Відповіді на опитування онлайн-конференції Microsoft Windows XP

Вікторія Крисько, керівник департаменту з просування операційної системи Windows компанії Microsoft в Росії відповіла на запитання наших користувачів. Вікторія Крисько, керівник департаменту з просування операційної системи Windows компанії Microsoft в Росії відповіла на запитання наших користувачів

Вікторія Крисько, керівник департаменту з просування операційної системи Windows компанії Microsoft в Росії. ФОТО: прес-служба

У мене банальне питання - що робити? чому так несподівано

Вікторія Крисько: Ми намагалися приділити якомога більше уваги темі припинення підтримки Windows XP, щоб ця подія не стала для Вас несподіванкою, і Ви встигли спланувати перехід на більш нові технології. Вперше про закінчення гарантовану підтримку Windows XP ми оголосили в жовтні 2002 року, а у вересні 2007-го анонсували його дату - 8 квітня 2014 року. З цього часу ми виконали велику роботу для того, щоб проінформувати всіх про терміни припинення технічної підтримки ОС.

Головна ж причина відходу з Windows XP - її невідповідність сучасним вимогам. Згадайте, які завдання Ви вирішували на комп'ютері раніше і для чого використовуєте технології сьогодні. Працюючи на Windows XP, випущеної більше 12 років тому, Ви втрачаєте важливі вигоди, які можуть забезпечити нові технології і продукти, модернізація ІТ-інфраструктури, а також широкий вибір найсучасніших пристроїв. Важливо і те, що Windows XP вже не може протистояти загрозам безпеки нового часу.

Яке б рішення Ви не прийняли, ми рекомендуємо зробити міграцію з Windows XP, оскільки з новою ОС Ви отримаєте широкі можливості мобільної роботи і набагато більш високий рівень захисту Ваших персональних даних.

Мені подобається Windows XP, я до нього звик. Наскільки небезпечно продовжувати ним користуватися? Вірусів я не боюся - антивирусник варто. А чого ще побоюватися? Які кращі способи запобігання?

Вікторія Крисько: На жаль, антивірус не може повністю забезпечити безпеку Вашого комп'ютера. Після 8 квітня 2014 р стануть недоступними нові оновлення безпеки, автоматичні виправлення, не пов'язані з нею, будь-які послуги підтримки та оновлення технічної документації в інтернеті, Вам варто розуміти, що Windows XP вже не буде отримувати виправлення і патчі для усунення помилок системи захисту в ядрі Windows. Ми рекомендуємо Вам переконатися в установці останнього доступного пакету оновлення і перейти на підтримувану систему, наприклад, на Windows 8.1 з оновленням. Зробивши це, Ви зможете бути впевнені, що Ваш комп'ютер надійно захищений від атак зловмисників. Робота ж на Windows XP після припинення підтримки піддасть Ваші дані ризиків, адже за останнє десятиліття разом з еволюцією технологій розвивалися і можливості хакерів. І якщо в 2001 році їх дії були спрямовані проти великих корпорацій і відбувалися задля привернення уваги, то сьогодні замість діючих в поодинці злочинців ми маємо справу з цілими групами шахраїв, діяльність яких може бути спрямована і проти Вас. Мета кібер-злочинців сьогодні - це контроль за пристроями, викрадення важливої ​​конфіденційної інформації та отримання реальної фінансової вигоди.

Уже зараз кількість атак на Windows XP стрімко збільшується. За даними компанії Avast, сьогодні вони відбуваються в 6 разів частіше, ніж атаки на пристрої під управлінням Windows 8. Крім того, період, за який вірус починає впливати на ПК, зменшився з декількох тижнів до декількох годин. При виході системних оновлень злочинці тут же починають роботу над створенням атакуючого коду, на що, в середньому, йде не більше тижня. А оскільки, як ми вже говорили, програмне забезпечення комп'ютерів під управлінням Windows XP НЕ буде оновлюватися, вони стануть особливо уразливі, так як для невідомих атакуючих кодів захист розроблятися вже не буде.

Нагадаємо, що антивірусні програми не гарантують абсолютний захист Вашого комп'ютера. Тому повністю переконатися в тому, що Ваші персональні дані в безпеці, Ви зможете, тільки перейшовши на пристрій під управлінням сучасної Windows.

