацій тільки її кількісного відображення недостатньо. Необхідно виявляти господарську доцільність, економічну ефективність діяльності організації і фінансовий результат її діяльності. Саме формування такої інформації дозволяє давати якісну характеристику розкритих процесів в організації.

Виходячи з цього, кількісне відображення і якісна характеристика господарської діяльності організації з метою управління нею і є сутністю господарського обліку.

Процеси діяльності організації відображаються в обліку шляхом їх вимірювання, тобто шляхом висловлення їх в певних числових величинах. Для цих цілей застосовуються натуральні, трудові і грошові вимірники.

Натуральні вимірники (кг, штука, куб. М, кв. М, літр і т. Д.) Використовуються для обліку в натуральному вираженні матеріальних цінностей. Цей вимірювач зручний для організації обліку і контролю за рухом, збереженням і станом товарно-матеріальних цінностей організації, за управлінням запасами підприємства.

Трудові вимірники (кількість осіб, людино-години, людино-дні і т. П.) Застосовуються для обліку та оцінки трудовитрат в одиницях робочого часу, тобто в днях, годинах, хвилинах. Трудові вимірники використовують при нормуванні праці, при нарахуванні заробітної плати, з їх допомогою контролюють виконання норм виробітку.

Грошовий вимірник розглядається як універсальний обліковий вимірювач. Його застосування дозволяє узагальнено відобразити якісно різнорідні господарські засоби, що знаходяться в розпорядженні підприємства, сформувати вартісні показники, що характеризують результати його діяльності.

Таким чином, саме грошовий вимірник грає основну роль в господарському обліку, забезпечуючи узагальнене відображення в єдиному вартісному вираженні різноманітних ресурсів і господарських процесів на підприємстві.

Формування інформації в господарському обліку здійснюється за різними напрямками в залежності від цілей і завдань управління всіх рівнів. Тому виділяють наступні види господарського обліку: оперативно-технічний, статистичний, бухгалтерський.

Оперативно-технічний облік - це система поточного спостереження і контролю за окремими господарськими явищами і процесами. За допомогою оперативного обліку управлінського персоналу надходить інформація про рух матеріальних ресурсів в організації, про обсяги випущеної продукції, її відвантаження та реалізації, про наявність виробничих запасів і т.д. за певний період часу.

Джерелом інформації для отримання таких відомостей можуть бути як первинні документи, так і дані, отримані по телефону, факсу, в усній формі. Оперативний облік може перериватися в часі. Відмінними рисами оперативного обліку є: швидкість отримання інформації, необов'язковість її документального оформлення, нерегулярність проведення самого обліку.

При проведенні оперативного обліку можуть використовуватися будь-які вимірники.

Статистичний облік вивчає явища, що носять узагальнюючий, масовий характер в різних галузях господарства, економіки, науки, освіти. Статистика збирає і узагальнює інформацію про стан економіки, тенденції її розвитку, русі робочої сили, товарів, цінних паперів, матеріальних запасів, чисельність і склад населення за віком, статтю, професіями. Статистика широко використовує вибірковий метод спостереження та реєстрації, здійснює одноразовий облік і перепису. Для цих цілей вона застосовує інформацію бухгалтерського і оперативного обліку.

Бухгалтерський облік

вивчає кількісну сторону господарських явищ в нерозривному зв'язку з їх якісною стороною шляхом суцільної, безперервної, документально обгрунтованою і взаємозалежної реєстрації господарських фактів, як у грошовому вираженні, так і в натуральних показателях.Бухгалтерскій облік відрізняється від інших видів обліку тим, що: - здійснює суцільне відображення фінансової та господарської діяльності підприємства, всього його майна і джерел його формування, всіх видів господарських процесів, що відбуваються на редпріятіе; - здійснюється безперервно в часі. Це означає, що відбувається постійне спостереження і відображення всіх господарських операцій без пропусків в часі; - кожен господарський факт оформляється документально паперовим первинним документом або машинним носієм інформації, який має правову основу, згідно з ним встановлюється відповідальність за виконувану господарську операцію, а отже, документ набуває юридичну силу; - всі засоби і господарські процеси обов'язково відображаються в грошовому вираженні, узагальнюючи натуральні і трудові показники; - ве дется з обов'язковим використанням спеціальних прийомів і методів (баланс, рахунки і подвійний запис, калькуляція і т.п.); - як правило, обмежується рамками однієї організації. Перераховані особливості бухгалтерського обліку відрізняють його від оперативного і статистичного видів обліку. Але тільки використання інформації всіх трьох видів господарського обліку як цілісної системи, дозволяє підприємствам найбільш ефективно управляти господарською діяльністю.

