Виробник мобільних телефонів Vertu на межі банкрутства

Британська компанія Vertu зіткнулася з фінансовими труднощами і вирішила закрити виробництво, пише   Rus

Британська компанія Vertu зіткнулася з фінансовими труднощами і вирішила закрити виробництво, пише Rus.db.lv . Без роботи залишаться 200 чоловік.

Збірка смартфонів Vertu проводилася в країнах Азії, а в Великобританії перебував кваліфікований персонал, який займався обробкою пристроїв з використанням дорогих матеріалів (натуральної шкіри, дорогоцінних металів, каменів і т.д.) Компанія накопичила борги в розмірі 138 мільйонів фунтів стерлінгів і не змогла розплатитися з кредиторами і постачальниками.

Vertu була заснована в 1998 році в якості підрозділу Nokia. Бренд Vertu гримів в середині 2000-х, коли технічна начинка і інтерфейс мобільних телефонів був приблизно однаковий у всіх виробників. В таких умовах преміальний дизайн, дорогі матеріали корпусу і інкрустовані в нього дорогоцінні камені були тією самою можливістю виділитися на тлі інших, підкреслити свій статус. Телефон цієї марки був невід'ємним атрибутом успішної людини. Але з появою айфона все змінилося, а Vertu так і не змогла запропонувати своїм клієнтам нічого нового.

У 2012 році вона продана компанії EQT, а в 2015 році перейшла до китайського холдінку Godin. У березні 2017 року Vertu купив турецький бізнесмен Хакан Узан. Він повинен був заплатити попередньому власнику компанії Гаррі Чену 50 мільйонів фунтів стерлінгів, проте той досі не отримав гроші. Зараз Чен судиться з Узан, звинувачуючи його в незаконному привласненні акцій Vertu.

Кредитори і постачальники Vertu готові чекати виплати боргу. Серед них є і Microsoft, яка свого часу придбала мобільний бізнес Nokia.

Підприємець Нормунд Бергс (SAF Tehnika) іронічно прокоментував в Twitter бізнес-невдачі Vertu: "Какашка в золотий коробочці все ж не літає. Vertu офіційно прийшов кінець".

Новости