Своїми викрутасами з переходом і відмовою у підтримці ви зриваєте мені бізнес. Я купив ОС, яка була зручна для всіх співробітників, встановив на комп'ютер, а ви відмовляєтеся її підтримувати, розповідаючи про віруси і вай фай? У мене в офісі провідний інтернет, а віруси- не ваша турбота. Це обдурювання! Ви зобов'язані підтримувати проданий товар або будете відповідати в суді.

Вікторія Крисько: Припинення підтримки - це нормальний етап життєвого циклу будь-якого програмного продукту. Windows XP вийшла в жовтні 2001 року, а її розробка почалася ще в кінці 90-х років. Зазвичай програмне забезпечення підтримується протягом 10 років, і ми завжди і всюди говоримо про це, це не закрита інформація. При цьому в силу популярності Windows XP ми продовжили випуск оновлень і користувачі отримували їх більше 12 років, довше, ніж всі коли-небудь існували версії системи. Однак сьогодні для всіх нас настав момент, коли прийшов час перейти на більш нові технології, крім безпеки Ваших даних перехід на нові ОС Windows дасть Вам більше можливостей в роботі з пристроями і сервісами.

Вікторія, здрастуйте! У мене стоїть XP і мене в ній все влаштовує, чи належить мені який-небудь бонус, або компенсація за, можна сказати, примусовий перехід на нову ОС?

Вікторія Крисько: Компанія Майкрософт завжди прагне допомогти користувачам зробити перехід на нові технології максимально простим. Ми регулярно анонсуємо знижки на свої продукти для різних категорій користувачів. Дізнатися про акції для бізнес користувачів ви можете за посиланням http://www.microsoft.com/ru-ru/licensing/special.aspx#special , Домашні користувачі знайдуть цю інформацію на сайті Windows.

У мене старенький ноутбук. Ваші нові версії він просто не потягне. XP все любили за зручність, функціональність, надійність і невибагливість до ресурсів ПК. Чому ви нас позбавляєте такого чудового продукту? Якщо Microsoft буде наслідувати приклад корпорацій, які нав'язливо, а часом буквально з пістолетом біля скроні змушують споживачів купувати свої дорогі продукти - люди в вас розчаруються.

Вікторія Крисько: Ми розуміємо, що операційна система Windows XP була прекрасним програмним забезпеченням, яке наші клієнти використовували протягом 12 років. Проте, вже давно існує гостра необхідність розвивати технології: застаріла система більше не відповідає вимогам сучасності. Використовуючи Windows XP, Ви втрачаєте важливі вигоди і стаєте уразливі перед новими загрозами інформаційній безпеці. Крім того, використання Windows XP позбавляє Вас можливості користуватися перевагами сучасних пристроїв і технологій. Наприклад, більшість що випускаються сьогодні комп'ютерів виробляються не менше ніж з 4 ГБ пам'яті, в той час як стандартна 32-розрядна операційна система Windows XP не підтримує адресацію такого обсягу пам'яті. До того ж, на комп'ютері із застарілою системою у Вас може навіть не запрацювати нова мишка, чи не підключиться новий принтер, а обробка великих обсягів, даних займе дуже багато часу.

У нас невелика компанія. Комп'ютерний парк близько 70 машин. Все працює на старій -Доброго «ікспішке». Зараз розуміємо, що потрібно оновлюватися. Може бути у Microsoft є якесь корпоративне рішення щодо переходу на нову версію ОС?

Вікторія Крисько: Так, таке рішення є. Ви можете використовувати автоматизований процес установки системи за допомогою System Center Configuration Manager або Microsoft Deployment Toolkit і перейти безпосередньо на Windows 8.1. Знайти більш детальну інформацію про процес переходу з Windows XP на Windows 8.1 можна за посиланням: http://technet.microsoft.com/ru-ru/windows/windows-xp.aspx .

Невеликим і середнім компаніям, які планують перейти на сучасні пристрої з новітнім ПО, ми також пропонуємо кілька варіантів. Партнери зі статусом Microsoft Certified Partner готові підібрати оптимальний для Вас варіант переходу.