Зміни в економічному середовищі господарювання та її нормативне регулювання зробили великий вплив на бухгалтерський облік. Тому в даний час в залежності від характеру облікових відомостей і способів їх отримання в бухгалтерському обліку можна виділити наступні його види: фінансовий, управлінський і податковий.

Під фінансовим обліком розуміється засіб отримання фінансових звітних документів, необхідних для зовнішніх користувачів. Він строго регламентований і підпорядковується встановленим положеннями (стандартами) .Показателі фінансового обліку служать, перш за все, інтересам інвесторів, банків, кредиторів і т.д. Управлінський облік - являє собою інформаційну систему, спрямовану на задоволення внутрішніх потреб різних структур і підрозділів підприємства. Поряд з цим в системі управлінського обліку слід виходити з технології та особливостей організації виробництва. Інформація управлінського обліку є внутрішньою і використовується менеджерами-аналітиками організацій для прийняття управлінських рішень. Податковий облік являє собою систему узагальнення інформації для визначення податкової бази, складання розрахунків, декларацій та іншої податкової звітності відповідно до порядку, встановленого Податковим кодексом РФ.В системі управління бухгалтерський облік виконує ряд функцій, основними з яких є: контролю, забезпечення збереження власності, інформаційна, зворотного зв'язку, аналітична. У бухгалтерському обліку відображається весь кругообіг коштів підприємства, джерел їх формування та господарські процеси. Якісна облікова інформація дозволяє здійснювати контроль на різних стадіях виробництва, контролювати в разі потреби у всіх деталях діяльність підприємства і його підрозділів, аналізувати її і на базі цієї інформації готувати, обґрунтовувати і приймати відповідні управлінські рішення на різних рівнях управленія.В єдиної цілісної системи бухгалтерського обліку роль його контрольної функції посилюється і набуває ще більшого значення, оскільки адміністрації, керівникам, менеджерам необ димо знати, наприклад, не тільки фінансовий стан свого підприємства, але і аналізувати фінансове становище, платоспроможність підприємств-конкурентов.В умовах формування ринкової економіки, зростання числа власників, розвитку зовнішньоекономічної діяльності зростає значення функції забезпечення збереження власності. Науково організована система обліку дозволяє не тільки виявляти зловживання і розкрадання, а й запобігати діяльність різних корумпованих угруповань. Інструментом для реалізації цієї функції є інвентаризація майна підприємства, яка дозволяє визначити зміни, що відбулися в складі собственності.Бухгалтерскій облік є найважливішим джерелом, постачальником фактичної інформації різних об'єктів управління. Саме бухгалтерський облік фіксує і накопичує всебічну синтетичну (узагальнюючу) і аналітичну (деталізовану) інформацію про стан і рух майна та джерела його утворення, господарських процесах, про кінцевих результатах фінансової та виробничо-господарської діяльності предпріятія.На всіх етапах розвитку до бухгалтерської інформації пред'являються такі вимоги, як об'єктивність, достовірність, своєчасність, оперативність. Інформація повинна бути високої якості і ефективною, задовольняти потреби власника. Це означає, що бухгалтерська інформація повинна містити мінімальну кількість показників, але задовольняти максимальне число її користувачів на різних рівнях управління. Інформація повинна бути необхідною і доцільною, що виключає зайві показники. Необхідно також, щоб бухгалтерська інформація формувалася з найменшими витратами праці і времені.Функція зворотного зв'язку означає, що бухгалтерський облік покликаний забезпечувати всі рівні управління підприємства інформацією про фактичний стан керованого об'єкта, а також про всі істотні відхилення від заданих параметрів. Використовуючи зворотний зв'язок за допомогою бухгалтерської інформації, що відбиває фактичні значення показників, здійснюється контроль за виконанням планових показників, стандартів, норм і нормативів, кошторисів, за дотриманням економного використання всіх видів ресурсів, виявлення різних недоліків, пошук резервів виробництва і ступеня їх мобілізації. Система бухгалтерського обліку забезпечує управління зворотним зв'язком на будь-якому рівні. Ніяка інша система не в змозі виконати цю задачу.В сучасних умовах вдосконалення управління і формування ринкових відносин аналітична функція також важлива, так як достовірна і юридично обґрунтована бухгалтерська інформація використовується для аналізу фінансової і виробничо-господарської діяльності підприємства і його підрозділів. Реалізація цієї функції дозволяє здійснювати аналіз по всіх розділах бухгалтерського обліку, в тому числі використання всіх видів ресурсів, витрат на виробництво і продаж продукції, правильності застосовуваних цін, що має особливо важливе значення в умовах дії ринкових цін, інфляційних процесів. 2. Завдання і принципи бухгалтерського обліку Основною метою бухгалтерського обліку є формування повної, достовірної та своєчасної інформації про фінансову і господарську діяльність підприємства, необхідної для обґрунтування і прийняття управлінських рішень на різних уровнях.Ісходя з розглянутих функцій бухгалтерського обліку в системі управління, до числа основних задач обліку слід віднести: - формування повної, достовірної інформації про діяльність організації та її майновий стан, необхідної внутрішнім поль зователем бухгалтерської звітності (керівникам, засновникам, учасникам і власникам майна організації), а також зовнішнім користувачам бухгалтерської звітності (інвесторам, кредиторам і ін.); - забезпечення необхідною інформацією внутрішніх і зовнішніх користувачів бухгалтерської звітності для контролю за дотриманням законодавства Російської Федерації при здійсненні організацією господарських операцій і їх доцільністю, -забезпечення контролю за наявністю і рухом майна і зобов'язань, використанням мате іального, трудових і фінансових ресурсів відповідно до затверджених норм, нормативами і кошторисами; - запобігання негативних результатів господарської діяльності організації і виявлення внутрішньогосподарських резервів забезпечення її фінансової діяльності.

