Все про роботу в Австралії і шанси для успішної професійної імміграції

  1. Які візи дають право працювати в Австралії
  2. професійна імміграція
  3. Тимчасова робоча віза
  4. стажування
  5. Бізнес-імміграція
  6. Порівняння програм бізнес-імміграції в Австралію - таблиця
  7. Корисна інформація про роботу на зеленому континенті
  8. Мінімальна і середня зарплата
  9. податки
  10. Розмір податкових ставок в залежності від доходу - таблиця
  11. Робочий процес
  12. Способи пошуку роботи
  13. Пошук першої роботи в Австралії - відео
  14. Плюси і мінуси роботи в Австралії - таблиця
  15. Розповідь жителя Сідней про імміграцію та роботі - відео

Австралія багато років лідирує в рейтингах країн, куди спрямовані погляди потенційних іммігрантів з колишнього СРСР. І справа не тільки в економічній і політичній стабільності, високий рівень життя і чарівною австралійської природі. Місцевий ринок праці відчуває брак робочої сили, тому готовий приймати представників різних спеціальностей.

Які візи дають право працювати в Австралії

Люди їдуть на південний континент за новим професійним досвідом, на стажування або навчання. Багато з них мріють залишитися в Австралії, а в працевлаштуванні бачать спосіб легально жити і гідно забезпечувати свої потреби.

На сьогоднішній день отримати роботу в Австралії можна, приїхавши в країну по візі, що надає таке право. Імміграційне законодавство передбачає різноманіття візових категорій. Кожна з них має підклас, якому відповідав би тризначний цифровий код.

Візи поділяються на:

  • постійні;
  • тимчасові;
  • незалежні;
  • спонсоровані (територією, роботодавцем або австралійськими родичами).

Однак на практиці для росіян, українців, казахів реальною можливістю потрапити до Австралії є професійна імміграція за програмою General Skilled Migration.

Однак на практиці для росіян, українців, казахів реальною можливістю потрапити до Австралії є професійна імміграція за програмою General Skilled Migration

Сідней - діловий центр Австралії, який залучає фахівців з різних країн

професійна імміграція

Віза незалежного професійного іммігранта дає її власнику статус постійного резидента країни, при цьому не обмежує його в виборі міста і сфери діяльності, не вимагає продовження, а через 4 роки надає право звернутися за громадянством за умови, що цей термін здобувач провів на території Австралії.

Зверніть увагу! Незважаючи на назву, професійна імміграція не гарантує працевлаштування і не зобов'язує власника працювати. Мається на увазі, що він відповідає австралійським вимогам і має шанси отримати будь-яку посаду, оскільки його спеціальність актуальна на ринку праці.

До здобувачеві пред'являються конкретні вимоги:

  • вік від 18 до 49 років на момент подачі заяви на візу;

  • спеціальність з переліку затребуваних для іноземних працівників;

  • підтвердження кваліфікації та досвіду роботи відповідної професійної організацією (подається в електронному вигляді, потрібні документи про освіту та досвід роботи, включаючи відгуки колишніх роботодавців);

  • достатній рівень володіння мовою, який підтверджений тестом IELTS (оцінка кожної категорії - 6, для деяких спеціальностей - 7);

  • відсутність судимості та важких захворювань, наприклад, туберкульозу;

  • прохідний бал (зараз 60) в спеціальному поінт-тесті.

Кандидат, який задовольняє цим вимогам, повинен подати попередню заявку (Expression Of Interest) в Департамент Імміграції та Громадянства Австралії (DIAC) через Інтернет. Протягом двох років здобувач отримає запрошення оформити візу - якщо, звичайно, фахівці DIAC порахують його гідним.

Важливо! На момент подачі EOI повинен бути зданий мовний тест, а також підтверджена професійна кваліфікація.

Далі необхідно пройти медкомісію, одержати довідку про відсутність судимості та відправити зібраний комплект документів в DIAC, попередньо заплативши держмито в наступному розмірі:

  • за основного заявника - 3600 AUD (2600 доларів США);

  • за залежного старше 18 років (чоловік і жінка) - 1800 AUD (1300 доларів США);

  • за залежного молодше 18 років (діти) - 900 AUD (650 доларів США).

У відповідь іноді може прийти вимога надати додаткові відомості та заповнити відповідні форми, на що виділяється певний термін. Через деякий час після відправлення документів здобувачеві повідомляють про рішення DIAC.