З огляду на можливості останніх технологічних розробок, ми рекомендуємо Вам також задуматися і про придбання нових пристроїв, сенсорних ноутбуків або планшетів, щоб Ваші співробітники могли скористатися всіма функціями Windows 8.1. Сучасні пристрої не тільки більш продуктивні і працюють швидше, ніж комп'ютери під управлінням старих операційних систем, але також мають розширені функції безпеки (наприклад, модуль Trusted Platform Module - TPM). Крім того, вони підтримують використання нових стандартів зв'язку та сучасних додатків для того, щоб співробітники могли використовувати пристрій, навіть перебуваючи в дорозі.

Процес міграції на Windows 8.1 багато в чому залежить від того, яку платформу і який тип пристрою Ви використовуєте на даний момент. Комп'ютери під керуванням Windows XP не можуть бути локально оновлені до Windows 7, Windows 8 або Windows 8.1. В даному випадку для перенесення даних користувачів необхідно встановити всієї системи заново.
Вивчити повний список вимог для установки нової версії ОС Ви можете за посиланням.

Я десь читав, що мало не всі російські банкомати працюють на Windows XP і тепер їх можуть зламувати хакери. Це дійсно так?

Вікторія Крисько: На жаль, ми не володіємо точними даними про кількість банкоматів, що працюють під управлінням застарілої системи. Для отримання такої статистики краще звернутися до фінансових установ.

Ми ж, у свою чергу, проводимо велику інформаційну роботу з клієнтами і партнерами, надаючи банкам рекомендації по переходу на сучасні платформи, наприклад на Windows 8.1. Крім цього, щоб допомогти компаніям завершити міграцію, ми продовжуємо надавати поновлення для антивірусів і підтримувати користувачів Windows XP до 14 липня 2015 року. Крім того, у багатьох пристроях використовується спеціальна версія Windows XP - Windows XP Embedded. Технічна підтримка цієї платформи завершиться тільки в 2016 році, тому 8 квітня 2014 року банкомати, які працюють на цій версії ОС продовжать працювати в колишньому режимі, вони як і раніше будуть відмінно захищені від вразливостей.

Така різниця в часі припинення підтримки пов'язана з датами виходу операційних систем. Windows XP Embedded була створена пізніше, ніж Windows XP і має свій власний життєвий цикл. Дана версія ОС включає додаткові функції для адміністрування систем управління промислової автоматизації.

У ряді інших пристроїв може використовуватися професійна версія Windows XP для вбудованих ОС. Дана ОС була випущена в один час з Windows XP, тому у них однаковий життєвий цикл. Підтримка даної операційної системи була закінчена 8 квітня 2014 року.

Які корпоративні рішення ви пропонуєте натомість Windows XP? чи є якісь семінари для користувачів, які переходять з однієї ОС на іншу? У нас вся бухгалтерія працює на XP, люди все не молоді, і перевчити їх на нове ПЗ досить проблематично.

Вікторія Крисько: У нових системах Windows 7 і Windows 8.1 c оновленням ми зберегли все краще, що було в попередніх версіях платформи, адаптувавши їх до роботи як на пристроях нового покоління (планшетах, трансформерів, смартфонах), так і на традиційних ПК і ноутбуках, які використовуються з мишею і клавіатурою. Ми також пропонуємо Вам в якості одного з етапів міграції з Windows XP розглянути придбання нових пристроїв з сенсорним екраном, завдяки яким Ви отримаєте додаткові переваги і вигоди. Так Ви підвищите продуктивність співробітників і підготуєте свій бізнес до переходу на нові платформи Windows в майбутньому. Для того щоб підібрати оптимальний варіант переходу, що відповідає всім потребам компанії, ми рекомендуємо Вам звернутися до наших партнерів, які мають статус Microsoft Certified Partner.
Для навчання співробітників нового інтерфейсу і функцій операційної системи можна не проходити додаткових курсів, так як в версії Windows 8.1 існує вбудоване додаток «Довідка + Поради», яке за допомогою простих і зрозумілих відео уроків дозволить користувачам швидко вивчити новий інтерфейс і функції операційної системи.