Бухгалтерський облік базується на ряді принципів: майнової відокремленості, безперервності діяльності, пріоритету змісту над формою, несуперечності, повноти, обачності, тимчасової визначеності фактів господарської діяльності, раціональності, послідовності застосування облікової політики.

Принцип майнової відособленості означає, що майно і зобов'язання організації існують окремо від майна і зобов'язань власників цієї організації.

Принцип безперервності діяльності означає, що організація буде продовжувати свою діяльність у доступному для огляду майбутньому. Передбачається, що у організації відсутні наміри і необхідність істотно скорочувати або ліквідувати свою діяльність, змінювати її характер. Дане припущення важливо, з одного боку, для вибору способів оцінки майна, а з іншого - для кредиторів. Вони можуть бути впевнені, що зобов'язання організації будуть погашатися у встановленому порядку.

Принцип пріоритету змісту над формою базується на тому, що факти господарської діяльності в бухгалтерському обліку повинні відображатися не тільки виходячи з правової форми, але з економічного змісту і умов господарювання.

Принцип несуперечності передбачає тотожність даних аналітичного обліку оборотам і залишкам за синтетичними рахунками на перше число місяця, а також показників звітності даним синтетичного та аналітичного обліку.

Принцип повноти. У бухгалтерському обліку повинні відображатися всі господарські операції без всякого вилучення.

Принцип обачності означає, що в бухгалтерському обліку повинні з більшою готовністю бути відображені витрати (втрати), ніж доходи і активи, не допускаючи створення прихованих резервів.

Принцип тимчасової визначеності фактів господарської діяльності передбачає, що господарські операції слід відносити до того звітного періоду, в якому вони були зроблені, не зв'язуючи з часом надходження або виплати грошових коштів за цими операціями.

Принцип раціональності полягає в економному та ефективному веденні бухгалтерського обліку в залежності від умов господарської діяльності і величини організації.

Принцип послідовності застосування облікової політики означає, що обрана облікова політика повинна застосовуватися в бухгалтерському обліку організації послідовно від одного звітного періоду до іншого. Це дозволяє отримувати зіставні звітні показники.

Організація бухгалтерського обліку в Російській Федерації предполагаетгосударственное регулювання бухгалтерського обліку, що здійснюється Урядом РФ, Міністерством фінансів РФ і іншими відомствами. Воно полягає в розробці загальних принципів організації та ведення бухгалтерського обліку, складу, змісту звітності організацій, провідних бухгалтерський облік.

Відповідно до цього він регламентується чотирирівневої системою документів.

Перший рівень системи документів - закони та інші законодавчі акти (укази Президента, постанови уряду). У них відбивається обов'язковість, правила і принципи ведення обліку всіма підприємствами і організаціями. Особливе місце на цьому рівні займає Федеральний закон № 129 «Про бухгалтерський облік».

Другий рівень - документи, в якіх виклади рекомендації относительно ведення бухгалтерського обліку по окрема дільніцях и видах ДІЯЛЬНОСТІ. До них відносяться стандарти з бухгалтерського обліку (ПБО). Система документів перших двох рівнів становить законодавчу і нормативну базу ведення бухгалтерського обліку.

Третій рівень включає систему документів рекомендаційного характеру, до яких відносяться всілякі методичні рекомендації, інструкції, відомчі листи. Одним з найважливіших документів цього рівня є План рахунків бухгалтерського обліку та інструкція по його застосуванню.

Четвертий рівень - сукупність документів організації, які розкривають її облікову політику. Вони розробляються організацією на основі документів перших трьох рівнів (робочий план рахунків, форми первинних документів, облікових регістрів).

Дата Додавання: 2014-11-13; переглядів: 32; Порушення авторських прав

Новости