Через деякий час після відправлення документів здобувачеві повідомляють про рішення DIAC

Процес імміграції в Австралію за професійною програмою може зайняти від декількох місяців до декількох років

Якщо ви отримали візу і вже пакує валізи, вам буде корисно знати наступне: після прибуття на континент необхідно відразу ж подати документи на отримання Tax File Number (TFN). Це аналог російського ІПН або американського Tax ID, який знадобиться при влаштуванні на роботу. Якщо його не оформити, то податки доведеться платити за максимальною ставкою, а також не можна буде отримувати соціальні виплати.

Для отримання TFN необхідно звернутися до Податкового управління Австралії або заповнити заяву на сайті служби .

Не забудьте оформити медичну страховку (Medicare). Це потрібно не стільки для процесу працевлаштування, скільки для вашої безпеки.

Для роботи за деякими спеціальностями (лікарі, архітектори, вчителі, охоронці та інші) потрібно пройти місцеві курси, скласти іспити і отримати ліцензію.

Тимчасова робоча віза

Тимчасова робоча віза по спонсорству роботодавця (Temporary Work (Skilled), підклас 457) часто згадується на сайтах імміграційних агентств. Ще десять років тому виїхати з нею в Австралії було можливо, однак сьогодні це виходить лише у поодиноких здобувачів. Справа в тому, що австралійські компанії не можуть за бажанням наймати на роботу іноземців - для цього доведеться отримати дозвіл на спонсорство. Роботодавець повинен довести Департаменту імміграції, що вакансія не може бути «закрита» місцевими здобувачами. В останні роки відбулася переорієнтація на внутрішній трудовий ринок.

... в візі 457 звичайна проблема не в заявника, а в його спонсора. Точніше, в можливостях роботодавця отримати право спонсорства та номінації посади від DIAC. Основні проблеми, з чим стикається спонсорує бізнес, це достатній оборот і відповідність критеріям за витратами на навчання австралійців.

Професійний міграційний агент Олексій Гринько

http://sydneyvisa.ru/blog/rabochie-vizyi/oformlenie-rabochey-vizyi-v-avstraliyu/

Хоча випадки, коли претендентам вдається дістати пропозицію від роботодавця-спонсора, все ж бувають, особливо в сфері високих технологій. Однак зазвичай шукачі самі виходять на компанії через професійні чи інші спільноти. Нерідко їх спочатку заносять в пул потенційних кандидатів, а при виникненні сприятливих умов пропонують роботу.

Зверніть увагу! З огляду на складність отримання і високу вартість спонсорства, австралійські компанії вирішуються на залучення фахівців з-за кордону в самих крайніх випадках. Роботу по візі підкласу 457 можуть отримати, наприклад, висококласні фахівці, талановиті вчені, перспективні спортсмени.

стажування

На сайтах візових агентств можна зустріти пропозиції відправитися на роботу в Австралію через стажування. Однак тут є свої нюанси.

Справа в тому, що для громадян колишнього Радянського Союзу стажування не оплачуються, за винятком готельно-ресторанного бізнесу (сфера прийому і розміщення гостей, господарська служба та кулінарія). Та й тут зарплата мінімальна. Так що в'їзд в країну по даній візі доцільний лише в разі, коли людина дійсно хоче отримати австралійський досвід роботи.

За участь в піврічний програмі стажування доведеться заплатити 5 тисяч AUD (приблизно 3500 доларів США). Крім того, кандидат повинен:

  • потрапляти в вікову категорію від 18 до 30 років;
  • здати мовний тест IELTS на оцінку 6 і вище;
  • бути студентом або недавнім випускником профільного вищого навчального закладу;
  • мати досвід роботи в своїй сфері.

Стажування в Австралії в сфері готельного бізнесу є оплачуваною

Бізнес-імміграція

Крім найму кваліфікованих фахівців, держава зацікавлена ​​в залученні бізнесменів і інвесторів, готових вкласти власні кошти в розвиток економіки. Для таких іммігрантів законодавство Австралії пропонує кілька програм:

  • постійна віза підкласу 132 - для талановитих власників бізнесу в своїй країні (або отримали схвалення на фінансування австралійським венчурним фондом свого оригінального проекту на суму від 1 млн AUD, або 730 тис. доларів США);

  • тимчасова віза підкласу 188 у напрямку Бізнес-інновації - для успішних бізнесменів і управлінців, які бажають вести діяльність в Австралії (придбати діючу компанію або створити власну);

  • тимчасова віза підкласу 188 у напрямку Інвестиції - для тих, хто готовий вкласти в економіку країни суму не менше 1,5 млн AUD (приблизно 1,1 млн доларів США).