Підтримка XP закінчилася, а ось деякі виробники пропонують продовжити спеціальної вірусної захисту для XP. Наприклад, компанія ESET. Чим це обумовлено?

Вікторія Крисько: Важливо відзначити, що поки сторонні фахівці продовжують підтримку своїх продуктів для Windows XP, наші дослідження показують, що ефективність таких рішень для підтримуються ОС обмежена. Ми радимо нашим замовникам переходити з Windows XP на сучасні ОС, такі як Windows 8.1 з оновленням, оскільки тільки це рішення здатне забезпечити повний захист даних від загроз безпеки сьогоднішнього дня.

Продовжуючи використовувати Windows XP і оновлювати систему в рамках підтримки користувачам, Ви не будете отримувати критичні оновлення безпеки, тому розумніше інвестувати в перехід на нові ОС і отримати кращі умови для захисту даних і нові можливості сучасних технологій.

Я не розумію навіщо мені міняти свою експішку на щось інше. Мене вона цілком влаштовує. Тут є все, що мені потрібно. Що за нав'язливий сервіс?

Вікторія Крисько: Справа в тому, що після закінчення підтримки Windows XP, Ваш комп'ютер стане менше сумісний з іншими продуктами і гірше захищений від вірусів, програм-шпигунів та іншого шкідливого ПЗ. Оновлення дасть Вам більше можливостей для забезпечення безпеки персональних даних. Крім того, Вам не доведеться стикатися з вибором між зручністю і ефективністю, проблемою, яка сьогодні стоїть перед багатьма користувачами. Нові системи забезпечать Вам комфортну роботу, надаючи звичні і знайомі робочі інструменти, а також нові технології, спеціально створені для сучасного користувача і тих завдань, про які ми не замислювалися 12 років тому, коли Windows XP була запущена.

а перехід на інші ОС платний чи як?

Вікторія Крисько: Є кілька способів міграції з Windows XP. Все залежить від Ваших специфічних вимог до технологій, завдань, які Ви виконуєте, і необхідних Вам додатків і сервісів. Для кого-то кращим рішенням стане перехід на нову платформу Windows 8.1 з оновленням, для інших - на Windows 7. При цьому перед придбанням ліцензії і установкою системи на комп'ютер, Ви зможете ознайомитися з технічними вимогами для використання її на своєму пристрої. Сьогодні на ринку існує велика кількість самих різних пристроїв, які відповідають сучасним тенденціям розвитку ІТ-ринку і підходять для мобільної роботи, використання соціальних мереж і хмарних сервісів, а також обробки великих обсягів даних. Ми ж, в свою чергу, обов'язково підберемо спосіб міграції, який відповідає всім Вашим побажанням. Про спеціальні пропозиції компанії можна дізнатися на сайті: http://www.microsoft.com/ru-ru/licensing/Special/special-01-14_item05.aspx .

На жаль, існує маса спеціалізованих програмних пакетів, які найкраще працюють по Windows XP, а іноді і взагалі не працюють під інший OS.
Розумію, що це проблема самих користувачів, а не Майкрософта, але все ж ...

Вікторія Крисько: На сучасних платформах, таких як Windows 8, передбачена велика кількість сценаріїв перенесення додатків. Наприклад, існують різні режими віртуалізації: в Windows 8 з'явився вбудований клієнт віртуалізації Hyper-V, що дозволяє запустити локальну або серверну віртуальну машину з копією необхідного додатку. Якщо мова йде про web-додатку, режим підприємства для Internet Explorer 11 дозволяє працювати зі старими web-додатками для Internet Explorer 6-8 як раніше.
Крім того, більшість партнерів вже випустили підтвердили повну сумісність своїх програм з Windows 8: в режимі робочого столу працюють всі конфігурації системи 1С, всі популярні рішення для управління документами: Справа, DocsVision і Директум; система управління персоналом Бос-Кадри, рішення для автоматизації процесів проектування AUTOCAD і nanoCAD, всі популярні утиліти для стиснення та архівування файлів - наприклад WinZip, більшість відео і аудіо плеєрів і практично всі популярні ігри.
Якщо мова йде про внутрішньому застосуванні, створеному спеціально для організації, то, як правило, його перенесення здійснюється швидко і проходить з мінімальними змінами коду, тому що використовуються ті ж компоненти WIN32, доповнені новими можливостями, і стандартні принципи управління інтерфейсом.