Дві останні програми з часом дають можливість перегляду статусу і подачі заяви на отримання постійної бізнес-візи підкласу 888.

Зазначені програми є номінованими територією, тобто здобувачеві попередньо необхідно отримати спонсорство штату Австралії, в якому він збирається вести діяльність. Також пред'являються серйозні вимоги до розмірів особистих активів кандидатів, в тому числі вкладених в бізнес, і до обороту компаній, якими вони володіють і управляють.

Бізнесменам доведеться підтвердити успішність своєї діяльності документально - податковими деклараціями, незалежною оцінкою і висновком аудиторської компанії, яка має міжнародну ліцензію. Наміри вести в Австралії бізнес або здійснювати інвестиції повинні бути цілком конкретними, часом аж до надання бізнес-плану. Крім того, імміграція за зазначеними програмами доступна для осіб, яким на момент подачі заяви не виповнилося 55 років.

Порівняння програм бізнес-імміграції в Австралію - таблиця

Найбільш затребувані спеціальності і поширені професії

Брак працівників зовсім не означає, що Австралія «розкриє обійми» для будь-якої людини. Щоб претендувати на професійну імміграцію, потрібно мати спеціальність, включену або в список Skilled Occupations List (SOL) , Або в Consolidated Sponsored Occupations List (CSOL).

Якщо професія здобувача потрапляє в перший список, то у нього є всі підстави рухатися далі до отримання візи, якщо в другій - доведеться шукати компанію-спонсора. Якщо ж спеціальність не входить ні в один зі списків - на жаль, з ідеєю іммігрувати на південний континент за професійною програмою пора розлучитися.

Список спеціальностей, актуальних на австралійському ринку для іноземних здобувачів, містить понад ста позицій. Умовно їх можна об'єднати в групи:

  • вищий менеджмент в будівництві і виробництві;

  • продавці, менеджери з продажу;

  • бухгалтери, аудитори, адвокати, деякі фахівці зі страхування і оцінці;

  • інженери в галузі хімії, геотехнологии, механіки, електрики, радіоелектроніки, будівництва, транспорту та інші;

  • вихователі, фахівці з навчання дітей з різними порушеннями (слуху, зору, розумового розвитку та інше);

  • лікарі, акушери, медсестри;

  • програмісти, IT-аналітики та інженери;

  • психологи, працівники соціальної сфери;

  • фахівці робочого профілю - сантехніки, електрики, муляри, штукатури, теслі, столяри, зварювальники, слюсарі та інші.

На думку представників австралійських рекрутингових агентств, в найближчі роки стабільним попитом будуть користуватися бухгалтери, менеджери з продажу, сантехніки, IT-фахівці, працівники соціальної сфери, однак пальму першості утримають медицина та освіта.

На думку представників австралійських рекрутингових агентств, в найближчі роки стабільним попитом будуть користуватися бухгалтери, менеджери з продажу, сантехніки, IT-фахівці, працівники соціальної сфери, однак пальму першості утримають медицина та освіта

В Австралії брак фахівців у різних сферах, в тому числі в медицині

Корисна інформація про роботу на зеленому континенті

Отже, ви попередньо оцінили свої шанси і з'ясували, що ваша спеціальність в Австралії затребувана. Тепер буде незайвим дізнатися про конкретний рівні зарплат по галузях, податки, а також про нюанси робочого процесу.

Мінімальна і середня зарплата

Мінімальна заробітна плата на зеленому континенті чи не найвища в світі: у 2015 році вона склала 2159 доларів США в місяць. А в перерахунку на реальну погодинну оплату австралійці беззастережно лідирують - 9,5 доларів США за годину.

Зарплата в Австралії виражається в річному обчисленні, її середнє значення становить близько 50-60 тисяч AUD (36-44 тис. Доларів США).