Ми всі живемо в Росії, і не кожен здатний купувати (оновлювати) супутні комп'ютера товари - у багатьох старі фотоапарати, старі принтери, старі сканери. Ось ви говорите про проблему, що стара операційна система не підтримує нові девайси. А як бути з новими ОС, які не підтримують старі девайси? Як в Windows 8 вирішена ця проблема? І чи вирішено взагалі?

Вікторія Крисько: Перевіріті сумісність програм и прістроїв з новою системою Ви можете в центрі сумісності Windows http://www.microsoft.com/ru-ru/windows/compatibility/CompatCenter/Home. Кроме того, важліво пам'ятати, что ринок програмних продуктів, такоже як и ринок операційних систем, що не стоит на місці. Зараз з'являється велика Кількість Нових програм и прістроїв, Які НЕ підтрімуються на старих операційних системах. Наприклад, за даними Gartner Research, багато розробників програмних продуктів припинили підтримку нових версій програм на базі Windows XP вже в 2011 р До того ж, застаріла система може стати перешкодою при оновленні Вашого обладнання, оскільки в 2012 р значна частина постачальників обчислювальної техніки також припинить підтримку Windows XP на більшості своїх продуктів.

Чи відрізняються вимоги держустанови до безпеки ОС від вимог бізнесу і приватних осіб?

Вікторія Крисько: Для державних організацій існують спеціальні вимоги до використання інформаційних технологій. Використовувана операційна система повинна бути сертифікована вимогам Федеральної служби з технічного та експортного контролю (ФСТЕК Росії).
У зв'язку із закінченням підтримки Windows XP ФСТЕК Росії випустили інформаційний лист з попередженням про ризики та рекомендаціями щодо подальших дій організацій http://fstec.ru/normotvorcheskaya/informatsionnye-i-analiticheskie-materialy/64-normotvorcheskaya/informatsionnye-i-analiticheskie-materialy/823-informatsionnoe-soobshchenie-fstek-rossii5

я в курсі, що 8.04 закрита, чи є посилання на форум або блог?

Вікторія Крисько: Так, ми створили спеціальний сайт, на якому можна отримати більше інформації про припинення підтримки Windows XP. Пройшовши посиланням http://www.microsoft.com/ru-ru/windows/endofsupport.aspx, Ви дізнаєтеся, чому у технологій, як і будь-якого іншого продукту, є певний термін життя, і яка ОС підійде Вам найбільше. Ви зможете вибрати оптимальний спосіб переходу, перевірити сумісність Ваших програм і додатків з новими системами. Великим організаціям ми пропонуємо детальну технічну документацію, інструменти та рекомендації експертів, які допоможуть спростити розгортання і управління Windows, Internet Explorer і Office. Додаткові відомості про програми міграції та розгортання можна дізнатися у Вашого представника Microsoft або партнерів корпорації зі статусом Microsoft Certified Partner. Невеликим і середнім компаніям, які планують перейти на сучасні комп'ютери з новітнім ПО для підвищення продуктивності і спільної роботи, також пропонується кілька варіантів переходу. Перш за все, Вам слід звернутися до партнера Microsoft і підібрати спосіб міграції, найбільш повно відповідає потребам Вашої компанії.

Коли у micosoft з'явиться онлайн магазин пріложеній- аналог itunes?

Вікторія Крисько: Онлайн Магазин додатків Windows вже існує як для настільного ПК, так і для телефону. У ньому Ви знайдете тисячі безкоштовних і платних додатків на будь-який смак. Виберіть категорію, яка Вас цікавить, або скористайтеся «Розумним» пошуком, щоб знаходити програми прямо зі стартового екрану Windows 8.1 з оновленням. З виходом нової версії системи ми зробили Магазин додатків Windows ще більш зручним і додали нові функції. Так, наприклад, тепер Ви можете просто і інтуїтивно використовувати класичні програми та нові додатки разом, оскільки Магазин Windows вперше стає доступний на робочому столі.