  1. Медсестри і допоміжний офісний персонал - 50-60 тисяч AUD на рік (36-44 тис. Доларів США).
  2. Сфери архітектури, транспорту, нерухомості - від 60 до 70 тисяч AUD на рік (44-51 тис. Доларів США).
  3. Бухгалтери, фінансисти, фахівці з продажу та маркетингу, лікарі - 70-80 тисяч AUD на рік (51-58 тис. Доларів США).
  4. IT-фахівці, інженери, будівельники - від 80-100 тисяч AUD на рік на рік (58-73 тис. Доларів США).

У порівнянні з іншими країнами, в Австралії у програмістів непогані зарплати, фахівець з п'ятирічним досвідом може спокійно знайти позицію на 100 000-120 000 австралійських доларів в рік. Податки, правда, складуть 30-35% в залежності від суми. Також потрібно мати пенсійний фонд, куди роботодавець буде відраховувати ще 9-12%.

Anna Fiofilova

https://dou.ua/lenta/articles/ukraine-australia/

Австралія - ​​країна рівних можливостей: зі мною працюють хлопці і з Таджикистану, і з Шотландії, і Бразилія теж представлена. Європейці теж бувають замішані. Все, як правило, навантажені бригадирами нарівні, час від часу змінюємося. Робочий день з 7 ранку і до 15.30. Перекур на 15 хвилин о дев'ятій годині і півгодинної обід о 12.00. І так практично на всіх будівництвах. Цілком терпимо. Оплата 21 долар за годину до податків.

Антон

http://nashsite.info/life/job-in-australia

податки

Шкала відрахувань, сплачуваних з заробітної плати, - прогресивна. Люди з невеликим доходом їх не платять. Зате забезпечені австралійці змушені розщедритися.

Цікавий факт! Якби в Росії діяла податкова система Австралії, то багато росіян при своїх заробітних платах були б звільнені від прибуткового податку.

Розмір податкових ставок в залежності від доходу - таблиця

низькокваліфікований працю

Іммігрували нерідко стикаються з тим, що в перший час їм доводиться задовольнятися менш кваліфікованою роботою. Причини найчастіше такі:

  • відсутність австралійського досвіду роботи і рекомендацій;

  • недостатній рівень володіння мовою;

  • необхідність додаткового навчання і ліцензії.

Стабільна нестача робочих рук відчувається на фермах, будівництвах, в сфері обслуговування (прибиральники, офіціанти, продавці). Заробітна плата таких працівників при офіційному працевлаштуванні не повинна бути нижче мінімального порогу, встановленого законодавством (Minimum Wage per Hour) - на сьогодні становить 17,3 AUD за годину.

За цей час людина заробляє перші рекомендації австралійських роботодавців та досвід роботи на континенті. А ще повністю включається в процес адаптації: підтягує мову і дізнається тонкощі місцевого менталітету.

На австралійських фермах завжди можна влаштуватися на тимчасову роботу

Цікавий факт! Австралійці - нація, яка працює, щоб жити, а не живе, щоб працювати. Люди тут воліють отримати професійний сертифікат, а не вища освіта, і працювати на «середніх», менш оплачуваних, спеціальності. Робота на континенті розглядається не як вираз соціального статусу, а як можливість забезпечити потреби.

Робочий процес

В Австралії існує кілька типів зайнятості:

  • повна (full-time) - 38 годин на тиждень. Відповідає формі зайнятості, типовою для пострадянського простору і добре нам знайомої. Зазвичай це п'ятиденний тиждень з двома вихідними, робочий день триває 8-8,5 годин, включаючи 30-60 хвилин на обід. Більшість компаній починає працювати з 8-9 годин ранку і закінчує в 15: 30-16: 30. Робота full-time передбачає відпустку і лікарняний, а також можливість отримати річний бонус і інші заохочення;
  • часткова (part-time) - кількість годин обмовляється з роботодавцем індивідуально. Те ж саме, що і full-time, тільки співробітник працює неповний робочий день або меншу кількість днів в тиждень;
  • за контрактом (contract) - робота з заздалегідь обумовлених обмеженим терміном (місяць, півроку, рік) та фіксованого за весь термін або з погодинною оплатою. Зазвичай не передбачає оплати відпустки, лікарняного і різного роду додаткових заохочень. Найчастіше це компенсується підвищеною погодинної ставкою, виходячи з якого розраховується сума контракту;
  • тимчасова робота (casual) - робота в міру виникнення необхідності у роботодавця, з погодинною оплатою. Це тип зайнятості в Австралії дуже популярний, і багато іммігрантів починають саме з нього. Співробітникові не гарантується робота на якесь певне кількість годин, а гнучкість його графіка безпосередньо залежить від роботодавця. При такому типі зайнятості працівник зазвичай не отримує бонусів, зате мінімальна погодинна ставка збільшується на 25%.