Ніяких "плющек" від Microsoft для переходу на Windows 8 я поки не спостерігаю - немає знижок (5000р за нову систему це дорого), ні безкоштовних семінарів в різних містах ... Звідси роблю висновок, що компанія не зацікавився, щоб почалася масова міграція на новейщіе ОС.

Вікторія Крисько: Компанія Майкрософт завжди прагне допомогти користувачам зробити перехід на нові технології максимально простим. Ми регулярно анонсуємо знижки на свої продукти для різних категорій користувачів. Дізнатися про акції для бізнес користувачів ви можете за посиланням http://www.microsoft.com/ru-ru/licensing/special.aspx#special , Домашні користувачі знайдуть цю інформацію на сайті Windows.
Для навчання співробітників нового інтерфейсу і функцій операційної системи можна не проходити додаткових курсів, так як в версії Windows 8.1 існує вбудоване додаток «Довідка + Поради», яке за допомогою простих і зрозумілих відео уроків дозволить користувачам швидко вивчити новий інтерфейс і функції операційної системи.

Зараз коли купуєш комп'ютер там вже встановлена ​​ОС. Що вигідніше, купувати машини і окремо корпоративний софт або вигідніше купувати вже машини з попередньо встановленою ОС?

Вікторія Крисько: Кожен користувач знайде зручний саме для нього спосіб міграції. Microsoft надає користувачам вибір. З огляду на можливості пристроїв, створених для Windows XP, ми рекомендуємо користувачам придбати нові сучасні пристрої - сенсорні ноутбуки та планшети, щоб повною мірою скористатися всіма функціями Windows 8.1. Сучасні пристрої не тільки працюють швидше і більш продуктивні, ніж пристрої під управлінням старих операційних систем, але також мають розширені функції безпеки, функції, які роблять можливим працювати звідки завгодно і синхронізувати свої дані, наприклад, з вашим смартфоном. Крім того, вони підтримують використання нових стандартів зв'язку та сучасних додатків для того, щоб ви могли використовувати пристрій навіть перебуваючи в дорозі.

Якщо користувач хоче оновити свій пристрій до Windows 8.1, то процес буде залежати від того, яка ОС і який тип пристрою використовуються. Ви можете вивчити вимоги до системи, необхідні для установки нової версії ОС по посиланню.

Корпоративні користувачі, що працюють з Windows XP або Windows 7, можуть використовувати автоматизований процес установки (за допомогою System Center Configuration Manager або Microsoft Deployment Toolkit), щоб перейти безпосередньо на ОС Windows 8.1. Знайти більш детальну інформацію про процес переходу з Windows XP на Windows 8.1 можна за посиланням.
http://technet.microsoft.com/ru-ru/windows/windows-xp.aspx

я громадянин Білорусі, чи поширюються на мене придбання продукції компанії в російському інтернет-магазині або я повинен купувати в Білорусі?

Вікторія Крисько: Ви можете придбати продукти Майкрософт в російських інтернет-магазинах, головне, щоб купується носій не мав обмежень за територіальною поширенню. Цю інформацію можна уточнити безпосередньо в обраному магазині.

Ми дякуємо всім учасникам онлайн-конференції, які задавали питання. Також ми висловлюємо подяку Вікторія Крисько - керівнику департаменту з просування операційної системи Windows компанії Microsoft в Росії

Додати BFM.ru в Ваші джерела новин?

Наскільки небезпечно продовжувати ним користуватися?
А чого ще побоюватися?
Які кращі способи запобігання?
Я купив ОС, яка була зручна для всіх співробітників, встановив на комп'ютер, а ви відмовляєтеся її підтримувати, розповідаючи про віруси і вай фай?
У мене стоїть XP і мене в ній все влаштовує, чи належить мені який-небудь бонус, або компенсація за, можна сказати, примусовий перехід на нову ОС?
Чому ви нас позбавляєте такого чудового продукту?
Може бути у Microsoft є якесь корпоративне рішення щодо переходу на нову версію ОС?
Це дійсно так?
Які корпоративні рішення ви пропонуєте натомість Windows XP?
И є якісь семінари для користувачів, які переходять з однієї ОС на іншу?

Новости