Важливо знати! Населення зеленого континенту живе розміреним життям і не любить поспіху. Тут навряд чи оцінять, якщо обсяг роботи, розрахований на певну кількість годин, буде виконаний швидше. У цьому випадку замість премії за ударну працю ви отримаєте оплату за фактично відпрацьований час, наприклад, за шість годин замість восьми.

Способи пошуку роботи

Для пошуку роботи варто використовувати всі можливі засоби:

  1. Інтернет.
  2. Агентства по найму.
  3. Особисті зв'язки.
  4. Місцеву пресу.
  5. Службу зайнятості.
  6. Обхід потенційних роботодавців.

В першу чергу потрібно зареєструватися на сайтах з пошуку роботи в Австралії:

Чи не Варто Скидати з рахунків и соціальну ятір LinkedIn . Доцільно такоже пропонуваті свою кандидатуру цікавлять компаніям, Вівче розділи про вакансії и кар'єрі на їх сайтах. Альо спочатку важліво создать правильне резюме, Пожалуйста сподобається австралійськім роботодавця. Краще залучити до процесу місцевих фахівців, оскільки вони знають всі тонкощі і нюанси.

Крім того, корисно погортати газети, сходити на місцеву біржу праці. А при пошуку некваліфікованої роботи - піти безпосередньо до роботодавців: на ферми і будівництва, в ресторани і магазини. В Австралії завжди не вистачає робочих рук, тому знайти тимчасову роботу, яка допоможе протриматися в процесі пошуку «теплого містечка», зазвичай не складає труднощів.

Далі здобувач відгукується на вакансії і розсилає резюме. При найкращому розвитку подій він отримає пряме запрошення на інтерв'ю від роботодавця, проте таке трапляється нечасто. Зазвичай з іммігрантом зв'язується представник агентства-рекрутера.

У пошуках роботи всі засоби хороші, в тому числі і перегляд друкованих видань

Не варто впадати у відчай, якщо ви відразу не знайшли роботу до душі. У перші роки це вдається далеко не всім. Однак намагайтеся закріпитися в тій сфері, в якій хотіли б надалі працювати за фахом, нехай навіть на початковій посади або в якості волонтера.

Пошук роботи в Австралії зайняв близько двох місяців. У порівнянні з тим же Києвом, де вдавалося змінювати роботу мало не кожні кілька тижнів, подібні затяжки були в новинку.

Олександр Петренко

http://blogs.elenasmodels.com/ru/immigration-to-australia/

Що стосується тих, хто приїжджає сюди c бажанням продовжувати працювати за професією, отриманою і освоєної в Росії, - то все залежить від знання англійської і претензій до якості життя і місця проживання. Наприклад, в Сіднеї знайти роботу інженером складно, але варто від'їхати в передмістя, і вакансій буде більше.

Марія Антипина

http://newslab.ru/article/644958

Пошук першої роботи в Австралії - відео

Про нелегальному працевлаштуванні

Робота в Австралії без відповідної візи - порушення законодавства! Департамент імміграції та поліція країни постійно проводять спільні операції з виявлення порушників. Крім того, існує електронна система VEVO, по якій перевіряється візова категорія кожного претендента і встановлюється, чи дає вона право працювати.

Порушник поміщається в Центр Змісту нелегалів, а незабаром депортується. Згодом йому забороняється подавати заяву на австралійську візу. Роботодавцю ж таке працевлаштування загрожує штрафом від 3 до 76 тисяч AUD, а в деяких випадках - тюремним ув'язненням.

Плюси і мінуси роботи в Австралії - таблиця

Австралія - ​​чудова країна для життя і роботи

Розповідь жителя Сідней про імміграцію та роботі - відео

Вирушати чи за океан у пошуках кращого життя? На це питання кожен відповість для себе сам. Якщо ви все ж прийняли рішення на користь професійної імміграції, Австралія - ​​країна, яка вас не розчарує.

Новости